ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Για «διαβεβαιώσεις» από «ExxonMobil» και «Qatar Energy» μιλά η Τουρκία

Νέες δηλώσεις έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνοντας τα ανοιχτά και παρασκηνιακά παζάρια που συνεχίζονται αμείωτα με τις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Μιλώντας στην τουρκική Βουλή, λίγες μέρες μετά τις επίσημες υπογραφές που έπεσαν για την αξιοποίηση του «οικοπέδου» 5 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία της αμερικανικής «ExxonMobil» και της αραβικών συμφερόντων «Qatar Energy», ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι δύο κολοσσοί διαβεβαίωσαν την Αγκυρα πως δεν θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στο σημείο της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», με δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά επιμένει πως μέρος του συγκεκριμένου «οικοπέδου» εμπίπτει της υφαλοκρηπίδας της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Κανείς δεν θα εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας», είπε. «Κανείς δεν θα εισέλθει στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ (σ.σ. όπως αναφέρει η Αγκυρα το ψευδοκράτος) χωρίς την άδειά μας. Οποιος κι αν είναι αυτός. Στο κάτω μέρος του τεμαχίου 5, υπάρχει δική μας υφαλοκρηπίδα. Στο τεμάχιο 5 οι ΗΠΑ και το Κατάρ υποσχέθηκαν ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας». Επαναφέροντας δε τη συζήτηση στους όρους του παζαριού, ανέφερε ότι «μέχρι να υπάρξει δίκαιη κατανομή, θα συνεχίσουμε για χάρη του τουρκοκυπριακού λαού τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει παραχωρήσει άδειες η "ΤΔΒΚ"».

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμα μια φορά ότι «είμαστε έτοιμοι για όλα» και ότι «συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο». Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει: «Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Φέτος, η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 6 φορές. Τους εμποδίσαμε όλους με τις πρωτοβουλίες που λάβαμε απέναντι στις εμπλεκόμενες χώρες και με την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεών μας στο πεδίο της μάχης. Οπως έχουμε ξαναπεί, είμαστε έτοιμοι για όλα. Θέλουν στο τραπέζι; Στο τραπέζι. Θέλουν στο πεδίο της μάχης; Στο πεδίο».

Στο μεταξύ, οι «διαβεβαιώσεις» που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έλαβε από τους δύο κολοσσούς καταγράφονται ενώ προχτές έγινε γνωστό ότι η «Qatar Energy» πρόκειται να αποκτήσει το 17% από τα αιγυπτιακά «οικόπεδα» 3 και 4 που διαχειρίζεται η «Shell» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χτες, μάλιστα, η Ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και των επαφών που είχε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι στην Κύπρο, όπου σε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη συζήτησε την ενίσχυση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ο Σούκρι - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Καΐρου - ξεχώρισε τη σημασία του ρόλου του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο αναφορικά με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας στην περιοχή. Σημειωτέον, το 2022 την προεδρία στο Φόρουμ αναλαμβάνει η Κύπρος.

Συνάντηση Δένδια με τον Ισπανό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, στον απόηχο των πρόσφατων ισπανοτουρκικών συμφωνιών ύψους πολλών δισ., ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε χτες το βράδυ στην Αθήνα με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας, αναφερόμενος στην πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, είπε ότι ήδη από το 2008 με κοινή τους θέση τα κράτη - μέλη έχουν (υποτίθεται) δεσμευτεί να μην εξάγουν στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Στο μεταξύ «τρέχουν» μια σειρά τέτοια συμβόλαια της Τουρκίας με Ισπανία, Γερμανία κ.ά.

«Μου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ισπανία θα ενεργεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των ευρωπαϊκών αποφάσεων», υποστήριξε ο Ν. Δένδιας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της πολυμερώς και διμερώς, και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες, και εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α-λα καρτ, ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο».

Από πλευράς του ο Αλμπάρες εστίασε στα κοινά συμφέροντα και στους στόχους των δύο χωρών. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία θα εργάζεται μέσα από τα ευρωπαϊκά πλαίσια και μέσα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις», είπε, σε μια γενικόλογη διαβεβαίωση που έτσι κι αλλιώς δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού.

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Κορόνες περί ... αξιοπιστίας και αυτονομίας

Στην ανάγκη να υπάρξει ένα αξιόπιστο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που θα διασφαλίσει την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του ομιλία χτες, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Από αυτήν αλλά και άλλες γενικόλογες αναφορές («θα κάνουμε το Κίνημά μας και πάλι ισχυρό και περήφανο», «είμαστε όλοι μαζί εδώ, για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ δύναμη ελπίδας») ουσιαστικά ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αναζωπυρώσει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, με στόχο να παίξει το ΠΑΣΟΚ αποφασιστικό ρόλο σε κυβερνητικές «σταθερότητες» και εναλλαγές και ταυτόχρονα να παρουσιάσει εναλλακτικές αντιλαϊκής διαχείρισης.

Σε ό,τι αφορά τις νέες αρμοδιότητες ο Ν. Ανδρουλάκης πρότεινε για τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας τον Μιχάλη Κατρίνη, για τη θέση της γραμματέως την Ευαγγελία Λιακούλη και για αναπληρωτή γραμματέα τον Γιώργο Αρβανιτίδη. Πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παραμένει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ δεύτερη θα είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου που είχε στηρίξει τον Ανδ. Λοβέρδο. Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παραμένει πέμπτος αντιπρόεδρος της Βουλής.

Εκθέσεις βιβλίου

Ξεκινάνε σήμερα οι εκθέσεις βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην έδρα της (Αχαρνών 241) και στην οδό Κολωνού 3 στο κέντρο της Αθήνας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Από Τετάρτη 15/12 έως Πέμπτη 23/12 και από Δευτέρα 27/12 έως Πέμπτη 30/12, τις καθημερινές 17.30 - 20.30 και τα Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.

Επίσης, εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις διοργανώνει τις επόμενες μέρες η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9 - Πειραιάς), ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου και εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Μεταξύ αυτών, το Σάββατο 18 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα - Τα επίκαιρα διδάγματα», με ομιλητή τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα ξεκινάνε οι εκθέσεις των Τομεακών Οργανώσεων Λάρισας και Τρικάλων του ΚΚΕ:

-- Στη Λάρισα, η έκθεση βιβλίου φιλοξενείται στα γραφεία του ΚΚΕ (Πανός 9, 2ος όροφος), καθημερινές 10.00 - 14.00, 17.00 - 21.00.

-- Στα Τρίκαλα, στα γραφεία του ΚΚΕ (Ιακωβάκη 3), 11.00 - 13.00, 18.00 - 20.00. Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στη «Suita Art Cafe», οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» θα ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, θα ακούσουν το παραμύθι της Β. Πλατανιά «Για το ουράνιο τόξο ψάξε...», θα ανταλλάξουν χριστουγεννιάτικα δώρα και θα ζωγραφίσουν τον κόσμο όπως θα ήθελαν να είναι.

Καταδικάζουν την κλήτευση του διαδηλωτή σε δίκη

Την απαράδεκτη κλήτευση του Λάμπρου Χαντζάρα, μέλους της διοίκησής του, σε δίκη στις 22 Φλεβάρη, με αβάσιμες κατηγορίες που αφορούν τη συγκέντρωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 2020, καταδικάζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ο συνδικαλιστής, όπως δεκάδες άλλα μέλη του Συνδικάτου, συμμετείχε στη συγκέντρωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. «Είδαμε και βλέπουμε πως η όλη διαχείριση της πανδημίας έχει και σκοπό να βάλει στο γύψο τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, το εργατικό κίνημα συνολικότερα. Η απαράδεκτη απαγόρευση των συναθροίσεων με οποιοδήποτε πρόσχημα, το χτύπημα των συγκεντρώσεων με αύρες, ΜΑΤ και με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗΣ και ΔΙΑΣ να πέφτουν πάνω σε συγκεντρωμένους και οι συλλήψεις στο σωρό, ακόμα και ανθρώπων που δεν συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις, δείχνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την καταστολή για το χτύπημα όσων αγωνίζονται», τονίζει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του. «Δεν θα σταματήσουμε να οργανώνουμε τη δράση μας και να διεκδικούμε τις ανάγκες μας, ειδικά σε μια περίοδο που με τον προϋπολογισμό του 2022 φαίνεται ότι θα ζήσουμε πολύ χειρότερες μέρες», τονίζει και καλεί κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε εργαζόμενο «να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτή την κλήτευση».

Την κλήτευση του εργαζόμενου σε δίκη καταγγέλλει και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. «Δεν θα τους περάσει! Οι ψευδείς "κατηγορίες" θα πέσουν στο κενό», αναφέρει.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη 15/12:

Παρουσιάσεις του Καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ οργανώνονται ως εξής:

-- Η ΤΕ Ηλείας καλεί στον Πύργο, στο κτίριο του πρώην ΤΕΙ, στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στην Ηγουμενίτσα, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Λευκάδα, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Επίσης σήμερα Τετάρτη:

-- Η ΤΕ Λιβαδειάς καλεί στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του cineplex «Φίλιππος», στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει, με θέμα: «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο new deal; Αγώνας για πραγματική προστασία του περιβάλλοντος!», με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει» διοργανώνουν οι ΚΟ Α', Β' και Γ' Διαμερίσματος της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ. Θα μιλήσει η Χαρά Λαμπαδά, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, παιδίατρος - λοιμωξιολόγος στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο.

Αύριο, Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, πραγματοποιεί εκδήλωση η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Ρόδο καλούν σήμερα Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Καμία γυναίκα μόνη απέναντι στη βία, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας», στην αίθουσα του ξενοδοχείου «PLAZA», με κεντρική ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ