ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Από σήμερα ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου

Την Κυριακή θα κορυφωθεί με τη διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στις 5 μ.μ. οι προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Αρχίζει σήμερα ο εορτασμός για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο οποίος θα κορυφωθεί στην Αθήνα με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία, την Κυριακή 17 Νοέμβρη.

Το ιστορικό κτίριο της Πατησίων ανοίγει σήμερα από το πρωί τις πύλες του, για να υποδέχεται πλήθος κόσμου και φορέων που θα περάσουν από εκεί για να τιμήσουν τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και τα θύματα της χούντας, για να καταθέσουν στεφάνια, να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης και την καγκελόπορτα που τσαλαπάτησαν οι ερπύστριες, για να συζητήσουν για τους αγώνες και τις ανάγκες του «σήμερα».

Και ειδικά φέτος η επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια περίοδο που οι φοιτητές βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένταση της καταστολής, όπως αυτή εκφράστηκε και αυτήν τη βδομάδα με την επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ.

Τιμώντας λοιπόν, το Πολυτεχνείο, αναδεικνύοντας τα πάντα επίκαιρα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του Νοέμβρη του 1973, λαός και νεολαία θα κορυφώσουν τον τριήμερο εορτασμό, διαδηλώνοντας την Κυριακή, ενώνοντας τις φωνές τους και πάλι, όπως 46 χρόνια πριν, στα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ», δηλώνοντας ότι δεν δέχονται την επικίνδυνη, όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται στην περιοχή μας.

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟΑ και της ΚΝΕ

Οι προσυγκεντρώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία την Κυριακή 17 Νοέμβρη, έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία του κέντρου της Αθήνας:

-- Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, Εκπαιδευτικών, Υγείας, ΕΒΕ, Δικηγόρων, ΜΜΕ και Καλλιτεχνών.

-- Σταδίου και Σανταρόζα: Οι Οργανώσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Χαυτεία: Οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου, Δυτικών, Νοτιοδυτικών - Περιστερίου, Βορειοδυτικής Αττικής, Ανατολικών, Νοτίων, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Πειραιά και Βορείων.

Κάλεσμα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, όλο τον λαό να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Να τιμήσουν τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης. Να συμμετάσχουν μαζικά στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, που διοργανώνουν ο ΣΦΕΑ, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος και θα ξεκινήσει τις 5 μ.μ., από το Πολυτεχνείο.

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο διοργανώνουν και άλλες Οργανώσεις της ΚΝΕ που έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2019, 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, έμπνευση - δύναμη στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας». Η εκδήλωση γίνεται στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 7.30 μ.μ., στα ΠΡΟΚΑΤ. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν βιντεοπροβολή και μουσικό αφιέρωμα.

Η ΟΒ ΑΕΙ Λαμίας της ΚΝΕ, με θέμα «46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, έμπνευση - δύναμη στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας», στις 7 μ.μ. Στην Αίθουσα 3 της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας). Θα μιλήσει η Δήμητρα Γεροκούδη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

  • Αύριο, Σάββατο:

Η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Από τις μπουάτ της δικτατορίας ...στα Στέκια του σήμερα», στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Οργάνωσης στο Μενίδι (κεντρική πλατεία 6). Θα προβληθεί βίντεο και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι από τον Νίκο Θεοδωράκη.

Η Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ, με θέμα «Στιγμές από την παράνομη δράση της ΚΝΕ - Η εξέγερση του Πολυτεχνείου», στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο Δημιουργίας «Μικρόβιο» - Γιώργος Βουβαλέας. Θα μιλήσει η Νικολίνα Νικοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου, θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει αντιφασιστική συναυλία, στις 9 μ.μ., στο «Τέχνης Δρώμενα» με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κατσαρός, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Εύβοιας της ΚΝΕ.

Η Οργάνωση Ορεστιάδας της ΚΝΕ, με θέμα «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2019: Εμπνευση στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας», στις 8 μ.μ., στο καφενείο «Μπεντρεντίν», με ομιλία και προβολή του ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη.

Οι Οργανώσεις Δράμας της ΚΝΕ, με θέμα «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία... Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ», στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Πλατεία Ελευθερίας 19).

Οι Οργανώσεις Σερρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ.

Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Ηρακλείου της ΚΝΕ οργανώνει ιστορικό περίπατο στην πόλη, στις 12 το μεσημέρι, από την πλ. Ελευθερίας.

Η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στον πάνω όροφο της καφετέριας «Be Happy». Θα μιλήσει ο Νίκος Λάππας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Την Κυριακή 17 Νοέμβρη:

Η Τομεακή Οργάνωση Ικαρίας της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Αγ. Πολυκάρπου Ραχών, με ομιλητή τον Ξένο Κόχυλα, στέλεχος της ΚΝΕ.

  • Την Τρίτη 19 Νοέμβρη:

Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ οργανώνει συζήτηση στη 1.30 μ.μ., στο Αίθριο του ΤΕΙ Ηρακλείου, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα κορυφωθεί στην Αθήνα, το απόγευμα της Κυριακής 17 Νοέμβρη, ο γιορτασμός για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΦΕΑ και η ΕΔΥΕΘ, από κοινού με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, καλούν σε συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου την Κυριακή και στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με κατεύθυνση το αμερικάνικο προξενείο.

Μαζικοί φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις σε πολλές ακόμα πόλεις:

Αγρίνιο, κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.

Αρτα, πλατεία Κιλκίς, 7 μ.μ.

Βόλος, Φαρδύ, Νέα Ιωνία, 11 π.μ.

Γιάννενα, Δόμπολη, 5 μ.μ.

Δράμα, κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.

Ζάκυνθος, παλιό Εργατικό Κέντρο, 7 μ.μ.

Ηγουμενίτσα, ΟΤΕ, 11 π.μ.

Ηράκλειο, πλατεία Λιονταριών, 11 π.μ.

Καβάλα, πλατεία Καπνεργάτη, 6 μ.μ.

Καλαμάτα, πλατεία 23ης Μάρτη, 7 μ.μ.

Καρδίτσα, πλατεία Πλαστήρα, 11 π.μ.

Κέρκυρα, Εργατικό Κέντρο, 7 μ.μ.

Κεφαλονιά, Περιφέρεια, 5 μ.μ.

Κιλκίς, πλατεία Ειρήνης, 11 π.μ.

Κοζάνη, κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.

Κόρινθος, συναυλιακός χώρος «Μαρία Δημητριάδη», 11 π.μ.

Λάρισα, πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.

Λευκάδα, Αγ. Μηνάς, 11 π.μ.

Λιβαδειά, πλατεία Εθνικής Αντίστασης (κεντρική), 11 π.μ.

Μυτιλήνη, πλατεία Σαπφούς, 6.30 μ.μ.

Ξάνθη, κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.

Πάτρα, Εργατικό Κέντρο, 5 μ.μ.

Πρέβεζα, μνημείο Ηρώων, 5 μ.μ.

Πτολεμαΐδα, Παλιό Πάρκο, 5 μ.μ.

Ρόδος, πλατεία Πανεπιστημίου, 11.30 π.μ.

Σάμος, Εμπορική Σχολή στο Καρλόβασι, 6 μ.μ.

Σέρρες, πλατεία Ελευθερίας, 6 μ.μ.

Τρίκαλα, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία), 12.30 μ.μ.

Φλώρινα, κεντρική πλατεία, 5 μ.μ.

Χαλκίδα, Παλαιά Γέφυρα, 11 π.μ.

Χανιά, πλατεία Δημοτικής Αγοράς, 6 μ.μ.

Καταθέσεις στεφάνων

Το ΠΑΜΕ καλεί σε κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο αύριο Σάββατο. Ο τόπος συνάντησης θα είναι στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), στις 11.30 το πρωί.

Στην κατάθεση στεφάνων και στο παραπάνω ραντεβού του Σαββάτου καλούν, επίσης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Για το μεσημέρι του Σαββάτου έχουν ορίσει το ραντεβού τους για κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο οι γονείς. Η ΑΣΓΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλούν τις Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων να παρευρεθούν στο χώρο του Πολυτεχνείου, στις 12.30 μ.μ.

Στεφάνια από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου, αύριο Σάββατο 16 Νοέμβρη και ώρα 10 το πρωί.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση στην Αθήνα

Πούλμαν για τη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου δρομολογούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ από:

Ανω Λιόσια, 15.30 από την τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο.

Ολυμπιακό Χωριό, 15.30 από Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21).

Ελευσίνα, 16.00 από το δημοτικό πάρκινγκ.

Μενίδι, 15.45 από την πλατεία Καράβου.

Κόκκινο Μύλο, 15.45 από την τριγωνική πλατεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ