ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΗ
Σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Eurokinissi

Σοβαρά προβλήματα στις βασικές υποδομές της, όπως η παροχή ρεύματος και νερού, έχει υποστεί η Σύμη, μετά την προχτεσινή νεροποντή που έπληξε το νησί για τουλάχιστον τρεις ώρες, παρασύροντας οχήματα και διάφορα υλικά στη θάλασσα. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ μέχρι χτες δεν είχε δηλωθεί στις αρχές κάποιος αγνοούμενος. Δύτες του Λιμενικού που βούτηξαν χτες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι μέσα σε οχήματα, δεν κατάφεραν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς υπήρχε μεγάλη ποσότητα λάσπης που εμπόδιζε την ορατότητα.

Προτεραιότητα δινόταν στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, καθώς και στην άντληση των νερών από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ, που πλημμύρισε. Από το πρωί είχαν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου. Στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, καθώς και εθελοντές, ώστε να συνδράμουν στον καθαρισμό περιοχών. Εχουν αναλάβει τα έργα καθαρισμού στον Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό. Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί στο νησί από την 95 ΑΔΤΕ της Ρόδου ένας εκσκαφέας τάφρων, ανατρεπόμενο όχημα, φορτωτής γαιών, δύο κινητά μαγειρεία, δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, κινητός επικοινωνιακός κόμβος, δύο οχήματα τύπου «καναδέζα» με εξοπλισμό - εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (τέσσερις αξιωματικοί και 15 υπαξιωματικοί και οπλίτες).

Eurokinissi

Παράλληλα, γίνεται έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης, για αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και σε αυτό το δίκτυο. Μέχρι χτες το πρωί, πάντως, δεν είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Εξάλλου, κλειστός ήταν χτες ο επαρχιακός δρόμος για τους Αγίους Δέκα, που βρίσκονται ορεινά, στην κεντρική Κέρκυρα, λόγω κατολίσθησης. Στο σημείο βρίσκονταν συνεργεία της Περιφέρειας, του δήμου Κέρκυρας και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ανοίξουν τον επαρχιακό δρόμο για το χωριό που είναι αποκλεισμένο από χτες τα ξημερώματα. Οι δυνατές βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στα επαρχιακά δίκτυα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για μετακίνηση και κοπές δέντρων, με πιο σοβαρή την κατολίσθηση στο δρόμο για τους Αγίους Δέκα. Προβλήματα από την έντονη νεροποντή αντιμετώπισαν και κεντρικοί δρόμοι του νησιού, ακόμη και στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ έγιναν αρκετές επεμβάσεις για την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σημεία. Την ίδια ώρα, κατολισθήσεις είχαν σημειωθεί στον επαρχιακό δρόμο παράκτια του Ποταμού, του ποταμιού που διασχίζει την Κέρκυρα, και σε αρκετά σημεία έχει ξεπεράσει τα όρια της στάθμης του, ενώ στο πέρασμά του παράσερνε δέντρα και φερτές ύλες.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ
Διακόπτουν την απεργία πείνας αλλά συνεχίζουν τον αγώνα τους

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα» ανακοίνωσαν οι πρόσφυγες
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα» ανακοίνωσαν οι πρόσφυγες
Λίγο πριν αρχίσουν οι διακομιδές τους στα επείγοντα των νοσοκομείων, οι πρόσφυγες απεργοί πείνας στο Σύνταγμα ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τη διακοπή της διαμαρτυρίας τους. Η κατάσταση της υγείας τους είχε επιδεινωθεί, σύμφωνα με τους γιατρούς που τους εξέταζαν, οι οποίοι διαπίστωσαν μετά από εξετάσεις πως παρουσιάζουν υπογλυκαιμία, υποθερμία και προβλήματα πίεσης. Η απεργία πείνας διεξάγονταν εδώ και δυο βδομάδες. Οι ίδιοι ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πως «ήταν ένας αγώνας που δόθηκε με περίσσια αξιοπρέπεια και μαχητικότητα. Στην απόφαση που πήραμε σήμερα (σ.σ. χτες) βάρυνε ιδιαίτερα η ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας που βρίσκονταν μαζί μας εδώ τόσες μέρες».

«Μπορεί να φαίνεται μικρός, αλλά αυτός ο αγώνας είναι μεγάλος», τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, χτες ο Αμερ. «Περιέχει τα όνειρα των παιδιών, των μητέρων και των πατέρων. Εδώ, στην ΕΕ και παντού, μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα που στην πράξη τα καταπατούν. Οι επανενώσεις των οικογενειών των προσφύγων πρέπει να γίνονται μέσα σε έξι μήνες, κάτι που δεν υλοποιείται. Δεν ζητάμε πολλά από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση. Ζητάμε να επανενωθούν οι οικογένειες. Ο λόγος της κινητοποίησής μας ήταν ότι δεν αντέχαμε να περιμένουμε άλλο. Δεν είμαστε αριθμοί, αλλά άνθρωποι. Δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι συνολικά αυτοί που έχουν αυτό το δικαίωμα. Γνωρίζουμε, όμως, πολλούς που έχουν αυτό το δικαίωμα και αγωνίζονται για αυτό».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Φαουάζ. «Το Σύνταγμα μένει στη μνήμη μας. Οι κυβερνήσεις δεν τρέφουν αισθήματα για τα παιδιά μας. Η ελληνική πλευρά δεν υποσχέθηκε κάτι (...). Ζητήσαμε λίγη ελπίδα και δεν μας την έδωσαν». Πρόσθεσε δε ότι σταμάτησαν την απεργία πείνας για να μην είναι τα παιδιά τους στο Σύνταγμα, στο δρόμο και να μην αντιμετωπίζουν τις συνθήκες του χειμώνα. Ευχαρίστησε δε τον ελληνικό λαό και όσους τους συμπαραστάθηκαν, αλλά όχι την κυβέρνηση, όπως είπε. Η Φιντάν είπε ότι «σε αυτήν την απεργία ήμασταν και εφτά γυναίκες. Οι οικογένειες χωρίστηκαν πριν καιρό. Γιατί δεν μπορούν να είναι ξανά μαζί;». Και η Τζαμίλα πρόσθεσε ότι «είμαι στην Ελλάδα ένα χρόνο και δέκα μήνες. Ακουσα πολλές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν».

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε πως οι πρόσφυγες είχαν οργανώσει κινητοποιήσεις από τον Απρίλη και μετά, όταν η ελληνική με τη γερμανική κυβέρνηση στη βάση μιας άτυπης και παράνομης συμφωνίας άρχισαν να μπλοκάρουν τις οικογενειακές επανενώσεις. Στους περισσότερους δικαιούχους έχει ήδη εγκριθεί η αίτησή τους και έχει περάσει το εξάμηνο περιθώριο που προβλέπεται για την επανένωση. Αναφέρθηκε ότι τόσο το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, όσο και το ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν στο ζήτημα και παρότι επανέλαβαν τους ίδιους ισχυρισμούς περί «τεχνικών δυσκολιών», περισσότερο εκτέθηκαν παρά έπεισαν. Προστέθηκε δε πως οι περιορισμοί στις οικογενειακές επανενώσεις είναι ένα παράδειγμα της συνολικότερης πολιτικής της «αποθάρρυνσης», που είναι ο πυρήνας της πολιτικής της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με αυτήν, η εξαίρεση δικαιωμάτων όσων φτάνουν στα σύνορα της ΕΕ έχει ως στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους «σκέφτονται να έρθουν».

Κρούσματα ρατσιστικής βίας

Ξεπερνούν τα 420 τα κρούσματα ρατσιστικής βίας που έχουν καταγγελθεί στην Ελληνική Αστυνομία από το 2013 έως και σήμερα. Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ της επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, Ασημίνας Γκοντόλια, έχουν καταγγελθεί πανελλαδικά 312 κρούσματα, από τα οποία 47 καταγράφηκαν το 2017, ενώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν καταγγελθεί άλλα 117 περιστατικά.

Σύμφωνα με την Ασ. Γκοντόλια, τα πρόσωπα και οι ομάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο ρατσιστικής βίας «είναι ομάδες που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία».

Τέλος, αυξημένες παραμένουν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς το πρώτο 10ήμερο του Νοέμβρη έφτασαν 1.599 άτομα. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο, το διάστημα 1-13/11, έφτασαν και καταγράφηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια συνολικά 1.000 άτομα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στη Χίο έφτασαν 485 άτομα και στη Σάμο 114.

Νέοι αντιπρόεδροι στο ΣτΕ

Προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύουν τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλοπούλος και με τα οποία προάγονται στο βαθμό των αντιπροέδρων του ΣτΕ οι έως σήμερα σύμβουλοι Επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου και Σπ. Χρυσικοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την προαγωγή των δύο νέων αντιπροέδρων το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε τη 10η Νοέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ