ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαραθέσεις που δεν αμφισβητούν το αντιλαϊκό πλαίσιο

Ονομαστική ψηφοφορία χτες στη Βουλή για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και εξαίρεση ΕΝΦΙΑ από τις «100 δόσεις»

Με την ονομαστική ψηφοφορία επί των δύο κυβερνητικών τροπολογιών, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών σε 100 δόσεις, ολοκληρώθηκε χτες ο νέος γύρος της αποπροσανατολιστικής για το λαό αντιπαράθεσης, που «στήθηκε» επί τρεις μέρες από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από τους 261 παρόντες βουλευτές, υπέρ στην τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια ψήφισαν 165, κατά 83 και 13 «παρών». Για την τροπολογία που αφορά τον ΕΝΦΙΑ, υπέρ ψήφισαν 147, κατά 112 και 2 «παρών».

Υπενθυμίζουμε, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις «100 δόσεις» προβλέπεται πως τελικά μόνο η 1η μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ που έληξε το Σεπτέμβρη και δεν έχει πληρωθεί μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση για την αποπληρωμή οφειλών σε έως και 100 δόσεις. Με αυτήν την τροπολογία, που έχει άμεση σχέση με τη διαμόρφωση των τελικών μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, η κυβέρνηση επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες είσπραξης του ΕΝΦΙΑ. Η ρύθμιση προκάλεσε αντιδράσεις και σε ορισμένους κυβερνητικούς βουλευτές, όπως ο Απ. Κακλαμάνης και ο Μ. Κασσής (χαρακτηριστικά ο πρώτος είχε δηλώσει ότι «δεν μπορώ να την ψηφίσω»). Τελικά αμφότεροι ψήφισαν «παρών».

Παράλληλα, βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Γ. Βλάχος, ζήτησαν την παραίτηση αυτών που ευθύνονται για τη «λάθος συνεννόηση» που φάνηκε, σύμφωνα τους ίδιους, να υπάρχει στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, κατέθεσε το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία, ενώ λίγο μετά, ως «απάντηση», εμφανίστηκε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια από 19 βουλευτές της κυβέρνησης (13 της ΝΔ και 6 του ΠΑΣΟΚ), προκειμένου, όπως λεγόταν, να φέρουν τάχα σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ...

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, έκαναν σαφές ότι όλη αυτή η αντιπαράθεση είχε στόχο τον αποπροσανατολισμού του λαού από το κύριο, που είναι συνολικά το βάρβαρο αντιλαϊκό πλαίσιο, η συμπόρευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Τόσο η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια όσο και αυτή των «100 δόσεων», είτε συμπεριλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ είτε όχι, είναι μέτρα αντιλαϊκά, που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες αλλά τους μετατρέπουν σε ομήρους είτε των τραπεζών είτε της εφορίας. Ο «καυγάς», επομένως, είναι για τον τρόπο που θα σφιχτεί και άλλο η θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων του μόχθου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλους, αναδεικνύοντας τον εμπαιγμό, ανέφερε ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέτρα που προτείνουν, μετατρέπουν «τον κόσμο σε επαίτες», προσπαθούν να πείσουν το λαό να ζει με ψίχουλα. «Θυσιάζετε, υπογράμμισε, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για να θωρακιστεί η πορεία ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας και της κερδοφορίας (...) για να παραμείνουμε σταθερά στοχοπροσηλωμένοι στον ευρωμονόδρομο».

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η παραπέρα παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπωλιακά συμφέροντα, εγχώρια και ξένα, καθώς δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, η προκήρυξη με τους όρους χορήγησης και χρήσης αδειών, αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο του «2ου Διεθνή Γύρου Αδειοδότησης» για παραχώρηση δικαιωμάτων σε υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από έξι μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

Οι αιτούντες, που αξιολογήθηκαν ότι πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, θα κληθούν να διαπραγματευτούν ανταγωνιστικά για τις προσφερόμενες εκτάσεις και είναι δυνατόν να κληθούν περισσότεροι από ένας αιτούντες σε διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένη περιοχή προς παραχώρηση. Σύμφωνα με έντονη φημολογία που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες, «πετρελαϊκοί κολοσσοί» έχουν δείξει «έντονο ενδιαφέρον» για τις εν λόγω περιοχές, καθώς φέρονται να έχουν προμηθευτεί και δεδομένα σεισμολογικών ερευνών.

Είναι η δεύτερη προκήρυξη μέσα στο Νοέμβρη, καθώς στις αρχές του μήνα είχε επίσης δημοσιευτεί προκήρυξη για την υποβολή προσφορών σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (στις περιοχές «Αρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «ΒΔ Πελοπόννησος»). Στις παραπάνω περιοχές έχει εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον η εταιρεία «ENEL TRADE SpA» και με τη δημοσίευση της προκήρυξης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες μπορούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Συνεχιζόμενη πτώση οικοδομικής δραστηριότητας και τιμών ακινήτων

Νέα μείωση καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο οκταμήνο (Γενάρης - Αύγουστος) του 2014 καταγράφεται μείωση κατά 18,6% στον αριθμό οικοδομικών αδειών και κατά 8% στον όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2014 εμφανίζεται σε επίπεδο 12μήνου μείωση κατά 13,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 8,9% στο συνολικό όγκο.

Στο μεταξύ, μειωμένες κατά 7% σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι ήταν κατά μέσο όρο οι τιμές των διαμερισμάτων το 3ο τρίμηνο του 2014, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενη τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 1ο και το 2ο τρίμηνο του 2014 η μείωση διαμορφώθηκε σε 8,8% και 7,7% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2013 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,9%.

Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το 3ο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 6,1% για τα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 7,5% για τα παλαιά (ηλικίας άνω των 5 ετών), ενώ για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η μείωση ήταν 7,1% και 8,3% αντίστοιχα.

Για το 2013 ως σύνολο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 10,8% και 10,9% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το 3ο τρίμηνο του 2014 ήταν μειωμένες κατά 9% στην Αθήνα, 6,5% στη Θεσσαλονίκη, 5,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Στο μεταξύ χτες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε παράνομη την παράλειψη της κυβέρνησης να επανακαθορίσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η φορολόγησή τους με βάση αντικειμενικές άξιες που είχαν οριστεί πριν από χρόνια. Σύμφωνα με την απόφαση, το γεγονός αυτό οδηγεί σε πλασματική φορολόγηση των πολιτών και για το λόγο αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για να επαναπροσδιορίσουν τις αντικειμενικές άξιες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
«Αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον» για λιμάνια και σιδηρόδρομους

Την επιθυμία ρωσικών μονοπωλίων να προχωρήσουν σε «επενδύσεις» στις εγχώριες λιμενικές και σιδηροδρομικές υποδομές εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μ. Σοκολόφ, σε συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του Μ. Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Επίσημες ανακοινώσεις προέκυψαν μόνο από το υπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις οποίες έγινε «εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αναβάθμιση των λιμενικών μας υποδομών». Ο Μ. Βαρβιτσιώτης «ξεκαθάρισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση των μεγάλων λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης», καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «πέραν του ότι αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές μας, είναι και δική μας πεποίθηση ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας».

Ο Μ. Σοκολόφ επανέλαβε το «αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον» της ρωσικής πλευράς, τόσο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και για άλλα λιμάνια, όπως της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου, τα οποία επίσης η συγκυβέρνηση έχει θέσει στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμη, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον υπουργό Ναυτιλίας να επισκεφθεί τη Ρωσία και εμφανίστηκε βέβαιος πως «η συνεργασία των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα θα παραμείνει στο άριστο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα»...

Με το νέο πρέσβη στη Μάλτα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο πρέσβη της Ελλάδας στη Μάλτα, Θεόδωρο Δασκαρόλη.

Υπεγράφη η πώληση του Ελληνικού

Την ολοκλήρωση της πώλησης του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» στην εταιρεία «Lamda Development ΑΕ» ανακοίνωσε χτες το ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας έτσι και τυπικό τέλος στη διαγωνιστική διαδικασία για την έκταση του πρώην αεροδρομίου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης, στο τίμημα των 915 εκατ. ευρώ προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ που δεσμεύεται να καταβάλλει η εταιρεία «για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ