ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις, παζάρια και ζυμώσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση του Λιβανέζου ΥΠΕΞ με τον Γάλλο Πρόεδρο

AP

Από τη χτεσινή συνάντηση του Λιβανέζου ΥΠΕΞ με τον Γάλλο Πρόεδρο
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΡΙΑΝΤ.--

Τεταμένη παραμένει η πολιτική κατάσταση στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ασίγαστες παραμένουν οι περιφερειακές κόντρες, με βασικούς αντιπάλους το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, που έχουν ισχυρή στήριξη σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι οποίες «ακονίζουν» επικίνδυνα τα «μαχαίρια» τους, ενόψει μίας πιθανώς μεγαλύτερης σύγκρουσης. Η εξέλιξη έχει άμεση σχέση και με τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, την «επόμενη μέρα» μετά την απομάκρυνση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που σηματοδοτεί και νέο γύρο στη μοιρασιά της περιοχής. Οι ανταγωνισμοί οξύνονται και επιφυλάσσουν νέους κινδύνους για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, που εμπλέκεται όλο και περισσότερο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με διάφορους άξονες και «τρίγωνα» με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η Σαουδική Αραβία δείχνει να εξοπλίζεται συνεχώς και να σχεδιάζει να αναπτύξει σύντομα στο έδαφός της και την αμερικανική αντιπυραυλική «ασπίδα» THAAD, σύμφωνα τουλάχιστον με χτεσινές δηλώσεις του Τιμ Κέιχιλ, αντιπροέδρου του αμερικανικού πολεμικού μονοπωλίου «Lockheed Martin». Επίσης χτες, ο παραιτηθείς Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Μαρωνίτη Χριστιανό Πατριάρχη Μπεσάρα αλ Ράι και ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο «Τουίτερ» πως θα επιστρέψει στη χώρα του μέσα στις «επόμενες δυο μέρες». Ο Ράι, στη διάρκεια ιστορικής επίσκεψης στη Σ. Αραβία, συναντήθηκε και με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και με τον διάδοχο πρίγκιπα, υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «εξετάζοντας» κατά δήλωσή του τις «διμερείς αδελφικές σχέσεις» των δύο χωρών και το ρόλο «διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών για την προώθηση της ανοχής και της αποκήρυξης της βίας και του εξτρεμισμού».

Επαφές του Λιβανέζου υπουργού Εξωτερικών στην Ευρώπη

Παρά τη δήλωση Χαρίρι για «σύντομη» επιστροφή στη Βηρυτό, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Τζιμπράν Μπάσιλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χτες στο πλαίσιο έκτακτης περιοδείας, πως η ελευθερία του Χαρίρι «θα αποδειχθεί μόλις επιστρέψει στη χώρα». Τόνισε ότι οποιεσδήποτε κυρώσεις της Σαουδικής Αραβίας στον Λίβανο «θα αποσταθεροποιήσουν και άλλο την ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας: «Οποιαδήποτε σαουδαραβικά μέτρα όχι μόνο θα στοχοποιήσουν τον Λίβανο και τη σταθερότητα της χώρας, αλλά θα είναι τιμωρία για την περιοχή, επειδή η αποσταθεροποίηση του Λιβάνου θα προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή... Οι πρώτοι που θα το νιώσουν θα είναι οι Σύροι στον Λίβανο».

Ακολούθως, ο Μπάσιλ μετέβη στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί πρόσφατα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η αντίδραση του Ιράν

Το ίδιο 24ωρο, ο Αλί Ακμπαρ Βελαγιατί, ανώτερος σύμβουλος του Ανώτατου Σιίτη ιερωμένου στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει στη θέση του ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 4 Νοέμβρη στη Σαουδική Αραβία. Διέψευσε ότι η παραίτηση του Χαρίρι έγινε εξαιτίας της συνάντησης που είχε μαζί του «σε έντονο κλίμα» στη Βηρυτό στις 3 Νοέμβρη, λέγοντας: «Ο Χαρίρι ισχυρίζεται ότι κατά τη συνάντησή μας ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, αλλά δεν είπε κάτι τέτοιο... Η συνάντησή μας δεν ήταν καθόλου τεταμένη. Πρόκειται για ψέματα!». Ο ίδιος κατηγόρησε το Ριάντ ότι υποδαυλίζει την ένταση, καθώς «δεν μπορεί να ανεχτεί τη στρατηγική φιλία» Τεχεράνης - Βηρυτού...

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες παρά τις «συμφωνίες»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΟΤΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Η «επόμενη μέρα» στη Συρία μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» τροφοδοτεί τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, παρά την πρόσφατη συμφωνία τους για συνέχιση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών και επέκταση της εκεχειρίας στη νότια Συρία. Ετσι, χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα «ποτέ δεν υποσχέθηκε στις ΗΠΑ» ότι θα αποχωρήσουν από τη Συρία στρατεύματα υποστηριζόμενα από το Ιράν. Επισήμανε πως η παρουσία των ιρανικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος «είναι νόμιμη», ενώ αντίθετα «συνιστούν μεγάλη απειλή για τη Συρία οι ΗΠΑ, οι διάφοροι ξένοι τρομοκράτες που σχετίζονται με ομάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν»...

Επιπλέον, χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους «δεν θα επιβάλει πολιτική λύση».

Ο Νετανιάχου συνεχίζει τις απειλές

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στο ισραηλινό κοινοβούλιο, αποδοκίμασε την αμερικανο-ρωσική «συμφωνία» για την εκεχειρία στη νότια Συρία, επειδή «δεν εξασφαλίζει» ότι θα σταματήσει η αύξηση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.

Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, προηγήθηκε η συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου συζητώντας για τη Συρία συμφώνησαν πως «υπάρχει το έδαφος για μία πολιτική λύση».

Οι αποδείξεις του ρωσικού στρατού...

Παράλληλα, χτες αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού δημοσιοποίησαν φωτογραφίες που, όπως υποστήριζαν, αποδείκνυαν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος». Ωστόσο, μέρος των αποδείξεων εξελίχθηκε σε φιάσκο, καθώς διαπιστώθηκε πως σε αυτές συμπεριλαμβανόταν απόσπασμα βίντεο από το πολεμικό βιντεοπαιχνίδι «AC-130 Gunship Simulator».

Εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού διαβεβαίωσε ότι η ανάρτησή τους οφειλόταν σε «λάθος» ενός υπαλλήλου.

Μέσα σε όλα αυτά, Γάλλοι ερευνητές βρέθηκαν χτες στα γραφεία του γαλλικού μονοπωλίου τσιμεντοβιομηχανίας «LafargeHolcim», στο πλαίσιο ερευνών για τις συναλλαγές με ένοπλες οργανώσεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» το 2013 και το 2014 στη Συρία.

Ετοιμος για δράση ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι η Βαγδάτη «θα δράσει σύντομα» για να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων με την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ. Προηγουμένως, Κούρδοι αξιωματούχοι στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι θα αποδεχτούν την απόφαση δικαστηρίου που απαγορεύει την απόσχιση του αυτόνομου Κουρδιστάν, ευελπιστώντας στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Θύμα και πάλι ο λαός

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ατελείωτος είναι ο απολογισμός των θυμάτων του ισχυρού σεισμού των 7,3 Ρίχτερ που χτύπησε το βράδυ της Κυριακής μεθοριακές περιοχές του Ιράν και του Ιράκ. Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν βρεθεί οι σοροί πάνω από 530 ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέβηκε στους 7.500 και των αστέγων σε πάνω από 12.000. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν ήταν μόνο ο ισχυρός σεισμός που προκάλεσε τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών, αλλά και οι κακοτεχνίες, οι φτηνοκατασκευές των εργολάβων στις φτωχογειτονιές, όπως π.χ. στην ιρανική κουρδική μεθοριακή πόλη Σαρπόλ ε Ζαχάμπ, στην οποία σημειώθηκε ο θάνατος 300 εκ των τουλάχιστον 530 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και στις δύο χώρες!

Το γεγονός αυτό ανάγκασε χτες τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, που πραγματοποίησε περιοδεία στη σεισμόπληκτη επαρχία Κερμανσάχ, να υποσχεθεί τη διενέργεια έρευνας και τιμωρίας των ενόχων.

Στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ έχουν καταγραφεί οκτώ νεκροί και 336 τραυματίες.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Η Ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Τις επόμενες βδομάδες αναμένονται τα εγκαίνια των έργων για το σταθμό στο Ακουγιού

ΣΟΤΣΙ.--

Βασικός μοχλός στην ανάπτυξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας παραμένει η Ενέργεια, όπως έδειξε και η προχτεσινή επίσκεψη εργασίας που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

Η κατασκευή του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας (από το ρωσικό κολοσσό «Rosatom»), όπως και η ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δύση «Turkstream» βρέθηκαν στο επίκεντρο της 4ωρης συνάντησης του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ηταν η 6η κατά σειρά συνάντηση των δύο ανδρών μέσα στο 2017.

Οπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, μέσα στις επόμενες βδομάδες θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια των έργων στο Ακουγιού (απέναντι από τη Ρόδο και την Κύπρο), στα οποία εξέφρασε την ελπίδα να παραβρεθεί και ο Πούτιν. Από τη δική του μεριά, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι στόχος είναι ο πρώτος αντιδραστήρας να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2023.

Οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται στο φόντο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, με τη Ρωσία να προσπαθεί να ανακόψει σχέδια που θέλουν να την εκτοπίσουν από τις μεγάλες ενεργειακές αγορές Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ενώ η Τουρκία διεκδικεί μεταξύ άλλων και ρόλο ενεργειακού κόμβου σε ένα γεωστρατηγικό σταυροδρόμι ευρύτερων ανακατατάξεων.

Σε αυτό το φόντο, ο Ερντογάν τόνισε πως «συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας», επαναλαμβάνοντας πως αν και η σύσφιξη των διμερών σχέσεων προχωρά σε αυξημένα επίπεδα, οι ρυθμοί δεν είναι ακόμα οι πλέον ικανοποιητικοί. Επανέλαβε το στόχο για άνοδο του διμερούς εμπορίου στα 100 δισ. δολάρια το χρόνο, συμπληρώνοντας ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017, οι διμερείς συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 26,5%, αλλά και τονίζοντας ότι απομένουν ακόμα εμπόδια και δασμοί που πρέπει να «αφαιρεθούν».

ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στους λαούς Ιράν και Ιράκ

Ανακοίνωση για τον καταστροφικό σεισμό σε Ιράν και Ιράκ εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους δοκιμαζόμενους από τον καταστροφικό σεισμό λαούς του Ιράν και του Ιράκ. Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μένουν απροστάτευτοι μπροστά στα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος, στο βωμό ενός δρόμου ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρό του τα καπιταλιστικά κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες».

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ανησυχίες για πιθανό πραξικόπημα

ΧΑΡΑΡΕ.--

Ενταση προκαλούν τα τελευταία 24ωρα στη Ζιμπάμπουε οι δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, πως θα αναλάβει δράση για να σταματήσει τις «εκκαθαρίσεις» στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF, του Προέδρου της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Αφορμή για τη δήλωσή του έδωσε η πρόσφατη αποπομπή του αντιπροέδρου της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγκουα, γεγονός που θεωρήθηκε πως ανοίγει το δρόμο για τη διαδοχή του από τη σύζυγο του Προέδρου, Γκρέις Μουγκάμπε.

Εκπρόσωπος του ZANU-PF προειδοποίησε ότι δεν θα ενδώσει «ποτέ» στην πίεση του στρατού και χαρακτήρισε «προδοτική συμπεριφορά» τις δηλώσεις του στρατηγού Τσιουένγκα, ενώ η κομματική Νεολαία διαμήνυσε επίσης ότι θα αντισταθεί σθεναρά σε ενδεχόμενη κατάληψη της εξουσίας από το στρατό.

Νωρίτερα, διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσαν ύποπτες κινήσεις τεσσάρων αρμάτων μάχης σε δρόμο κοντά στην πρωτεύουσα Χαράρε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ