ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Την Τρίτη τα συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

  • Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια
  • Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Συλλαλητήρια σε μια σειρά από πόλεις της χώρας οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία την Τρίτη 18/12, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού στη Βουλή.

Να διαδηλώσουν ενάντια στον προϋπολογισμό «της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, των ματωμένων περικοπών στα δικαιώματά μας για τα κέρδη των λίγων» καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους το ΠΑΜΕ.

Στην Αττική, η συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις την ίδια μέρα έχουν ήδη ανακοινωθεί στις παρακάτω πόλεις: Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Αλεξανδρούπολη, 7.30 μ.μ., δημαρχείο. Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Γιάννενα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Λιονταριών. Καβάλα, 6 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη. Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., Εθνική Τράπεζα. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λευκάδα, 6.30 μ.μ., Αγιος Μηνάς. Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43). Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Πάτρα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ της Αττικής, τα Σωματεία και τις Ενώσεις τους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει καλέσει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Συνέχεια στην πάλη για να βγουν μπροστά οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Στην ανακοίνωσή του ενόψει των συλλαλητηρίων, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεσή της μέσα από την ψήφιση στη Βουλή ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2019. Ο πρώτος τάχα "μεταμνημονιακός" προϋπολογισμός, που συζητιέται αυτές τις μέρες, εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και προσθέτει νέα.

Παίρνει δέκα από τους φτωχούς και δίνει ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους, με την προϋπόθεση ότι έχουν πιαστεί τα ματωμένα πλεονάσματα!

Παράλληλα, προβλέπει επιπλέον δώρα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ανάκαμψη των κερδών τους, με μειώσεις στη φορολογία, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.».

Σε συνέχεια της πρόσφατης πανεργατικής απεργίας στις 28/11, η οποία όπως τονίζει το ΠΑΜΕ «ήταν μαχητική - αγωνιστική απάντηση στα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης, σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοεργοδοσία, στους εργατοπατέρες, που επιδίωξαν με κάθε υπονομευτικό τρόπο να υπάρξει σιγή νεκροταφείου», τα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη δίνουν συνέχεια στον αγώνα για να βγουν μπροστά οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Επαναφορά των ΣΣΕ. Κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ για όλους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Συσκέψεις για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων

-- Σύσκεψη πραγματοποιεί η ΔΑΣ ΟΑΣΑ τη Δευτέρα 17/12, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα σεμιναρίων στην πλατεία Αττικής (αφετηρία της γραμμής 1 του ΗΛΠΑΠ).

-- Οργανωτική σύσκεψη την Τρίτη 18/12, στις 8.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) οργανώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στην πλατεία Κλαυθμώνος το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποιούν το Σάββατο 15/12 οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, δίνοντας δυναμικό «παρών» στο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυναν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ.

Με τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30 μ.μ. (με απόφαση των διοργανωτών άλλαξε ο τόπος συγκέντρωσης, από την πλατεία Συντάγματος που είχε αρχικά ανακοινωθεί) και την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου που θα ακολουθήσει, με σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!», οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν την πάλη ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Κορυφώνουν έναν «Μαραθώνιο» αγώνων από την αρχή του έτους, με πάνω από 150 τοπικές, περιφερειακές και πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, με τον αγώνα τους δίνουν απάντηση στους ελιγμούς της κυβέρνησης, η οποία διαφημίζει τη μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», την ίδια στιγμή που κρατά ατόφιες όλες τις προηγούμενες περικοπές καθώς και τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, με τις τεράστιες μειώσεις που επιφέρει στους νέους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 που είναι σήμερα.
  • Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
  • Αμεση απόδοση των Δώρων.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων.
  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει, και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση - απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
Αθλια προσπάθεια αποκλεισμού της ΔΑΣ από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις συνδικάτων για την πρωτοφανή προσπάθεια του προεδρείου της ΓΣΕΕ να αποκλείσει τη ΔΑΣ από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, όπου στέλεχός της συμμετέχει ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Με θέμα αυτήν την άθλια μεθόδευση, καθώς και τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2019, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 18/12, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.

Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να αποκλειστούν οι αγωνιστικές δυνάμεις από φορείς και οργανισμούς όπου μετέχουν εκπροσωπώντας και υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων, κατήγγειλαν ήδη το ΠΑΜΕ και δεκάδες συνδικάτα.

Οι καταγγελίες του ΠΑΜΕ έγιναν μετά τη γνωστοποίηση σχετικού εγγράφου του προεδρείου της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ζητείται αυθαίρετα ο ορισμός νέων εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκηση του ΟΑΕΔ (4 τακτικοί και 4 αναπληρωματικοί), με αποκλεισμό του εκπροσώπου της ΔΑΣ, δηλαδή της δεύτερης δύναμης στη Συνομοσπονδία!

Οπως μάλιστα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να αντικαταστήσει τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ με... κεντρικό διευθυντικό στέλεχος του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας («Σκλαβενίτης»)!

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τρίτη 18/12, στην Ομόνοια, έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους: Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και ΜΜΕ.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους: Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Καθαρίστριες, Επισιτισμός - Τουρισμός, Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία, Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση, Καλλιτέχνες, ΟΤΑ και Δημόσια Διοίκηση. Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών. Το Εργατικό Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Τα κλαδικά Σωματεία ΕΒΕ της Αττικής, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας. Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, της Ανατολικής Αττικής.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, τον Πειραιά, καθώς και οι κλαδικές Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Θριασίου και του Βόρειου Τομέα Αττικής.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ρεύματος

Συγκέντρωση στη ΔΕΗ (Ακτή Δυμαίων), την Πέμπτη 20/12 στις 10 π.μ., οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ενάντια στις απειλές της επιχείρησης να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 17/12, στις 6.30 μ.μ. Μεταξύ άλλων, το ΕΚΠ σημειώνει ότι ήδη 300 λαϊκές οικογένειες στην Πάτρα σήμερα ζουν χωρίς ρεύμα για μήνες, ενώ έχουν αποσταλεί άλλα 1.500 ειδοποιητήρια για διακοπή ρεύματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ