ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
Κυβερνητικές ευθύνες για τη Χρυσή Αυγή

Προκαλεί έντονα ερωτηματικά αν όχι έντονη δυσφορία, η σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση να δίνει έδαφος στη φασιστική Χρυσή Αυγή, να διευκολύνει και να σιγοντάρει ενέργειές της, στο όνομα του ότι είναι τάχα κι αυτή ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως όλα τ' άλλα... Τα πρόσφατα γεγονότα με την ΕΔΕ που αποφασίστηκε σε βάρος εκπαιδευτικών της Λευκάδας, ύστερα από καταγγελία οπαδών φασιστικών μορφωμάτων, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές για τη σπουδή και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Και δεν είναι το πρώτο κρούσμα. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε σπεύσει να μαζέψει από τους δήμους τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή για τα παιδιά των αλλοδαπών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς της χώρας. Βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν μιλήσει στη Βουλή για επισκέψεις μελών του κόμματος στα σχολεία στο πλαίσιο των... θεσμικών τους ρόλων ως μελών συλλόγων γονέων κ.ο.κ. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι συμβαίνει. Και δεν μπορεί να καθησυχάσει κανέναν η απάντηση που είχε δώσει τότε στους βουλευτές ο υφυπουργός Παιδείας ότι χρειάζεται άδεια για επισκέψεις στα σχολεία. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η Χρυσή Αυγή προχωράει στην υλοποίηση όσων προανήγγειλε, και η κυβέρνηση της αφήνει έδαφος.

Η καλλιέργεια της λογικής ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως όλα τα άλλα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σεβόμαστε το θεσμικό της ρόλο», είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Εχουν γραφτεί πολλά πια για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και το «θεσμικό» ξεκίνημα των Εθνικοσοσιαλιστών, με την επίσης πασίγνωστη εξέλιξή του. Η λογική της «θεσμικής» αντιμετώπισης του κόμματος, είναι λογική που οδηγεί στη νομιμοποίηση του φασισμού. Και είναι επικίνδυνη ειδικά για πιο ευάλωτες και αδιαμόρφωτες συνειδήσεις, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, που τα τελευταία χρόνια τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου με την άθλια εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, την εξίσωση των θυτών με τα θύματα.

Γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι με τέτοιες λογικές δεν αντιμετωπίζεται ο φασισμός, αλλά αντίθετα θεριεύει. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μαθητή σε σχολείο του Ηρακλείου Κρήτης που πρότεινε στη γενική συνέλευση του σχολείου του να καλέσουν τη Χρυσή Αυγή για να ακούσουν τις θέσεις της για το Πολυτεχνείο, ακριβώς με τη δικαιολογία ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα «αποκλεισμένο» από τα κανάλια! Να πώς φτάνουμε στη νομιμοποίηση. Είναι επίσης χαρακτηριστικό και αξιέπαινο ότι μετά από την παρέμβαση ενός ΚΝίτη μαθητή για το ρόλο της Χρυσής Αυγής, η γενική συνέλευση των μαθητών με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε όχι απλά να μη ζητηθεί αλλά ούτε καν να επιτραπεί η είσοδος της Χρυσής Αυγής στο σχολείο.

Οποιος ανέχεται το φασισμό, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία γίνεται συνυπεύθυνος στις εγκληματικές του πράξεις. Να γιατί είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης όταν ικανοποιεί τις προτροπές της Χρυσής Αυγής. Το εργατικό κίνημα έχει πείρα, μπορεί και πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να αποκαλύψει το ρόλο τους και να τους απομονώσει, όπως ήδη έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστική την τελευταία στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κρήτη. Εκεί που χρυσαυγίτης εργάτης τσάκισε στο ξύλο μετανάστη εργάτη που δούλευε μαζί του και που η εργοστασιακή επιτροπή έκανε στάση εργασίας, γενική συνέλευση που απομόνωσε τον χρυσαυγίτη, ενώ με ψήφισμα καταδίκασαν ομόφωνα τη Χρυσή Αυγή.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Απαγορεύει την κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρέπει να ενόχλησαν πολύ οι ομιλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και του προϋπολογισμού, την αξιωματική αντιπολίτευση και επιστράτευσαν το στελεχικό τους δυναμικό με σωρεία άρθρων σε ηλεκτρονικό Τύπο και εφημερίδες να απαντήσουν στο ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικό το άρθρο του Στάθη Σταυρόπουλου στο «enikos.gr», ο οποίος «παρασυρμένος» φαίνεται από κάποια «συγχορδία» ενάντια στο ΚΚΕ ωρύεται γιατί γίνεται κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαστρεβλώνοντας κάθε λέξη της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε το κύριο, δηλαδή το χαρακτήρα της κρίσης και ποια η διέξοδος, να περάσει στα «ψιλά». Συγκεκριμένα λέει : «Πέρα απ' τις απλουστεύσεις του στυλ το μνημόνιο δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός, οι οιωνοί για το δρόμο που έχει πάρει το ΚΚΕ δεν είναι καλοί» και πιο κάτω κατηγορεί το ΚΚΕ ότι κάνει μόνο διαπίστωση και όχι πολιτική λέγοντας ότι «το μνημόνιο είναι απλώς μια έκφανση του καπιταλισμού, ότι ο καπιταλισμός είναι οι κρίσεις του, ότι ο φασισμός είναι σύμφυτος με τον καπιταλισμό όσο και ο πόλεμος».

Εκεί είναι και η ειδοποιός διαφορά του ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου και γι' αυτό δέχεται και την πολεμική τους. Επειδή τολμά να λέει ότι η αγανάκτηση και η οργή του λαού πρέπει να γίνει εργαλείο ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων και δε μένει σε ανέξοδες καταγγελίες της κυβέρνησης, προβάλλοντας ως διέξοδο μια άλλη κυβέρνηση της «αριστεράς» για τη διαχείριση του καπιταλισμού όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σπέρνοντας αυταπάτες ότι εντός της ΕΕ και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην οικονομία, θα κάνει τάχα φιλολαϊκή πολιτική.

Εν κατακλείδι και για να μην το κουράζουμε πολύ, η συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στο CNN είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που σκίζουν τα ιμάτιά τους γιατί κάνουμε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα μικρό αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα του κ. Τσίπρα, που είπε ότι επιδιώκει: «...κάτι παρόμοιο μ' αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα». Εδώ όχι μόνο κριτική χρειάζεται, αλλά ένας κόσμος που αισθάνεται αριστερός να μην πέσει στο δόκανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος είναι το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης

Σαν μεγάλη επιτυχία παρουσίασε ο πρωθυπουργός ότι «ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού», πανηγυρίζοντας γιατί έτσι «εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκρεμμότητες» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και «κάτι παραπάνω». Πρόκειται βέβαια για ασύστολο εμπαιγμό του λαού, λες και το λαό τον ενδιαφέρει πού θα είναι η «έδρα» του λογαριασμού (στην Τράπεζα της Ελλάδας ή στις Βρυξέλλες) και όχι πώς θα «γεμίζει» και πού διατίθενται στη συνέχεια τα χρήματα που θα μαζεύει. Επ' αυτού βέβαια δεν είπε τίποτα ο πρωθυπουργός, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει πλήρως με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) και για να πηγαίνει στο λογαριασμό ό,τι κόβεται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ιδιωτικοποιήσεις και να εξυπηρετούνται οι δανειστές και οι υπόλοιποι καπιταλιστές. Παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ήραν τις επιφυλάξεις τους οι εταίροι και δανειστές είναι ότι η κυβέρνηση είχε σπεύσει από τις 29 του Οκτώβρη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να δημιουργήσει έναν «αξιόπιστο μηχανισμό Ελέγχου των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης», ακριβώς όπως τον ζητούσαν οι εταίροι και δανειστές. Πρόκειται για μηχανισμό που θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς και θα παίρνει αυτόματα νέα μέτρα -που κατά κανόνα θα πρόκειται για νέα μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων- στην περίπτωση που διαπιστώνει «υπέρβαση» των δαπανών. Με απλά λόγια, η καρμανιόλα που θα πετσοκόβει τις κοινωνικές δαπάνες έχει στηθεί έγκαιρα με την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Η προσοχή του λαού λοιπόν δεν πρέπει να αποσπάται στις «μηχανές» που κατασκευάζουν για να ισοπεδώνουν τα δικαιώματά του και να καταστρέφουν τη ζωή του αλλά να στρέφεται κατ' ευθείαν στους δήμιους και στο σάπιο καθεστώς που υπηρετούν. Αυτά πρέπει να γκρεμίσει.

Σταγόνα στον ωκεανό

Σταγόνα στον ωκεανό αποτελεί το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε να κατανείμει το υπουργείο Εσωτερικών από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) για την υλοποίηση προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει στα 71 Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2009 - 2012. Υπενθυμίζεται ότι τα ΚΠ ναρκοθετούνται διαχρονικά κι όχι μόνο σε καιρούς «οικονομικής κρίσης». Πάνω από μια δεκαετία, τα Κέντρα είναι αντιμέτωπα με τη μεθοδική και στοχευμένη υποχρηματοδότηση. Σήμερα, την ώρα που οι ανάγκες για πρόληψη κατά των ναρκωτικών γιγαντώνονται και γίνονται όλο και πιο σύνθετες, λιγότεροι από 400 εργαζόμενοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της χώρας σε υπηρεσίες πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, με πετσοκομμένη χρηματοδότηση, που φτάνει μέχρι και το 70%, με εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι μέχρι και έξι μήνες...

Το κεφάλαιο είναι ενωμένο ενάντια στους λαούς...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΣΤΕ; Με το ΔΝΤ ή με την Ευρωπαϊκή Ενωση; Με τους ευρωπαϊστές ή με τους «δραχμικούς»; Με την Μέρκελ ή με τον Ολαντ; Με τον Τ. Νταλάρα ή με τον Β. Σόιμπλε;

Πολλά και σημαντικά που με πλάγιο (ακόμη τουλάχιστον) τρόπο μας πλασάρονται από δεξιά κι αριστερά. Πολλά μπερδέματα - μας λένε - στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σκηνικό, οπότε πρέπει να πάρουμε θέση.

Μόνο που ξεχνάνε μια μικρή, λεπτομέρεια: Οτι το θέμα δεν είναι το «με ποιους είναι» ο ελληνικός λαός, αλλά... «ποιοι είναι» με τον ελληνικό λαό. Κι από τις εξελίξεις είναι προφανές πως δεν είναι κανείς τους.

Οπως κι αν τα παρουσιάζουν, όπως κι αν τα φέρνουν, ουδεμία σχέση έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντιθέτως έχουν πάμπολλες σχέσεις με... «τα άλλα» συμφέροντα. Αυτά που θέλουν τους λαούς φτωχούς, εξαρτημένους δίχως φωνή σκέψη, συνείδηση και δύναμη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ 33 δισ. που θα έπαιρνε η «ελληνική οικονομία» έγιναν ξαφνικά 44 δισ. Να υποθέσουμε ότι σύντομα θα γίνουν... 55 δισ. μιας και έχουν την τάση να τα ανεβάζουν κατά 11 δισ.;

Οπως και να έχει, πάντως, η «ελληνική οικονομία» έχει να λαμβάνει. Τραπεζίτες, εφοπλιστές, πολυεθνικές, βιομήχανοι, ιδιώτες μεγαλο- προμηθευτές του Δημοσίου. Ολος ο καλός ο κόσμος προσδοκά ένα κομματάκι από την πίτα.

Γιατί αυτούς - όπως όλοι ξέρουμε - αποκαλούν «ελληνική οικονομία». Οι... υπόλοιποι, δηλαδή αυτοί που δουλεύουν και παράγουν αυτό το περίφημο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, δεν αποτελούν μέρος της οικονομίας.

Αντίθετα είναι ο... μεγάλος εχθρός της. Είναι αυτοί που σπαταλάνε, ξοδεύουν αλόγιστα και συνεχώς εγείρουν παράλογα αιτήματα, για μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές. Θέλουν όσα σκοτώνουν την... ανταγωνιστικότητα.


Γρηγοριάδης Κώστας
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org