ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συμφώνησαν και στον αποκλεισμό του ΚΚΕ

Κοινή δήλωση των πέντε περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ

Τη διαδικασία - κωμωδία εκλογής των 24 αντιπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου στο 60μελές ΔΣ του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ. Παρουσιάζοντας το τι πραγματικά έγινε, καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις «μοιρασιές» μεταξύ «αντιμνημονιακών», «μνημονιακών» και των άλλων παρατάξεων «δορυφόρων» τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Η χτεσινή (13/11/2014) διαδικασία - κωμωδία του Περιφερειακού Συμβουλίου για την "εκλογή" των 24 αντιπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου στο 60μελές ΔΣ του ΕΔΣΝΑ είναι άκρως αποκαλυπτική.

Για άλλη μια φορά έπεσαν οι μάσκες και οι "αντιμνημονιακοί" του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά έλεγαν "στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν", τα συμφώνησαν με τους μνημονιακούς της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τις άλλες παρατάξεις "δορυφόρους" τους και αυθαίρετα απέκλεισαν τους συμβούλους του ΚΚΕ από την εκλογή των αντιπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ και δήθεν "υπερασπιστές" της απλής αναλογικής από κοινού με τους "μνημονιακούς" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ, τον Θ. Τζήμερο και τον Π. Μαντούβαλο, χωρίς να δεσμεύονται από καμία διάταξη, επέλεξαν για τη συγκεκριμένη εκλογή μια αυθαίρετη και αντιδημοκρατική διαδικασία - παρωδία χωρίς ψηφοδέλτιο, αποκλείοντας τους Περιφερειακούς Συμβούλους του ΚΚΕ, ορίζοντας με συμφωνία τους αντιπροσώπους και απαγορεύοντας στους περιφερειακούς συμβούλους του ΚΚΕ να καταθέσουν ψηφοδέλτιο και να γίνει ψηφοφορία.

Το γεγονός, επίσης, ότι το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ ασκεί διαχείριση στον τομέα των απορριμμάτων, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη στάση της Περιφερειακής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ να μοιράσει τους αντιπροσώπους σε αυτό το όργανο μ' εκείνες τις παρατάξεις, που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων, και τις οποίες μέχρι χτες κατήγγειλε.

Επιβεβαιώθηκε ότι, παρά τις ψεύτικες αντιπαραθέσεις και κατηγορίες, που εκτοξεύονται εκατέρωθεν, για "νόμιμες" και "παράνομες διαδικασίες", μόλις τα βρουν στη μοιρασιά όλα αυτά σβήνονται.

Ετσι και στη χτεσινή διαδικασία, μετά τις απειλές των άλλων παρατάξεων για "αποχώρηση" από τη διαδικασία, μετά τις αλληλοκατηγορίες, τις αλλεπάλληλες διακοπές και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μόλις τα βρήκαν στη μοιρασιά όλα αυτά ξεχάστηκαν και όλα "μέλι γάλα", μέχρι ...την επόμενη μοιρασιά.

Ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει από την αντιλαϊκή πολιτική και από τέτοιες διαδικασίες που τη "νομιμοποιούν" να βγάλει τα συμπεράσματά του».

«Μπαταριά» στον αέρα για τις προσλήψεις

Ως «μπαταριά» στον αέρα μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου, που ζήτησε να υπερψηφιστεί η πρόταση της διοίκησης για απαίτηση του Συμβουλίου από την κυβέρνηση να εγκρίνει την πρόσληψη 139 εργαζομένων. Και αυτό το έκανε, όπως παραδέχθηκε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Ελισάβετ Τασούλη, προκειμένου «να κλείσει τα στόματα όσων λασπολόγων βοηθούν την κυβέρνηση να βάλει μέσα ιδιωτικά συμφέροντα στα αυτονόητα, όπως η καθαριότητα».

Εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πρωτούλης σημείωσε πως «είναι γνωστή η συγκεκριμένη πολιτική, που επιλογή της είναι οι δομές και υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης της Περιφέρειας να λειτουργήσουν με τους κανόνες του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας. Αυτό σημαίνει υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, με αντικείμενο να παραδοθούν ολόκληρα φιλέτα σε επιχειρηματίες και ομίλους που λυμαίνονται αυτούς τους χώρους, να αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας, να επενδύσουν τα κεφάλαια που δεν μπορούν μέσα στην κρίση να βρουν τέτοιους χώρους κερδοφορίας».

Στάθηκε στο ότι δεν είναι τυχαίο «που ορισμένες υπηρεσίες και δομές είναι υποστελεχωμένες. Στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχει ίσως το μοναδικό δημόσιο απολυμαντήριο και επίσης ένας εργαζόμενος απολυμαντής. Πώς θα απολυμανθούν σχολεία, δημόσιοι χώροι, την καταπολέμηση κουνουπιών ποιος θα την κάνει; Ενα πολύ καλό φιλέτο είναι, επίσης, ο χώρος της καθαριότητας για να μπουν ιδιωτικά συνεργεία να να δουλέψουν με τους ήδη γνωστούς όρους που όλοι γνωρίζουμε, με καθαρίστριες δηλαδή δουλοπάροικους. Το ίδιο με τη φύλαξη, με εταιρείες security ίδιες με αυτές που θέλει να βάλει ο κ. Φορτσάκης στο Πανεπιστήμιο. Οδηγοί κατά Περιφερειακή Ενότητα που δεν υπάρχουν. Και φυσικά μια σειρά άλλα πράγματα κρίσιμα, βασικά για την αντιπλημμυρική προστασία, την Πολιτική Προστασία, για τους εκχιονισμούς και είναι ένα θέμα το πώς θα γίνουν αυτά. Γιατί, όταν προβλέπονται προσλήψεις, είναι τα γνωστά 5μηνα και οι αμαρτωλές ΜΚΟ που το προηγούμενο διάστημα είχαν εδώ κόσμο κατά χιλιάδες και τους έπαιρναν το κεφάλι κοντά στα 400 ευρώ».

Ο Γ. Πρωτούλης, είπε πως πρέπει να γίνει πρόσληψη συνολικά 1.500 ατόμων -όπως άλλωστε είχε τονίσει και ο πρόεδρος των εργαζομένων ώστε να φτιαχτούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας- και συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη «να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους και όχι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, όμηροι ή εργαζόμενοι "μιας χρήσης". Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις ελλείψεις σε βασικούς και κρίσιμους τομείς της Περιφέρειας, που θα πρέπει να έρθει, να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα, να πάρουμε τη γνώμη του Σωματείου που έχει μια πολύ καλή γνώση της κατάστασης που επικρατεί και να διεκδικήσουμε τέτοιου είδους θέσεις εργασίας». Ζήτησε επίσης να επιβεβαιώσει η περιφερειακή Αρχή πως «δε θα επιτρέψετε στην Περιφέρεια να μπουν ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας».

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Αμεση η ανάγκη αντιπλημμυρικών

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για τις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας και να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις στους πληγέντες, τονίζει με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Εχουν περάσει τρεις βδομάδες μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή στις 24/10 στη Δυτική Αθήνα εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και η περιοχή παραμένει σήμερα αθωράκιστη απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

Η συζήτηση των προϋπολογισμών σε δημοτικά συμβούλια της περιοχής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα ποσά που προβλέπονται για αντιπλημμυρικά έργα υποδομής είναι είτε μηδενικά είτε είναι τέτοια που δεν επαρκούν για στοιχειώδεις παρεμβάσεις.

Οι πληγέντες από τις καταστροφές θα λάβουν αποζημιώσεις που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ζημίες που έχουν υποστεί. Είναι προκλητικό να υποστηρίζει η συγκυβέρνηση ότι το επίδομα των 586 ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες και η οικονομική βοήθεια από 1.174 έως 5.869 ευρώ επαρκούν για την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών. Επιπλέον, οι αποζημιώσεις αυταπασχολουμένων για ζημιές σε καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και οι αποζημιώσεις αυτοκινήτων, παραπέμπονται στις καλένδες.

Ο χειμώνας είναι μπροστά. Προέχει να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Απαιτούμε τώρα να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για τις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση στους Δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο πραγματικό ύψος των ζημιών και να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία, ΟΑΕΕ και Ταμεία χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Με οργάνωση και αγώνα να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωή μας από την πολιτική της συγκυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ, που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και αδιαφορεί για τη ζωή του λαού».

Στη Σάμο

«Για μια ακόμη φορά "ο βασιλιάς αποδείχθηκε γυμνός" και στη πρώτη δυνατή μπόρα βγήκε καταμουσκεμένος. Καθαρά από τύχη δε θρηνούμε θύματα. Η απουσία στοιχειωδών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το νησί πληρώθηκε ακόμη μια φορά με σοβαρές ζημιές σε υλικά αγαθά (αυτοκίνητα) από την κατάρρευση αυλότοιχου του Δημοτικού Σχολείου στο Πάνω Βαθύ και με πλημμυρισμένα καταστήματα στη περιλάλητη "παραλιακή" της πρωτεύουσας του νησιού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, με την οποία ζητά:

  • «Αμεσα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του σχολείου και να παρθούν μέτρα ασφάλειας των παιδιών.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι συνδημότες μας και να αποκατασταθούν οι υποδομές που καταστράφηκαν».
Καταστροφές από τη βροχή

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η προχτεσινή βροχόπτωση σε νησιά του Αιγαίου αλλά και τα Ιωάννινα. Ειδικότερα, η καταιγίδα που έπληξε τη Ρόδο, από τις επτά το απόγευμα και διήρκεσε για πολλές ώρες, προκάλεσε ζημιές σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου (με το δρόμο Τσαΐρι - Αεροδρόμιο να κλείσει για μεγάλο διάστημα) και υπόγεια και σπίτια να πλημμυρίζουν. Επίσης, καταστροφές προξένησε η χτεσινή βροχόπτωση στη Σάμο, με τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς να πλημμυρίζουν, τοίχους να πέφτουν -όπως αυτός της περίφραξης του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος, καταπλακώνοντας τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα και ένα μοτοποδήλατο- και συνεργεία της Πυροσβεστικής να κάνουν άντληση νερών από διάφορα σημεία του νησιού. Επίσης, σε χειμάρρους μετατράπηκαν οι κεντρικές οδικές αρτηρίες των Ιωαννίνων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Λ. Δωδώνης. Τέλος, σημειώνεται πως από τη βροχή που έπεσε στην Αττική, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 10 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως από Παλλήνη και Σπάτα.

Στα μαλακά για τη ρευστότητα του Δημοσίου

Στα μαλακά θα πέφτουν οι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος αν επιστρέψουν τα εν λόγω χρήματα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τον υπουργό, η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα «προσφέρει ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό».

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία, κατά την τέλεση της πράξης, ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.

Τέλος, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που παρουσίασε ο υπουργός, κινούνται επί της ουσίας σε αντιδραστική κατεύθυνση. Την αντίθεσή του έχει εκφράσει ήδη ο νομικός κόσμος. Είναι χαρακτηριστικές δύο βασικές τροποποιήσεις: Με την πρώτη δίνεται η δυνατότητα στους δανειστές να κάνουν πιο γρήγορα και εύκολα πλειστηριασμούς, αδυνατίζοντας τη νομική άμυνα των οφειλετών, δηλαδή μια ρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών για να βγάζουν στο σφυρί, σε μικρότερο χρόνο και με λιγότερα εμπόδια, όποια περιουσία (σπίτια κλπ.) απέμεινε ακόμη στη λαϊκή οικογένεια. Με τη δεύτερη καταργείται η ζωντανή διαδικασία στις πολιτικές δίκες (μισθώσεις κλπ.), δηλαδή δε θα εξετάζονται μάρτυρες αλλά το δικαστήριο θα κρίνει και θα αποφασίζει μόνο με έγγραφα (ένορκες βεβαιώσεις κλπ.), κάτι που θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, και στη χειροτέρευση της ποιότητας των αποφάσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ