ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κοινό μέτωπο για το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, επικουρικοί γιατροί, εργολαβικοί εργάτες, σωματεία και φορείς από τις ανατολικές συνοικίες πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας
Υγειονομικοί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν χτες κοινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, σε μια αγωνιστική παρέμβαση που αποτυπώνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι εργολαβικοί εργάτες και οι επικουρικοί γιατροί, να δώσουν απάντηση από κοινού με τους εργαζόμενους και τους ανέργους που υποφέρουν από τα κενά, τις ελλείψεις και την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση συμμετείχαν: Η ΟΕΝΓΕ που είχε προκηρύξει στάση εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς στην Αττική. Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», όπου οι εργολαβικοί βρίσκονται σε 48ωρη απεργία που ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών και του επιδόματος αδείας. Συμμετείχαν, επίσης, σωματεία και φορείς από τις ανατολικές συνοικίες, που έχουν αποφασίσει σειρά κινητοποιήσεων για την Υγεία, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής και η ΕΙΝΑΠ.

Να ενώσουν τη φωνή τους με τα σωματεία και τους φορείς που παλεύουν για το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, κάλεσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. Αναφερόμενη ιδιαίτερα στο πρόβλημα των απολύσεων των επικουρικών γιατρών, σημείωσε: «Εάν η κυβέρνηση παραμείνει αμετακίνητη στην απόφασή της να απολυθούν 1.400 νοσοκομειακοί γιατροί που εργάζονται ως επικουρικοί, αυτό θα έχει οδυνηρές συνέπειες, όχι μόνο για τους ίδιους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς, από τους οποίους θα στερήσει πολύτιμες υπηρεσίες Υγείας».

«Τέρμα πια ο εμπαιγμός, δεν είναι οι εργολαβικοί σκλάβοι κανενός»: Το σύνθημα των εργαζομένων μετέφερε στο χαιρετισμό του ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Επισήμανε πως η απεργία των εργολαβικών στο νοσοκομείο, που γίνεται κόντρα στο φόβο και την τρομοκρατία, αποτελεί σημαντικό βήμα σε μια κατεύθυνση που πρέπει να συνεχιστεί. Λίγο νωρίτερα, δύο εργαζόμενες παρουσίασαν ένα σύντομο δρώμενο που έγραψαν οι ίδιες, για τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουν οι εργολάβοι, αλλά και την απόφασή τους να αντισταθούν: «Εχω θέληση και νου, θα σηκώσω το κεφάλι (...) Και δεν είμαι μοναχός, σαν εμέ χιλιάδες άλλοι».

Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία αλλά και τα ΠΕΔΥ μίλησε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Παραρτήματος Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων, με πρωτοβουλία του οποίου οργανώθηκε σύσκεψη φορέων και αποφασίστηκε πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την Υγεία. Ο Γ. Αναγνώστου κατήγγειλε το εργατικό ατύχημα που συνέβη την περασμένη Πέμπτη σε εργολαβική καθαρίστρια στο Παίδων «Αγία Σοφία» και επισήμανε πως στα «ατυχήματα» αυτά αποτυπώνονται οι συνθήκες εντατικοποίησης κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργολαβικοί. Η εργαζόμενη τραυματίστηκε - ευτυχώς όχι σοβαρά - πέφτοντας από το σημείο στο οποίο είχε ανέβει για να καθαρίσει και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο που εφημέρευε.

Το λόγο πήραν, επίσης, εκπρόσωποι της Επιτροπής που έχουν δημιουργήσει οι επικουρικοί γιατροί, του κλαδικού Σωματείου των Καθαριστριών και της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Ιατρικής.

Αμετακίνητη εμφανίστηκε, για ακόμα μια φορά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όσον αφορά τις απολύσεις των επικουρικών. Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των φορέων, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, παραδέχτηκε ότι οι επικουρικοί έχουν σημαντική συμβολή στη λειτουργία των νοσοκομείων, ωστόσο αρνήθηκε το αίτημα για μονιμοποίησή τους. Μάλιστα, φρόντισε να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ των γιατρών, λέγοντας πως το υπουργείο επιδιώκει να δημιουργεί «ευκαιρίες απασχόλησης» για τους επικουρικούς που περιμένουν στις λίστες για τη σειρά τους. Παράλληλα, η επισήμανση ότι η δαπάνη για το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων πρόκειται να αυξηθεί σταδιακά, φτάνοντας τα 95 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι το υπουργείο έχει επιλέξει το δρόμο της «ανακύκλωσης» της «ευέλικτης» και με ημερομηνία λήξης δουλειάς και για το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών Υγείας.

Αγωνιστική παρέμβαση και στο Βόλο

Αμεσο κίνδυνο κλεισίματος τριών, τουλάχιστον, κλινικών και γενικότερης κατάρρευσης θα αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο Βόλου στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι 26 επικουρικοί γιατροί που εργάζονται εκεί.

Αυτό κατήγγειλαν εκπρόσωποι των συλλόγων των γιατρών και των εργαζομένων στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χτες, στην είσοδο του νοσοκομείου. Οπως υπογράμμισαν, σε κάθε τμήμα του νοσοκομείου το ποσοστό των επικουρικών γιατρών κυμαίνεται από 30% έως και 50%, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση αποχώρησής τους, οι εναπομένοντες γιατροί να καλούνται ν' ανταποκριθούν σε περισσότερες εφημερίες και σε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, πράγμα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο. Τόνισαν, δε, ότι πρέπει, επιτέλους, να καλυφθούν οι ελλείψεις με μόνιμο προσωπικό, με βάση τις ανάγκες.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Με ατάκες επιχειρεί να συγκαλύψει την υποστελέχωσή του η κυβέρνηση

Με ατάκες του τύπου... «κάνετε την τρίχα τριχιά» επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, να συγκαλύψεις τις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες που ανέδειξε η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας που φτάνουν μέχρι στον κίνδυνο να κλείσει η ενδοκρινολογική κλινική του νοσοκομείου.

Η Δ. Μανωλάκου, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης και άμεσης ενίσχυσης με το αναγκαίο προσωπικό της ενδοκρινολογικής κλινικής, κατέθεσε τα επίσημα στοιχεία της «Κίνησης Εξωτερικών Ιατρείων» της, τα οποία αποδεικνύουν ότι η κλινική δουλεύει ήδη πάνω από τις δυνάμεις της. Συγκεκριμένα, το 2015 αντιμετωπίστηκαν 1.940 διαβητολογικά περιστατικά, όταν η δυνατότητα επισκέψεων είχε καθοριστεί στα 1.462 περιστατικά (που και αυτά προϋπέθεταν την εξάντληση του προσωπικού), ενώ τα ενδοκρινολογικά περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν έφτασαν τα 2.410, από τα 1.816 που ήταν η δυνατότητα επισκέψεων.

Πλέον, με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως τόνισε, «η κλινική απειλείται με κλείσιμο, καθώς συνταξιοδοτείται ο διευθυντής της και δεν θα υπάρχει επιστημονικός υπεύθυνος να λειτουργήσει τη μονάδα, αφού έχουν απομείνει δύο επικουρικοί γιατροί από τους οποίους η μια στις 25 Νοέμβρη, δηλαδή σε 10 μέρες απολύεται. Ταυτόχρονα, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί θα φύγουν». Η νοσηλεία των 4 κλινών που διαθέτει η κλινική καλύπτεται από μία νοσηλεύτρια που ανήκει στην Α' παθολογική κλινική. Επισήμανε δε, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, έχει ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση, από τις 16 Μάρτη και πρόσθεσε ότι «η αιτία υποστελέχωσης και χειροτέρευσης της κατάστασης στα νοσοκομεία και συνολικά στην Υγεία είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, κόβοντας από την Υγεία προκειμένου να ενισχύσει επιχειρηματικούς ομίλους».

Ο αναπληρωτής υπουργός, Π. Πολάκης, πέρα από τις αναφορές του περί... «τριχιάς», απάντησε ότι... «τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί διαδικασία για μετάταξη» γιατρού «ως επιμελήτριας Β'». Οσο για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή, ανέφερε ότι «προβλέψαμε στο παράλληλο πρόγραμμα να μπορεί να προκηρύσσεται η θέση ενός διευθυντή που συνταξιοδοτείται από το σύστημα Υγείας, 6 μήνες πριν έρθει αυτή η μέρα». Ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτό έχει κολλήσει στη «γραφειοκρατική σκλήρυνση του Γενικού Λογιστηρίου».

Παριστάνοντας τον... «θιγμένο» από τις επισημάνσεις της Δ. Μανωλάκου, αναμάσησε το γνωστό τροπάρι με τις χιλιάδες προσλήψεις που «έρχονται» στα νοσοκομεία, ενώ απαίτησε κιόλας αναγνώριση «ταξικής μεροληψίας υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου τομέα», όταν συνεχίζει να προωθείται συνολικά η εμπορευματοποίηση της Υγείας...

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Οργανώνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν την Παρασκευή 18/11, στις 11 π.μ., Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς της Ικαρίας, για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας στο νησί.

Σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του νησιού, σωματεία και φορείς συζήτησαν για τα αιτήματά τους, προετοιμάζοντας την κινητοποίηση. Συγκεκριμένα διεκδικούν: Πλήρη στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό - τουλάχιστον με βάση τα οργανογράμματα - των Μονάδων Υγείας, ιδιαίτερα του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων σε Ικαρία και Φούρνους, καθώς και του ΕΚΑΒ, ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία τους. Αναβάθμιση του ιατρείου των Ραχών και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού. Λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ