ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σφοδρές μάχες γύρω από το Γκρόζνι

Στόχευση από ελικόπτερο πάνω από το Σάλι

Associated Press

Στόχευση από ελικόπτερο πάνω από το Σάλι
ΓΚΡΟΖΝΙ .-

Ρωσικά στρατεύματα μπήκαν χθες στην τσετσενική πόλη Σάλι, τελευταίο οχυρό των μουσουλμάνων ανταρτών, έξω από την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκρόζνι. Οι Τσετσένοι αντάρτες του φανατικού μουσουλμάνου Σαμίλ Μπασάγιεφ, πλάι στους οποίους έχουν ταχθεί και δυνάμεις πιστές στον Ασλάν Μασχάντοφ, ανέφεραν ότι αποχώρησαν χθες από την πόλη, 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γκρόζνι. Οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή προειδοποίησαν ότι όποιοι παραμείνουν στην περιοχή θα «εξολοθρευτούν».

Σύμφωνα με το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC που επικαλούνταν το «Itar-Tass», οι ομοσπονδιακές δυνάμεις διεξήγαγαν «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Σάλι.

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος πραγματοποιεί κυκλωτικές κινήσεις προς το Γκρόζνι εδώ και αρκετές ημέρες, έδωσε απανωτές παρατάσεις στις «προθεσμίες» για τους αμάχους που θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη περιοχή, πλην όμως οι δρόμοι παρέμεναν κλειστοί. Φαίνεται πως οι άμαχοι που έχουν βρεθεί εν μέσω της σύγκρουσης χρησιμοποιούνται από τους μουσουλμάνους αντάρτες ως «ανθρώπινη ασπίδα».

Σε ακόμη μια αναφερθείσα «στρατιωτική επιτυχία» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι ο πιλότος ενός βομβαρδιστικού «Σουκόι-25» που είχε καταπέσει τη Δευτέρα στην Τσετσενία, περισυλλέχτηκε ζωντανός. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου παραδέχτηκε ότι δύο ελικόπτερα που συμμετείχαν στις σωστικές προσπάθειες για τον πιλότο καταρρίφθηκαν και μέλη του πληρώματος του ενός ελικοπτέρου (δε διευκρίνισε πόσα) σκοτώθηκαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν τον έλεγχο ενός ανατολικού προαστίου του Γκρόζνι, που κατέλαβαν τη Δευτέρα, ενώ το πυροβολικό συνεχίζει να σφυροκοπά άλλα σημεία της πόλεως. Δημοσιογραφικές πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters» αναφέρουν ότι «χιλιάδες» πολίτες είναι παγιδευμένοι στην πόλη και φοβούνται να αποχωρήσουν λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Η συνεχιζόμενη επίθεση στην πρωτεύουσα της επαρχίας έχει προκαλέσει «αντιδράσεις» από διεθνείς παράγοντες, που καλούν για «εκεχειρία». Οπως ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Κνουτ Βόλεμπεκ, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή και κάλεσε για μια 24ωρη «παύση πυρός», ώστε οι άμαχοι να μπορέσουν να εκκενώσουν την περιοχή, με το επιχείρημα ότι οι «ασφαλείς διάδρομοι» που ανοίγουν οι ρωσικές δυνάμεις κάθε έξι ώρες δεν είναι επαρκείς γι' αυτό. Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία να δώσει στον ΟΑΣΕ «ευρύτερο ρόλο» σε μια προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης και τους Τσετσένους αντάρτες να δεχτούν εκεχειρία.

Το πρόβλημα των αμάχων

Καθώς χιλιάδες άμαχοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την πολεμική ζώνη, ο Σεργκέι Σόιγκου, Ρώσος υπουργός αρμόδιος για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε ότι πρόκειται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τσετσενίας Μασχάντοφ για να συζητήσουν το πρόβλημα των αμάχων.

Πρόβλημα που τίθεται πιο πιεστικά από ποτέ, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές η πλήρης χερσαία επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Γκρόζνι και σε άλλες πόλεις είναι «άμεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, βομβαρδισμοί αναφέρονταν και στις οδούς διαφυγής των ανταρτών στο Νότο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Με δύο πρωθυπουργούς!

Σε βαθιά πολιτική κρίση μετά την απόφαση του Προέδρου να αποπέμψει τον πρωθυπουργό

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Σε πολιτική δίνη έχει εισέλθει από το βράδυ της Δευτέρας η χώρα, καθώς η πολύ σοβαρή κρίση, που επί μακρό σοβούσε, ξέσπασε συμπαρασέρνοντας τον μέχρι προχθές πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε. Αυτό που καταλογίζεται ως αποκλειστική προσωπική ευθύνη του είναι ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και να βελτιώσει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, γεγονός που έχει οδηγήσει την πλειονότητα των Ρουμάνων να παραπαίει ανάμεσα στη φτώχεια και στην απόλυτη εξαθλίωση.

Η χτεσινή μέρα που ξημέρωσε για τη Ρουμανία ήταν ίσως η πιο περίεργη, καθώς ουδείς ακριβώς μπορούσε να κατανοήσει τι συνέβη και τη νύχτα της Δευτέρας και κυρίως για το λόγο που ο Πρόεδρος Εμίλ Κωνσταντινέσκου προχώρησε στην αποπομπή του πρωθυπουργού Βασίλε, μετά την πεισματική άρνηση του τελευταίου να υποβάλει «οικειοθελώς» την παραίτησή του. Από τη στιγμή εκείνη τα γεγονότα εναλλάσσονται με εκπληκτική ταχύτητα, καθώς ο Βασίλε εξακολουθεί να δηλώνει, όπως έπραξε προς το ρουμανικό ραδιόφωνο, ότι παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού, αφού δεν αποδέχεται την απόφαση του Προέδρου Εμίλ Κωνσταντινέσκου, αλλά και τη στήριξη σε αυτή την απόφαση του Προέδρου του Κοινοβουλίου, αφού χαρακτήρισε την πράξη αυτή αντισυνταγματική και χωρίς να φείδεται χαρακτηρισμών, κατονόμασε τα δύο αυτά πρόσωπα, αλλά και άλλους ως αυτούς που υποκίνησαν μία ολόκληρη συνωμοσία για την ανατροπή του. «Δηλώνω απερίφραστα ότι ο Πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα», δήλωσε ο Βασίλε για να να συμπληρώσει ότι «θα παρουσιάσω αυτή την παραβίαση στη Γερουσία», ενώ έκανε και νύξη και για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Αντίστοιχα και ο ηγέτης του «Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» (PDSR), Ιον Ιλιέσκου, τάσσεται όπως και πολλοί συνταγματολόγοι με αυτή τη θέση, ότι δηλαδή πρόκειται για μία κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος της χώρας από τον Πρόεδρο Κωνσταντινέσκου, όταν μονομερώς προχώρησε να αποπέμψει το Βασίλε μετά την κίνηση ανατροπής που επιχειρήθηκε μέσα στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό από τους «Χριστιανοδημοκράτες», κόμμα όπου ανήκει και ο ίδιος ο Ρουμάνος Πρόεδρος.

Το χρονικό της κρίσης

Η πολύ βαθιά πολιτική κρίση ξέσπασε σε μία «ευαίσθητη περίοδο» - όπως τη χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές - για τη χώρα, καθώς από τη μία πλευρά βρίσκεται σε βαθύτατη οικονομική, πολιτική και οικονομική κρίση και από την άλλη πλευρά μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ελσίνκι εγκρίθηκε η Ρουμανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα ο Βασίλε ήταν αυτός που επέστρεψε το απόγευμα της Δευτέρας έχοντας στο χέρι την υποψηφιότητα της χώρας.

Εντούτοις αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον σώσει, αφού ήδη είχαν ανακοινώσει την παραίτησή τους 10 υπουργοί - 7 Χριστιανοδημοκράτες και 3 Φιλελεύθεροι - από το σύνολο των 17 του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Πριν ανακοινώσει την απομάκρυνση του Βασίλε, ο Πρόεδρος Κωνσταντινέσκου είχε συγκαλέσει σε έκτακτη συνάντηση τους αρχηγούς όλων των πολιτικών παρατάξεων, οι οποίοι στο σύνολό τους ήραν την εμπιστοσύνη τους από τον πρωθυπουργό. Τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - συμπεριλαμβανομένου και του Αγροτικού Κόμματος του Βασίλε - εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Βασίλε είναι ανεπαρκής για τον πρωθυπουργικό θώκο και ανίκανος να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και για το λόγο αυτό στηρίζουν την κίνηση του Προέδρου.

Ετσι από τη νύχτα της Δευτέρας η Ρουμανία έχει δύο πρωθυπουργούς, τον Ράντου Βασίλε, που αρνείται να αποδεχτεί την αποπομπή του και τον υπουργό Εργασίας, Αλεξάντρου Ατανασίου, που του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του προσωρινού πρωθυπουργού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με αισιοδοξία ξαναρχίζουν οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες

Εντονες οι αντιδράσεις της ισραηλινής αντιπολίτευσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μέσα σε γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας αρχίζουν, σήμερα, στην αμερικανική πρωτεύουσα μετά από πολύχρονη διακοπή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, με στόχο την επίτευξη μιας, μεταξύ τους, ειρηνευτικής συμφωνίας. Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ όσο και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον άφησαν να εννοηθεί ότι, εντός των προσεχών μηνών, μια ισραηλινο-συριακή ειρηνευτική συμφωνία, πιθανότατα, θα είναι γεγονός. Την ίδια στιγμή, τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Ισραήλ, όπου τόσο η δεξιά αντιπολίτευση όσο και οι έποικοι των υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των ισραηλινο-συριακών διαπραγματεύσεων, έχουν εξαπολύσει δριμεία επίθεση σε βάρος της ισραηλινής κυβέρνησης και του ίδιου του Εχούντ Μπάρακ.

«Λίγοι μήνες μπορεί να αποδειχθούν αρκετοί για να επιτευχθεί οριστική ειρήνη» δήλωνε, λίγο πριν την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την κατάληξη των συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ευχαριστημένος και αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος εκτίμησε ότι τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όσο και ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ «έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό και επείγον είναι το ζήτημα της επίτευξης, μεταξύ τους, ειρήνης». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες, σίγουρα, θα είναι δύσκολες και θα αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολες όσο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

«Μεγάλη ιστορική ευκαιρία» χαρακτήρισε την επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, μετά από 45 μήνες διακοπής, ο Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος, τη Δευτέρα το βράδυ, εξασφάλισε, έστω και με ισχνή πλειοψηφία, την έγκριση της Κνεσσέτ για τις συνομιλίες με τον Φαρούκ αλ Σάραα. Η συνεδρίαση του ισραηλινού Κοινοβουλίου ήταν πραγματικά θυελλώδης, καθώς ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού «Λικούντ», Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε «πλήρως ανεύθυνη και αντίθετη με τα συμφέροντα του Ισραήλ» τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού απέναντι στη Συρία. Το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας των πολύωρων διαμαρτυριών που πραγματοποιούσαν στην είσοδο της Κνεσσέτ εκατοντάδες εβραίοι έποικοι από τα υψώματα του Γκολάν.

Τελικά, οι θέσεις του Εχούντ Μπάρακ εγκρίθηκαν με 47 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 24 αποχές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, προειδοποίησε ότι «μια ενδεχόμενη νέα αποτυχία στις ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε αιματοκύλισμα όλη την περιοχή». Ο Μπάρακ δε χάνει την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «το τίμημα της επίτευξης ειρήνης μπορεί να είναι ακριβό για το Ισραήλ», δίνοντας την αφορμή σε όλους τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμη και σε ολική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν. Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο Εχούντ Μπάρακ, κατά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες οι συνομιλίες θα βασιστούν στις αποφάσεις 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες αναφέρονται συγκεκριμένα σε «ολική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα Κατεχόμενα Εδάφη».

Το αισιόδοξο κλίμα συμμερίζεται και η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία υποστήριζε, σε αναλυτικό χτεσινό της άρθρο, ότι είναι η πρώτη φορά, τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, κατά τις οποίες η Συρία και το Ισραήλ είναι έστω και τυπικά σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση, που οι δύο πλευρές βρίσκονται τόσο κοντά στην επίτευξη ειρήνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ