ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Κλιμακώνουν αντιλαϊκά με ισχυρές αντιθέσεις

Με συμβιβασμό για την εποπτεία των τραπεζών και των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκαν, χτες, οι εργασίες

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής
Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής
Κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την καπιταλιστική «ανταγωνιστικότητα» και «ανάπτυξη», οι «27» της ΕΕ ολοκλήρωσαν χτες τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, όπου συζήτησαν μέτρα για την παραπέρα νομισματική και οικονομική ενοποίηση, εν μέσω ανταγωνισμών και αντιθέσεων που οξύνονται.

Κεντρικό στοιχείο των αποφάσεων ήταν η θέσπιση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, πίσω όμως από το πεδίο δράσης και το στενό χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η έκθεση του Χέρμαν βαν Ρομπάι για μια «Ευφυή Οικονομική και Νομισματική Ενωση».

Τις μεγαλύτερες ενστάσεις για το προτεινόμενο σχέδιο τις είχε η Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την πρώτη μέρα των εργασιών προβλέπει ότι το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στην Ευρωζώνη θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μάρτη 2014.

Υπό την εποπτεία του νέου μηχανισμού θα μπουν οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία πάνω από 30 δισ. ευρώ ή με ισολογισμούς που θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% του εθνικού ΑΕΠ. Ο μηχανισμός θα έχει διακριτές σχέσεις με τα κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν είναι και μέλη της Ευρωζώνης, ενώ θα έχει τη δικαιοδοσία και να κλείνει τράπεζες που δεν ακολουθούν τους κανόνες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, τουλάχιστον οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κάθε κράτους - μέλους θα μπουν υπό την εποπτεία του νέου μηχανισμού. Τρία κράτη - μέλη, η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό, δείχνοντας το υπόβαθρο των αντιθέσεων που οξύνονται στο εσωτερικό της ΕΕ.

Τους «πλακώνει» η κρίση

Το στίγμα για τις δυσκολίες που μεγαλώνουν στην αστική διαχείριση της κρίσης έδωσε αμέσως μετά τη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ. Μίλησε για «δύσκολη και επώδυνη διαδικασία προσαρμογής», αφού η Ευρωζώνη δε θα δει τα αποτελέσματα από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αρκετά χρόνια, με το 2013 να διαγράφεται ως άλλη μία χρονιά με προκλήσεις, όπως προέβλεψε.

«Το ερχόμενο έτος θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δούμε αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες και αναμένουμε ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας θα συνεχιστούν», πρόσθεσε, και κατέληξε λέγοντας: «Εχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες στιγμές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα μεγάλο βήμα. Εγιναν πολλές συζητήσεις γι' αυτό το ένα βήμα, είτε πρόκειται για ένα "κούρεμα" χρέους, για ευρωομόλογα ή για κάποιο άλλο μέτρο που θα τα λύσει όλα. Δεν θα συμβεί αυτό».

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που μεταδόθηκε χτες από τους «Financial Times», είπε ότι «η εγκατάλειψη σήμερα των πολιτικών λιτότητας, όπως ορισμένοι προτείνουν, θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση των τεράστιων θυσιών που έχουν γίνει από τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ο ίδιος είπε ωμά ότι «οι χώρες με υψηλό χρέος και έλλειμμα θα πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν χάσει την κυριαρχία τους επί της οικονομικής τους πολιτικής από καιρό σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο». Ομολογεί με άλλα λόγια ότι συμμετοχή της αστικής τάξης μιας χώρας σε μια διακρατική ένωση σημαίνει από χέρι απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, που οξύνεται όσο αδυνατίζει η θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπως γίνεται τώρα με την Ελλάδα.

Ενισχύονται τα διακρατικά όργανα

Για τα ζητήματα της ανάπτυξης, το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου σημειώνει την ανάγκη «του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και των κατευθυντηρίων γραμμών οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την προώθηση της εμβάθυνσης της Ενιαίας Αγοράς και την προστασία της ακεραιότητάς της».

Με δεδομένες τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, στη Σύνοδο αποφασίστηκε ακόμα ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «θα υποβάλει, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2013, πιθανά μέτρα και χρονικά περιορισμένο χάρτη πορείας, όπου θα περιλάβει τα ακόλουθα ζητήματα:

-- Το συντονισμό των εθνικών μεταρρυθμίσεων

-- Την "κοινωνική διάσταση" της ΟΝΕ, συμπεριλαμβανομένου του "κοινωνικού διαλόγου"

-- Τη δυνατότητα και τις διαδικασίες εφαρμογής των αμοιβαίως συμφωνηθέντων συμβάσεων για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη

-- Τους "μηχανισμούς αλληλεγγύης" που μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες των κρατών - μελών που εφαρμόζουν τις εν λόγω συμβατικές ρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Οι αποφάσεις της Συνόδου σηματοδοτούν την ένταση της ήδη εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής ευρωενωσιακής πολιτικής, για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Στόχος είναι να αποκτήσουν τα ευρωενωσιακά όργανα τη δυνατότητα ενισχυμένης παρακολούθησης και παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, ελέγχοντας το βαθμό υλοποίησης των Εθνικών Μεταρρυθμιστικών Προγραμμάτων, δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε κάθε κράτος - μέλος.

Στοχοποιούν τον εχθρό - λαό

Καθόλου μικρότερης σημασίας είναι οι αποφάσεις της Συνόδου που αφορούν στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική Αμυνας της ΕΕ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, «η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο στη γειτονία της και παγκοσμίως. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι οι αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ στις περιοχές που αντιμετωπίζουν κρίσεις, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, το Κέρας της Αφρικής, η Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, το Αφγανιστάν και ο Νότιος Καύκασος».

Προκρίνεται δηλαδή η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της ΕΕ στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα όπου Γης, για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών.

Το Συμβούλιο «υπενθυμίζει επίσης ότι οι αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ πρέπει να διεξάγονται σε στενή συνεργασία με άλλους σχετικούς διεθνείς παράγοντες, όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΑΣΕ και η Αφρικανική Ενωση, καθώς και χώρες εταίρους, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε κατάστασης. Από την άποψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία η ενίσχυση της συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους εταίρους στη γειτονία της Ευρώπης».

Στοχοποιώντας λαούς μέσα και έξω από τα σύνορά της, η ΕΕ ζητάει «περαιτέρω ανάπτυξη της ολοκληρωμένης προσέγγισης απέναντι στην πρόληψη συγκρούσεων, τη διαχείριση κρίσεων και τη σταθεροποίηση, μέσω και ανάπτυξης της ικανότητας ανταπόκρισης στις νεοεμφανιζόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας». Επίσης, «ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να αναπτύσσει τα κατάλληλα στρατιωτικά και μη στρατιωτικά μέσα και προσωπικό γρήγορα και αποτελεσματικά σε ολόκληρο το φάσμα της δράσης διαχείρισης κρίσεων».

Απροκάλυπτη επέμβαση στη Συρία

Σε ό,τι αφορά στη Συρία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει πλήρη κάλυψη στα σχέδια για βάθεμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Στα συμπεράσματα «εκφράζει αποτροπιασμό για την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση (...) Αναθέτει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να επεξεργασθεί όλες τις δυνατές επιλογές για την παροχή στήριξης και βοήθειας προς την αντιπολίτευση και να μεγιστοποιήσει τη στήριξη για την προστασία του αμάχου πληθυσμού. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την άποψή του ότι η πολιτική μετάβαση είναι αναγκαία στη Συρία για ένα μέλλον χωρίς τον Πρόεδρο Ασαντ και το απονομιμοποιημένο καθεστώς του».

Κάν' το όπως στο Αμέρικα...

Ο Γ. Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και ένας εξ όσων διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική του κόμματος, δε μάσησε τα λόγια του μιλώντας στην «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, την Τετάρτη το πρωί. Αφού ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι προτάσεις του κόμματός του σε ό,τι αφορά στο φορολογικό δεν είναι «αποθαρρυντικές για τις επενδύσεις» - ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι άνθρακας ο θησαυρός που υπόσχεται στο λαό, περί άφθονου χρήματος που δήθεν θα ρεύσει στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση του πλούτου και με τον οποίο δήθεν θα χρηματοδοτήσουν κοινωνική πολιτική... Αφού στην επισήμανση δημοσιογράφου «άρα στο μέσο Ελληνα θα πάτε κι εσείς» (σ.σ. για να τον φορολογήσουν) απάντησε καθαρά «σε κάποιον μεταφυσικό Ελληνα δεν μπορούμε να πάμε»...

Αφού λοιπόν είπε αυτά, συμπλήρωσε: «Μπορούμε να βάλουμε όσους ιδεολογικούς προσδιορισμούς θέλετε, μέσα στην κρίση όμως αυτό που υπονοείται σαν σοσιαλδημοκρατικό είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό το να εφαρμόσεις μια κεϋνσιανή πολιτική αντί μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής διαχείρισης της κρίσης. Είναι τόσο σημαντικό που φαίνεται από το διαφορετικό τρόπο που αντιμετώπισαν την κρίση οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Τεράστια η διαφορά. Πείτε το σοσιαλδημοκρατικό, πείτε το όπως θέλετε»... Στην επιμονή του δημοσιογράφου να προσδιορίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ασκήσει διαχείριση στο υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα, η απάντηση ήταν επίσης αφοπλιστική: «Εντός του συστήματος, προφανώς. Αυτό είναι το διακύβευμα σήμερα για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία». Κι όταν του επισημάνθηκε ότι τραπεζικοί κύκλοι που πριν λίγο καιρό απηύθυναν στο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρισμό «ακραίος» σήμερα στρογγυλεύουν το λόγο τους όταν αναφέρονται σ' αυτόν, άρα ίσως έχει στρογγυλέψει τις θέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Σταθάκης με χαμόγελο απάντησε: «Εάν θέλουμε να κυβερνήσουμε, και θέλουμε, οι προτάσεις μας πρέπει να είναι πολύ σαφείς, συγκεκριμένες και ρεαλιστικές»...

Αυτός είναι ο ρεαλισμός της υποταγής στην αστική εξουσία από τον επίδοξο διαχειριστή της, που πασχίζει να σύρει το λαό σε «ναρκοθετημένο» από τον αντίπαλό του έδαφος, κοροϊδεύοντάς τον ότι εκεί βρίσκεται η γη της Επαγγελίας. Η αστική διαχείριση είτε αλά ΗΠΑ είτε αλά ΕΕ, δεν έχει καμία διαφορά για το λαό. Κι αυτό είναι το τεράστιο ψέμα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εμποδίσει το λαό να φτάσει στην αλήθεια, στη διέξοδο από την κρίση που ανταποκρίνεται στα δικά του αποκλειστικά συμφέροντα. Και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ αυτό που προκρίνεται είναι διαχείριση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων. Μόνο που στις ΗΠΑ στα μονοπώλια προσφέρεται στο πιάτο εκτός από τα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων και άφθονο ζεστό παραδάκι.

Αυτό αποζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρήμα για το κεφάλαιο και όχι για το λαό, για τον οποίο δεν περισσεύει σε κάθε περίπτωση δεκάρα τσακιστή. Οι λαοί παντού, σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ και στις ΗΠΑ, στενάζουν, η φτώχεια τσακίζει κόκαλα, η ανεργία προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις. Στρατιές ολόκληρες αστέγων, πεινασμένων, ανέργων να ψάχνουν παρηγοριά στις περίφημες «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Εκεί καταλήγει το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα, τους εργάτες, τους φτωχούς ανθρώπους του μόχθου. Και είναι εφιάλτης για τη ζωή τους.


Γ. Β.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ