ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές δολοφονικές προκλήσεις στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ανεβαίνει κατακόρυφα το θερμόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας και συνολικά στα παλαιστινιακά εδάφη μετά από τη χθεσινή δολοφονία του διοικητή του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ Κασάμ. O 56χρονος Αχμαντ Σαΐντ Κχαλίλ αλ Τζαμπάρι δολοφονήθηκε όταν το αυτοκίνητο που επέβαινε, μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσης, επλήγη από ισραηλινό αεροσκάφος ενώ μετακινούνταν μέσα στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, υπάρχουν άλλοι έξι νεκροί και 25 τραυματίες από την επίθεση, των οποίων τα ονόματα και οι ιδιότητες δεν είχαν γνωστοποιηθεί μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές.

Η ισραηλινή αεροπορία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, πραγματοποίησε τουλάχιστον 20 πλήγματα στο πλαίσιο της συντονισμένης αυτής επιχείρησης με «βασικό στόχο, όπως ειπώθηκε, εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών». Ο Τζαμπάρι χαρακτηρίστηκε, από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας, ως ο «εγκέφαλος» δεκάδων επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων.

Ο Ισραηλινός υποστράτηγος Γιοάβ Μορντεχάι προειδοποίησε ότι «υπάρχει σχέδιο και χερσαίας επέμβασης στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο». Η δολοφονία του Τζαμπάρι έρχεται μία μέρα μετά τις διαρροές από ανώτατα ισραηλινά πολιτικά και στρατιωτικά κλιμάκια περί σκέψεων για επαναφορά της τακτικής των δολοφονιών ακριβείας στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» απείλησε το Ισραήλ ότι «θα μετανιώσει πικρά για τη δολοφονία Τζαμπάρι» και ότι «άνοιξε τις πύλες της κόλασης». Εκ μέρους της Π. Αρχής, ο Σάεμπ Ερακάτ καταδίκασε τη δολοφονία και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «φέρει πλήρως την ευθύνη για τις συνέπειες της πράξης του» και εκτίμησε ότι «το Ισραήλ ετοιμάζει ολομέτωπη επίθεση στη Γάζα» ενώ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος αναμένεται άμεσα να συνεδριάσει για να εξετάσει την «επικίνδυνη εξέλιξη». Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις, το Λονδίνο ζήτησε αυτοσυγκράτηση, και το πολιτικό κόμμα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο -αδελφή οργάνωση της «Χαμάς»- προειδοποίησε ότι «δε θα ανεχτεί άλλες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων» ενώ σε ανάκληση του Αιγύπτιου πρέσβη από το Ισραήλ προχώρησε η αιγυπτιακή ηγεσία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνέστησε αυτοσυγκράτηση. Ενώ και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, ζήτησε να τερματιστεί η βία στη Γάζα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο εξαιρετικά εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στη Δ. Οχθη, καθώς η ισραηλινή ηγεσία απειλεί «με ανατροπή του Προέδρου Αμπάς και εξάρθρωση (!) της Παλαιστινιακής Αρχής» στην περίπτωση που πετύχει η παλαιστινιακή καμπάνια για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «κράτους - παρατηρητή» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις, πιέσεις και αντεγκλήσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις αλλά και τα παζάρια, με επίκεντρο το νέο αντικαθεστωτικό σχηματισμό στη Συρία, ενώ παράλληλα σφοδρότατες συγκρούσεις σημειώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας. Χτες, ήρθε, σε έντονους τόνους, η αντίδραση της συριακής ηγεσίας, ενώ την ίδια στιγμή τη βιασύνη της γαλλικής ηγεσίας να «αναγνωρίσει ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού» την «Εθνική Συμμαχία», δε φάνηκε να συμμερίζεται, προς το παρόν, ούτε ο κύριος εμπνευστής της, οι ΗΠΑ με την Χίλαρι Κλίντον να δηλώνει, εκ νέου, ότι «αν και η σύσταση της Συμμαχίας είναι ένα βήμα το οποίο επιθυμούσαν σφοδρά οι ΗΠΑ, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι έχει σημαντικό λαϊκό έρεισμα, ότι είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική, δημοκρατική και πλουραλιστική», ενώ ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν είναι έτοιμη να αναγνωρίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση αντικαθεστωτικών ως εξόριστη κυβέρνηση».

«Συνέχιση του πολέμου» χαρακτήρισε την ιδρυτική διακήρυξή της ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάν, τονίζοντας ότι απορρίπτεται κάθε προοπτική ειρηνικής πολιτικής επίλυσης». Ο Μεκντάντ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο δίκτυο «Ράσσια Τουντέι», υποστήριξε ότι η συριακή ηγεσία «επιθυμεί εθνικό διάλογο με όλους όσοι επιδιώκουν ειρηνική πολιτική λύση». Επίσης, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την αναγνώριση της Συμμαχίας από τη Γαλλία και την κάλεσε «να αφήσει ήσυχη τη Μέση Ανατολή και να μην παίζει τέτοια παιχνίδια».

Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο για επαφές με τη βρετανική ηγεσία, ενώ πιθανότατα θα μεταβεί στη συνέχεια στο Παρίσι. Την πραγματοποίηση συνόδου «των Φίλων της Συρίας», στις 30 Νοεμβρίου, στο Τόκιο με τη συμμετοχή 60 χωρών ανακοίνωσε η Ιαπωνία, αποκαλύπτοντας και τα κίνητρά της, λέγοντας ότι «είναι σημαντικές για την ενεργειακή ασφάλεια της Ασίας και της Ιαπωνίας οι εξελίξεις στη Συρία».

Στο πεδίο των συγκρούσεων, συνεχίστηκαν οι σφοδροί βομβαρδισμοί και μάχες στο Ρας αλ Αϊν, στα τουρκο-συριακά σύνορα, ενώ συγκρούσεις σημειώνονταν σε Ιντλίμπ, Ντεράα, Χομς, Χαλέπι. Στο κατεχόμενο, από το Ισραήλ, τμήμα των Γκολάν, ο Ισραηλινός υπουργός Μπάρακ, που πραγματοποίησε επίσκεψη, δήλωνε, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ότι οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν τα περισσότερα μεθοριακά χωριά, εκτιμώντας ότι «το καθεστώς Ασαντ αποσυντίθεται επώδυνα και σε στρατιωτικό επίπεδο». Χθες, στη συνάντηση που είχαν στο Ριάντ, της Σ. Αραβίας, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, με τους ομολόγους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (που στηρίζουν και εξοπλίζουν τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία), συμφώνησαν ότι «διαφωνούν για τους τρόπους επίλυσης της κατάστασης στη Συρία» αν και επαναβεβαίωσαν τις φιλικές τους σχέσεις.

Αργά το βράδυ, ο Σύρος ΥΦΥΠΕΞ, Μεκντάντ, δήλωνε ότι ο συριακός στρατός ζήτησε και έλαβε έγκριση από τη δύναμη του ΟΗΕ που βρίσκεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στο ελεύθερο και στο, κατεχόμενο από το Ισραήλ, τμήμα των Γκολάν «να αντιμετωπίσουν και εκεί τους τρομοκράτες». Η ισραηλινή πλευρά δεν είχε αντιδράσει μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων -παγιδευμένα αυτοκίνητα και εκρηκτικοί μηχανισμοί- συγκλόνισε, χθες, την ιρακινή πρωτεύουσα αλλά και το Κιρκούκ, στο βορρά, την Χίλλα στο νότο και το Μπάλαντ Ρουζ, στο κεντρικό Ιράκ. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία μέρα πριν από το ισλαμικό νέο έτος και την έναρξη του ιερού μήνα Μουχάραμ, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους σιίτες, που τιμούν με 10ήμερο γιορτασμό το μαρτύριο του ιμάμη Χουσεΐν που κορυφώνεται με τη γιορτή της Ασούρα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Η Γερουσία του Μεξικού ενέκρινε το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που κάνει για τις επιχειρήσεις πιο εύκολες τις απολύσεις ενώ μειώνει και τις εργοδοτικές εισφορές.

ΤΟΚΙΟ.-- Η αυτοκινητοβιομηχανία ΤΟΓΙΟΤΑ ανακοίνωσε την ανάκληση 2.770.000 οχημάτων παγκοσμίως, ενώ ο ιαπωνικός όμιλος ηλεκτρονικών «Panasonic» ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προβεί σε 8.000 νέες απολύσεις.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η Αφρικανική Ενωση υποστήριξε χτες το σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) στο Μάλι. Επόμενο στάδιο είναι η έγκριση του σχεδίου επέμβασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΗΠΑ
Περικοπές και αύξηση της φορολογίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περικοπές κοινωνικών δαπανών και φορολογικές αυξήσεις για την εξοικονόμηση 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι οι δύο πυλώνες του σχεδίου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού τείχους» ή «γκρεμού», ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 5% την περίοδο 2012-2013, ενώ το δημόσιο χρέος ξεπερνάει τα 16 τρισ. δολάρια, απόρροια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Τα δύο κόμματα του κεφαλαίου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, στις ΗΠΑ, αλλά και το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα θέλουν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη (αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας) ενώ υπάρχουν νέα δυσοίωνα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, βάσει των οποίων το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε σε ποσοστό 22% σε 12μηνη βάση για το μήνα Οκτώβρη, που είναι ο πρώτος μήνας του νέου οικονομικού έτους και διαμορφώθηκε στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία» εννοώντας να κόψει χρήμα, εάν η χώρα οδηγηθεί σε «fiscal cliff» («δημοσιονομικό γκρεμό»). Πάντως χτες ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει νέο ομόλογο στη διεθνή αγορά, για να υπάρξουν επενδύσεις σε δημόσια έργα.

To σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, την πρώτη μετά την επανεκλογή του, δε διαφέρει σε τίποτα από την πρόσφατη έκκλησή του για «συναίνεση» στο Κογκρέσο, και επιμένει στη φορολόγηση δήθεν των «πλούσιων Αμερικανών», την ίδια στιγμή που τσακίζει τα λαϊκά στρώματα.

Ερωτώμενος για το σκάνδαλο με την παραίτηση του πρώην επικεφαλής της CIA στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους που έχει λάβει διαστάσεις με άμεσες επιπτώσεις στον αμερικανικό στρατό και κυρίως στο πολεμικό μέτωπο του Αφγανιστάν, κράτησε τα χαρτιά του κλειστά συνιστώντας υπομονή, αλλά επέμεινε ότι δεν υπήρξε «απειλή για την ασφάλεια» μέσω της διαρροής εκ μέρους του Πετρέους, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις της φερόμενης «ερωμένης» του Πετρέους, Πόλα Μπρόντγουελ, ότι η δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη ήταν «παράπλευρη απώλεια», καθώς η επίθεση έγινε για την απελευθέρωση κρατουμένων σε μυστική φυλακή που είχαν οι ΗΠΑ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνίες με το βλέμμα στην Κίνα

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΠΕΡΘ.--

Στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης του διαστήματος και τοποθέτησης προηγμένων ραντάρ του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σε ναυτική βάση της Αυστραλίας συμφώνησαν μεταξύ άλλων χτες οι υπουργοί Αμυνας Αυστραλίας Στέφεν Σμιθ και ΗΠΑ Λίον Πανέτα στη διάρκεια ετήσιας αμυντικής συνόδου των δύο χωρών στο Περθ.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, το αμερικανικό «Τηλεσκόπιο Παρακολούθησης του Διαστήματος» θα μεταφερθεί από το Νέο Μεξικό στο Σταθμό Τηλεπικοινωνιών του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού «Χάρολντ Ε. Χολτ» μέχρι το 2014 και υποτίθεται πως θα παρατηρεί την περιφορά δορυφόρων και διαστημικών «σκουπιδιών», αν και όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν πιθανότερη την επιτήρηση της εκτόξευσης πυραύλων από την Κίνα. Επιπλέον το ίδιο διάστημα σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην Αυστραλία το προηγμένο οπτικό τηλεσκόπιο, «Παρακολούθησης του Διαστήματος», που φτιάχτηκε από την Υπηρεσία Προηγμένης Ερευνας του Πενταγώνου (DARPA).

Οι δύο υπουργοί Αμυνας συζήτησαν ακόμη την εγκατάσταση μίας «Πύλης Συνδυασμένων Επικοινωνιών» στην Αυστραλία προκειμένου να δοθεί στις δύο χώρες μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς δορυφορικές τηλεπικοινωνίες

Στην ίδια στρατηγική σύνοδο Αυστραλίας - ΗΠΑ συμμετείχαν ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ και η Αμερικανίδα ομόλογός του Χίλαρι Κλίντον, η οποία προχτές φθάνοντας στο Περθ ενθάρρυνε την Καμπέρα να αυξήσει και εκείνη όπως οι ΗΠΑ τους στρατιωτικούς δεσμούς της με την Ινδία προκειμένου να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στις ασιατικές υποθέσεις», ενώ παράλληλα κατέληξε πως η Ουάσιγκτον «υποστηρίζει την ειρηνική αύξηση» της οικονομικής ισχύος της Κίνας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ