ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ» παραμένει το Γενικό Νοσοκομείο

Κινητοποίηση ενάντια στην είσοδο των εργολάβων χτες στα Τρίκαλα, στάση εργασίας και κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου Καρδίτσας την Παρασκευή

Την ασφυκτική κατάσταση στην οποία παραμένει εδώ και μήνες το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών της περιοχής.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ έχουν γίνει καθημερινότητα, με τη δραματική αυτή κατάσταση να οδηγεί στην εξαχρείωση του προσωπικού λίγο πριν την ολοκληρωτική του κατάρρευση, σωματική και ψυχολογική. Η έλλειψη και η εργασιακή εξόντωση του εξειδικευμένου προσωπικού οδηγούν με απόφαση του υπουργείου και με υλοποίηση ΥΠΕ και διοίκησης σε κατάρτιση λιστών για διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών από γιατρούς άσχετων με το αντικείμενο ειδικοτήτων, μέχρι και ειδικευόμενων με έξι μόλις μήνες εκπαίδευσης. Η Παθολογική κλινική και τα τμήματα COVID-19 λειτουργούν με όλο και μειούμενο αριθμητικά προσωπικό, με μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας και με επιστρατευμένους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων».

Χαρακτηριστικό της πολιτικής των μπαλωμάτων που συνεχίζεται είναι ότι η 5η ΥΠΕ σχεδιάζει τη μετακίνηση της νεφρολόγου, μοναδικής στο δημόσιο σύστημα του νομού με δυνατότητα επιστημονικής υπευθύνου, στην Αμφισσα για 15 μέρες. Το Ακτινολογικό έχει απομείνει με 3 μόλις ακτινολόγους και καλύπτεται με τη δική τους εξοντωτική πλέον υπερεφημέρευση και με μετακινήσεις συναδέλφων από τα Τρίκαλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές λειτουργίες του τμήματος να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο ή και να μη γίνονται καθόλου, όπως των τακτικών εξετάσεων σε μαγνητικές, αξονικές, μαστογραφίες.

Πετάνε στον δρόμο τους εργαζόμενους και βάζουν μέσα τους εργολάβους

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών και ο Σύλλογος Εργαζομένων, η διοίκηση του νοσοκομείου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους κυβερνητικούς νόμους, ετοιμάζεται να πετάξει στον δρόμο 38 εργαζόμενους με συμβάσεις στην καθαριότητα και στη φύλαξη. Συνολικά οι εργαζόμενοι που απειλούνται με απόλυση μαζί με αυτούς στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων είναι περίπου 130. Αντ' αυτού ετοιμάζει συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με εργολαβικές εταιρείες, την ώρα που οι καθαρίστριες δουλεύουν με ωράρια - λάστιχο, για μέχρι 360 ευρώ τον μήνα, ενώ βρίσκονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Αντιδρώντας στην είσοδο των εργολάβων, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, ο οποίος ασκεί καθήκοντα διοικητή και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Εκεί τόνισαν πως «όλοι εμείς οι συμβασιούχοι, όλων των ειδικοτήτων, έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή μας - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές μας - θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Γ. Νοσοκομείου και των ΚΥ του νομού» και απαίτησαν τη μονιμοποίησή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωση Ιατρών και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου έχουν προκηρύξει στάση εργασίας την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ., και καλούν σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου στις 11 π.μ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η απόφαση για το μπάσιμο των εργολάβων πατάει πάνω στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Και τονίζει ότι «η ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργολάβο επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ", την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, με συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, διεύρυνση των ΣΔΙΤ, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας...».

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σαν να μην έφτανε η υπερεφημέρευση, φορτώνεται και με εμβολιαστικές γραμμές

Να απεμπλακεί το νοσοκομείο από το εμβολιαστικό πρόγραμμα ζητούν οι γιατροί

Την άμεση απεμπλοκή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας με προσωπικό και υποδομές και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας ζητούν οι γιατροί του ΨΝΘ με απόφαση της συνέλευσής τους.

Αντιδρούν στην απόφαση υπουργείου και Διοίκησης να θέσει σε λειτουργία τρεις εμβολιαστικές γραμμές εντός του ΨΝΘ, απόφαση που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και ενώ ήδη το νοσοκομείο λειτουργεί στο «κατακόκκινο», προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Οι γιατροί του ΨΝΘ εξηγούν τους λόγους που αντιδρούν στη συγκεκριμένη απόφαση, λέγοντας: «Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης συνιστά ένα ειδικό νοσοκομείο, που παρέχει υπηρεσίες σε ψυχικά πάσχοντες από όλη τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ενώ αυτήν τη στιγμή έχει οδηγηθεί σε υπερεφημέρευση λόγω της αναστολής λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών σε ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου, καθώς και πρωτεύουσες άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας οι ανάγκες του πληθυσμού για ψυχιατρική υποστήριξη και παρέμβαση έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο».

Αναφέρουν ότι «οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι τραγικές. Με πολλούς συναδέλφους να έχουν συνταξιοδοτηθεί, άλλους να είναι σε αναστολή και να αποκλείονται από το δικαίωμα στην εργασία, χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ουσιαστικά εδώ και χρόνια, πλέον δεν βγαίνουν οι εφημερίες και οι βάρδιες. Οσο για τις υλικές υποδομές, αποκαλυπτικό είναι ότι λειτουργεί Παθολογική κλινική και κλινική για Covid-19 ασυμπτωματικούς ασθενείς χωρίς αναλυτή αερίων αίματος!».

Επίσης αναδεικνύουν και την ακαταλληλότητα του χώρου των εμβολιαστικών γραμμών. Οπως αναφέρουν, «η είσοδος είναι κοινή με αυτή των Εξωτερικών Ιατρείων και ιδιαίτερα στενή, χώρος αναμονής δεν υφίσταται, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται πολίτες στο χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων, διαφορετικά αναμένουν στον εξωτερικό χώρο εκτεθειμένοι κυριολεκτικά στη βροχή και το κρύο».

ΣΕΑΑΝ
Διεκδικεί την άμεση αναβάθμιση του ΚΕΑΤ κόντρα στα σχέδια διάλυσης

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ.

«Η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο. Διαλύουν το Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών και ζητάνε και τα ρέστα!», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), με αφορμή τις απολύσεις στο Κέντρο και καλεί την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ., σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του (Σπάρτης και Θησέως, Καλλιθέα).

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει τις απολύσεις έμπειρων εκπαιδευτικών από το Κέντρο, με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και της ΕΣΑΜΕΑ, που δίνουν «συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΚΕΑΤ για το έργο (διάλυσης) που επιτελούν».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της υφυπουργού Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, στη Βουλή, σε σχετική πρόσφατη Ερώτηση του ΚΚΕ για την άδικη απόλυση της τυφλής εκπαιδευτικού, η ΣΕΑΑΝ σημειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αφού η ΑΜΚΕ «Πρωτοπορία» που διαχειρίζεται το Κέντρο χρηματοδοτείται κατά 99,5% από το ΚΕΑΤ που είναι ΝΠΔΔ και υπόκειται στο Δημόσιο Λογιστικό.

«Δεύτερον, οι εκπαιδευτικοί που απολύθηκαν έχουν εμπειρία εκπαίδευσης τυφλών μαθητών από 5, 10 μέχρι και 20 χρόνια, όπως αυτοί της Πληροφορικής», υπενθυμίζοντας τα τεράστια κενά προσωπικού που προϋπήρχαν στο ΚΕΑΤ και σήμερα επιδεινώνονται. Παράλληλα, η ΣΕΑΑΝ στηλιτεύει την απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΚΕΑΤ για την απομάκρυνση 41 παιδιών από το ΚΔΑΠ του ΚΕΑΤ, επειδή ήταν ανεμβολίαστα, όταν εκκρεμούν πάνω από 16.000 αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό και η φαρμακοεπαγρύπνηση είναι στον «αέρα»: «Αυτό που δεν εξήγησε η κυβέρνηση είναι πώς γίνεται τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα να πηγαίνουν κανονικά στα δημόσια ειδικά σχολεία με rapid και self tests, αλλά δεν μπορούν να πηγαίνουν στα ΚΔΑΠ, ΚΔΙΦ, ΚΕΑΤ».

Να σημειωθεί ότι μετά από πίεση των φορέων πραγματοποιήθηκε συνάντηση της υφυπουργού με αντιπροσωπεία της ΕΣΚ Τυφλών, της ΣΕΑΑΝ και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΕΑΤ. Αν και «κατατέθηκαν συγκεκριμένες καταγγελίες για την κατάσταση στο ΚΕΑΤ και για τη μετατροπή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών σε επιχείρηση», η υφυπουργός δεν βρήκε κουβέντα να πει, σημειώνει η ΣΕΑΑΝ.

«Είναι ρεαλιστικό το 2021 να μην υπάρχει Γυμνάσιο - Λύκειο για τυφλούς; Για την ανυπαρξία παραγωγής βιβλίων σε μεγέθυνση για τα παιδιά με μερική όραση, όταν σε μια σειρά από χώρες, ακόμα και των Βαλκανίων, υπήρχε παραγωγή βιβλίων σε μεγέθυνση για όλα τα παιδιά που το είχαν ανάγκη και για όλα τα είδη βιβλίων, από το 1960;», αναρωτιέται η ΣΕΑΑΝ, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις κατάφεραν «μετά από 80 χρόνια να κλείσουν το οικοτροφείο για τους τυφλούς μαθητές του ΚΕΑΤ. Οικοτροφείο που λειτούργησε και στα χρόνια της Κατοχής».

Η ΣΕΑΑΝ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

  • Αμεση κρατική χρηματοδότηση και αναβάθμιση του ΚΕΑΤ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα, κατάργηση των διαφόρων εταιρειών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Κέντρου, μεταφορά όλων των εργαζομένων στο ΚΕΑΤ και μονιμοποίησή τους. Να προσληφθούν τώρα όλοι οι έμπειροι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ ΑμεΑ που δεν προσλήφθηκαν στη φετινή προκήρυξη.
  • Ιδρυση ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου για τυφλούς.
  • Σύγχρονες, δημόσιες, επαγγελματικές, δωρεάν σχολές για τα παιδιά με προβλήματα όρασης.
  • Ιδρυση δημόσιου τεχνολογικού Ινστιτούτου για την έρευνα, την παραγωγή των απαραίτητων τεχνολογικών βοηθημάτων για τυφλούς και αναπήρους και τη δωρεάν παροχή τους.
  • Παραγωγή βιβλίων Braille και βιβλίων σε μεγαλογράμματη γραφή από το Εθνικό Τυπογραφείο.
  • Κατάργηση του Εθνικού Σχεδίου για την αναπηρία.


Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ