ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα με το ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, πόλεμο!

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις

Η ελπίδα βρίσκεται σ' ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, για την αναγέννηση του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στο συμβιβασμό και τις μειωμένες απαιτήσεις, για τη διέξοδο για το λαό, που είναι η πρόταση του ΚΚΕ να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ώστε να μπορέσει να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, σημειώνει το ΚΚΕ σε δισέλιδη ανακοίνωση για τις πολιτικές εξελίξεις. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΠΟΛΕΜΟ!

Εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, άνεργες,

επαγγελματίες, αγρότες, νέοι και νέες,

Μια ακόμη χρονιά τελειώνει και άλλη μια αρχίζει με τα ίδια αμείλικτα ερωτήματα για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες: «Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες, πώς θα πληρωθούν οι φόροι, πόσο κόπηκαν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, πού θα βρουν δουλειά οι εκατομμύρια άνεργοι;».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει διαβεβαιώσεις ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, ότι αξίζουν οι θυσίες κι η υπομονή, γιατί «ανακάμπτει η οικονομία», «έρχεται ελάφρυνση του χρέους» κ.ά.

Το ίδιο έργο το έχουμε δει πολλές φορές! Η εξαπάτηση δεν πείθει πλέον κανέναν
  • Τα κυβερνητικά πανηγύρια για το χρέος έχουν στόχο να κρύψουν ότι οι όποιες ρυθμίσεις, που φτάνουν στο «σωτήριο έτος» 2060, θα συνοδευτούν όχι μόνο με απαρέγκλιτη τήρηση του τρέχοντος μνημονίου, όπως οι νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και με νέα μέτρα, μετά το 2018, που τα βαφτίζουν «μεταρρυθμίσεις».
  • Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την επερχόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» έχουν στόχο να κρύψουν ότι η όποια ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας δεν θα αναπληρώσει τις απώλειες, δεν θα ανακόψει την επιδείνωση της ζωής του λαού. Θα είναι αβέβαιη, γιατί αβέβαιο είναι το μέλλον της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Πάνω απ' όλα θα είναι ανάκαμψη για τα κέρδη και τις επενδύσεις του κεφαλαίου, το οποίο θα χρησιμοποιήσει παλιούς και νέους αντεργατικούς νόμους.


Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα:

  • Στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται νέα βάρη για το λαό, νέοι φόροι, νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών, συντάξεων κ.λπ., την ίδια στιγμή που η φορολογία των μεγαλοεπιχειρηματιών μειώνεται και τους δίνονται νέα προνόμια.
  • Το 62% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι ευέλικτες, μερικής απασχόλησης, σε προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Μια θέση εργασίας μοιράζεται σε 2-3 εργαζόμενους.
  • Τα ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα, που μοιράζει στους πιο φτωχούς συνταξιούχους, είναι ελάχιστα από αυτά που έχασαν και θα χάσουν με τις περικοπές στις συντάξεις και το ΕΚΑΣ. Αποσκοπούν να αποσπάσουν την ανοχή του λαού στη βάρβαρη πολιτική, να τον πείσουν ότι πρέπει να ξεχάσει κάθε έννοια δικαιώματος και να βολευτεί με τις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα.

Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από το κεφάλαιο και τους εταίρους της σε ΕΕ και ΔΝΤ.

Γιατί είναι ικανή να «βγάλει» τη βρώμικη δουλειά.

Η ΝΔ και τα άλλα κόμματα - συνέταιροι του 3ου μνημονίου δεν αμφισβητούν τη στρατηγική και τους στόχους της κυβέρνησης. Την κατηγορούν για ολιγωρία και ανικανότητα, γιατί φιλοδοξούν να γίνουν αυτοί οι εκλεκτοί της αντιλαϊκής πολιτικής και του κεφαλαίου.

Η κρίση δε γεννά μόνο φτώχεια και ανεργία, αλλά και πολέμους
Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ικανή να «εκτελεί αποστολές» και σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας μας στις επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στους ανταγωνισμούς με άλλα ισχυρά κράτη (Ρωσία και Κίνα), που ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου», φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Γι' αυτό πήρε συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ και τον Ομπάμα.

Η κυβέρνηση και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει ψευτολεονταρισμούς στο Καστελόριζο, μαζί με τους ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, έχει νομιμοποιήσει στο Αιγαίο την παρουσία του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει θαλάσσια σύνορα, ενισχύοντας την πολιτική της Τουρκίας.

Δεν βγάζει άχνα για τις δηλώσεις των ΗΠΑ, που ουσιαστικά θεωρούν την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης «ελληνοτουρκική» διαφορά, ενθαρρύνοντας τις τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, στο άλυτο, για 42 χρόνια, πρόβλημα εισβολής - κατοχής στην Κύπρο, προτείνουν ως λύση την ντε φάκτο διχοτόμηση, μέσω ενός νέου «σχεδίου Ανάν».

Για να διαλύσουμε την απογοήτευση
Για να δυναμώσει η ελπίδα
Χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ!

Η ελπίδα δεν βρίσκεται ούτε στη σημερινή ούτε σε καμία άλλη κυβέρνηση που υπόσχεται ανακούφιση για το λαό μέσα από τη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και τη συμμετοχή της χώρας στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, τύπου ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Η ελπίδα βρίσκεται σ' ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, για την αναγέννηση του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στο συμβιβασμό και τις μειωμένες απαιτήσεις.

  • Για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας.
  • Για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, που με τους ανταγωνισμούς τους βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς, τους οδηγούν στην προσφυγιά.
  • Για να απομονωθεί ο φασιστικός λαϊκισμός που σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τη στήριξη που του παρέχουν μεγάλα συμφέροντα, αλλά και την ανοχή των αστικών πολιτικών δυνάμεων, που εδώ στην Ελλάδα μιλούν για μια «αναμορφωμένη» Χρυσή Αυγή. Τη στιγμή, μάλιστα, που στη δίκη της ΧΑ αποκαλύπτεται ακόμη περισσότερο ο εγκληματικός της χαρακτήρας.
  • Για να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που για να ξεπεράσει τα αδιέξοδά του, οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση και στον πόλεμο.
Υπάρχει πραγματική διέξοδος για το λαό!

Σας καλούμε να συναντηθούμε, να παλέψουμε μαζί στο κίνημα, να συζητήσουμε για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος.

Η πρόταση του ΚΚΕ
  • Είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε.
  • Προβάλλει την ανάπτυξη που θα ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
  • Είναι αναγκαία, αλλά και ρεαλιστική, γιατί υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να αλλάξει τελικά χέρια η εξουσία.

Να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη.

Μόνο έτσι θα μπορέσει ο λαός να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του.

Σύμφωνα με τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
Πολλαπλασιάζονται τα αντιλαϊκά μέτρα και τα «πλεονάσματα»

Στα 7,5 δισ. ευρώ και με «υπεραπόδοση» σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο που φτάνει στα 2,4 δισ. ευρώ, εμφανίζεται το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2016. Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να «κουμπώσει» με το σφυροκόπημα διαρκείας των λαϊκών στρωμάτων με νέους φόρους και χαράτσια, σε συνδυασμό με την παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα από τις «εφεδρείες» που προβλέπονται από την ενεργοποίηση του περιβόητου «δημοσιονομικού κόφτη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2016):

-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται διογκωμένο κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνεται στα 47,9 δισ. ευρώ. Η αναλυτική εικόνα ως προς την εξέλιξη των κρατικών φορολογικών εσόδων θα υπάρχει τις επόμενες μέρες, με τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι από το φετινό Ιούλη τέθηκαν σε εφαρμογή τα αντιλαϊκά μέτρα της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου σε μισθούς και συντάξεις, η ενίσχυση της αφαίμαξης μέσω του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων που επιβάλλονται στη λαϊκή κατανάλωση κ.ά.

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 45,9 δισ. ευρώ, έναντι 48,3 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά περίπου 2,4 δισ. ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο. Τα αναλυτικά στοιχεία, όπως για τα ποσά των επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, τα κονδύλια για κοινωνική προστασία κ.ά., θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 7,5 δισ. ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 1,9 δισ. που προβλέπεται για την εξεταζόμενη περίοδο...

-- Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τα ποσά για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους) καταγράφει πλεόνασμα ύψους 2 δισ. ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ