ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στην ενότητα των μονοπωλίων για την εκμετάλλευση

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας αναφορικά με τις αποφάσεις του Ελσίνκι για την ενταξιακή πορεία της χώρας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει τα παρακάτω:

«Η ΕΕ δημιουργήθηκε στα πλαίσια της ασφάλειας και εκμετάλλευσης του κεφαλαίου μέσα και έξω από την Ευρώπη και ταυτόχρονα για διεύρυνση και για δύναμη ανταγωνισμού μεταξύ αντιπάλων μονοπωλιακών εταίρων. Ετσι, και μέσα και έξω, στα ίδια πλαίσια εξελίσσεται.

Η ΕΕ είναι αποτέλεσμα διεθνοποίησης του κεφαλαίου και λειτουργεί ως μηχανισμός ασφάλειας της εκμετάλλευσης και καταργεί τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Η σημασία της ΕΕ προέρχεται από τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου. Η ένταξη των χωρών, όπως η Πολωνία και Ουγγαρία για διεύρυνση σημαίνει ολοκλήρωση της αποικιακής πολιτικής. Βέβαια όλα αυτά ισχύουν και για την Τουρκία. Η περίοδος αυτή ξεκίνησε με την τελωνειακή ένωση και συνεχίζεται με την υποψηφιότητα. Τα μέτρα που παίρνουν και αυτά που θα πάρουν, σημαίνουν εξόντωση της βιομηχανίας, μεταλλουργίας, γεωργίας, κτηνοτροφίας κλπ και έτσι επιβάλλουν στην Τουρκία να γίνει αποικία των μονοπωλιακών εταιριών.

Το κεφάλαιο της Τουρκίας κάνει λογαριασμό για τα ψίχουλα που θα πάρει με την ένωση αυτή. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου της Τουρκίας με μεγάλη χαρά χαιρέτισαν αυτήν την ενότητα, σε βαθμό αηδίας και δουλικότητας. Τα ΜΜΕ, τα αφεντικά και οι πολιτικοί που με μεγάλη χαρά δέχονται να γίνουν υπηρέτες, όλοι μαζί, έστησαν το πανηγύρι και γιορτάζουν την πώληση της χώρας.

Οι μικροί παραγωγοί και οι έμποροι θα επηρεαστούν αρνητικά από αυτή την εξέλιξη. Ολα αυτά για τους εργάτες και εργαζόμενους τι σημαίνουν;

Η πολιτική της διεθνοποίησης του κεφαλαίου θα φέρει μαζί της την ιδιωτικοποίηση, κατάργηση των συνδικάτων, ελαστικό ωράριο, ελευθερία του κεφαλαίου στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση κοινωνικής ασφάλειας, ανεργία, απολύσεις, μείωση μεροκάματων και μισθών, σύνταξη σε βαθμό μηδέν, μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά κεφαλήν κλπ, κλπ. Αυτή η περίοδος έχει ξεκινήσει.

Κάτι καθυστερημένοι αριστεριστές και Κούρδοι εθνικιστές χειροκροτούν την υποψηφιότητα της Τουρκίας, μιλώντας για "εκδημοκρατισμό", "λύση στο Κουρδικό","δικαιώματα των μειονοτήτων" και γύρω από τη συμφωνία της Κοπεγχάγης. Ούτε καν αναφέρουν τη σημασία της αυξημένης εκμετάλλευσης και της αποικιακής πολιτικής, όμως δεν κατεβάζουν καθόλου από τη γλώσσα τους την άποψη πως η ΕΕ είναι δήθεν δύναμη δημοκρατίας και η "ενότητα" σημαίνει "δημοκρατία".

Τελευταία οι Κούρδοι εθνικιστές, μέσω του ΕΡΝΚ, κάνανε λόμπι για να δεχθεί η ΕΕ την υποψηφιότητα της Τουρκίας και δείξανε πόσο πατριώτες είναι και πόσο καταλαβαίνουν τη δημοκρατία.

Εδώ και χρόνια οι φασίστες καλλιεργούν μία προπαγάνδα γύρω από την "πατρίδα" και τη "σημαία", οι μουσουλμάνοι μιλούν για "οικονομική και πολιτική ενότητα μουσουλμανικών χωρών", τώρα όλοι υποστηρίζουν την ΕΕ.

Η αστική τάξη ψάχνει καινούρια δημαγωγία και σαν παρηγοριά βλέπουν την αλλαγή θέσεων της "Αριστεράς" για την ΕΕ.

Εχουν τη χαρά να τονίσουν πως το κόμμα Ετσεβίτ, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (ΟΔΡ) δέχονται την ΕΕ.

Στα ΜΜΕ γράφουν: "τελείωσαν πια οι δεινόσαυροι".

Αυτό το μεθύσι της χαράς δε θα κρατήσει πολύ. Οταν οι εργάτες και οι εργαζόμενοι θα κατέβουν στο δρόμο, τότε θα καταλάβουν πως γελάστηκαν όταν πίστευαν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τις μάζες. Μια σημαντική μερίδα εργατών και εργαζομένων ξέρουνε ποια είναι τα συμφέροντά τους και ο αριθμός αυτός συνεχώς μεγαλώνει.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση το καθήκον του Κόμματος της Εργασίας είναι να γίνει κέντρο πολιτικής και οργάνωσης των εργατών και εργαζομένων, να γίνει εχθρός της ΕΕ και να αγωνιστεί ενάντια σ' αυτή την υποψηφιότητα.

Το ΕΜΕΡ (Κόμμα της Εργασίας) θα κάνει το καθήκον του και θα αγωνιστεί για δημοκρατία, δημοκρατική και λαϊκή λύση του Κουρδιστάν και ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί το ΕΜΕΡ ξέρει πως η μόνη λύση είναι ο αγώνας εργατών και εργαζομένων και όχι των ιμπεριαλιστών ή τίποτε άλλο».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Ηεπίσκεψη του Μπ. Κλίντον στη χώρα μας είναι πλέον παρελθόν γεγονός. Ομως τα συμβάντα πριν, κατά και μετά απ' αυτήν, εξακολουθούν να αφήνουν προεκτάσεις στη σημερινή καθημερινότητα. Ενα από τα ζητήματα που δημιούργησαν «ντόρο» και εντυπώσεις, ήταν αυτό της... «σχέσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία», που οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.. «φίλοι και σύμμαχοι» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού (!) έθεσαν ανοιχτά, πιέζοντας και εκβιάζοντάς τη να προχωρήσει σε κατασταλτικά μέτρα κατά των αντιαμερικανικών - αντιιμπεριαλιστικών λαϊκών εκδηλώσεων. Εμείς βέβαια τι να πούμε για τη «σχέση» αυτή. Οι Αμερικάνοι το έθεσαν, αυτοί παρουσίασαν «στοιχεία», φίλοι και υποστηρικτές της κυβέρνησης είναι, CIA και FBI διαθέτουν και μάλιστα με χρόνια δράσης και συνεργασίας με τις μυστικές υπηρεσίες στη χώρα μας. Πρόβλημα δικό τους και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι, ας το λύσουν οι δυο τους, έχουν τους τρόπους...

Στο γενικό ερώτημα πάντως αυτό, αν δηλαδή η κυβέρνηση έχει σχέση με την τρομοκρατία, εμείς απαντάμε ανεπιφύλακτα: Ναι, αλλά με ποια τρομοκρατία. Ασφαλώς όχι αυτή που εννοούν οι Αμερικάνοι, αλλά την άλλη, αυτή που είναι πραγματική, καθημερινή, επικίνδυνη. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει άμεση σχέση με την τρομοκρατία σε βάρος του ελληνικού λαού, που τον απειλεί με μύριες όσες συμφορές, αν δεν υποταχτεί για να μπούμε και να παραμείνουμε στην ΟΝΕ. Με την τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι απειλούνται πως αν δε δεχτούν την πλήρη ασυδοσία της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και των αφεντικών σε βάρος των κατακτήσεών τους, θα καταρρεύσει η οικονομία και θα χάσουν τα πάντα. Με την τρομοκρατία σε βάρος των αγροτών, που τους οδηγεί ομαδικά στα αγροτοδικεία για να κάμψει την αγωνιστική θέλησή τους να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους. Με την τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών και των γονιών τους, με την επιστράτευση του φασιστικού ιδιώνυμου, των εισαγγελέων, της αστυνομίας, του χαφιεδισμού, του φακελώματος και των διώξεων. Με την τρομοκρατία σε βάρος του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με την ενεργοποίηση των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών βίας και προβοκάτσιας. Με την αξιοποίηση ενός μηχανισμού γκαιμπελίστικης προπαγάνδας από εκπροσώπους του φαιοκίτρινου Τύπου και επίλεκτα κυβερνητικά στελέχη. Με τη θέση πως «όποιος δε συμφωνεί μαζί μου και αντιστέκεται, είναι σχεδόν.. παράνομος», θέση, που απευθύνεται κύρια προς το ΚΚΕ.

Ακόμη η κυβέρνηση έχει άμεση σχέση με την τρομοκρατία που ασκούν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο πλέον, με το δόγμα της «νέας τάξης» τους. Που ασκούν ειδικότερα σε βάρος των λαών και των χωρών των Βαλκανίων ακόμη πιο έντονα, με την ενεργό συμμετοχή της στη δημιουργία στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, που θα επιτηρούν τους λαούς και θα επεμβαίνουν για την επιβολή της νέας τάξης. Σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, που εκφράστηκε με τη δραστήρια και ουσιαστική συμμετοχή της στον πρόσφατο επιθετικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Με την αποστολή κατοχικού στρατού στην Αλβανία, στη Βοσνία και στο Κόσσοβο. Σε βάρος του κουρδικού λαού, με την παράδοση του Οτσαλάν και με την υιοθέτηση της άποψης πως, το κίνημά του είναι... τρομοκρατικό! Σε βάρος των λαών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αφού συμμετέχει και στηρίζει τα σχέδια και τις παρεμβάσεις των Αμερικάνων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για πλήρη διάλυση της Ρωσίας και διευθέτηση των προβλημάτων προς όφελός τους.

Για την τρομοκρατική αυτή δράση της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (και οι όμοιοί της) έχει καταδικαστεί βαθιά στη συνείδηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η ένταση της οργανωμένης πάλης τους, για να σπάσει αυτός ο τρομοκρατικός κλοιός. Ακόμη, η ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ και στις ερχόμενες εκλογές, σαν τη μόνη πολιτική δύναμη, που μπορεί να προωθήσει τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού Μετώπου, που θα ανατρέψει τη γενεσιουργό αιτία της τρομοκρατίας, την πολιτική και τις δυνάμεις του κατεστημένου, που την επιβάλουν.


Τάσος ΚΛΑΔΗΣ
Μέλος της ΑΕ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ

«Νόιες Ντόιτσλαντ»: Νικητής ο Κλίντον

Για πολλούς λόγους ο Κλίντον μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του νικητή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, γράφει η «Νόιες Ντόιτσλαντ»(13 Δεκέμβρη).

«Χάρη στη μαζική πίεση, προπάντων των ΗΠΑ, οφείλεται το ότι η Τουρκία παρά τα δημοκρατικά ελλείμματά της έγινε δεκτή στον κύκλο των υποψηφίων προσχώρησης.

Περισσότερο από το ταξίδι - αστραπή του Φερχόιγκεν και του Σολάνα συνέβαλε το τηλεφώνημα του Κλίντον στον Τούρκο Πρόεδρο Ντεμιρέλ, ότι η Αγκυρα αποδέχτηκε τους τυπικούς όρους για το καθεστώς υποψηφιότητας.

Ετσι τώρα η ΕΕ «πηδάει» πέρα από τα στενά του Βοσπόρου και επεκτείνει την ακτίνα δράσης της στην Ασία, ως τα σύνορα του Ιράκ.

Για τη δημιουργία του κοινού δυτικο-ευρωπαϊκού στρατού επέμβασης, η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει γενικά συμφωνία των κυβερνήσεων της ΕΕ για την αναγκαιότητά του, αλλά διαφορετικές απόψεις ως προς την πρακτική εφαρμογή της απόφασης:

«Προπάντων η Γαλλία πιστεύει σε μια χαλάρωση από την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα η Γερμανία και η Αγγλία θέλουν μια πιο στενή σύμπλεξη με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη στροφή προς τη στρατιωτική ένωση, αλλά θέλει με ένα μηχανισμό συμφωνίας να εξασφαλίσει κάθε στιγμή το δικαίωμα να έχει να πει το λόγο της... Κέρδος από την «επιχείρηση GASP θα έχουν μόνο οι ΗΠΑ και μάλιστα διπλό: Από τη μια μεριά οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν ένα μέρος της "βρώμικης εργασίας" και από την άλλη η Ουάσιγκτον έχει ελεύθερα τα χέρια για παγκόσμιες επιχειρήσεις και για εντατικούς στρατηγικούς υπερεξοπλισμούς».


Θ. Β.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org