ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεγαλώνει η κινητικότητα των ΗΠΑ

Διαρκείς συναντήσεις Αμερικανών παραγόντων ενόψει των νέων γύρων επαφών στην Ελβετία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οσο περνούν οι μέρες στην πορεία προς τους νέους γύρους επαφών που θα γίνουν για το Κυπριακό στην Ελβετία, δυναμώνει και το ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που συνδέουν τις εξελίξεις με την προώθηση ευρύτερων μονοπωλιακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Είναι χαρακτηριστική η κινητικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ: χτες η πρέσβειρα της χώρας Κάθλιν Ντόχερτι συνάντησε τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. Είχε προηγηθεί προχτές η ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής αρμόδιος για διεθνή ενεργειακά θέματα του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Αμος Χοχστάιν. Να σημειωθεί ότι μετά και από τις δύο συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον εντείνει τις προσπάθειές της για να προγραμματιστεί σύντομα η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, και συνεχίζει να πρωτοστατεί στη διαμόρφωση προτάσεων για τη «φόρμουλα» που θα αντικαταστήσει το παρόν «αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων». Ειδικότερα, η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, εμφανίζεται να έχει αναλάβει να «πείσει» για τα προτερήματα εναλλακτικών όπως: η διατήρηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, αλλά στο τουρκοκυπριακό «συνιστών κρατίδιο» και με «περιορισμένο χρόνο και έκταση». Η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, αλλά με μείωση του δυναμικού και του οπλισμού. Η «επιτήρηση» της νέας φόρμουλας εγγυήσεων από τον ΟΗΕ, αλλά ίσως και το ΝΑΤΟ. Ολα αυτά λανσάρονται ως «φόρμουλα συμβιβασμού» και προτάσεις βελτιωμένες σε σχέση με την - υποτίθεται - προηγούμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία τώρα υποτίθεται ότι επανεξετάζει τη θέση της. Φυσικά, όποια τέτοια «επανεξέταση» δεν σημαίνει παραίτηση από την υπεράσπιση των συμφερόντων της τουρκικής πλουτοκρατίας, παρά μόνο αναπροσαρμογή του όλου παζαριού στις εκάστοτε συνθήκες.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να ενταθούν και οι τουρκικές προκλήσεις, σε μέτωπα όπως και τα Ελληνοτουρκικά, που άλλωστε διασυνδέονται με το Κυπριακό, όλα τους ως κομμάτια ενός μεγαλύτερου παζλ σφοδρών ανταγωνισμών σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Να σημειωθεί ότι μετά την προχτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Διάσκεψη για την Ασφάλεια που ξεκινά στις 12 Γενάρη θα είναι πολυμερής και ότι η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι εκ των ων ουκ άνευ». Ανέφερε ότι στη συνάντηση υπήρξε «πρόοδος στα ανοιχτά θέματα», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Σε ερώτημα δημοσιογράφου για το πότε θα οριστικοποιηθεί η σύνθεση της Διάσκεψης (δεδομένου ότι ψευδοκράτος και Τουρκία επιμένουν να μιλούν για «πενταμερή»), είπε ότι αυτό «δεν είναι θέμα τελικών αποφάσεων - οπωσδήποτε όμως πριν τη μετάβαση στη Γενεύη».

Χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση στις Βρυξέλλες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Η συζήτηση στο εσωτερικό της Κύπρου

Προχτές, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες «να μην παρασύρονται από τις Κασσάνδρες - που πολλάκις έχουν διαψευστεί και που από πρωίας μέχρι νυκτός μηδενίζουν τα πάντα, διαστρεβλώνουν, κινδυνολογούν και ενσπείρουν τον φόβο και τον πανικό - και να αναμένουν με νηφαλιότητα να κρίνουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ποτέ δεν βοήθησαν προσεγγίσεις περί αλλαγής στρατηγικής. Ποτέ δεν βοήθησαν οι διάφορες εκδόσεις πολιτικής πρόταξης, που σήμερα εμφανίζονται ξανά ως νεοφανείς. Τέτοιες πολιτικές δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν, γιατί οδήγησαν σε αδιέξοδα, σε επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και σε νέα τετελεσμένα, όπως έγινε το 1983 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ή το 1997, όταν η τουρκική πλευρά άλλαξε την επίσημη θέση της υποστηρίζοντας συνομοσπονδία... Το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων».

Το ΔΗΚΟ κατηγορεί την κυπριακή ηγεσία πως «δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Ελλάδα για τις αποφάσεις του δείπνου (σ.σ. της 1ης Δεκέμβρη, όπου προγραμματίστηκαν οι επαφές της Γενεύης)» και πως «υπονομεύει τον επιβαλλόμενο συντονισμό και συνεργασία που Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιδιώκουν ενόψει της κρίσιμης συνάντησης της Γενεύης».

Η ΕΔΕΚ σχολιάζει τις αντιφατικές δηλώσεις για το κατά πόσο τελικά η Λευκωσία θα παραβρεθεί ως «Κυπριακή Δημοκρατία» στις επαφές της Γενεύης και μιλά για διαφωνίες Λευκωσίας - Αθήνας ανησυχώντας για αυτές.

«Συμμαχία Πολιτών» και «Αλληλεγγύη» κατηγόρησαν τον Κύπριο Πρόεδρο για απόκρυψη της αλήθειας.

Οι «Οικολόγοι» ζήτησαν «να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας» στη Διάσκεψη αλλά και «της Γενεύης και την παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ ως συμμετέχοντες και όχι ως παρατηρητές».

Με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, χτες, με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και εκφράστηκε έντονη ανησυχία για το πλαίσιο που διαμορφώνεται αναφορικά με τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 12 Γενάρη 2017.

Ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, επιβεβαίωσε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό και τη σταθερή τοποθέτηση του ΚΚΕ υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, για Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μια Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς τουρκικά κατοχικά και άλλα ξένα στρατεύματα και βάσεις, απαλλαγμένη από ξένους «εγγυητές» και «προστάτες».

«TURKISH STREAM»
Στη Μόσχα συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις

Η ρωσική «Gazprom», η ιταλική «Edison» και η ελληνική ΔΕΠΑ συμφώνησαν ότι η υλοποίηση του αγωγού «ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ...

Στη Μόσχα συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής «Gazprom», της ιταλικής «Edison» και της ελληνικής ΔΕΠΑ αναφορικά με τον «Turkish stream», τον νέο αγωγό μεταφοράς ρώσικου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω Τουρκίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει στη Ρώμη οι τρεις εταιρείες το Φλεβάρη του 2016 κι ενώ στο μεταξύ Ρωσία και Τουρκία υλοποίησαν σημαντικό μέρος της προεργασίας που απαιτείται για την έναρξη των εργασιών. Στη σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η «Gazprom» μετά τη λήξη της συνάντησης, σημειώνεται ότι «η συνεργασία των τριών εταιρειών θα συμβάλει στην ανάπτυξη πρόσθετων δυνατοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη όπως επίσης και στην ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας», στους σχεδιασμούς δηλαδή που φουντώνουν τους οξύτατους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας για τον έλεγχο των πηγών προμήθειας και διέλευσης της Ενέργειας, και μόνο δυσοίωνες εξελίξεις σηματοδοτούν για τους λαούς.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, το κατασκευαστικό τμήμα του αγωγού μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η Ιταλία έχει πρωταγωνιστήσει στο εσωτερικό της ΕΕ για να γίνει αποδεκτή η υλοποίηση του έργου, έχοντας εξασφαλίσει μέχρι στιγμής τη συγκατάθεση και άλλων κρατών - μελών της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει εναλλακτική νότια δίοδο διέλευσης του φυσικού αερίου που εξάγει στην ΕΕ, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εντός ΕΕ και εν τέλει απορρίφθηκε από την Επιτροπή, ενώ πριν από λίγες μέρες ΕΕ και Ουκρανία προχώρησαν στην υπογραφή νέου μνημονίου ενεργειακής συνεργασίας δεκαετούς διάρκειας, το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της Ουκρανίας ως «σημαντικής χώρας μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου» στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε συνεχή επαφή με τον αμερικανικό παράγοντα

Αλλος ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφτηκε το στρατόπεδο «Παπάγου», για επαφές και συνεννοήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία, στο πλαίσιο πρόσθετων υπηρεσιών που σπεύδει να παράσχει η κυβέρνηση στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στην περιοχή, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, κι ενόσω κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, χτες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του, με τον διοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιτηρεί Ευρώπη και Ασία), αντιναύαρχο Κ. Γρέιντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Επισήμως, στη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης, συζητήθηκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Μαζί με τον Αμερικανό διοικητή, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, και το αμερικάνικο καταδρομικό «USS SAN JACINTO», λίγες μέρες μετά την ανάλογη, «εθιμοτυπική επίσκεψη» του αντιτορπιλικού «USS MAHAN».

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες πέρασαν από το «Παπάγου», διαδοχικά, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR), αρχιστράτηγος Μ. Σβαρτζ, και η Αμερικανίδα πρέσβης Σούζαν Ελιοτ, πολιτική σύμβουλος διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM), επικεφαλής αντιπροσωπείας η οποία διεξήγαγε επιτελικές συνομιλίες με το ΓΕΕΘΑ στην Κρήτη στις 8/12.

Την ίδια ώρα, στην ευρύτερη ζώνη νοτίως της Κρήτης, πλέει το, ενταγμένο στην παρούσα φάση στη δύναμη του 6ου στόλου, αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», συνοδευόμενο από ομάδα πλοίων, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της θάλασσας των Κυθήρων διεξάγεται η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΪΑΣ 16», με τη συμμετοχή και δύο από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τη SNMG2 (που κατέπλευσε στο Αιγαίο, εδώ και μήνες, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης), και τη SNMCMG2.

Τουρκικές προκλήσεις

Νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο. Τρία τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 20 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ