ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Προσεχώς στη Βουλή, με επικίνδυνες πτυχές να υλοποιούνται ήδη

Από το πρόσφατο ξεφόρτωμα των αμερικανικών ελικοπτέρων στο λιμάνι του Βόλου

INTIME NEWS

Από το πρόσφατο ξεφόρτωμα των αμερικανικών ελικοπτέρων στο λιμάνι του Βόλου
Τέλη Νοέμβρη με πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη προσανατολίζεται η κυβέρνηση να φέρει για επικύρωση στη Βουλή τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις την οποία υπέγραψε αρχές Οκτώβρη με τις ΗΠΑ, υπολογίζοντας και στη συναίνεση και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, προς υλοποίηση των επικίνδυνων για το λαό προβλέψεών της.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, χτες έγινε μια πρώτη συζήτηση με τον πρόεδρο της Βουλής σε αναζήτηση κατάλληλης ημερομηνίας, όπου το κείμενο θα τεθεί καταρχάς στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών, προτού πάει στην Ολομέλεια. Την εισήγηση κάνει, κατά το τυπικό, το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το κύριο βάρος πέφτει στο Αμυνας. «Αλλωστε η στρατηγική σχέση που οικοδομούμε με τις ΗΠΑ επικεντρώνεται στην προσφορά του υπουργείου Αμυνας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εξ ου και στην Επιτροπή σχεδιάζεται να γίνει αναλυτική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία, τα Επιτελεία και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αφού κομμάτι της Συμφωνίας αφορά και νέες αγορές ή παραχωρήσεις υπό όρους οπλικών συστημάτων και μέσων από τους Αμερικανούς.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δίνουν μια εικόνα ότι η λεγόμενη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ πλέον «παγιοποιείται», όπως αναφέρουν, και πλέον εξετάζουν τα «επιμέρους», ενώ αναμένοντας τις εξελίξεις στο Ισραήλ και το σχηματισμό εκεί κυβέρνησης, σημειώνουν ότι ετοιμάζουν να φέρουν και την αντίστοιχη Στρατηγική Συμφωνία με το κράτος - δολοφόνο.

«Στρατηγικοί» εξοπλισμοί για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εστιάζουν σε τέσσερα βασικά σημεία της Συμφωνίας με τους Αμερικανούς: Στεφανοβίκειο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης).

Για Λάρισα και Στεφανοβίκειο αναφέρουν ότι λόγω παρουσίας ήδη των ΗΠΑ εκεί (αμερικανικών ελικοπτέρων από τη μια και UAV από την άλλη) έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής αναγκαίων για τους Αμερικανούς υποδομών. Για την Αλεξανδρούπολη αναφέρουν ότι θα παραχωρηθεί μέρος του λιμανιού στους Αμερικανούς για διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς και από ό,τι ονοματίζουν ως «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Για τις δε νέες αγορές και παραχωρήσεις, εστιάζουν στα UAV και αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει δύο ενδεχόμενα: Είτε την αγορά 2 τύπου «Heron» από το Ισραήλ, είτε την αγορά 3 «MQ-9 Reaper» από τις ΗΠΑ. Λέγεται μάλιστα ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα κανονίζει πραγματική παράτα, φέρνοντας τέτοια μηχανήματα μέσω Αλεξανδρούπολης και αναπτύσσοντάς τα το Δεκέμβρη στη Λάρισα, όπου καλούν δημοσιογράφους και παράγοντες προς επίδειξη των δυνατοτήτων τους.

Αρμόδιοι παράγοντες στο Αμυνας δείχνουν ότι η κυβέρνηση «κλίνει» προς αυτή την επιλογή, λέγοντας ότι τα αμερικανικά μέσα είναι «πιο στρατηγικά», καθώς «μπορούν να εποπτεύσουν ευρύτερο χώρο». Η αγορά αυτή «κουμπώνει» έτσι με τους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την Ελλάδα σε ρόλο «κράτους ανάσχεσης», όπου με ανταλλαγή επιχειρησιακής εικόνας ανά πάσα ώρα και στιγμή θα ελέγχουν, μέσω και των ελληνικής ιδιοκτησίας αμερικανικών UAV, όλα όσα κινούνται σε Δαρδανέλλια, Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Σημειωτέον, ανάλογες συζητήσεις γίνονται με τους Αμερικανούς και για το στόλο, συγκεκριμένα για την προμήθεια πλοίων, καθώς η εκτίμηση που γίνεται στο Αμυνας είναι ότι η πρώτη γαλλική φρεγάτα - αν όλα πάνε καλά στο παζάρι με το Παρίσι - θα είναι διαθέσιμη στο ΠΝ μόλις το 2025. Αναζητούν έτσι κι άλλες λύσεις, «ιδίως για να έχουμε παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο», ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους και όπου η ντόπια αστική τάξη αναζητεί το δικό της μερίδιο.

«Κόμβος» των πολεμικών σχεδίων

Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκονται ήδη - και με μεγάλες ταχύτητες - σε φάση υλοποίησης. Π.χ. μετά την έλευση στον Βόλο και κατόπιν στο Στεφανοβίκειο, τέλη Οκτώβρη, 40 ελικοπτέρων της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (3 CAB) και εκατοντάδων Αμερικανών στον Βόλο, τα 16, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως κόμβο διεκπεραίωσης, έφυγαν για Ρουμανία. Τώρα αναμένεται αντίστοιχος αριθμός ελικοπτέρων της 3 CAB από κομμάτι της που αναπτύχθηκε στη Γερμανία, ώστε στα τέλη Νοέμβρη να ξεκινήσει ένας εκτεταμένος κύκλος συνεκπαίδευσης με επίκεντρο το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, μαζί με ελληνικά ελικόπτερα και προσωπικό της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, όπως και άλλους Αμερικανούς που θα καταφτάσουν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα έναν ενισχυμένο λόχο από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ΗΠΑ, με έδρα την Ιταλία.

Να σημειωθεί εδώ ότι εξίσου σημαντική με τις ασκήσεις, που δίνουν άλλο ένα πρόσχημα στους Αμερικανούς για περιοδική μεταστάθμευση και ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεών τους στην Ελλάδα, είναι και η αξιοποίηση της χώρας ως κόμβου διεκπεραίωσης, ζήτημα όπου οι ΗΠΑ εστιάζουν ιδιαίτερα.

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές περιγράφουν στον «Ριζοσπάστη» πως οι Αμερικανοί «τρέχουν» διάφορα σενάρια, καταγράφοντας κάθε φορά χρόνους, δυνατότητες, εναλλακτικές. Ενδεικτικά, έχουν δοκιμάσει ήδη διεκπεραίωση μέσω Βόλου και Αλεξανδρούπολης, καταγράφοντας κάθε φορά, πέραν της υποστήριξης που τους παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ποιες ιδιωτικές μεταφορικές εταιρείες έχουν τα αναγκαία μέσα για να μεταφέρουν φορτία τους. Δοκιμάζουν, επίσης, χωρητικότητες αεροδρομίων. Π.χ. ταυτόχρονα με το ξεφόρτωμα ελικοπτέρων και υλικού στο Βόλο, έστειλαν αεροσκάφος τους, τύπου «C5 Galaxy», στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Επειδή το αεροδρόμιο αποδείχθηκε μικρό για να προσεγγίσει το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος που έχουν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί, το ανακάλεσαν και επιχείρησαν αργότερα προσέγγιση με δύο μικρότερα αεροσκάφη «C17». Αλλωστε, ακριβώς για να πετύχουν αύξηση των χωρητικοτήτων των υποδομών τους στην Ελλάδα, δρομολογούν φαραωνικά έργα στο αεροπορικό σκέλος της Σούδας, όπως αποκάλυψε σε προηγούμενα φύλλα του ο «Ριζοσπάστης».

Με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, σήμερα, Παρασκευή, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.

Με τον πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, με τον πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Γιώργο Καταπόδη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Μετάδοση της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής στο Ιλιον, με θέμα «Η πρόληψη και η πολιτική προστασία του λαού δεν είναι "πολυτέλεια" - Οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μεταδοθεί από το Κανάλι της Βουλής, σήμερα, Παρασκευή 15 Νοέμβρη στις 20.00.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ