ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ταλαιπωρία και εξευτελισμός όσων αιτούνται πολιτικό άσυλο

Εξευτελιστική έχει γίνει η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου, ενώ όσοι αλλοδαποί υποβάλλουν αίτημα ασύλου και είναι διοικητικά κρατούμενοι, εξακολουθούν να στερούνται την ελευθερία τους. Παράλληλα στερούνται κάθε δυνατότητα για νόμιμη εργασία.

Τα ζητήματα αυτά θίγει η Ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε πριν μερικές μέρες και την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής, Γ. Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρ. Κατσώτης και Θ. Παφίλης. Το κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας, Γ. Βρούτση, έχει ως εξής:

«Η κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής αιτήματος πολιτικού ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας διαρκώς επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να έχει γίνει κυριολεκτικά αφόρητη και εξευτελιστική για τους αιτούντες.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Πολιτικού Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη) δέχεται μόνο μία μέρα τη βδομάδα και μέχρι 20 αιτήματα κάθε φορά. Για την υποβολή τους σχηματίζονται τεράστιες ουρές από τις προηγούμενες μέρες. Οι αιτούντες που συνωστίζονται, στους οποίους περιλαμβάνονται σοβαρά άρρωστοι, έγκυες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, υφίστανται συχνά βάναυση και ταπεινωτική μεταχείριση από αστυνομικούς υπαλλήλους. Παράλληλα, σε προφανή συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία, δραστηριοποιούνται στους χώρους της αναμονής διάφορα κυκλώματα και "κουμανταδόροι" που κανονίζουν ποιοι θα είναι αυτοί οι ελάχιστοι αιτούντες που θα εξυπηρετηθούν.

Το αποτέλεσμα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων να υφίστανται μία τεράστια ταλαιπωρία και εξευτελισμό και βέβαια να μην καταφέρνουν ποτέ να υποβάλουν το αίτημα ασύλου. Ετσι, μένουν στο έλεος της αστυνομικής καταστολής, των ρατσιστικών επιθέσεων, της εργοδοτικής τρομοκρατίας και των κυκλωμάτων, αφού δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς και νόμιμη πρόσβαση στην εργασία και την Υγεία. Εξάλλου, με την πρόσφατη από 19-10-2012 και με αριθμό 19000/442 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ουσιαστικά στερούνται κάθε δυνατότητα για νόμιμη εργασία, ούτε καν ως ανειδίκευτοι, ακόμη και αυτοί που καταφέρνουν να υποβάλουν το αίτημα ασύλου, αφού την εξαρτά από βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Ελληνες εργαζόμενους για αντίστοιχη εργασία.

Παράλληλα, όσοι υποβάλλουν αίτημα ασύλου ενώ είναι διοικητικά κρατούμενοι (επειδή έχουν συλληφθεί να μη διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα), εξακολουθούν να στερούνται την ελευθερία τους και μετά την υποβολή του αιτήματος και μάλιστα σε απαράδεκτες συνθήκες. Επιπλέον, η κυβέρνηση με το πρόσφατο με αριθμό 116/2012 Προεδρικό Διάταγμα θέσπισε απάνθρωπα τη δυνατότητα παράτασης του χρόνου της διοικητικής κράτησης των αιτούντων άσυλο κατά 12 μήνες, αυξάνοντας τα ανώτατα όριά της στους 15 ή και 18 μήνες και παραβιάζοντας κάθε έννοια σεβασμού των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ, ο οποίος έχει συμβάλει στον εγκλωβισμό χιλιάδων αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Ελλάδα, παρόλο που τελικός προορισμός τους είναι άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που παραβιάζει ακόμη και διεθνείς συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από πλήθος φορέων που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων, είναι μια ακόμη έκφραση της συνολικής βάρβαρης αντιμεταναστευτικής - αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, με θύματα ανθρώπους κατατρεγμένους από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις και αντιδραστικά καθεστώτα.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

--Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να παύσει η απαράδεκτη παρεμπόδιση στη διαδικασία κατάθεσης ασύλου και η εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι στους αιτούντες άσυλο, να εξασφαλιστεί η απόδοση ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας με γρήγορο και αντικειμενικό τρόπο και γενικότερα να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους;

-- Σκοπεύει να καταργήσει το πρόσφατο απάνθρωπο προεδρικό διάταγμα που παρατείνει το χρόνο κράτησης των αιτούντων άσυλο, όπως και κάθε διάταξη που επιτρέπει την καταχρηστική φυλάκισή τους;

-- Σκοπεύει να καταργήσει την υπουργική εγκύκλιο και κάθε διάταξη που καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική την πρόσβαση στην εργασία των αιτούντων άσυλο;

-- Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει προκειμένου να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, να παύσει να εφαρμόζεται και να καταργηθεί ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ;».

Ψυχαγωγική βραδιά στο Σπίτι του Αγωνιστή

Την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα, στο «Σπίτι του Αγωνιστή» διοργανώνεται ψυχαγωγική γιορταστική εκδήλωση με μουσική και τραγούδια του λαού μας, με την εθελοντική συμμετοχή της «ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ» με τους: Χαρίκο Συργανίδη (μπουζούκι - τραγούδι), Ηλία Παπαφράγκο (μπουζούκι τραγούδι), Γιάννη Βασιλακάκη (κιθάρα), Σταύρο Νικολάου (λαούτο), Νίκο Τσαλάτογλου (τουμπερλέκι), Φραγγούλη Φετουρή (κρουστά), Παναγιώτη Αγγελόπουλο (τραγούδι). Εκτός από τους φιλοξενούμενους στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στην εκδήλωση καλεσμένοι είναι οι αγωνιστές/τριες της ΕΑ και του ΔΣΕ, συγγενείς και φίλοι που στηρίζουν το «ΣΠΙΤΙ» .

ΥΓ: Το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» (Ομήρου 35 - τέρμα Αγ. Δημητρίου, τηλ: 210.9769.036) λειτουργεί, ήδη, μια πενταετία (2008-2012), προσφέροντας φιλοξενία και θαλπωρή σε υπερήλικα άτομα λαϊκούς αγωνιστές. Στην 5ετία φιλοξενήθηκαν στο Ιδρυμα 66 αγωνιστές και αγωνίστριες. Η στήριξη του «ΣΠΙΤΙΟΥ» στο κοινωνικό του έργο είναι υπόθεση όλων μας.

Για την αντιμετώπιση του ρατσισμού

Σε «σιωπηλή πορεία» από τη Βουλή μέχρι την Ακρόπολη εναντίον των ρατσιστικών επιθέσεων και κατά του αντισημιτισμού και του νεοναζισμού, καλεί σήμερα το Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα Βάσης (EGAM). Τις δυνάμεις τους συντάσσουν (όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά) ο δήμος Αθηναίων και το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών του δήμου. Μάλιστα στη διαμαρτυρία σημειώνεται ότι θα συμμετάσχει και ο εκλεγμένος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Συμμετοχή έχει δηλώσει και η κυβερνώσα Αριστερά ΔΗΜΑΡ, οι «Οικολόγοι», η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, διάφοροι άλλοι τέτοιοι φορείς.

Πολιτικοί υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών, υπερασπιστές της ταξικής δικτατορίας τους, της ΕΕ που έχει που έχει ανάγει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της, απολογητές του ιμπεριαλισμού, των ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών επεμβάσεων όπου Γης, των πολιτικών που ευθύνονται για την αύξηση φτωχών και πεινασμένων, των κυμάτων μαζικής μετανάστευσης και προσφυγιάς, παράγοντες που δημόσια χαρακτηρίζουν τη «λαθρομετανάστευση» ως μεγάλο πρόβλημα των πόλεων ρίχνοντας άφθονο το νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής και κάθε τραμπούκου, καμώνονται τώρα τις άμωμες παρθένες.

Ο ρατσισμός είναι κομμάτι της σαπίλας του συστήματος, καρκίνωμα του καπιταλισμού. Δεν αντιμετωπίζεται με πορείες και φιέστες από τους στυλοβάτες του, που ίσα ίσα με μια μέρα κροκοδείλιων δακρύων το χρόνο ψάχνουν να ξεπλυθούν για τη δράση τους τις υπόλοιπες 364. Αντιμετώπιση του ρατσισμού και λύσεις στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου, της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σύγκρουση με τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ζητήματα της οικονομίας. Η λύση και σε αυτό το ζήτημα βρίσκεται στην πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, στην αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με εργατική λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα απαλλάξει το λαό από το βραχνά του καπιταλισμού που μόνο δεινά προκαλεί στους λαούς όλης της Γης, θα αντιμετωπίσει στη ρίζα τους όλα τα αντιδραστικά φαινόμενα που γεννά, όπως ο ρατσισμός, θα σχεδιάσει και εφαρμόσει ένα δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού.


Θ. ΜΠ.

Αγρια δολοφονία 12χρονου στα Μέγαρα

Σχεδόν παραμορφωμένο βρέθηκε ένα 12χρονο αγόρι, στην περιοχή Βλύχος Μεγάρων, κοντά σε καταυλισμό Ρομά. Οπως έγινε γνωστό, το σώμα του άτυχου αγοριού βρέθηκε στις 8.50 χθες το πρωί από περαστικό. Οι αστυνομικοί βρήκαν δίπλα στο παιδί, που είχε πολλαπλά τραύματα σε όλο του το σώμα, ένα μαχαίρι, το οποίο πιθανολογείται να είναι και το όπλο του φονικού. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως το θύμα, που είναι Ρομά, έμενε στη Μάνδρα με τους γονείς του και προχθές το απόγευμα, φέρεται να αποφάσισε να πάει στον συγκεκριμένο καταυλισμό για να επισκεφθεί συγγενείς του.

Προσφορές στο ΚΚΕ

Ο σ/φος Πολυζώης Θύμιος, αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ με το ψευδώνυμο Ζώης, προσφέρει 1.000 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση 94 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Ιτέας Φωκίδας.

Ο σ/φος Μπάμπης Λεωνιδάκης, στέλνει τη δεύτερη δόση από 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, με τη βεβαιότητα ότι θα καλυφθεί το πλάνο της Εξόρμησης.

Αλλα τρία στελέχη της «Proton Bank» συνελήφθησαν χτες, μία μέρα μετά τη σύλληψη του Λ. Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν οι Αντώνης Αθανασόγλου, πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Δημήτρης Σαραμαντής, μέλος του ΔΣ και ο Τρύφωνας Κολίντζας, Διευθύνοντας Σύμβουλος. Από την άλλη, όπως έγινε γνωστό, στο σπίτι του Λ. Λαυρεντιάδη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το ποσό των 630.000 ευρώ, 400 λίρες, κοσμήματα μεγάλης αξίας και αρκετοί υπολογιστές, σταθεροί και φορητοί. Πληροφορίες ανέφεραν πως εντοπίστηκαν και λογαριασμοί του σε διάφορες τράπεζες του κόσμου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ