ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αναθεώρηση για θωράκιση της αστικής εξουσίας και του αστικού πολιτικού συστήματος

INTIME NEWS

Το ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έρχεται να απαντήσει σε σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, που γεννήθηκαν ή πιο έντονα αναδείχτηκαν στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του, σημειώνοντας ότι «η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή. Διότι σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε και τη δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισής της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να συσκοτιστεί το ταξικό περιεχόμενο του Συντάγματος και της πρότασης αναθεώρησής του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει τις αντιδραστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση και στα λαϊκά αιτήματα «για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους», βαφτίζοντας ως τέτοια αιτήματα τα όσα πρόβαλλαν τα «κινήματα» που αξιοποίησε το αστικό πολιτικό σύστημα προκειμένου να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να την κατευθύνει στα επόμενα σχήματα αστικής διαχείρισης.

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, με γνώμονα τη θωράκιση της αστικής εξουσίας και του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Αλ. Τσίπρας ενοχοποίησε για την κρίση «το παλιό πολιτικό σύστημα», τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τις πελατειακές σχέσεις. Αυτά, κατά τους ισχυρισμούς του, και όχι οι ανάγκες του κεφαλαίου έφεραν τον «νεοφιλελευθερισμό», ενώ δικαιολόγησε την «ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος», για να εισηγηθεί ένα ρετουσάρισμα της επιφάνειάς του, που θα ανανεώσει την ικανότητά του να χειραγωγεί το λαό με απατηλές υποσχέσεις και συνθήματα για «περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία».

Υποστηρίζοντας την ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για πολιτική σταθερότητα, για κυβερνήσεις που θα διαχειρίζονται την εξουσία του απρόσκοπτα, ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι καταθέτουν μια πρόταση που «έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού» και αναζητούν «συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε».

Σκοποί που, όπως εκτίμησε, αποτυπώνοντας τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, «δεν είναι μόνο δικοί μας, εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το Κοινοβούλιο που τους μοιράζονται» και «συμφωνούν στη νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα». Δηλαδή, εξήγησε, «στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Και φυσικά με την προσπάθεια να δημιουργήσουμε θεσμικούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξαντλούν τα περιθώρια συναίνεσης».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, στο φόντο της πρόσφατης συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο. Επιβεβαιώνοντας ότι το υπερώριμο αίτημα για πλήρη διαχωρισμό των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας πάει «περίπατο», μίλησε για εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών και επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων, ενώ βάφτισε τον επιχειρηματικό εναγκαλισμό που η συμφωνία εισάγει «επωφελή συνεργασία».

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός επανέφερε τις προτάσεις - διακηρύξεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, μιλώντας για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων που τάχα υπηρετεί η επιδιωκόμενη αναθεώρηση, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη που προστατεύει την εργασία και θωρακίζει τάχα τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. «Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και ακολουθώντας αυτήν τη λογική καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις για να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όλους», υποστήριξε θρασύτατα, την ίδια ώρα που η κυβέρνησή του υπηρετεί τη στρατηγική «απελευθέρωσης» της ΕΕ για την Ενέργεια, που καταδικάζει το λαό σε ενεργειακή φτώχεια, που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, χτύπησε το δικαίωμα στην απεργία, ενεργοποίησε το νόμο Βρούτση για καθορισμό του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση κ.λπ.

Στη βάση των παραπάνω στήθηκε στη συνέχεια με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και ανταπαντήσεις η δικομματική κοκορομαχία με τον πρόεδρο της ΝΔ, για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και σε αυτό το πεδίο, ποιος υπονομεύει τη «συναίνεση» κ.ο.κ.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει «συναίνεση» και «τόλμη» για αλλαγές για το κεφάλαιο

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, αναγνώρισε την ανάγκη για «ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», για να αλλάξει ο «καταστατικός χάρτης» στην κατεύθυνση που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης, αλλά έβαλε ζήτημα ότι δεν υπάρχει τέτοιο κλίμα και πως η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση να «διχάζει την κοινωνία» και να πλήττει με κάθε μέσο τους πολιτικούς της αντιπάλους. Εβαλε, ακόμα, θέμα ότι η τέτοια συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει μόνο σε δυο μήνες, όπως εκτίμησε ότι προγραμματίζει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Θύμισε την προηγούμενη απόπειρα της συνταγματικής αναθεώρησης του 2006, λέγοντας ότι κατέληξε αδιάφορη και «κατώτερη των προσδοκιών» που είχαν καλλιεργηθεί, κατηγορώντας ότι τότε το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε από την αναθεώρηση του Αρθρου 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια).

Θύμισε, επίσης, ότι ήδη από το Γενάρη του 2016 είχε προτείνει ο ίδιος ένα «τολμηρό δρόμο» για ένα νέο Σύνταγμα, εφόσον, όπως είπε, το Σύνταγμα του 1974 χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, καθώς ένα νέο Σύνταγμα μπορεί να ενισχύσει την «αποτελεσματικότητα του κράτους».

Επανέλαβε την πρότασή του αυτή η Βουλή να προτείνει προς αναθεώρηση όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα που θα φέρουν τα κόμματα ξεχωριστά, για τα οποία θα αποφασίσει τελικά η επόμενη Βουλή, άρα οι πολίτες να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση αλλά και για την κατεύθυνση που θα έχει το νέο Σύνταγμα. Σε αυτήν τη βάση πρότεινε, ξανά, ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις προτάσεις της ΝΔ και το αντίστροφο, ώστε όλα αυτά τα άρθρα να πάνε προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι θέλει μια «κουτσουρεμένη αναθεώρηση», μέσα από έναν «συνταγματικό ακτιβισμό», ώστε να αναβάλει για μια δεκαετία κάθε «τολμηρό εκσυγχρονισμό». Αναλύοντας την κυβερνητική πρόταση, κατήγγειλε την επιλογή της «απλής αναλογικής» ότι φέρνει την «απόλυτη ακυβερνησία», ότι δεν προτείνει αλλαγές σε τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, ενώ για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, αλλά απλά κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα.

Τέλος, προβάλλοντας τη ΝΔ ως «υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου», είπε ότι η πρόταση της ΝΔ εγγυάται «ανάπτυξη», «αξιολόγηση» και «αξιοπιστία», σταθερούς εκλογικούς κύκλους, εφόσον η Βουλή θα «αυτοδιαλύεται» με απόλυτη πλειοψηφία, ενώ αποσυνδέει την εκλογή ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση Βουλής, του ενισχύει κάποιες αρμοδιότητες, περιορίζει τα ζητήματα που καλύπτονται από τη βουλευτική ασυλία. Επίσης ότι καθιερώνονται ελεγκτικοί μηχανισμοί που αποτρέπουν «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και εγγυώνται ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Οτι ακόμα τονώνονται ο «υγιής ανταγωνισμός» και η επιχειρηματικότητα, ανοίγουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ στο Δημόσιο έρχεται «αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα».

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

«Να μπει τέλος στην πολιτική αστάθεια που είναι από τις μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού συστήματος», ζήτησε για τη συνταγματική αναθεώρηση η Φ. Γεννηματά, με άγχος και αυτή για τη σταθερότητα της εξουσίας του κεφαλαίου. Παραπέρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ως «αδίστακτη», που μετατρέπει την πολιτική ζωή σε «αρένα λάσπης», προκειμένου να χτυπήσει αντιπάλους της, με αφορμή εντολή να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Κ. Σημίτη, τον οποίο υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι «είναι ο πρωθυπουργός της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας», ενώ δεν έλειψε και η κοκορομαχία με τον Αλ. Τσίπρα, που κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος δεν άλλαξαν το Αρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Θιασώτης της «ελεύθερης οικονομίας», με «κοινωνικό πρόσημο» και χαμηλότερη φορολόγηση της «επιχειρηματικότητας» δήλωσε στη συζήτηση στη Βουλή ο Π. Καμμένος, ζητώντας και συνταγματική κατοχύρωση ανώτατου ορίου φορολόγησης των επιχειρηματιών. Επίσης ζήτησε ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», για τη δε συμφωνία με την Εκκλησία είπε πως την αποδέχεται εφόσον την υιοθετεί η ιεραρχία της Εκκλησίας.

Ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια, ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού, άλλο εκλογικό σύστημα που να προσομοιάζει το λεγόμενο γερμανικό, περιορισμό των δυνατοτήτων πρόωρης διάλυσης της Βουλής, ενίσχυση της «ανεξαρτησίας» της Δικαιοσύνης. Στάθηκε και αυτός στον έλεγχο που ξεκίνησε στα οικονομικά Σημίτη, καλώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «η απέχθεια προς τον εκσυχρονισμό να μην σας παρασύρει σε παραλογισμούς».

Με βασικό ζητούμενο τις ανάγκες του κεφαλαίου, ανάμεσα στις οποίες είναι η πολιτική σταθερότητα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, έκανε «εποικοδομητικές προτάσεις», όπως να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να χρειάζονται λιγότεροι βουλευτές για την εκλογή του σε τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ διαφώνησε με την αναθεώρηση του άρθρου όσον αφορά τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας.

Στο καθιερωμένο φασιστικό παραλήρημα επιδόθηκε και αυτήν τη φορά ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, διαμαρτυρόμενος γιατί πλήττεται το «τρίπτυχο» «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Μάλιστα, νωρίτερα ο εισηγητής του κόμματός του, Β. Καρακώστας, είχε αναφέρει ότι «ο μόνος πρόεδρος που εκλέχθηκε από τον λαό» ήταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ