ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Πλατύ ταξικό κάλεσμα σε Ελληνες και μετανάστες

Με στόχο να μετατραπεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε οργανωμένη πάλη κατά των εκμεταλλευτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τα ταξικά συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται σ' αυτό, δίνουν με συγκεκριμένο σχέδιο τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 27 Νοέμβρη και της απεργίας στις 10 Δεκέμβρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Το αγωνιστικό ραντεβού για το συλλαλητήριο στην Αθήνα έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση της 10ης Δεκέμβρη έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., επίσης στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλ. Κοραή. Καθημερινές είναι και οι εξορμήσεις του ΠΑΜΕ, προκειμένου να φτάσει παντού το κάλεσμα στα συλλαλητήρια και στην απεργία. Ετσι, στην Αθήνα, τη Δευτέρα περιοδείες θα γίνουν στα λογιστήρια σε «Αβαξ», «Σαραντής», «Ελαγρέτ», ΛΑΡΚΟ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΣΥΝΦΑ, ΒΙΑΝ, WELLA, ΧΡΙΣΠΑ, ΤΖΕΝΕΦΑΡΜ, CLEVA.

Ειδική είναι η δουλειά που οργανώνει το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες εργάτες ενόψει της διπλής αναμέτρησης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και την οποία μοιράζει πλατιά στους τόπους δουλειάς, τους καλεί να οργανωθούν στα συνδικάτα, να αγωνιστούν μαζί με το ΠΑΜΕ για τη μονιμοποίηση των μεταναστών, την ισοτιμία δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στη μεταφορά ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης. Να σταματήσουν οι απολύσεις. Για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία που θα απευθύνεται σε όλους. Δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Να μην εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες που επιβάλλουν 18μηνη φυλάκιση και πεντάχρονη απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκή χώρων των παράνομα εισερχόμενων οικονομικών μεταναστών.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πανεξόρμηση σήμερα για την ακρίβεια και την κρίση

Στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές όλης της Αθήνας, θα βρεθούν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις, ενώ θα ακολουθήσουν πικετοφορίες - συγκεντρώσεις στα κέντρα των Δήμων

Σε δεκάδες σούπερ μάρκετ εξορμούν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις της Αθήνας για την ακρίβεια και την κρίση (φωτ. από παλιότερη εξόρμηση)
Σε δεκάδες σούπερ μάρκετ εξορμούν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις της Αθήνας για την ακρίβεια και την κρίση (φωτ. από παλιότερη εξόρμηση)
Συγκεντρώσεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα της Αθήνας, οργανώνει σήμερα το πρωί η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, με συμμετοχή και αυτοαπασχολούμενων και νεολαίων, για την ενημέρωση των λαϊκών στρωμάτων και την οργάνωση της πάλης στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης, για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία και όχι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Μετά το τέλος των συγκεντρώσεων, θα ακολουθήσουν πικετοφορίες - συγκεντρώσεις στα κέντρα των Δήμων. Καμπάνια ενημέρωσης για τα ίδια ζητήματα αιχμής προγραμματίζεται και στις λαϊκές αγορές.

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό σε συσπείρωση και πάλη ενάντια στις συνέπειες της κρίσης και την ακρίβεια με αιτήματα:

  • Διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις 1.400 και 1.120 ευρώ, αντίστοιχα, προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους με επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, πρώτα απ' όλα στα είδη διατροφής, ένδυσης - υπόδησης, σχολικά είδη, υγείας. Οικιακά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης και αποχέτευσης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ και την τετραμελή οικογένεια 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου τις πρωινές ώρες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων σε όλα τα μέσα μεταφοράς, στην ακτοπλοΐα.
  • Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Ατοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.
  • Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία.
  • «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι, σημερινοί άνεργοι.
  • Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Να μειωθούν τώρα τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει οι ταξικές δυνάμεις για τα ζητήματα της κρίσης και της ακρίβειας

Την άμεση, δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, την κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων στους λογαριασμούς του ρεύματος, απαίτησαν ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και Ομοσπονδίες, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τα συνδικάτα που συμμετείχαν στην παράσταση ήταν από τους κλάδους των Οικοδόμων, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Μετάλλου, των Λιθογράφων, των Εμποροϋπαλλήλων, των Τροφίμων - Ποτών, των Χαρτεργατών, του Επισιτισμού - Τουρισμού, των Λογιστών, του Φαρμάκου, των Κλωστοϋφαντουργών, των Ιδιωτικών Κλινικών, των Ηλεκτρολόγων, του Ξύλου, των Συμβολαιογράφων, των Οδοντοτεχνιτών, των Καθαριστριών, των Τηλεπικοινωνιών και των Γυμναστών.

Οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κων. Μουσουρούλη. Κατήγγειλαν την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, που έχει σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών εισοδημάτων. Σημείωσαν ότι, μέχρι τώρα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει το 25%, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επιπλέον αυξήσεις τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 40%.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, λέγοντας προκλητικά ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα! Κι αυτό τη στιγμή που η τιμή του καθορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες των μετόχων της ΔΕΗ και των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, για περισσότερα κέρδη. Είπε ακόμα ότι «δεν είναι μάγος» για να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια το 2009, σύμφωνα με τη λεγόμενη «ρήτρα καυσίμων», ενώ για την κατάργηση του ΦΠΑ παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομίας.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μήνυση επειδή υπερασπίστηκαν την έγκυο!

Με μήνυση σε βάρος τριών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ (Τάκη Στρούζα, Γιάννη Κορφιάτη, Νίκο Γόντικα) κλιμακώνει την προκλητική της επίθεση σε βάρος των ταξικών δυνάμεων η εργοδοσία των καταστημάτων παιδικών ειδών «Ροζαλί» στη Ζάκυνθο, επειδή υπερασπίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο το δικαίωμα στη δουλειά της έγκυου πωλήτριας Αλκηστις Τσαρίγια Τόνγκμακ Μανωλοπούλου, που απέλυσε η εργοδοσία. Η μηνυτήρια αναφορά της εργοδότριας Πανωραίας Δαλαμάγκα, αποδίδει στους συνδικαλιστές κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση και διατάραξη οικιακής ειρήνης κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου.

Οι τρεις συνδικαλιστές, με υπόμνημά τους που κατέθεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από παραγγελία της εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «σε καμία περίπτωση και με οποιοδήποτε τίμημα δε θα υποχωρήσουμε από το δικαίωμά μας αλλά και την υποχρέωσή μας να προστατεύουμε το δικαίωμα στη μητρότητα και την κάθε έγκυο εργαζόμενη που προσβάλλεται στο χώρο δουλειάς της».

Σύσκεψη την Πέμπτη

Με στόχο την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, ενόψει των συλλαλητηρίων και της απεργίας, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη, την επόμενη Πέμπτη, 20 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Πλατιά σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας διοργανώνει το ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ