ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Συγκροτήθηκε Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη σύσκεψη
Με τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού και την ανάδειξη της Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΜΕ στον κλάδο, το περασμένο Σάββατο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Εισηγητικά η Αλ. Μπαλού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, επισήμανε ότι η συγκρότηση του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού είναι βήμα κλιμάκωσης της δράσης που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο. Αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις, στο μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ, ΕΕ και κεφαλαιοκρατών και στα όσα συμβαίνουν στον κλάδο. Ανέδειξε τις ευθύνες των ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, που «προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο κεφάλαιο». Τόνισε την ανάγκη για συνδικάτα ταξικά προσανατολισμένα. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού, που θα πρέπει να έχει στηρίγματα σε κάθε νομό ή περιοχή.

Ακολούθησαν δεκάδες τοποθετήσεις. Ενα από τα ζητήματα ήταν οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς. Το αποκαλούμενο «κούρεμα» θα σημάνει για τον κλάδο μείωση μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων και κυρίως μείωση των θέσεων εργασίας. Σε μια σειρά χώρους γίνονται ήδη απολύσεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Στις εισπρακτικές εταιρείες κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η εργοδοσία με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων καλλιεργεί την ψευδαίσθηση των κοινών συμφερόντων εργοδοτών - εργαζομένων. Στην Τράπεζα Κύπρου εφαρμόζουν μια μέθοδο μέτρησης του όγκου εργασίας. Η μέτρηση δημιουργεί αποτελέσματα που δείχνουν ότι πλεονάζει το προσωπικό, ότι ένα μέρος των κερδών επενδύεται στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και επομένως καλλιεργείται η αυταπάτη ότι η εργοδοσία νοιάζεται για τους εργαζόμενους. Η εργοδοσία στην ΑΛΦΑ πρόσφατα μετακίνησε συνδικαλίστρια, μέλος του Κλαδικού Αττικής, από χώρο δουλειάς όπου απασχολούνται πάνω από 200 εργαζόμενοι σε κατάστημα που δουλεύουν περίπου 15 άτομα, με προφανή στόχο να περιορίσει την εμβέλεια δράσης του Κλαδικού. Στη Γενική η εργοδοσία κάλεσε το Σωματείο για διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση των μισθών κατά 15%.

Από τη μεριά τους, οι πλειοψηφίες στην ΟΤΟΕ και τα επιχειρησιακά σωματεία στηρίζουν την εργοδοσία, στέκονται απέναντι σε κάθε ενέργεια οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων. Είναι ήδη γνωστό ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τη δράση του κλαδικού σωματείου στη Ζάκυνθο. Στη Γενική, η πλειοψηφία δεν κάνει απολύτως τίποτα για να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων. Στην Εθνική η πλειοψηφία, το 2009, υπέγραψε μηδενική ΣΣΕ και αρνείται να κάνει μέλη του σωματείου τους συμβασιούχους και τους «ενοικιαζόμενους».

Στην αντίπερα όχθη οι ταξικές δυνάμεις, παρά τις δυσκολίες, δίνουν με επιμονή τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων. Η δράση της Σωματειακής Επιτροπής του Κλαδικού Αττικής στην εισπρακτική εταιρεία «Μέλλον» έχει συμβάλει στην άνοδο της συμμετοχής στις απεργίες. Εχει διαρκή παρουσία οργανώνοντας πολλές συζητήσεις και ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί συγκεντρώσεις μέσα στο χώρο δουλειάς με μεγάλη συμμετοχή. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η ενίσχυση του Κλαδικού, ο φραγμός σε εργοδοτικούς σχεδιασμούς, η ανάκληση απολύσεων. Το κλαδικό συνδικάτο Ζακύνθου έχει καταφέρει να σπάσει το κλίμα απομονωτισμού. Εχει ακόμα συντονίσει τη δράση του με άλλα συνδικάτα και δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαρακτήρισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού ένα πολύ σημαντικό βήμα στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Πιάνοντας πλευρές των καθηκόντων για τη βελτίωση της παρέμβασης στους χώρους δουλειάς, επισήμανε ότι τα συμπεράσματα από τη σύσκεψη πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης στο συνδικάτο, στην τοπική Γραμματεία. Να γίνουν συσκέψεις με εργαζόμενους. Τόνισε ότι όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία πρέπει να δρουν ως πλειοψηφία. Να παίρνουν πρωτοβουλίες, να οργανώνουν τους εργαζόμενους, να διεκδικούν. Ακόμα, τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργία των συνδικάτων, των σωματειακών επιτροπών. Να γίνονται συζητήσεις, να μεταφέρεται η πείρα, να ακούγεται η γνώμη και η κριτική των εργαζομένων.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το ΚΕΑ δεν αμφισβητεί τα μονοπώλια

Η Συνδιάσκεψη του Δικτύου συνδικαλιστών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), μέλος του οποίου είναι και ο ΣΥΝ, η οποία έγινε το Σάββατο 12/11/2011 στην Αθήνα, έβγαλε δύο αποκαλυπτικά ψηφίσματα σχετικά με την εκτίμησή μας ότι η πολιτική αυτών των δυνάμεων, δηλαδή του ΣΥΝ και του ΚΕΑ, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, αλλά και των κυβερνήσεων των κρατών μελών, επομένως δεν αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων. Και τα δύο ψηφίσματα, που αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής αυτών των δυνάμεων, είναι ενδεικτικά της επιδίωξης χειραγώγησης των εργαζομένων και της νεολαίας στην πολιτική σωτηρίας του κεφαλαίου την ίδια ώρα που λένε ότι αντιστρατεύονται αυτήν την πολιτική. Το ένα ψήφισμα έχει τίτλο: «Επίθεση λιτότητας στην εργασία και τους ανθρώπους». Το δεύτερο έχει τίτλο: «Αγώνας ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια και επανεκκίνηση του μέλλοντος».

***

Στο πρώτο ψήφισμα δίνουν την εναλλακτική τους πρόταση στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών ως εξής: «Ως εναλλακτική στον φαύλο κύκλο της λιτότητας εμείς υποστηρίζουμε... αντικατάστασή τους από πολιτικές που επιτρέπουν ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οι πολιτικές αυτές απαιτούν την αναδιάρθρωση του χρέους στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, κατά προτίμηση ύστερα από διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα τεθεί στην υπηρεσία των χωρών που χρειάζονται διάσωση και όχι υπέρ των συμφερόντων των πιστωτών. Η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών τους απαιτεί τη δημιουργία οργάνων οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως την έκδοση ευρωομολόγων και φορολογία των οικονομικών συναλλαγών, που θα πρέπει να συμβάλλουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ με τη δυνατότητα καταπολέμησης της ανεργίας. Το μονοπάτι για την επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας».

Τι λένε; Αναδιάρθρωση του χρέους. Μα και η απόφαση της ΕΕ στις 26 Οκτώβρη με το «κούρεμα», είναι αναδιάρθρωσης του χρέους. Τι το διαφορετικό λένε και το προβάλλουν μάλιστα ως εναλλακτική λύση, αναπτυξιακή, που θα ωφελήσει τους λαούς; Τίποτα! Θέλουν η αναδιάρθρωση να γίνεται με διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι από κάθε χώρα. Προτείνουν μάλιστα «τη δημιουργία οργάνων οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως την έκδοση ευρωομολόγων και φορολογία των οικονομικών συναλλαγών». Ουσιαστικά οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ προτείνουν. Αλλωστε προτάσεις για ευρωομόλογο, όπως και για φορολογία των συναλλαγών έχουν κάνει πλήθος αστοί οικονομολόγοι και διάφορα αστικά επιτελεία. Η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας είναι ανάπτυξη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, των μονοπωλίων, άρα δεν αμφισβητούν την ιδιοκτησία τους.

***

Οι προτάσεις τους, στο δεύτερο ψήφισμα, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, αποτελούν πολιτική των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση των οποίων προώθησε πλήθος παρόμοιων πολιτικών. Λένε λοιπόν ότι «χρειαζόμαστε μέτρα πολιτικής που να διευκολύνουν τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία για νέους ανθρώπους, ώστε να μην αναγκάζονται να αποδέχονται "ευκαιριακές" ή κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Να ενθαρρύνουν τους εργοδότες να προσφέρουν θέσεις μαθητείας ή άλλα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για νέους ανθρώπους»... Ουσιαστικά εδώ προτείνουν θέσεις μαθητείας ή θέσεις εργασιακής εμπειρίας. Θέσεις μαθητείας υπάρχουν και σήμερα, με μισθό 525 ευρώ μεικτά, ενώ η θέση για εργασιακή εμπειρία των νέων είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης με μισθό 592 ευρώ μεικτά. Αυτά νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ. Αυτά προτείνουν. Προτείνουν πολιτική, που «να επενδύουν στην ποιότητα της ελεύθερης εκπαίδευσης και κατάρτισης και βελτιώνουν τη σύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας... να βελτιώνουν την ποιότητα των θέσεων εργασίας που προσφέρουν στους νέους ανθρώπους αξιοπρέπεια, οικονομική ασφάλεια, ευκαιρίες μάθησης, δυνατότητες διεύρυνσης των δεξιοτήτων τους»... Επομένως, εδώ μιλούν για σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι και η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κρατών μελών για κατάρτιση - επανακατάρτιση, για ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό, που διευκολύνει αφάνταστα την κερδοφορία των μονοπωλίων. Λένε σε άλλο σημείο: «Να δημιουργούν επιδοτήσεις απασχόλησης, ώστε να προσλαμβάνονται νέοι άνθρωποι ή να μετατρέπονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου». Αλλά προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και άλλων επιδοτήσεων των επιχειρήσεων με λεφτά των εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ, είτε για τη διατήρηση θέσεων εργασίας είτε για τη δημιουργία τους, ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Τέλος, μιλούν για πολιτική που «να κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των ωρών εργασίας, με στόχο τις 35 ώρες την εβδομάδα ή και λιγότερες, με προστασία του πλήρους μισθού». Αυτό το 35ωρο εφαρμόστηκε και στη Γαλλία και αυξήθηκε η ανεργία, γιατί υπάρχουν και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ενώ οι μισθοί ήδη έχουν μειωθεί δραστικά.

***

Στο ψήφισμα πουθενά δεν γίνεται λόγος για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Πουθενά δε γίνεται λόγος για μέτρα προστασίας των ανέργων. Αλλη μια απόδειξη πως το ΚΕΑ και ο ΣΥΝ δουλεύουν για το κεφάλαιο. Είναι αστικό ανάχωμα στο εργατικό κίνημα, στην ταξική πολιτική πάλη για την ανατροπή των μονοπωλίων και της εξουσίας τους.


Ι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ