ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Υπερασπίστηκαν τη ληστεία των λαϊκών νοικοκυριών

Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα και στήριξαν το τέλος επί των ακινήτων με το επιχείρημα: «Επιβάλλουμε κι εμείς τέλη κι έτσι δεν μπορούμε ν' ανοίγουμε κερκόπορτες που όσα κάνουμε θα μας γυρίσουν πίσω»

Η πλειοψηφία της διοίκησης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ) τάχθηκε χτες, ουσιαστικά, υπέρ της πληρωμής από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά του χαρατσιού για τα ακίνητα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ) έφερε χτες το θέμα στην κοινή σύσκεψη του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης και των προέδρων και μελών των Εκτελεστικών Επιτροπών των Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Θεωρώ ότι ο θεσμικός μας ρόλος επιβάλλει σύνεση και σωφροσύνη. Εμείς δεν προτρέπουμε τους πολίτες ούτε να πληρώσουν ούτε να μην πληρώσουν. Υπάρχουν συνάδελφοι που δίνουν κάλυψη σε όσους δεν πληρώνουν. Δεν θέλω να το σχολιάσω. Ομως, επιβάλλουμε κι εμείς τέλη κι έτσι δεν μπορούμε ν' ανοίγουμε κερκόπορτες που όσα κάνουμε θα μας γυρίσουν πίσω».

Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης, τόνισε: «Ο δήμαρχος είναι θεσμός, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι θεσμός». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια γι' αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν ώστε στη βάση αυτή να ζητηθεί από την κυβέρνηση σχετική μέριμνα. Στη συγχορδία Ασκούνη - Τζανακούλη προστέθηκε και ο Δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης (στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς), ο οποίος σημείωσε: «Εμείς δεν θα πούμε σε κανένα δημότη πληρώνεις - δεν πληρώνεις. Μόνος του επιλέγει. Ούτε θα συνδέσουμε το ρεύμα σε κάποιον. Αν υπάρχουν ηλεκτρολόγοι να το κάνουν, ας το κάνουν. Ομως θέση θα πάρουμε. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να χρησιμοποιείται γι' αυτό το θέμα. Αν θέλει η κυβέρνηση να βάλει φόρους ας βάλει. Οχι μέσω ΔΕΗ και κόβοντας το ρεύμα των ανθρώπων. Αν θέλει το κράτος να εισπράττει φόρους, να εισπράττει από αλλού».

Παρέμβαση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στην ομιλία της, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ, Ελπίδα Παντελάκη, υπογράμμισε ότι η ομιλία του προέδρου της Ενωσης Κ. Ασκούνη αποτέλεσε σε όλες της τις πλευρές σαφή δικαιολόγηση της επιβολής του χαρατσιού επί των ακινήτων.

Είπε συγκεκριμένα: «Είναι σαφές από την ομιλία του προέδρου ότι η επιβολή του μέτρου δικαιολογείται. Εμείς, αν μη τι άλλο, θα σας ζητούσαμε να κρατήσετε τουλάχιστον τα προσχήματα. Αν δεν μπορείτε να μπείτε μπροστά στις κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στο χαράτσι, αν δεν μπορείτε να τους πείτε να μην πληρώσουν, τουλάχιστον μην πάτε ενάντια.

Μην πάτε ενάντια στην άρνηση εκείνου που δεν θέλει ή δεν μπορεί να πληρώσει. Εχει απέναντί του την κυβέρνηση, έχει απέναντί του τους μηχανισμούς του κράτους, έχει τόσα και τόσα, γιατί να έχει κι εσάς; Εμείς, καλούμε τον κόσμο να μην πληρώσει και στηρίζουμε τους δημάρχους που έχουν πάρει σχετικές πρωτοβουλίες. Είναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια, η Ελπ. Παντελάκη διάβασε και κατέθεσε το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το θέμα (βλ. σε διπλανή στήλη), ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της, κάνοντας μια αποτίμηση της εφαρμογής του «Καλλικράτη», υπογράμμισε πως δικαιώνονται όσοι, όπως οι κομμουνιστές, έλεγαν ότι πρόκειται για έναν αντιδραστικό θεσμό.

«Δυο μήνες πριν το τέλος του χρόνου - ανέφερε - οι δήμοι αναζητούν πόρους να καλύψουν τις ελάχιστες λειτουργικές τους δαπάνες. Σε λίγο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Βρισκόμαστε μπροστά στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Εμείς ζητάμε να υπάρξει κάλυψη του συνόλου, του 100%, των αναγκών των ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των δημοτών».

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κατέθεσαν σχέδιο απόφασης ενάντια στα χαράτσια

Το αρνήθηκε η φιλοκυβερνητική δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγοι)

Σχέδιο απόφασης ενάντια στα νέα φοροχαράτσια που επιβάλλονται στα πλατιά λαϊκά στρώματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατέθεσαν, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.

Το κείμενο, όπως το ανέγνωσε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Νίκος Σοφιανός, έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στα νέα φοροχαράτσια που αποστέλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αποφασίζει να στηρίξει με κάθε τρόπο κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, μικρό επαγγελματία, σπουδαστή που αρνείται να πληρώσει τα φοροχαράτσια, είτε επειδή δεν μπορεί, είτε επειδή δεν θέλει. Σε αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει και δίνει εντολή για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου (Ηλεκτρολογικό, Νομική Υπηρεσία, κ.ά.), προκειμένου να στηρίξουν όλους όσους θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής των χαρατσιών με διακοπή ρεύματος, νομικές κυρώσεις κ.λπ. Το Δημοτικό Συμβούλιο, παράλληλα, στηρίζει κάθε συλλογική δράση ενάντια στα φοροχαράτσια και για υποστήριξη όσων αρνούνται να τα πληρώσουν. Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης».

Το σχέδιο υιοθετήθηκε και από τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά αρνήθηκε να το ψηφίσει η φιλοκυβερνητική δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγοι), με τον ίδιο τον δήμαρχο Γ. Καμίνη να λέει «ότι δεν είναι της άποψης δεν πληρώνω - δεν πληρώνω», ότι «η νομιμότητα θα εφαρμοστεί» και ως δημοτική πλειοψηφία «θα εφαρμόσει τους κανόνες».

Ανησυχούν...

Ειδική ιστοσελίδα, όπου ουσιαστικά διευκρινίζονται οι εκβιασμοί προς τα λαϊκά στρώματα, που φορτώνονται και με το νέο χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ), έφτιαξε η ΔΕΗ. Η διοίκηση προφανώς μοιράζεται τις ανησυχίες που προκαλεί συνολικά στην πλουτοκρατία η οργανωμένη άρνηση πληρωμής, που με την παρέμβαση του ταξικού κινήματος «αγκαλιάζει» όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες και αναλαμβάνει πρωτοβουλία «στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της», όπως υπογραμμίζει. Είναι βέβαιο πως όσο δυναμώνει η οργανωμένη άμυνα του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, θα εντείνονται και οι προσπάθειες της αστικής τάξης και των επιτελείων της να σπείρουν τον τρόμο. Γι' αυτό και η συσπείρωση σε ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ είναι μονόδρομος, ώστε καμιά λαϊκή οικογένεια να μη μείνει μόνη και αθωράκιστη στη νέα σφαγή.

Σχέδιο ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Το σχέδιο ψηφίσματος που ακολουθεί κατατέθηκε χθες στη σύσκεψη που οργάνωσε η ΚΕΔΕ από την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο Πειραιά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Στην κοινή σύσκεψη του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), των Προέδρων και μελών των Εκτελεστικών Επιτροπών των Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας που πραγματοποιείται στις 14/11/2011, εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στα νέα φοροχαράτσια που αποστέλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αποφασίζουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, μικρό επαγγελματία, σπουδαστή που αρνείται να πληρώσει τα φοροχαράτσια, είτε επειδή δεν μπορεί, είτε επειδή δε θέλει.

Σε αυτή τη κατεύθυνση καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της χώρας να αποφασίσουν και να δώσουν εντολή για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων (Ηλεκτρολογικό, Νομική Υπηρεσία κ.ά.), προκειμένου να στηρίξουν όλους όσους θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής των χαρατσιών με διακοπή ρεύματος, νομικές κυρώσεις κ.λπ.

Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας παράλληλα να στηρίξουν κάθε συλλογική δράση ενάντια στα φοροχαράτσια μέχρι την κατάργηση του νόμου που τα επιβάλλει.

Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ