ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει προσπάθεια παρεμπόδισης εξόρμησης σε στρατόπεδο

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Προσπάθεια παρεμπόδισης εξόρμησης του ΚΚΕ σε στρατόπεδο του Μεσολογγίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ:

«Την Κυριακή 12/11, έξω από το Στρατόπεδο "Σπύρου Μουστακλή" του Μεσολογγίου, κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε εξόρμηση μοιράζοντας φυλλάδιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η εξόρμηση έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί από μέλος της διοίκησης του στρατοπέδου και έγινε προσπάθεια τρομοκράτησης των φαντάρων που είχαν έξοδο, καθώς τους άρπαζε τις ανακοινώσεις από τα χέρια έξω από το στρατόπεδο για να μην διαβαστούν, ενώ ταυτόχρονα πρόσταζε να απομακρυνθούν τα μέλη του ΚΚΕ και να διακόψουν την εξόρμηση.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια αυτή, που έχει στόχο να εκφοβίσει τους φαντάρους, να μην μάθουν, στην προκειμένη περίπτωση, την ιστορική αλήθεια για την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, το ότι ο αντικομμουνισμός είναι πάντοτε προπομπός συνολικότερων αντιλαϊκών σχεδίων και έχει στο στόχαστρο συνολικά το λαό, τη νεολαία, το κίνημα.

Παράλληλα, να μην αποκτήσουν σαφή εικόνα ότι οι συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως οι τελευταίες με την κυβέρνηση Τραμπ των ΗΠΑ (όπως τα 2,4 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των "F-16"), συμφέρουν το κεφάλαιο και φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, όπου και ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των στρατευμένων.

Το παραπάνω γεγονός έρχεται ως συνέχεια άλλων που έχουν παρατηρηθεί σε άλλα στρατόπεδα ανά τη χώρα.

Καλούμε τους φαντάρους να μην συμβιβάζονται με την αρνητική κατάσταση και μπροστά στις δυσκολίες. Να δείξουν θάρρος μπροστά στη φίμωση και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τα παραπάνω. Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας η παρεμπόδιση φαντάρων να ενημερώνονται και μάλιστα έξω από τα στρατόπεδα. Οι φαντάροι, περνώντας την πύλη, δεν χάνουν τα δικαιώματά τους. Εχουν αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερώνονται και μέσα στα στρατόπεδα και έξω από αυτά κατά τη διάρκεια της θητείας τους».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ Π/Ζ ΕΛΔΥΚ
Λέμε όχι στην καλλιέργεια του ρατσισμού και του φασισμού στους φαντάρους

Σε επιστολή - καταγγελία τους που απέστειλαν στον «Ριζοσπάστη», στρατιώτες από το 1ο τάγμα Πεζικού της ΕΛΔΥΚ σημειώνουν:

«Με αφορμή φασιστικά συνθήματα που ακούγονται στο στρατόπεδό μας, πήραμε την πρωτοβουλία να στείλουμε αυτό το γράμμα στον "Ριζοσπάστη" ώστε να καταγγείλουμε το γεγονός ότι μόνο στα χαρτιά και τα λόγια είναι απαγορευμένα τέτοιου είδους συνθήματα. Κανένας φαντάρος, όπου και να υπηρετεί τη θητεία του, δεν πρέπει να επιτρέψει να χύνεται το φασιστικό δηλητήριο και να καλλιεργείται η μισαλλοδοξία προς τους λαούς των άλλων χωρών.

Ο ελληνικός λαός ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει φασισμός - ναζισμός, γνωρίζει τα εκτρώματα της χούντας των συνταγματαρχών που από την πρώτη στιγμή έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στο λαό, με εκτελέσεις, βασανιστήρια και εξορίες. Αλλά, και σήμερα, εργαζόμενοι και νεολαία γνωρίζουμε πολύ καλά τους πολιτικούς απογόνους των ναζί, των ταγματασφαλιτών και των χουντικών, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Κανένα πάτημα δεν πρέπει να δίνεται στους δολοφόνους χρυσαυγίτες, δεν χωράνε πουθενά, ούτε μέσα στα στρατόπεδα ούτε στις γειτονιές. Μαχητικά πρέπει να τους απομονώσουμε από τους λόχους μας και τις διμοιρίες μας, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να φυτέψουν το ναζιστικό δηλητήριο στους φαντάρους μέσα από τη στρατιωτική θητεία τους. Είναι μαντρόσκυλα του συστήματος, χτυπάνε τους εργάτες και τους αγώνες τους και ταυτόχρονα κάθονται σούζα στα "σφυρίγματα" των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Αντιμετωπίζουμε τους φασίστες, δεν φωνάζουμε αυτά τα συνθήματα, βγαίνουμε στην αναφορά, τα καταγγέλλουμε, συζητάμε με τα υπόλοιπα παιδιά, απομονώνουμε όσους τα φωνάζουν. Είμαστε παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους λαούς της Τουρκίας και των άλλων χωρών. Ο φασισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν χωράνε σε εμάς!».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Εντονη ικανοποίηση» για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Την «έντονη ικανοποίησή» της εκφράζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της για την κίνηση 23 από τις 28 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να δρομολογήσουν τη λεγόμενη «μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία» (PESCO) στον τομέα της άμυνας, όπως το επισημοποίησαν προχτές.

Η PESCO συμβάλλει στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ για ενεργότερο ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Προβλέπει τη δυνατότητα διαφόρων κρατών - μελών της ΕΕ να επενδύσουν σε κοινά σχέδια ανάπτυξης εξοπλισμών, να ενισχύσουν την «επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή» των Ενόπλων Δυνάμεών τους σε ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να καταρτίσει κατάλογο «φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών υποχρεώσεων» των κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένων «των τακτικά αυξανόμενων προϋπολογισμών για την άμυνα σε πραγματικούς όρους».

Η Κομισιόν, στη χτεσινή ανακοίνωσή της, τονίζει ότι έγινε έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία «ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης» έως το 2025, όπως έβαζε ως στόχο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην ομιλία του «για την κατάσταση της Ενωσης» στις 13/9/2017.

Η Κομισιόν αποσαφηνίζει ότι «το πλαίσιο και η διαδικασία της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (...) αποσκοπούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ που έχουν τη σχετική ικανότητα και βούληση. Θα δώσει στα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεών τους».

Από τη Λισαβόνα στο Κιλκίς

Να σημειωθεί ότι το επικίνδυνο αυτό βήμα που κάνουν οι 23 χώρες βασίζεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, του 2007, που προέβλεπε τη δυνατότητα ενίσχυσης της τέτοιας συνεργασίας μεταξύ ορισμένων χωρών της ΕΕ στο στρατιωτικό τομέα (άρθρο 42 παράγραφος 6 και άρθρο 46).

Εκεί προβλεπόταν πως κάθε ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος για ένταξη στη «μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία» θα πρέπει να πληροί δύο βασικές προϋποθέσεις:

«-- Να προβεί στην εντατικότερη ανάπτυξη των αμυντικών του δυνατοτήτων, μέσω της ανάπτυξης των εθνικών τους συνεισφορών και της συμμετοχής, ενδεχομένως, σε πολυεθνικές δυνάμεις, στα κύρια ευρωπαϊκά προγράμματα εξοπλισμού και στις δραστηριότητες του» Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και

και «-- να έχει τη δυνατότητα να παράσχει, (...), είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε ως συνιστώσες πολυεθνικών σωμάτων δυνάμεων, μάχιμες μονάδες ειδικευμένες για τις προβλεπόμενες αποστολές, οι οποίες από τακτική άποψη θεωρούνται μάχιμες μονάδες, με στοιχεία υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς και του εφοδιασμού, ικανές να αναλάβουν, εντός προθεσμίας 5 έως 30 ημερών (...) και ικανές να παραμείνουν σε δράση επί αρχική περίοδο 30 ημερών που μπορεί να παραταθεί έως τουλάχιστον 120 ημέρες».

Η Ελλάδα πληροί τις τέτοιες προϋποθέσεις διάθεσης μάχιμων μονάδων ηγούμενη του Σχηματισμού Μάχης της ΕΕ «HELBROC», πυρήνας του οποίου είναι η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, όπου συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις και Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουκρανία (σύντομα θα περιληφθούν και δυνάμεις της Σερβίας). Η δύναμη πρωτοστήθηκε το 2006 και μπαίνει σε «ετοιμότητα» το α' εξάμηνο του 2018 για ανάπτυξη και ανάληψη δράσης σε όποιο σημείο της υφηλίου την στείλει η ΕΕ.

ΥΠΕΞ
Επαφές για μπίζνες στην Τουρκία

Με σκοπό την «απευθείας επικοινωνία ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων» και την «καλύτερη προετοιμασία της θεσμικής συνεργασίας τους στο μέλλον», αλλά και την οικοδόμηση διαύλων οι οποίοι θα «συμπληρώνουν τους πολιτικούς διαύλους επικοινωνίας που οικοδόμησε η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Τουρκία, και θα κλιμακωθούν με την επίσκεψη του Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα», ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επισκέφτηκε την Τουρκία, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής, στην οποία συμμετείχαν οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και εκπρόσωποι της ΔΕΗ, η οποία διατηρεί εκεί θυγατρική.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο αν. υπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τουρκικούς κρατικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Π.χ. συναντήθηκε με τον πρόεδρο και ανώτατα στελέχη του ομίλου «Κοc», με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUSIAD), και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (MUSEAD).

Της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε προηγηθεί ενημέρωση στα κεντρικά στην Αθήνα, από τις αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στη γείτονα, ειδικά για το «κατασκευαστικό πρόγραμμα μεγάλων δημοσίων έργων» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπ. Γιλντιρίμ, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. Η υπηρεσία αναφέρει ότι ένα «εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής μεγάλων δημοσίων έργων» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία. Οτι 6 από τα 10 μεγαλύτερα - σε παγκόσμια κλίμακα - δημόσια έργα της τελευταίας δεκαετίας κατασκευάστηκαν και τελούν υπό κατασκευή στην Τουρκία.

Η υπηρεσία επισημαίνει επίσης ότι όλα αυτά τα έργα, πλην ενός, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 65 δισ. δολαρίων, κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ, «με τους αναδόχους - κοινοπρακτικά σχήματα αλλοδαπών και ημεδαπών κατασκευαστικών εταιρειών ως επί το πλείστον - να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των έργων για πολυετή περίοδο, 25 έως 30 ετών, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής».

Τέλος, σε άλλη μια παρατήρηση με σημασία, η υπηρεσία τονίζει ότι «παρατηρώντας την γεωγραφική διασπορά των - κολοσσιαίων διαστάσεων - έργων εκτιμούμε ότι αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η δεσπόζουσα θέση της Κωνσταντινούπολης ως επίκεντρου της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και ως καταλύτη στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής της γείτονος».

Αναθέρμανση στο Σκοπιανό

Συνάντηση με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι αντίστοιχα, αναμένεται να έχει στις 20 και 21 Νοέμβρη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μ. Νίμιτς.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ δήλωσε σχετικά ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα στη χώρα του, στις οποίες το κόμμα του (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση) πέτυχε μεγάλη νίκη, είναι λογικό να υπάρξει νέα προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Επιπλέον ανέφερε ότι στην ΠΓΔΜ επιχειρείται προσπάθεια επίτευξης εθνικής συναίνεσης για το θέμα του ονόματος, στη γραμμή κυβέρνησης, Προέδρου της χώρας (Γκ. Ιβάνοφ) και αντιπολίτευσης (της οποίας ηγείται το δεξιό εθνικιστικό κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι), η οποία όμως «πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και όχι αναβολής της», όπως είπε ο Ζάεφ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ