ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διακρατικές συναντήσεις και νέα δεδομένα

Στιγμιότυπο από διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ, στη Μανίλα

Copyright 2017 The Associated

Στιγμιότυπο από διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ, στη Μανίλα
ΜΑΝΙΛΑ.--

Νέα δεδομένα στους οξυνόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού προσθέτουν οι διακρατικές συναντήσεις που αυτές τις μέρες συνεχίζονται στη Νοτιοανατολική Ασία. Χτες αναμενόταν να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), ενώ μέχρι και αύριο συνεχίζεται η Σύνοδος χωρών της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit - EAS).

Σημειώνουμε ότι στη μεν ASEAN συμμετέχουν Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες, στη δε EAS τα μέλη της ASEAN αλλά και Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Ρωσία. Εκτός από τις Συνόδους Κορυφής, στις οποίες συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των μελών των Ενώσεων, πραγματοποιούνται και μια σειρά άλλες συναντήσεις, με τα μέλη αλλά και «χώρες - εταίρους», μέσα και από μόνιμα σχήματα όπως ASEAN, «10 + 3» (που περιλαμβάνει τα δέκα μέλη της Ενωσης και Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα).

Ενδεικτική των πολύπλευρων διαύλων που ανοίγουν πιο ενεργά στην περιφέρεια, ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, που παρεμβαίνοντας σε συνάντηση της ASEAN τόνισε πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την τριμερή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) με Ιαπωνία και Νότια Κορέα (που ξεκίνησαν το Νοέμβρη του 2012). Μάλιστα, ο Λι συνέδεσε τη συγκεκριμένη FTA με την προώθηση του ευρύτερου σχεδίου για την «Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση» (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP), στην οποία πρωτοστατεί η Κίνα στον ανταγωνισμό της με σχέδια διείσδυσης των αμερικανικών μονοπωλίων. Ακόμα, ο Λι εμφάνισε και την RCEP ως ενδιάμεσο βήμα για τη διαμόρφωση μιας Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό (Free Trade Area of the Asia-Pacific - FTAAP).

Πρόκειται για σχέδια που αναμορφώνονται και στο φόντο της απόφασης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Διειρηνική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΡΡ).

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα προσθέτουν οι επιδιώξεις αστικών τάξεων όπως αυτής του Καναδά. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που έγιναν και για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της ASEAN, τόνισε πως η Οτάβα είναι έτοιμη να γίνει «κρίσιμος εταίρος της ASEAN για τα επόμενα 50 χρόνια», ώστε «να συμβάλουμε στην επιτυχία της ASEAN σε έναν κόσμο όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο». Ο Τριντό στάθηκε ειδικά στην αξία της συμμετοχής στις συναντήσεις των υπουργών Αμυνας της ASEAN.

Μεταξύ άλλων, να σημειωθεί, πολλοί σχολίαζαν ότι τουλάχιστον μέχρι και χτες, τα επίσημα κείμενα της ASEAN δεν ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση της Μιανμάρ για τις μαζικές μετακινήσεις μουσουλμάνων Ροχίνγκια, μια υπόθεση που συνδέεται με πολλαπλούς ανταγωνισμούς στη Ν/Α Ασία.

Στο μεταξύ, έξω από τις πολυτελείς αίθουσες όπου συναντιέται το πολιτικό προσωπικό πανίσχυρων μονοπωλίων, χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν τις αντεργατικές αποφάσεις και πολιτικές, καταδικάζοντας μεταξύ άλλων και την άφιξη Τραμπ στην περιοχή.

ΗΠΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σύσφιξη στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Τραμπ σε Ασία - Ειρηνικό

ΜΑΝΙΛΑ.--

Για την «επέκταση της συνεργασίας» των δύο χωρών δεσμεύονται οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Φιλιππίνων, Ντόναλντ Τραμπ και Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίσημη συνάντησή τους προχτές στη Μανίλα, η οποία ήταν και ο τελευταίος σταθμός της πολυήμερης περιοδείας Τραμπ σε Ασία - Ειρηνικό.

Στη Δήλωση σημειώνεται ότι η 70χρονη διμερής συμμαχία «άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και εγγυάται την ασφάλεια και των δύο χωρών, συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ευημερία».

Οπως καταγράφεται, ξεχωριστό βάρος συνεχίζει να έχει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς γίνεται ειδική αναφορά σε συμφωνίες «αμυντικής συνεργασίας» μέσα από τις οποίες οι ΗΠΑ διασφαλίζουν αυξημένα περιθώρια για τη στάθμευση στρατευμάτων τους στις Φιλιππίνες, ενώ επισημαίνεται ότι συζητήθηκαν και προτάσεις για τις «προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων, να αναπτύξουν τη χωρητικότητα και την ικανότητά τους στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας». Από τη Δήλωση δεν λείπει βέβαια η αναφορά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), με διμερή δέσμευση στην τήρηση «αρχών συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων, αλλά και εξάσκησης της αυτοσυγκράτησης», όπως και για «την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα». Θυμίζουμε ότι η ΝΚΘ αποτελεί πεδίο έντονων ανταγωνισμών, που εκφράζονται μέσα από τις εδαφικές διαφορές Κίνας και όλων σχεδόν των άλλων χωρών που βρέχονται από αυτήν, αλλά και μέσα από τη σταδιακή ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ.

Ουάσιγκτον και Μανίλα επιβεβαίωσαν επίσης την πρόθεση ενίσχυσης των κοινών δράσεων και στον τομέα της «διαλειτουργικότητας» των Ενόπλων Δυνάμεων, με «κοινές δραστηριότητες», δηλαδή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Θυμίζουμε ότι ο Ντουτέρτε όταν εξελέγη Πρόεδρος των Φιλιππίνων μίλαγε για την ανάγκη μεγαλύτερης «ανεξαρτησίας» της χώρας από τις ΗΠΑ, διεκδικώντας στενότερη συνεργασία και με Κίνα, Ρωσία. Τα παραπάνω βέβαια βεβαιώνουν πως οι δίαυλοι συνεργασίας με τις ΗΠΑ παραμένουν και δυναμώνουν, περιπλέκοντας περισσότερο τις αντιθέσεις και τις κόντρες, σε βάρος των λαών όλης της περιφέρειας.

Τέλος, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εμβάθυνση και της οικονομικής τους σχέσης, μέσα από «ελεύθερο, δίκαιο και ισορροπημένο εμπόριο που αυξάνει τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους». Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε «να διερευνηθούν ενισχυμένες συνομιλίες για την καινοτομία και την κοινή αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών στην τεχνολογία, για να βελτιωθεί η θέση των Φιλιππίνων ως προτιμώμενος προορισμός για τις αμερικανικές επενδύσεις σε Ασία - Ειρηνικό».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια» για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν πάρα πολύ υψηλούς δασμούς (183,6% και 194,9%) σε φύλλα σκληρού κόντρα πλακέ που εισάγονται από την Κίνα. Γνωστοποιώντας την απόφασή του, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε μιλήσει για πρακτικές «ντάμπινγκ».
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και νέες κυρώσεις

Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα, παρά τις διακηρύξεις της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας, του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, για «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», αναδεικνύεται και από τις δυσκολίες που ανακύπτουν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στους πιστωτές, που φτάνει τα 150 δισ. δολάρια, ζήτημα που βεβαίως δυσχεραίνει και η πρόσφατη απαγόρευση που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στις συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Τη Δευτέρα το βράδυ έγινε στην έδρα της κυβέρνησης συνάντηση με τους πιστωτές της Βενεζουέλας (σημειωτέον, το 70% του χρέους σε ομόλογα έχουν βορειοαμερικανικές τράπεζες και οργανισμοί), κατά την οποία η κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση για την αναχρηματοδότηση του χρέους και κατήγγειλε ότι για τις δυσκολίες πληρωμής της δόσης των 200 εκατομμυρίων ευθύνονται κυρίως οι πρόσφατες κυρώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ξεπερνώντας τα εμπόδια.

Σε κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία της αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους, ως στρατηγική για να τηρήσουμε απόλυτα τις υποχρεώσεις μας, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το Γραφείο Ελέγχου Λογαριασμών Αλλοδαπών, που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ της κυβέρνησης Τραμπ, να μας εμποδίσει. Μια προσπάθεια επίθεσης στην οικονομία της Βενεζουέλας και για να χτυπήσει αυτό που ήταν πάντα σταθερό στην στάση μας: Να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας, κάτι που τιμήσαμε έως τώρα, παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε και τους αποκλεισμούς...». Ειδικά αναφέρεται ότι η χώρα τους τελευταίους 36 μήνες έχει εξοφλήσει κεφάλαιο και τόκους ύψους 73,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά παρ' όλα αυτά δέχεται στημένες επιθέσεις από τους λεγόμενους οίκους αξιολόγησης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι στη συνάντηση συμμετείχαν πιστωτές από την ίδια τη Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τον Παναμά, την Ιαπωνία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Χιλή και την Πορτογαλία, και έγινε μια αρχή για την συνεννόηση.

Πάντως, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως η Βενεζουέλα θα περιέλθει σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» («selective default») τις επόμενες βδομάδες. Το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών διέψευσε κατηγορηματικά ο Μαδούρο, που μίλησε για «στρατηγική αναδιάρθρωσης του χρέους». Ανακοινώθηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία και με πιστωτές από τη Ρωσία και την Κίνα, που επίσης κατέχουν μέρος του χρέους.

Νέες κυρώσεις από την ΕΕ

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων ενός εμπάργκο όπλων και απαγόρευσης ταξιδιών και δέσμευσης λογαριασμών πολιτικών της κυβέρνησης, στο όνομα της «ανησυχίας» για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, «τη δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Διαμήνυσαν επίσης ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση και καλούν «σε μια λύση μέσα από διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και την προκήρυξη ελεύθερων και δίκαιων εκλογών». Σημειωτέον, σήμερα αναμενόταν να ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ στις 10 Δεκέμβρη έχουν προγραμματιστεί δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Ταυτόχρονα, στα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ συγκάλεσαν μια άτυπη συνάντηση κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί η «ανησυχία» τους επειδή η Βενεζουέλα εξελίσσεται σε «βίαιο κράτος - διακινητή ναρκωτικών». Τη συναντηση αυτή, εκτός από τη Βενεζουέλα, κατήγγειλαν η Βολιβία, η Ρωσία και η Κίνα.

ΚΚΕ
Απόφαση σε βάρος του βενεζουελάνικου λαού

Ανακοίνωση για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Βενεζουελας εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα. Η απόφαση αυτή στρέφεται σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας και αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τον αντιλαϊκό - αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, καθώς και την τακτική να παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων κρατών, που πολλές φορές έχει πάρει τη μορφή επέμβασης, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη, καθώς, όπως προκύπτει, η απόφαση αυτή των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπήρξε ομόφωνη. Φαίνεται ότι η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ