ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συνεχείς πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργιακής απάντησης

Παράλληλα, στις 469 έφτασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Με ορίζοντα την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συνδικάτα σε όλη τη χώρα πυκνώνουν τις πρωτοβουλίες τους για την προετοιμασία και την επιτυχία της. Η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα έχει οριστεί για τις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν σε μια σειρά πόλεων σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα με τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, στην τελική ευθεία μπήκαν πλέον οι προετοιμασίες για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»), με σύνθημα «Χτίζουμε μαχητικό - ταξικό συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής». Ο κατάλογος των αποφάσεων συμμετοχής αριθμεί μέχρι στιγμής 469 συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έχουν αναδείξει τους αντιπροσώπους τους που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.

Μέσα από τις συνελεύσεις των σωματείων, τις συσκέψεις και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις συζητούν με τους εργαζόμενους για τη σημασία της απεργίας και της συμμετοχής σε αυτήν. Ενημερώνουν για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, μέτρα βγαλμένα από τα συρτάρια του κεφαλαίου, και ταυτόχρονα απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να διαμορφώσουν το δικό τους πλαίσιο διεκδικήσεων, με άξονα τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Με το ίδιο περιεχόμενο εντείνονται οι προετοιμασίες και για την επιτυχία της απεργίας στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη. Τη μέρα εκείνη, Ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικαλιστές στο Δημόσιο που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καλούν σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στην Πάτρα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

«Πρόσω ολοταχώς» για απεργία στις 24 Νοέμβρη κινούνται και οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών προετοιμάζουν την απεργία και τονίζουν την ανάγκη να αποτελέσει βήμα στην πορεία κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Συνελεύσεις και συσκέψεις από Εργατικά Κέντρα και σωματεία

Στο πλαίσιο όλης αυτής της δραστηριότητας, στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συζήτησε για την προετοιμασία της απεργίας σε κάθε κατάστημα και αποθήκη, με στόχο οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο να μπουν στη μάχη με αιτήματα την κάλυψη των απωλειών, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Παράλληλα, ο Σύλλογος εξέλεξε ως αντιπροσώπους του για τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, εργαζόμενους που έχουν πρωτοστατήσει στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, προκειμένου να μεταφέρουν την πείρα του σωματείου.

Σε Γενική Συνέλευση προχώρησε την Κυριακή και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς και συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών, τη δική της σημασία έχει η σύσκεψη που οργανώνουν οχτώ σωματεία της Φθιώτιδας αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων «ΠΑΚΟ», Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ και Οικοδόμων - Εργατοτεχνιτών Καμμένων Βούρλων παίρνουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας, απέναντι στη μεθόδευση της διάλυσης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, με την οποία οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιχειρούν να «κουκουλώσουν» ευθύνες που τις βαραίνουν σχετικά με κονδύλια για την κατάρτιση εργαζομένων τα οποία διαχειρίστηκαν. «Επειδή σε κανέναν δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να δυσκολεύει, ακόμα και να εμποδίζει την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, απαντάμε στην πράξη σε εκείνους που διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας. Απαντάμε με συντονισμό των σωματείων, των συνδικαλιστών και των εργαζομένων που δεν θέλουν να παραδώσουν τα όπλα τους», τονίζουν τα οχτώ σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και οι εξής συνελεύσεις και συσκέψεις:

-- Για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 8/12, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τους αντιπροσώπους και τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων - μελών του σε Γενική Συνέλευση σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του. Στην ίδια συνέλευση θα αναδειχθούν οι αντιπρόσωποι του ΕΚ Αγρινίου στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ.

-- Αντίστοιχα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων - μελών του, σήμερα, Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεών του, με θέμα την προετοιμασία της απεργίας στις 8/12 και της συγκέντρωσης για το Πολυτεχνείο στις 17/11.

-- Για την απεργία στο Δημόσιο, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φώκαιας 26). Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Νέες αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Στις τελευταίες αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ περιλαμβάνονται οι παρακάτω συνδικαλιστικοί φορείς: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ, οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ, Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ. ΟΕΕ - τ. ΟΕΚ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων στους ΟΤΑ Λιβαδειάς, Ηρακλείου Κρήτης, Καπανδριτίου, Εμπορίου Μαγνησίας, Εργαζομένων Σταθερής Τροχιάς (ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ-ΗΣΑΠ), Κατασκευών Ναυπακτίας, Τροφίμων - Ποτών Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, οι συνελεύσεις των εργαζομένων σε «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ» και «ADELCO», οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων σε «NOVARTIS», υπουργείο Πολιτισμού, υπουργείο Εργασίας, Εκπαιδευτικών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας, η ΠΕΤ ΟΤΕ Δωδεκανήσου.

Επίσης, τα Σωματεία Οικοδόμων Κοζάνης, Μισθωτών Τεχνικών Αθήνας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Νίκαιας, Νάουσας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λευκάδας, Εορδαίας, Αργολίδας, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδος, Τεχνικών Ηλεκτρισμού Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Τροφίμων - Ποτών Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας - Βοιωτίας, Εργατών και Υπαλλήλων «ΚΟΜΟΤΕΞ ΑΕ», Εργαζομένων της εταιρίας «ΤΑΚΗΣ Γ. ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», Πανθεσσαλικό Σωματείο Εργαζομένων «Σκλαβενίτη», Καθαριστριών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΜΥΘΟΣ», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» Αθήνας, «Νηρέας» Εύβοιας, «ΔΕΛΤΑ» Ημαθίας, «Ο ΛΟΥΔΙΑΣ», η Σωματειακή Επιτροπή «Eurobank» Καλλιθέας.

Τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Mediteraneo» Κέρκυρας, «AQUIS» Κέρκυρας, «NOVOTEL» και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Χανδρή» της Κέρκυρας.

Στάσεις εργασίας σε μετρό και τραμ

Αποφάσεις για στάσεις εργασίας πήραν σωματεία εργαζομένων σε μετρό, τραμ. Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στους σχεδιασμούς του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) που αφαιρεί διοικητικές υπηρεσίες (λογιστήριο, μισθοδοσία κ.ά.) από τις εταιρείες «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ) και «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ), προκειμένου να τις αναθέσει σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, το πρόγραμμα κινητοποιήσεων στα δύο μέσα έχει ως εξής: Σήμερα Τρίτη, στάση εργασίας, έναρξη έως 10 π.μ., Παρασκευή 18/11, 12.00 - 16.00, Δευτέρα 21/11, έναρξη έως 10 π.μ., Τετάρτη 23/11, 12.00 - 16.00, Παρασκευή 25/11, έναρξη έως 10 π.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη εργαζομένων σε μεταφορές και συγκοινωνίες

Σύσκεψη εργαζομένων σε μεταφορές και συγκοινωνίες (ΟΑΣΘ, ΟΣΕ, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Φορτηγά, ΤΑΞΙ κ.λπ.) για την οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ, με πρωτοβουλία εργαζομένων και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στα «Discount Markt»

Με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. του Σαββάτου και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τρία καταστήματα της επιχείρησης «Discount Markt» στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου. Τη στάση εργασίας προκήρυξε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόλυση εργαζόμενου που δουλεύει για 250 ευρώ και διεκδίκησε για όλους καλύτερες συνθήκες εργασίας, να πληρώνονται τις παραπάνω ώρες εργασίας.

Συγκεντρώσεις έγιναν στα καταστήματα στην Αγίου Δημητρίου, στη Λεωφόρο Στρατού και στην αερογέφυρα Σταυρούπολης. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αλληλέγγυοι στάθηκαν πολλοί πελάτες της επιχείρησης, αποδοκιμάζοντας τις πρακτικές της εργοδοσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ