ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΣΕ «ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΕΓΩΝ» - «ΚΟΜΒΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
Να δοθούν κονδύλια και μέσα για τις κοινωνικές υποδομές και το λαό

Ο Νίκος Σοφιανός σε προηγούμενη επίσκεψη στο «Κέντρο Αστέγων»
Ο Νίκος Σοφιανός σε προηγούμενη επίσκεψη στο «Κέντρο Αστέγων»
Στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Σοφοκλέους) και στον «Κόμβο Αλληλεγγύης» του Δήμου (το παλιό Φρουραρχείο στο Σταθμό Λαρίσης) περιόδευσε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Συζήτησε με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των δύο φορέων για τα ειδικότερα και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τόνισε την ανάγκη Τοπική Διοίκηση και κυβέρνηση να στηρίξουν με κονδύλια, μέσα, προσωπικό αυτές τις κοινωνικές υποδομές, τα τμήματα του λαού μας που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας, ταυτόχρονα με τον αγώνα που πρέπει να οργανωθεί και αναπτυχθεί παραπέρα, ώστε ο λαός να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Στις δομές αυτές καθημερινά εκτυλίσσονται δυσπερίγραπτες σκηνές με ανθρώπους γονατισμένους από την ανέχεια, ακόμα και σε κατάσταση ένδειας, να προσέρχονται για να προμηθευτούν τα στοιχειώδη. Υπολογίζεται ότι στο ΚΥΑΔΑ διανέμονται καθημερινά 1.300 μερίδες φαγητό, με αυξανόμενους τους προσερχόμενους Ελληνες και τους χρήστες ναρκωτικών. Συν 200 οικογένειες που αναζητούν μια στήριξη στα όσα προμηθεύονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο (για το εξάμηνο που τελειώνει είχαν κατατεθεί περίπου 750 αιτήσεις, για το επόμενο ξεπερνούν τις 800), συν εκατό ανασφάλιστοι που ψάχνουν τα φάρμακά τους από το Κοινωνικό Φαρμακείο, συν άλλα εκατό άτομα που προμηθεύονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από άλλη υποδομή του δήμου στο Κουκάκι, συν όποιες άλλες οικογένειες γίνεται κατορθωτό με τα μέσα που διατίθενται να στηριχτούν κατά καιρούς. Στον «Κόμβο Αλληλεγγύης» έχουν καταγραφεί 3.500 οικογένειες της Αθήνας που χρειάζονται στήριξη, το προηγούμενο διάστημα καθημερινά προσέρχονταν περίπου 15 οικογένειες για να πάρουν από εκεί είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, παιχνίδια. Πλέον οι προσερχόμενες οικογένειες ξεπερνούν καθημερινά τις πενήντα.

Ολη αυτή η δουλειά βγαίνει με περιορισμένο προσωπικό και πόρους. Συμβασιούχοι έχουν φύγει, άλλοι που έχουν μείνει εργάζονται ως τη λήξη της σύμβασης, αξιοποιούνται εθελοντές, ενώ πάτησαν μέσα πόδι ΜΚΟ. Στέλνοντας αυτές εργαζόμενους παίρνουν την ανάλογη προμήθεια από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Με το πέρας της περιοδείας, ο Νίκος Σοφιανός έκανε την εξής δήλωση: «Με την περιοδεία και τη συζήτηση στο ΚΥΑΔΑ και τον "Κόμβο Αλληλεγγύης" θέλουμε να αναδείξουμε την υποχρέωση και την ευθύνη που έχει ο Δήμος, η Τοπική Διοίκηση, να στηρίξει με κονδύλια δικά του και της κεντρικής κυβέρνησης, σημαντικά τμήματα του λαού μας που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας. Οι υπηρεσίες αυτές του δήμου πρέπει να στηριχτούν και από τον δημοτικό προϋπολογισμό που διαμορφώνεται για το 2013, γιατί η στήριξη του κόσμου που δεν έχει να τραφεί, δεν έχει να κοιμηθεί, που δεν έχει τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του δεν είναι έργο φιλανθρωπίας. Είναι υποχρέωση της τοπικής και της κεντρικής διοίκησης να τα παρέχει σε αυτές τις συνθήκες. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ θα επιδιώξουμε να στηριχτούν αυτές οι δομές, κονδύλια που διοχετεύονται σε ΜΚΟ να διοχετευτούν απευθείας σε αυτές τις δομές των δήμων, ώστε να δοθούν όσο περισσότερες ανάσες γίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά στην πλειοψηφία του ο λαός μας, και ιδιαίτερα ένα τμήμα του λαού μας που βρίσκεται σε συνθήκες εξαθλίωσης. Να δοθούν ανάσες στα πλαίσια του συνολικότερου αγώνα που δίνουμε για να γίνει ο λαός μας ιδιοκτήτης του πλούτου που έχει αυτή η χώρα, και που παράλληλα και σε αντιδιαστολή με αυτόν τον πλούτο βλέπουμε σκηνές ανέργων, αστέγων, κόσμου που δεν έχει να σιτιστεί».

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Δε λύνονται τα προβλήματα χωρίς χρηματοδότηση και υποδομές

Τα συμπεράσματα έρευνας σχετικά με τις κοινωνικές υποδομές των δήμων έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Και από αυτό προκύπτει αβίαστα το γεγονός ότι τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι κοινωνικές δομές δεν μπορούν να καλυφθούν με διάφορα μπαλώματα. Αντίθετα, χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση και επαρκείς υποδομές, ώστε να καλύπονται βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Για τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης των δήμων δεν προσελκύεται μεγάλος αριθμός εθελοντών. Και αυτό ακριβώς καταδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο υπουργείο Εσωτερικών και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - για λογαριασμό των οποίων και έγινε η έρευνα - επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου έως εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί τις λαϊκές οικογένειες η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τα συνεχή μέτρα που λαμβάνονται. Με εθελοντές και φιλανθρωπία και με πολιτικές οικονομιών κλίμακας, όπως συμπληρώνεται, δεδομένων και των τραγικών περικοπών στα ταμεία των δήμων.
  • Η έρευνα της ΕΕΤΑΑ εξυπηρετεί το στόχο να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, καθώς οι άγριες περικοπές στα οικονομικά των δήμων έχουν σηματοδοτήσει και την υποβάθμιση έως κατάργηση βασικών υπηρεσιών που προσέφεραν. Θέλουν να προωθήσουν συντονισμένα τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Εκκλησίας στη δημιουργία ενός «αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και συνοχής», όπως λένε.
  • Στα συμπεράσματα της έρευνας υπογραμμίζεται: «Η ετοιμότητα συνεργασίας με ανάλογους φορείς όπως η Εκκλησία και οι ΜΚΟ, διατηρώντας ο καθένας την αυτονομία του, αναμένεται να παράσχει τη δυνατότητα οικονομιών κλίμακας και περισσότερων εθελοντών». Εκκλησία και ΜΚΟ είναι και οι φορείς που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την έρευνα, στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Στελέχη, δε, των δήμων, σύμφωνα με την έρευνα - αντί της διεκδίκησης κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των κοινωνικών δομών, από την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων έχει παραιτηθεί προ πολλού - προκρίνουν «την ένταξη σε δίκτυα για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας και τη συνεργασία με ανάλογους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο με το ίδιο αντικείμενο».

Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα που έγινε το διάστημα Οκτώβρης - Νοέμβρης 2012 στο σύνολο των δήμων δείχνει, ανάμεσα σε άλλα:

  • Οι κοινωνικές δομές πλησιάζουν τις 3.000 και εξυπηρετούν σε σταθερή βάση 480.000 ανθρώπους. Οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στις κοινωνικές δομές είναι περισσότεροι από το μόνιμο προσωπικό. Οι εθελοντές καλύπτουν το 20% του απασχολούμενου προσωπικού.
  • Μια από τις βασικότερες δραστηριότητες των δομών είναι τα κοινωνικά φαρμακεία και η παροχή φαρμακευτικής υποστήριξης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται με ιατρική περίθαλψη, νοσηλευτική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη. Οι δραστηριότητες αυτές καλύπτουν το 38% του συνόλου των κοινωνικών παρεμβάσεων των δήμων. Η διανομή τροφίμων και τα κοινωνικά παντοπωλεία καλύπτουν το 23% των δημοτικών κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η παροχή στέγης, ένδυσης, υπόδησης και η καθαριότητα των αστέγων, καλύπτει το 7% των δημοτικών δομών.
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μεγάλη ανταπόκριση στην «Ημέρα αλληλεγγύης»

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η ανταπόκριση από κατοίκους και μαζικούς φορείς της Πετρούπολης στην «Ημέρα αλληλεγγύης» που διοργάνωσε χτες η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πετρούπολης, συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ που διήρκεσε η πρωτοβουλία, πλήθος κατοίκων, μαθητές όλων των σχολείων, σύλλογοι της περιοχής, το σωματείο εργαζομένων στο δήμο παρέδωσαν μεγάλες ποσότητες με είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Η χτεσινή «ημέρα αλληλεγγύης» αποτελεί ουσιαστικά μια συνέχιση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο από το Δήμο, στηρίζοντας με απαραίτητα είδη οικογένειες που έχουν προβλήματα διαβίωσης, αλλά και ανέργων. Είναι ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που έχουν οδηγηθεί οι φτωχές λαϊκές οικογένειες το γεγονός ότι, ενώ ο δήμος ξεκίνησε στηρίζοντας περίπου 50 οικογένειες αυτές πλέον έχουν φτάσει τις 300 και συνεχώς αυξάνονται. Γι' αυτό και η πρωτοβουλία, όπως σημειώνεται, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Στο μεταξύ, μέσα στη βδομάδα, οι περίπου 300 οικογένειες που έχουν ανάγκη θα παραλαμβάνουν τη βοήθεια από τη Δημοτική Αποθήκη Τροφίμων. Η λίστα με τις οικογένειες έχει καταρτιστεί από το δήμο, τις Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία και συλλόγους της πόλης.

Ο δήμος, πάντως, συνεχίζει να καλεί τους κατοίκους της πόλης να ανταποκριθούν στο κάλεσμα ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες των γιορτών. Η συγκέντρωση προϊόντων θα γίνεται και τις επόμενες μέρες στο δημαρχείο της πόλης και η ενδεικτική λίστα είναι: Είδη υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, απορρυπαντικά γενικής χρήσης), είδη οικιακής χρήσης (χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας κ.ά.), συσκευασμένα είδη τροφίμων (μπισκότα, ρύζι, σάλτσα ντομάτας, δημητριακά, μπαχαρικά, αλάτι, ξίδι, όσπρια, κρουασάν, μέλι - μαρμελάδες, πουρέ, φρυγανιές, βρεφικές κρέμες, άνθος αραβοσίτου), ζυμαρικά (κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι, μακαρόνια), αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, χυμούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ