ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ανταγωνισμοί και ανησυχίες για οικονομία και ασφάλεια

Προσφυγικό και «πολιτική άμυνας» τα βασικά ζητήματα της Συνόδου που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες

Η πολιτική άμυνας, το Προσφυγικό, ζητήματα σχετικά με τις προσπάθειες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας κ.ά., είναι τα θέματα που εγγράφονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) που συνεδριάζει, σήμερα Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Από την πρόσκληση που απέστειλε στους αρχηγούς κρατών - μελών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, προκύπτει το περιεχόμενο της Συνόδου. Ετσι, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η ενίσχυση των μέσων ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, με τη μονιμοποίηση δυνάμεων όπως η FRONTEX ή τα ΝΑΤΟικά πλοία στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.

Επίσης, η εντατικοποίηση της προσπάθειας για συγκρότηση του Ευρωστρατού, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης για την «ασφάλεια της Ευρώπης σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον». Σ' αυτό το σκέλος της Συνόδου θα παραβρεθεί και ο γγ του ΝΑΤΟ και θα υπάρξει αναφορά στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Είναι φανερό ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί μέσα απ' το πρίσμα των σφοδρών ανταγωνισμών που μαίνονται τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και στις σχέσεις της με άλλα καπιταλιστικά κράτη και κέντρα π.χ. με τη Ρωσία, που επίσης θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά την εξέταση της πορείας εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά και της κατάστασης στη Συρία.

Μάλιστα, χτες η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε στη Ρωσία ότι είναι εν μέρει υπεύθυνη για την καταστροφή του ανατολικού Χαλεπίου και ότι η επιλογή της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας παραμένει στο τραπέζι.

Οι ανταγωνισμοί αυτοί καθρεφτίστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη που ολοκληρώθηκε χωρίς συμπεράσματα για τις χώρες της διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, με την Αυστρία να ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έναντι όσων εκπροσώπων κρατών επέμειναν για συνέχιση του διαλόγου.

Μεταξύ αυτών και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, που υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμφώνησε με την πρόταση της Αυστρίας, επειδή μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση.

Κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία κράτησε και η Ολλανδία, που όμως παρουσίασε μια συμβιβαστική λύση, προτείνοντας στα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου τη διατύπωση περί παγώματος στο άνοιγμα των κεφαλαίων με την Τουρκία και όχι στην όλη ενταξιακή διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι χτες η Αυστρία εξέφρασε την αντίθεσή της και στα σχέδια για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, με τον υπουργό Αμυνας της χώρας να δηλώνει ότι πριν ασχοληθεί κάποιος με την ιδέα ενός στρατού της ΕΕ πρέπει να αποσαφηνίσει τι προσδοκά από έναν τέτοιο στρατό. Οπως είπε, ο στρατός αντιπροσωπεύει την κυριαρχία ενός κράτους και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στην ΕΕ κανένα κράτος που θα παραχωρούσε ένα κομμάτι της κυριαρχίας του. Γι' αυτόν το λόγο, πρόσθεσε, «ο στρατός της ΕΕ είναι μία προσχηματική συζήτηση για να αποπροσανατολίσει από άλλα προβλήματα».

Μάλιστα, υποστήριξε πως εντοπίζει λιγότερο κίνδυνο στην «αφυπνισμένη ρωσική αρκούδα», σε σχέση με την κυβερνο-τρομοκρατία, «της οποίας υπήρξαν ήδη θύματα η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα, το αεροδρόμιο της Βιέννης και τρία αυστριακά υπουργεία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια εξαπάτησης του λαού σε διπλό ταμπλό

Από τη μια παίρνει μέτρα διαχείρισης της φτώχειας και από την άλλη λεονταρίζει στους «θεσμούς» για τις ψευτοπαροχές στους συνταξιούχους

Από τη συνάντηση με τους δημάρχους στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη συνάντηση με τους δημάρχους στη Θεσσαλονίκη
Μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, που εντείνει με την πολιτική της η κυβέρνηση, και λεονταρισμοί απέναντι στους «θεσμούς», για την υπεράσπιση τάχα των ψευτοπαροχών της προς τους πλέον αδύναμους, είναι το μείγμα της κοροϊδίας και του αποπροσανατολισμού που επιχειρούν τα κυβερνητικά επιτελεία, την ίδια ώρα που προσπαθούν να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ετσι, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χτες, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε την παροχή 30.000 γευμάτων σε μαθητές 151 δημοτικών σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, περιοχής «με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού», όπως είπε, μετά από σύσκεψη με τους δημάρχους των εφτά δήμων που αφορά το πρόγραμμα.

«Πρόκειται για μια στοχευμένη πρωτοβουλία, που στόχο έχει να αμβλύνει τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και να δώσει ένα πραγματικό στήριγμα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ανεργίας, εξαιτίας της φτώχειας, που είναι δυστυχώς διαδεδομένη μετά από πολλά χρόνια παρατεταμένης λιτότητας και υψηλών δεικτών ανεργίας που μας κληρονόμησαν οι κυβερνήσεις της καταστροφικής πενταετίας 2010 - 2015», ισχυρίστηκε, κρύβοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι πιστή συνέχεια των προηγούμενων και έχει σοβαρό μερτικό στην ευθύνη για την πτώχευση του λαού.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα που τσακίζει, πρόσθεσε ότι «με σκληρή προσπάθεια, παρά τις δημοσιονομικά εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, βήμα - βήμα, προχωρούμε με ορίζοντα την παραγωγική, αλλά και την κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος της εργασίας και του μόχθου»!

Στο άλλο σκέλος της εξαπάτησης, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε χτες από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν ανησυχεί για πιθανό βέτο των δανειστών στις εξαγγελίες που έκανε, δηλώνοντας ότι «όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα έχω τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να συναντήσω αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για να κουβεντιάσουμε και αυτή την πορεία. Την πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση, που πιστεύω ότι θα κλείσει το συντομότερο δυνατό».

Στο ίδιο πνεύμα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, ισχυρίστηκε ότι «οι Ευρωπαίοι τώρα πια αντιλαμβάνονται και από τη δική μας στάση αλλά και από τις κοινωνίες που υποφέρουν, ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις στους πολίτες, αλλά και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ακροδεξιά ρητορεία»!

Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Γιούνκερ, Σουλτς και Ολάντ. Αύριο θα βρίσκεται στο Βερολίνο για το Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ.

  • Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που προηγείται της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Στη Μόσχα για «οικονομική διπλωματία»

Στη Μόσχα βρέθηκε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρας, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (ΕΟΕ - Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία, Κιργιζία), σε μια περίοδο έντονων ανταγωνισμών και αναδιατάξεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με αιχμή την ευρύτερη περιοχή από την Ουκρανία μέχρι τη Β. Αφρική.

Επισήμως, συζήτησε τη συνεργασία της ΕΟΕ με την ΕΕ, τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδος με το σύνολο των κρατών - μελών που συμμετέχουν στην ΕΟΕ και την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της ΕΕ της ΕΟΕ στην Αθήνα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο Συνέδριο που οργανώνει, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνο-Ρωσικών Σχέσεων, όπου αρμόδια στελέχη της ΕΟΕ θα παρουσιάσουν τους σκοπούς και τους στόχους της Ενωσης, καθώς και τις επιχειρηματικές δυνατότητες και προοπτικές μεταξύ Ελλάδας και των κρατών - μελών της Ενωσης.

Τέλος, ο Γ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αν. υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά την οποία εξετάστηκαν θέματα διμερών οικονομικών σχέσεων. Ειδικότερα, συζητήθηκε η πραγματοποίηση το επόμενο διάστημα του Φόρουμ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, με τη συμμετοχή περιφερειαρχών και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ενδοαστικές αντιθέσεις αποτυπώνονται στη Σύνοδο

Στη συζήτηση για την «Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρενέβη, χτες, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα εξής: «Και μπροστά στη Σύνοδο, η επιβράδυνση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας επιδρά έντονα στις εξελίξεις. Κανένα ιμπεριαλιστικό κέντρο δεν μπορεί σήμερα να λειτουργήσει ως "ατμομηχανή" ανάπτυξής της. Η αβεβαιότητα αυτή ισχύει και για την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Η δυσκολία μιας ελεγχόμενης απαξίωσης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων κρατών ή τραπεζικών ομίλων βάζει εμπόδια στην ανάκαμψη και οδηγεί αντικειμενικά στην όξυνση των ανταγωνισμών, στο ξέσπασμα νέων πολέμων. Αυτά τα αδιέξοδα του συστήματος ενισχύουν δυνάμεις του αστικού εθνικισμού, του οικονομικού προστατευτισμού, της επανεξέτασης διεθνών συμφωνιών, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία κ.α. Δεν πρόκειται για... αντισυστημικούς, δουλεύουν για λογαριασμό άλλων μερίδων της αστικής τάξης. Υπηρετούν και αυτοί την καπιταλιστική κερδοφορία, όπως και οι φιλελεύθερες ή νεο-σοσιαλδημοκρατικές, τύπου ΣΥΡΙΖΑ, κοσμοπολίτικες δυνάμεις.

Κανένας εγκλωβισμός, λοιπόν, των λαών στη διαπάλη αυτών των δυνάμεων, γιατί και οι μεν και οι δε απαιτούν νέες θυσίες για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Η διέξοδος είναι στην οργάνωση και πάλη των εργατών με κοινωνική συμμαχία για ανάκτηση των απωλειών, την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ