Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν - Σι, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο
Copyright 2023 The Associated |
Μετά την προχτεσινή συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ινδονησίας, Τζο Μπάιντεν και Τζόκο Γουιντόντο, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν μια σειρά από βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας τους στον τομέα της Ασφάλειας, όπως η ανάπτυξη «ειρηνευτικών επιχειρήσεων» αλλά και τα «προγράμματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».
Ακόμα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στη διμερή συνεργασία ιεραρχείται και η διερεύνηση «ευκαιριών ανάπτυξης και διαφοροποίησης του παγκόσμιου οικοσυστήματος ημιαγωγών», στο πλαίσιο του Ταμείου Διεθνούς Τεχνολογικής Ασφάλειας και Καινοτομίας (ITSI), που δημιουργήθηκε με τον νόμο CHIPS το 2022, σημειώνοντας πως «αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, ασφαλούς και βιώσιμης παγκόσμιας αξίας αλυσίδας ημιαγωγών».
Ακόμα, η Ουάσιγκτον έσπευσε να επισημάνει ότι «αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει τις σημαντικές δυνατότητες επέκτασης αυτής της βιομηχανίας στην Ινδονησία προς όφελος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ινδονησίας»...
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ανακοινώθηκαν λίγες ώρες πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της οποίας σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ έχει ανακοινώσει ότι «οι δύο αρχηγοί κρατών θα έχουν έναν διάλογο σε βάθος για στρατηγικά ζητήματα, γενικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν την κατεύθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσθέτοντας ότι «η Κίνα δεν φοβάται τον ανταγωνισμό». Η δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, έχει δηλώσει ότι θα συζητήσουν με σκοπό «να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό με υπεύθυνο τρόπο».
Ολα αυτά ενώ, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, μιλώντας σε συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν στη Διοίκηση του ΟΗΕ (United Nations Command), τη στρατιωτική δύναμη που συγκροτήθηκε στη διάρκεια του πολέμου για να στηρίζει τη Νότια Κορέα αλλά και μετά από αυτόν, δήλωσε ότι «ανησυχούμε βαθιά» διότι η Κίνα και η Ρωσία «βοηθούν» τη Βόρεια Κορέα «να επεκτείνει τις δυνατότητές της, επιτρέποντάς της να αποφεύγει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Εσπευσε δε να εκφράσει ανησυχία και για «την πρόσφατη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας» Ρωσίας - Βόρειας Κορέας.
Την ίδια στιγμή, πάντως, νέες διαστάσεις αποκτούν και άλλες στρατιωτικές συνεργασίες στην περιοχή: Ενδεικτικό είναι πως το ιαπωνικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ανακοίνωσε την έναρξη της ετήσιας άσκησης «Annualex», στην οποία για πρώτη φορά φέτος θα συμμετάσχουν και οι Φιλιππίνες με ρόλο «παρατηρητή».
Ο αντιναύαρχος του ιαπωνικού ΠΝ Ακίρα Σαΐτο δήλωσε ότι «οι Φιλιππίνες είναι μια πολύ σημαντική χώρα για εμάς και προσπαθούμε να συντονιστούμε με το Πολεμικό Ναυτικό τους σε κάθε δυνατή ευκαιρία». Ο δε αντιναύαρχος του Εβδομου Στόλου των ΗΠΑ, Καρλ Τόμας, δήλωσε «ενθουσιασμένος που η Ιαπωνία κάλεσε τις Φιλιππίνες να παρακολουθήσουν φέτος».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, επέκρινε την απόφαση της «Moody's» να υποβαθμίσει από «σταθερή» σε «αρνητική» την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει ρεκόρ οικονομικής ανάπτυξης, ανακάμπτοντας από μία βαθιά ύφεση» και ότι «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας συμπαρασύρουν προς τα πάνω τα επιτόκια», αλλά «αυτό αντανακλά την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, όχι την αδυναμία της».
Και νέες επισημάνσεις για την ανάγκη αντιμετώπισης «ρωσικών επιβλαβών αφηγήσεων» στα Δυτικά Βαλκάνια
Νέες προσπάθειες για να αναζωπυρωθεί και επίσημα το παζάρι για τους όρους συνεργασίας Σερβίας - Κοσόβου προχωρούν, καθώς αύριο αναμένεται διμερής συνάντηση σε επίπεδο επιτροπών, με μοναδικό θέμα το καταστατικό της Ενωσης Σερβικών Δήμων, θέμα - κλειδί στην πορεία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, για το οποίο μάλιστα διάφοροι επιμένουν ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής από την περασμένη άνοιξη.
Τη συνάντηση και το περιεχόμενό της επιβεβαίωσε ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, για το Κόσοβο Πέταρ Πέτκοβιτς, μετά από νέο γύρο επαφών που είχε στο Βελιγράδι ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Μετά από τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Λάιτσακ, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι μετέφερε την αφοσίωση της Σερβίας στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο και ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί όλα όσα έχουν υπογραφεί ή συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας, τονίστηκε ακόμα πως ο Βούτσιτς τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κόσοβο και της διατήρησης ειρήνης και σταθερότητας, επιμένοντας και στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων.
Στο μεταξύ, non paper που επικαλείται το Euractiv καταγράφει την αυξημένη σημασία που η ΕΕ δίνει στην αναβάθμισή της στα Δυτικά Βαλκάνια, επαναφέροντας προτάσεις για τον σταθερότερο και στενότερο συντονισμό των χωρών της περιοχής με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφο για τη «βαθύτερη συνεργασία» με την περιοχή που εκπόνησε ομάδα μελών της ΕΕ, «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ» καλούνται «να παρουσιάσουν μια σαφή ατζέντα για σταδιακή και ταχεία ολοκλήρωση με συγκεκριμένα βήματα εφαρμογής μέχρι το 2024 και μετά». Στο ίδιο έγγραφο - που φέρονται να ετοίμασαν Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία και Σλοβενία - αναφέρεται ότι «η ενισχυμένη συνεργασία θα μας έκανε πιο αποτελεσματικούς στην αντιμετώπιση εξωτερικών πιέσεων και στην αντιμετώπιση ρωσικών και άλλων επιβλαβών αφηγήσεων στην περιοχή, που είναι ασύμβατες με τις αξίες της ΕΕ και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».
Περιγράφεται ακόμα η ανάγκη «να καθιερωθεί μια πιο τακτική και δομημένη ανταλλαγή με τους εταίρους μας σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες και πολιτικές της ΕΕ», μεταξύ άλλων με συμμετοχή των ΥΠΕΞ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις επίσημες και άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ «τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο», αλλά και τους πρεσβευτές των χωρών να συμμετάσχουν σε άτυπες συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) «για θέματα κοινού ενδιαφέροντος τουλάχιστον μία φορά ανά εξάμηνο».
Ενοπλες οργανώσεις στην πολιτεία Τσιν της Μιανμάρ που αντιδρούν στη στρατιωτική δικτατορία που εγκαθιδρύθηκε το 2021, έθεσαν τη Δευτέρα υπό τον έλεγχό τους δύο στρατόπεδα στα σύνορα με το ινδικό κρατίδιο Μιζοράμ και επιχειρούν να ελέγξουν συνολικά τα σύνορα με την Ινδία. «Συνεχίζουμε τις επιθέσεις μας στο βόρειο τμήμα της πολιτείας», δήλωσε ο Κιάου Νάινγκ, εκπρόσωπος του Εθνικού Δημοκρατικού Συμμαχικού Στρατού της Μιανμάρ, ένοπλης οργάνωσης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις.
Μετά τις συγκρούσεις στις δυτικές πολιτείες Ραχίν και Τσιν, χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν προς το Μιζοράμ, ενώ 43 στρατιώτες της Μιανμάρ παραδόθηκαν στην ινδική αστυνομία και αναμένουν την ινδική απόφαση για το εάν θα τους επιτραπεί να παραμείνουν ή θα απελαθούν.
Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο της Οργάνωσης Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας Τσιν, Σούι Χαρ, αυτοί οι στρατιώτες είχαν εμπλακεί σε ωμότητες εναντίον αμάχων. Ο ίδιος είπε ότι η τακτική της οργάνωσης είναι να προχωρήσουν «από τα χωριό, στην πόλη και την πρωτεύουσα» για την ανατροπή της χούντας.
Στην πολιτεία Τσιν έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μετά το πραξικόπημα του 2021, με χιλιάδες κατοίκους να παίρνουν τα όπλα και πολλούς από αυτούς να εκπαιδεύονται από το Εθνικό Μέτωπο Τσιν.
Οι ένοπλοι του Μετώπου έχουν τη βοήθεια κατοίκων του Μιζοράμ, εν μέρει λόγω των στενών εθνοτικών δεσμών τους και γι' αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη Μιανμάρ έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο μικρό ινδικό κρατίδιο, περιλαμβανομένων τοπικών αξιωματούχων.
Επίσης και στην επαρχία Ραχίν που γίνονται συγκρούσεις, αναφέρεται ότι η χούντα έχει βγάλει τα άρματα μάχης στους δρόμους και έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Σίτουε μετά τις 9 το βράδυ.
Την προηγούμενη βδομάδα ο υποστηριζόμενος από τη χούντα Πρόεδρος της Μιανμάρ Μίιντ Σβε προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει με διάλυση, αν δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ένοπλες οργανώσεις.
Ερευνα του πρακτορείου «Reuters» αναδεικνύει τους τραυματισμούς άνω των 600 υπαλλήλων που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών «SpaceX», του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, μέσα στα τελευταία εννιά χρόνια, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν αναφερθεί.
Κατά την ανάλυση των σχετικών στοιχείων το πρακτορείο επισημαίνει ότι πρόκειται για «ένα μέρος» μόνο του συνολικού αριθμού, τονίζοντας πως τα πάνω από 600 περιστατικά τραυματισμών αφορούν σπασμένα άκρα, ακρωτηριασμούς, ηλεκτροπληξίες, τραυματισμούς σε κεφάλι και μάτια, καθώς και έναν θάνατο, του 38χρονου Λόνι Λεμπλάνς τον Ιούνιο του 2014 στο Τέξας.
Οι εργαζόμενοι της «SpaceX», που δουλεύουν σε υπερεντατικούς ρυθμούς για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία της επιχείρησης, το πληρώνουν αυτό με κίνδυνο της ζωής και της υγείας τους.
Τα εκατοντάδες κρούσματα εργατικών «ατυχημάτων» στην εταιρεία κατέγραψαν ομοσπονδιακοί επιθεωρητές Εργασίας, οι οποίοι κατηγόρησαν τη διεύθυνση της εταιρείας ότι απέτυχε να προστατεύσει ορισμένους από τους εργαζόμενους από «σαφή κίνδυνο». Επίσης, υπάρχουν πάνω από 100 εργαζόμενοι που υπέστησαν άσχημα κατάγματα σε άνω και κάτω άκρα, εγκαύματα, τροχαία εν ώρα εργασίας που οδήγησαν σε ακρωτηριασμούς και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.
Σύμφωνα με αναφορές εργαζομένων από την έρευνα, ανώτερα στελέχη της «SpaceX» παρέκαμψαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τις δοκιμές προϊόντων, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπέστησαν κώμα.
Η Φινλανδία, που έγινε το καλοκαίρι το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, σχεδιάζει να προχωρήσει σε μέτρα στα σύνορά της με τη Ρωσία, για να ανακόψει την εισροή αιτούντων άσυλο που προέρχονται κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής. Το Ελσίνκι καταγγέλλει τη Μόσχα για τις αυξημένες ροές.
Σύμφωνα με την Φινλανδή υπουργό Εσωτερικών Μάρι Ραντάνεν, «ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα σε μια μικρή χρονική περίοδο. Οι ρωσικές αρχές έχουν αλλάξει τον τρόπο τους σχετικά με τα ταξίδια στη Φινλανδία παρά την έλλειψη εγγράφων, κάτι που συνιστά παράνομη είσοδο».
Ο δε πρωθυπουργός της χώρας Πέτερι Ορπο προχώρησε ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι «μπορούμε ακόμα και να κλείσουμε μερικά ή και όλα τα συνοριακά φυλάκια ή να κάνουμε ένα μόνο κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο σε μια περιοχή, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας».
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας μέχρι χτες περίπου 60 αιτούντες άσυλο έφθασαν στη Φινλανδία από τη Ρωσία, σύμφωνα με τη φινλανδική συνοριακή αρχή, ενώ από τον Αύγουστο έως τώρα είχαν φθάσει συνολικά 91.
Η συνοριακή γραμμή Φινλανδίας - Ρωσίας εκτείνεται σε 1.340 χιλιόμετρα και αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο χερσαίο σύνορο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, καθώς και σύνορο ΕΕ - Ρωσίας.