ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενδείξεις επιβράδυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας

Ευρύτερες οι επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα με αύξηση της υπερχρέωσης

Ανθρωποι που περιμένουν στο Εσσεν της Γερμανίας για διανομή σε «τράπεζα τροφίμων»
Ανθρωποι που περιμένουν στο Εσσεν της Γερμανίας για διανομή σε «τράπεζα τροφίμων»
Χτεσινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το γ' τρίμηνο του 2018, για πρώτη φορά από το 2015. Μετά από μια αύξηση κατά 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2%. Το ίδιο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 1,1% από τον Ιούλη έως τον Σεπτέμβρη. «Η μικρή υποχώρηση στο ΑΕΠ ήταν κυρίως αποτέλεσμα των εξελίξεων στο εξωτερικό εμπόριο: Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι υπήρχαν λιγότερες εξαγωγές, αλλά περισσότερες εισαγωγές στο γ' τρίμηνο απ' ό,τι στο β'», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας προχτές σε οικονομική ημερίδα που διοργάνωνε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», εξέφρασε την ανησυχία της για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει χάσει η Γερμανία και η Ευρώπη, λέγοντας πως «δεν είμαστε πια ό,τι ήμασταν πριν από 100 χρόνια, δηλαδή οι οδηγοί της τεχνολογίας. Αντίθετα, προφταίνουμε σήμερα τις τεχνολογίες». Σημείωσε ότι η ψηφιοποίηση, η καινοτομία, η τεχνητή νοημοσύνη και συνολικά οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα σωστό «πεδίο μάχης».

Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι η Γερμανία δεν παράγει μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ότι ενώ κατασκευάζει τα μηχανήματα που παράγουν ολοκληρωμένα κυκλώματα (τσιπς), τα εργοστάσια ολοκληρωμένων κυκλωμάτων είναι βασικά εκτός Ευρώπης, ότι δεν είναι στην πρώτη γραμμή του κβαντικού υπολογιστή. «Αλλά - πρόσθεσε - είμαστε αφυπνισμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη».

Τόνισε ότι οι ψηφιακές καινοτομίες προέρχονται επί του παρόντος κυρίως από την Ασία και τις ΗΠΑ, αλλά η βιομηχανική βάση και αντοχή της Ευρώπης «μας δίνει μια πολύ καλή θέση εκκίνησης». Ωστόσο, υπογράμμισε, «αυτές τις προκλήσεις απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν θα τις κερδίσει μια χώρα μόνη της, πρέπει όλοι μαζί στην Ευρώπη».

Αυξάνουν τα χρεωμένα νοικοκυριά

Το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη ή επιβράδυνση ουσιαστικά επιδεινώνει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων έρχονται να επιβεβαιώσουν στοιχεία που δείχνουν ότι για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, από το 2014, αυξάνεται ο αριθμός των υπερχρεωμένων ατόμων στη Γερμανία, δηλαδή όσων δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα λογαριασμούς, ενοίκια κ.λπ. Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του «άτλαντα χρεών» του ιδρύματος «Creditreform», 6,93 εκατ. ενήλικες (10,04%) Γερμανοί δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εντός προθεσμίας μέχρι την 1η Οκτώβρη. Επιπλέον, περίπου 4,13 εκατ. άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται σε ένα διαρκές «σπιράλ» χρεών, οι οποίοι σε σχέση με το 2006 έχουν αυξηθεί κατά 22% (δηλαδή επιπλέον 735.000 άνθρωποι).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά χρεωμένων ατόμων παρατηρούνται στις νέες, παραγωγικές ηλικίες και συγκεκριμένα το 18,57% των ατόμων 30 - 39 ετών και το 13,13% των ατόμων 40 - 49 ετών, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «απασχολούμενοι» στη Γερμανία ανήλθαν για πρώτη φορά μετά την «επανένωση» της χώρας σε λίγο πάνω από 45 εκατ. κατά το γ' τετράμηνο του 2018. Ωστόσο, η παράλληλη εκτίναξη των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των εργαζομένων με «μπλοκάκι» και των χαμηλόμισθων έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα βασικά και πάγια έξοδα του μήνα. Επίσης, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, «πολλά νοικοκυριά δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους στο ενοίκιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ταυτόχρονα, η έκθεση εντοπίζει μια «τάση για φτώχεια και υπερχρέωση των ηλικιωμένων ατόμων», καθώς τα αποτελέσματα των (αντι)συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 20 χρόνων αρχίζουν τώρα να γίνονται εμφανή. Σημειώνεται σημαντική αύξηση στα χρεωμένα άτομα άνω των 50 ετών. Ενδεικτικά, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών οι άνθρωποι με χρέη έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2013, αν και παραμένουν στο επίπεδο του 2%, αλλά «το πρόβλημα της υπερχρέωσης μάλλον θα οξυνθεί, παρά θα βελτιωθεί στο μέλλον», προβλέπει ο Μίχαελ Μπρετς, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στην «Creditreform».

Σύμφωνα με τους ειδικούς που συνέταξαν την έκθεση, «υπάρχουν διάφορες αιτίες, από την αύξηση των χαμηλόμισθων μέχρι τις αλλαγές στον εργασιακό βίο». Η βασική αιτία, όμως, είναι «οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 20 ετών, που μείωσαν το επίπεδο της κρατικής σύνταξης». Ετσι, σήμερα «το επίπεδο παροχών της συνταξιοδοτικής ασφάλισης προφανώς δεν επαρκεί για πολλούς συνταξιούχους» και «για να διατηρηθεί το βασικό βιοτικό επίπεδο, απαιτείται πρόσθετο εισόδημα».

Ετσι, όπως δείχνει και πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας Απασχόλησης (IAB), «η απασχόληση μετά τη μετάβαση στη σύνταξη γήρατος»: Πάνω από 1 στους 4 συνταξιούχους εργάζονται (τουλάχιστον) κατά τα τρία πρώτα χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση για επιπλέον εισόδημα.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, συνεχίζουμε τον αγώνα!

Η επιστροφή ενός μέρους των οφειλόμενων αναδρομικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τη μορφή ενός εφάπαξ επιδόματος από 1 Ιούλη 2012 μέχρι το Δεκέμβρη του 2016, που δεν θα επηρεάζει τους εν ενεργεία μισθούς και συντάξεις, ούτε βέβαια και τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την αναπροσαρμογή τους σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4387/2016 (Α΄85) (γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου) με τις αντίστοιχες επιπτώσεις σε μερίσματα και επικουρική σύνταξη και τη μη κατάργηση του αντισυνταγματικού μέτρου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, φυσικά και δεν είναι ό,τι ορίζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Ούτε βέβαια η «ψαλιδισμένη» επιστροφή αποτελεί εκπλήρωση «ηθικής υποχρέωσης», όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων (άρθρο 95 του Συντάγματος, δυστυχώς) βαφτίζεται «ηθική υποχρέωση».

Τα ψέματα έχουν «κοντά ποδάρια». Ούτε η νομοθετική ρύθμιση του 2014 των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή του 50% με δόσεις σε μορφή επιδόματος ούτε και η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (σε άσχετο νομοθέτημα) που επικαλούνταν το «σχίσιμο των μνημονίων» αποτελούν αλλαγή πολιτικής ούτε βέβαια και εναρμονισμό με την επιταγή του Συντάγματος να εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση τις δικαστικές αποφάσεις. Εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλες διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εν ενεργεία, αποστράτων και των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ενώσεων στους δρόμους, τίποτα δεν θα είχε κερδηθεί, ούτε και αυτό το «ξεροκόμματο» για δημιουργία εντυπώσεων. Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι είναι.

* * *

Θυμίζουμε ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε (τροπολογία) έγινε με παράλληλο τρόπο με εκείνη την πρώτη κατά 50% επιστροφή των αναδρομικών το 2014 από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τη μερική και σταδιακή επιστροφή των αναδρομικών ως εφάπαξ επίδομα και χωρίς αναπροσαρμογή των μισθών και συντάξεων.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας.

Είναι φανερό ότι η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση για τους «κόφτες» των μισθών και συντάξεων στις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) είτε με την επίκληση του νόμου Κατρούγκαλου είτε με τις ρυθμίσεις της θέσης σε ισχύ του νέου μισθολογίου, βάζει «ταφόπλακα» σε προσμονές, σε δημιουργία «επίπλαστου» κλίματος ευφορίας περί «κανονικότητας» και λήξης των επάρατων μνημονίων, παράλληλα, όμως, αποτελεί και τον προάγγελο της εξέλιξης των διεκδικήσεων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων για την επιστροφή των περικοπών και δώρων. Πράγματι, η ρύθμιση του άρθρου που ψηφίστηκε πρόσφατα, ότι «η καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου δεν επηρεάζει το ύφος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή που προβλέπεται στο άρθρο 14 του ν. 4387/2016 (Α' 85)», αποτελεί και τον μπούσουλα της κυβέρνησης για απόρριψη των παραπάνω διεκδικήσεων.

Εξάλλου, για ποια «κανονικότητα και τέλος μνημονίων» μπορεί να μιλά κάποιος όταν εκατοντάδες εφαρμοστικών νόμων και φυσικά ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ενεργοί και εφαρμόζονται βυθίζοντας στα «τάρταρα» μισθούς και συντάξεις; Και τι ευαγγελίζονται τα κόμματα που προηγήθηκαν στην κυβέρνηση με την ψήφιση μνημονίων ενάντια στο εργατικό και συνταξιουχικό κόσμο αλλά και λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ; Φυσικά, τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής εξαθλίωσης των εργαζομένων και συνταξιούχων και την περιβόητη «ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων για την αναθέρμανση της οικονομίας. Αλήθεια, όμως, για ποιον; Για τον άνεργο νέο που ίσως βρει κάποια εργασία με εξευτελιστικά ημερομίσθια και μισθούς που δεν θα φτάνουν για την αποπληρωμή του ενοικίου και των λογαριασμών (κοινοχρήστων, ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου); Για τον εργαζόμενο ή συνταξιούχο που θα συνεχίζει - στην καλύτερη περίπτωση - να φυτοζωεί; Αυτό θέλουμε;

* * *

Δεν ξεγελιόμαστε. Αγωνιζόμαστε με μεγαλύτερη μαζικότητα και επιμονή μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που μας φτωχοποίησαν. Διεκδικούμε την επιστροφή όλων των απωλειών στα εισοδήματα και τις συντάξεις μας και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2009.

Εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, δωρεάν μόρφωση χωρίς να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας. Συντάξεις που να μας επιτρέπουν να ζούμε χωρίς στερήσεις. Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ολοι οι συνταξιούχοι στη συγκέντρωση στις 20 Νοέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) και στην απεργία στις 28 Νοέμβρη!


Σάββας ΘΕΟΔΩΡΗΣ
Αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ