ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε ευρώ για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από το «Ταμείο Αλληλεγγύης»!

Eurokinissi

Ούτε «αμεσότητα» ούτε «αλληλεγγύη» παρέχει το κατ' ευφημισμόν Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά από την απάντηση της επιτρόπου Ελίζα Φερέιρα σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που ζητούσε άμεσες αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφές τις οποίες προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Καρδίτσας.

Η επίτροπος επαναλαμβάνει την κατηγορηματική άρνηση της ΕΕ για αποζημιώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά δηλώνοντας ότι «οι ιδιωτικές ζημιές δεν είναι επιλέξιμες» και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την ανακούφιση των κατοίκων.

Στην απάντηση γίνεται επίσης φανερό ότι, ακόμη και σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου για την αποκατάσταση υποδομών, η χρηματοδοτική ενίσχυση θα γίνει με κριτήριο την περιβόητη «αρχή» της ΕΕ περί «κόστους - οφέλους», όπου κόστος είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όφελος η ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών. Ωστόσο, οι ανάγκες των κατοίκων είναι άμεσες και επιτακτικές και αναδεικνύονται σε κάθε νέα κακοκαιρία όπως με τις βροχές της τελευταίας βδομάδας, όπου για άλλη μια φορά η περιοχή ήταν αθωράκιστη.

Μάλιστα, η επίτροπος ξεκαθαρίζει κυνικά ότι η όποια «στήριξη» θα έρθει μετά από μήνες, καθώς το ΤΑΕΕ δεν είναι «μέσο ταχείας αντίδρασης», όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, στην απάντησή της επικαλείται τα «διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία» της ΕΕ ως πανάκεια. Στην πραγματικότητα βέβαια σε δεκάδες περιοχές της χώρας μας άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, σπίτια και υποδομές καταστρέφονται, και όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς γιατί η γύμνια υποδομών είναι άμεσο αποτέλεσμα ακριβώς της υλοποίησης των ευρωενωσιακών προγραμμάτων που συνδιαμορφώνουν και οι κυβερνήσεις, αποδεικνύοντας πόσο μακριά κι ενάντια από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών βρίσκονται.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Η πραγματικότητα είναι ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά επιλέγουν την παρέμβασή τους σε κάθε περιοχή με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται στο πλάι των Επιτροπών Αγώνα στην Καρδίτσα και απαιτεί εδώ και τώρα:

  • Να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους
  • Να προχωρήσουν τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά - αποστραγγιστικά - αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα
  • Να παρακαμφθούν οι αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές του πακτωλού των δισ. του "Ταμείου Ανάκαμψης", το οποίο με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης προορίζεται για να το ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να δοθούν και από αυτό πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες».
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο Παλαιοζογλώπι προσπαθούν ακόμα να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του «Ιανού»

Στο Παλαιοζογλώπι βρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ, μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα του οικισμού, που αριθμεί 50 περίπου σπίτια και ανήκει στο χωριό Ραχούλα. Υπενθυμίζεται πως το Παλαιοζογλώπι είναι ο τόπος καταγωγής του Χαρίλαου Φλωράκη και εκεί βρίσκονται ο τάφος του και το σπίτι του, που λειτουργεί ως μουσείο, ενώ να σημειωθεί ότι από τα προβλήματα που υπάρχουν η πρόσβαση στον τάφο είναι αδύνατη.

Μετά την καταστροφική πλημμύρα της 18ης Σεπτέμβρη, η περιοχή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, για τα οποία μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απάντηση, παρ' όλες τις οχλήσεις των κατοίκων, αλλά ούτε και έχουν ληφθεί κάποια μέτρα για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.

Η αντιπροσωπεία διαπίστωσε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και καταγγέλθηκαν σε συνομιλίες που είχε με τους κατοίκους.

Στον δρόμο από τη Ραχούλα προς τον οικισμό έχουν γίνει κατολισθήσεις και κάτοικοι του χωριού έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ενώ ζουν και εργάζονται στο χωριό, καθώς υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων αφού δίπλα στα σπίτια έχει δημιουργηθεί ρήγμα (κάτι σαν ρεματιά) από τα χώματα και τα μαντριά που έχουν φύγει πάνω από το δρόμο προς Παλαιοζογλώπι. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα έως τώρα.

Ο δρόμος για το Παλαιοζογλώπι είναι πολύ δύσκολος για αυτοκίνητο έως αδύνατον να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση βροχόπτωσης, αφού στο μεγαλύτερο τμήμα η άσφαλτος έχει καταστραφεί και είναι πλέον λάσπη.

Νερό ακόμη δεν υπάρχει, γιατί και τα δύο υδραγωγεία έχουν καταστραφεί (υπήρχε και ένα δεύτερο απ' όπου χρησιμοποιούνταν το νερό για να ποτίζονται οι καλλιέργειες). Με τις κατολισθήσεις να συνεχίζονται από το βουνό Τσιούκα, τα χώματα που πέφτουν στο ποτάμι μαζί με δέντρα και τεράστιες κοτρόνες έχουν αλλάξει τη ροή του ποταμού και έχουν δημιουργηθεί μικρότεροι παραπόταμοι, που τα νερά τους πέφτουν στον οικισμό.

Την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη έφυγαν και οι τελευταίοι κάτοικοι του οικισμού, αφού το ποτάμι είχε ξεχειλίσει μερικά μέτρα πριν από το σπίτι τους και αναγκάστηκαν μέσα στη νύχτα και τη βροχή να μετακινηθούν στη Ραχούλα και την επόμενη να φύγουν για την Αθήνα. Κανένας από όσους έχουν εκεί τα σπίτια τους δεν «τολμά» να ανέβει, έστω για να δει ότι είναι εντάξει και δεν κινδυνεύουν.

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ με πολύμορφες παρεμβάσεις θα απαιτήσει από τους αρμόδιους λύσεις για τα σοβαρά αυτά προβλήματα, όπως να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και να επιστρέψουν οι κάτοικοι με ασφάλεια στα σπίτια τους.

ΣΑΜΗ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Με τα ΜΑΤ εκφορτώθηκαν οι ανεμογεννήτριες στο νησί

Με τα ΜΑΤ ξεφόρτωσαν από τα καράβια τις ανεμογεννήτριες στη Σάμη της Κεφαλονιάς, προκειμένου να τις μεταφέρουν στο χώρο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα έργο με αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Σάμης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων (ΠΙΝ), κατήγαγαν μια "περήφανη νίκη" απέναντι στους "περιθωριοποιημένους και συνήθεις ταραξίες" πλημμυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής, που για "...πολιτικούς λόγους...", σύμφωνα με τον επενδυτή, αντιδρούσαν στην εκφόρτωση των ανεμογεννητριών. Με εγκλωβισμένο το λαό εν μέσω καραντίνας και γενικευμένου lockdown, αλλά και με φόβο απέναντι στη δύναμή του, ξεφόρτωσαν τελικά το τόσο "πολύτιμο" φορτίο τους, με την αμέριστη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων και τη "φιλική" συμμετοχή και φροντίδα των ΜΑΤ στη μεταφορά του.

Αποτελούν όνειδος και ντροπή τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στην πόλη της Σάμης, στον δήμο και όλο το νομό, αφού με ευθύνη όλων των παραπάνω, με τη συγκατάθεσή τους και την ένοχη σιωπή τους, έκαναν την ευρύτερη περιοχή κατεχόμενη που θύμιζε άλλες εποχές, βιώνοντας όλοι οι κάτοικοι την αστική τους "δημοκρατία" ολόγυμνη.

Ο περήφανος δυναμικός αγώνας που ξετυλίχτηκε από τους φορείς του λαϊκού κινήματος για διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων και αποζημιώσεων, αλλά και ενάντια στην παραπέρα εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δεν ανέδειξε μονάχα το πρόβλημα της επικινδυνότητάς τους για τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων και της περιοχής, αλλά αποκάλυψε και την εχθρική στάση των παραπάνω δυνάμεων απέναντι στο λαό και τα αιτήματά του, είτε ήταν η δημοτική αρχή και οι "δούρειοι ίπποι" της είτε η αντιπολίτευση είτε η ΠΙΝ και η κυβέρνηση.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί το λαό να δυναμώσει τη δική του πάλη απέναντι στο κοινό μέτωπο και τις κεντρικές και τοπικές πολιτικές τους "παντρειές" (ο κόσμος το 'χε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι) για να στηρίξουν τους ομίλους. Μόνο ο ενωμένος και ανυποχώρητος αγώνας για τα δίκαια αιτήματά μας, με εμπιστοσύνη στις συνεπείς πρωτοπόρες δυνάμεις, μπορεί να αποσπάσει νίκες και κατακτήσεις. Ο αγώνας συνεχίζεται!».

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη είναι δημόσιο αγαθό

Απόφαση για τα όσα προβλέπει η Εκθεση Πισσαρίδη

Το θέμα της αποτίμησης του τελικού σχεδίου της Εκθεσης Πισσαρίδη για τη Δικαιοσύνη συζητήθηκε στη συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Δεκέμβρη με τηλεδιάσκεψη.

Το κείμενο της εισήγησης του προεδρείου, που υπερψηφίστηκε, σχετικά με την αποτίμηση του σχεδίου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Σχέδιο προτείνει τη δημιουργία "επίκουρων" δικαστικών λειτουργών επικαλούμενο νομοθεσίες άλλων Κρατών, παραβλέποντας ότι το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ισόβιους δικαστές, απαγορεύοντας τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας δικαστών επί θητεία που θα είναι εξαρτημένοι και δέσμιοι κάθε φορά της επιθυμίας για παράταση της θητείας τους. Αντιμετωπίζοντας τη Δικαιοσύνη ως εμπόρευμα με τη λογική κόστους - οφέλους καταλήγει να προτείνει μια γεωγραφική ανακατανομή των Δικαστηρίων με συγχώνευση περιφερειακών σε μεγαλύτερες μονάδες», καθώς, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, «το όφελος της διακριτής τους ύπαρξης είναι μικρό σε σχέση με το κόστος για τον φορολογούμενο».

«Η πρόσβαση ωστόσο στη Δικαιοσύνη είναι δημόσιο αγαθό και συνταγματικό δικαίωμα ακόμα και για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Συνιστά δε κρατική υποχρέωση η διευκόλυνση της πρόσβασης αυτής και όχι η παρεμπόδισή της με οποιονδήποτε τρόπο».

Την ίδια στιγμή το σχέδιο προτείνει τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε μικρότερα δικαστήρια, μία πρόταση που απορρίφθηκε με εκτενή αιτιολογία τόσο από τις Δικαστικές Ενώσεις όσο και από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, όταν τέθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2018.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία

Προβλήματα προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία που έπληξε χτες ολόκληρη τη χώρα.

Στην Κρήτη, οδηγός εγκλωβίστηκε μέσα στο όχημά του από την πλημμύρα στο χωριό Βολιώνες Ρεθύμνου, κοντά στο φράγμα Ποταμών, και κάτοικοι της περιοχής τον έσωσαν από βέβαιο πνιγμό, ενώ είχε ειδοποιηθεί και η ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο και είχε σπεύσει με δύο οχήματα. Στο δε Ηράκλειο, σε δρόμο των Μοιρών υποχώρησε το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στην Εύβοια, κυρίως στο Μαντούδι και στο Προκόπι, λόγω των βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν από προχτές το βράδυ αλλά και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη νύχτα αλλά και αργότερα, τμηματικά σε διάφορα κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου σε Μαντούδι, Προκόπι και Βασιλικό, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των ΙΧ προληπτικά και διεξαγόταν από άλλα, ασφαλή σημεία του οδικού δικτύου.

Πολλά ήταν τα προβλήματα και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο δήμος Αβδήρων (πρώην Βιστωνίδας) Ξάνθης πλημμύρισε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ μια γυναίκα εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό της και κατάφερε να βγει από αυτό την τελευταία στιγμή. Πολλές από τις καλλιέργειες στην περιοχή έχουν καταστραφεί, ενώ το νερό είχε φτάσει και σε γειτονικές περιοχές, πλημμυρίζοντας χωράφια και καλλιέργειες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ