ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ «ΣΟΦΤΕΞ»
Η ανοχή της κυβέρνησης αποθράσυνε τα νέα «αφεντικά»

Στις νέες αξιώσεις των αγοραστών - που δεν τηρούν τους συμβατικούς όρους - η κυβέρνηση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου...

Ούτε καν στη διαδικασία να υπερασπιστούν ακόμα και τους κατάπτυστους όρους με τους οποίους ξεπούλησαν τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, τη «ΣΟΦΤΕΞ», δεν μπαίνουν οι ιθύνοντες του σκανδάλου. Ετσι, τώρα, που άρχισαν να φαίνονται και να εφαρμόζονται τα διαλυτικά σχέδια των Αμερικανών αγοραστών, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, αφήνοντας τους εργαζόμενους να υφίστανται και την τρομοκρατία των Αμερικανών αφεντικών, αλλά και με το ενδεχόμενο να χάσουν ανά πάσα στιγμή τη δουλιά τους.

Χτες σε συνάντηση που είχε το σωματείο εργαζομένων με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Ζαφειρόπουλο και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) κ. Τσουδερό, οι δύο τελευταίοι πρότειναν στους εργαζόμενους να... καταγράψουν και να ιεραρχήσουν τα αιτήματά τους, ώστε να τα επιδώσουν στο διευθύνοντα σύμβουλο της «ΣΟΦΤΕΞ» Π. Φορλίν, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσουδερός μαζί την ερχόμενη Παρασκευή. Μάλιστα, ο εμπαιγμός των εργαζομένων είναι τέτοιου μεγέθους, που η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο, ότι τα αιτήματα που θα καταγραφούν, πρέπει να απορρέουν μόνο από τους όρους που εμπεριέχονται στο προσύμφωνο πώλησης, ένα προσύμφωνο που είναι γνωστό ότι έχει υπερκεραστεί από άλλα προσαρτήματα, που εμπεριέχονται πολύ χειρότεροι όροι, στους οποίους κατά πάσα πιθανότητα βασίζονται οι νέοι αγοραστές και έχουν εξαπολύσει επίθεση στους εργαζόμενους της «ΣΟΦΤΕΞ».

Πρέπει να σημειωθεί ότι, στο σημείο που οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» έθεσαν το πρόβλημα του κλεισίματος των μεγαλύτερων τμημάτων παραγωγής της επιχείρησης, αλλά, και το εξ ολοκλήρου κλείσιμο του εργοστασίου στο Μεγάλο Πεύκο, οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν είχαν να πουν τίποτα, περιοριζόμενοι σε γενικόλογες αναφορές, χωρίς να πιάνουν την ουσία που δεν είναι άλλη από την αφετηρία της συρρίκνωσης της επιχείρησης με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους.

Το αποκορύφωμα της υποκρισίας και της αδιαφορίας της κυβέρνηση, φάνηκε στην τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και του προέδρου του ΟΑΕ, στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο δύο παραγωγικών μονάδων χαρτοπετσέτας στη Λάρισα και την Πάτρα, όπου με απόφαση της διοίκησης της εταιρίας, η λειτουργία τους σταμάτησε οριστικά. Σ' αυτό το σημείο απάντησαν ότι «οι αγοραστές έχουν δεσμευτεί για τη λειτουργία μόνο των εργοστασίων της Αθήνας, του Μεγάλου Πεύκου και της Δράμας».

Από αυτό προκύπτει ότι η κυβέρνηση ξεπούλησε τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, χωρίς καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο όμως, παρακολουθεί τη συρρίκνωση της εταιρίας ως απλός θεατής. Αυτή τη στιγμή έχει ανακοινωθεί επίσημα από τη διοίκηση της εταιρίας ότι από τις 20 του Δεκέμβρη ως τις 9 του Γενάρη θα κλείσει το εργοστάσιο του Μεγάλου Πεύκου, ενώ από τις 27 του Δεκέμβρη ως τις 9 του Γενάρη θα κλείσουν οι δύο πραγωγικότερες μονάδες του εργοστασίου της Αθήνας, η Χ1 και η Χ2. Οι εργαζόμενοι όλων αυτών των μονάδων θα τεθούν σε αναγκαστική άδεια, ή τις μέρες που δε θα εργάζονται θα χαρακτηριστούν ως ρεπό για το επόμενο έτος.


Βεβαιώθηκαν έσοδα 243,1 δισ. δρχ. από ελέγχους επιχειρήσεων

Στο ποσό των 243,1 δισεκατομμυρίων δραχμών ανήλθαν τα έσοδα που βεβαιώθηκαν από τον έλεγχο των επιχειρήσεων με βάση τις διαδικασίες της περσινής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για τις ανέλεγκτες υποθέσεις. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν σε 11.124 επιχειρήσεις όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου στο διάστημα από την 1η Γενάρη μέχρι τις 30 Νοέμβρη 1999.

Οι σχετικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις εφορίες, οι οποίες ελέγχουν μικρές επιχειρήσεις, από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ), που ελέγχουν επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο από 350 εκατ. δρχ. μέχρι 2 δισ. δρχ., και από το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΘΕΚ), που ελέγχει μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 δισ. δρχ.

Υπενθυμίζεται ότι η περσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αφορούσε τη διενέργεια τακτικών ελέγχων επί όλων των φορολογικών υποθέσεων που κάλυπταν την περίοδο 1987 - 1997, ενώ πρόσφατα η απόφαση επεκτάθηκε και για τη χρήση 1998. Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο για ολόκληρο το 1999 έσοδα ύψους 180 δισ. δρχ. από τη συγκεκριμένη πηγή, ωστόσο το ποσό των 243,1 δισ. που αναφέρεται για το διάστημα έως τα τέλη Νοέμβρη αφορά έσοδα που έχουν βεβαιωθεί και όχι εισπραχθέντα έσοδα. Το 1998 και από την έναρξη της εφαρμογής της απόφασης 1144/98 (το Μάη του 1998), το δημόσιο εισέπραξε ποσό 115 δισ. δρχ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org