ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

H αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης που εκφράζεται με την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, την υπόθαλψη της τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς, την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και τη θέσπιση αντιδημοκρατικών νόμων, βρέθηκε χτες στο στόχαστρο της κριτικής των βουλευτών του ΚΚΕ, αφού στη Βουλή συζητήθηκε σχετική Επερώτηση του Κόμματος.

Το λαϊκό κίνημα, ξεκαθάρισαν οι βουλευτές, δεν πρόκειται να υποκύψει στις νέες απαγορεύσεις που προωθεί η κυβέρνηση είτε αυτές αφορούν τον περιορισμό του δικαιώματος της διαδήλωσης, είτε αφορούν το χτύπημα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Ζήτησαν να σταματήσει ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης και να ξηλωθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που στρέφονται κατά όσων αντιπαλεύουν και αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική.

Απολογούμενος για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τερτικίδης επιβεβαίωσε τις προωθούμενες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις που αφορούν στον περιορισμό των διαδηλώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες, όπως είπε, συνιστούν κατάχρηση δικαιώματος!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Ο αυταρχισμός όπλο για το πέρασμα φιλομονοπωλιακής πολιτικής

Eurokinissi

Την ανάγκη για μια «δημοκρατία του λαού ενάντια στη δημοκρατία του κεφαλαίου», επισήμανε χτες ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας πως οι αντιλαϊκές πολιτικές παράγουν την ανασφάλεια που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές επιλογές της.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το πέρασμα της φιλομονοπωλιακής της πολιτικής», γι' αυτό «δε διστάζει να χρησιμοποιήσει παλιούς και νέους μηχανισμούς» και να «καταφεύγει στον αυταρχισμό, στην καταστολή όσων διαφωνούν με την πολιτική της». Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σχετικά με την ύπαρξη μηχανισμών παρακολούθησης και υπονόμευσης του λαϊκού κινήματος, απαντώντας σε ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ήταν αποκαλυπτικός για τις διαθέσεις της κυβέρνησης. Παραδέχτηκε με κυνικό τρόπο ότι οι χαφιέδες ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία», προσθέτοντας ότι «υπάρχει πληθώρα τέτοιων παραδειγμάτων». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υφίσταται «η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων», όπως οι «μαζικές διώξεις αγροτών με τα αγροτοδικεία», ενώ «σε ισχύ είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους μαθητές», ενώ αναφέρθηκε και στην «πρόσφατη καταδίκη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ».

Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε επίσης πως «με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η κατάσταση θα επιδεινωθεί», αφού όπως διαφαίνεται «θα περιοριστεί το δικαίωμα των διαδηλώσεων», ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Αστυνομίας για τις διαδηλώσεις «μικρού όγκου», σημείωσε ότι για τα προβλήματα κυκλοφορίας «δεν είναι υπεύθυνες οι ομάδες που κλείνουν το δρόμο, όταν ο ίδιες οι αστυνομικές δυνάμεις 5 ώρες πριν κλείνουν στο κέντρο της Αθήνας». Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, επισήμανε ότι «έχετε στόχο να χτυπήσετε κάθε μορφή αντίδρασης», τονίζοντας ότι υπάρχει «στους χώρους δουλιάς τρομοκρατία του εργοδότη με μηχανισμούς παρακολούθησης και εντατικοποίηση της δουλιάς».

Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «αυξανόμενη χρήση βιας των δυνάμεων καταστολής», κυρίως απέναντι στις διαδηλώσεις, αναφέροντας ότι «μέχρι και σήμερα φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης διώκονται», ενώ «η κυβέρνηση καταφεύγει ακόμα και σε διατάγματα της χούντας ή σε πολιτική επιστράτευση», ενώ προκειμένου «για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής», μιλώντας για «αύξηση 20%» των κατασταλτικών δυνάμεων, «με το πρόσχημα της ασφάλειας του πολίτη». Σημείωσε μάλιστα πως η Ελλάδα είναι η «πρώτη χώρα σε αναλογία αστυνομικού - πολίτη», ενώ «σχεδιάζεται η χρήση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε αστυνομικά καθήκοντα».

Απαντώντας στο πρόσχημα της ασφάλειας του πολίτη, που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της καταστολής, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «γίνεται προσπάθεια από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να καλλιεργηθεί στη συνείδηση του λαού ότι είναι ανασφαλής, για να ανεχθεί τον περιορισμό των δημοκρατικών του δικαιωμάτων», ενώ υπάρχει «στόχος να περάσουν χωρίς αγώνες τα αντιλαϊκά μέτρα που παράγουν την πραγματική ανασφάλεια του πολίτη». Επισήμανε παράλληλα ότι «κυβέρνηση και ΕΕ εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο», μιλώντας για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τον «τρομονόμο» και τη Συνθήκη Σένγκεν.

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει «να διεκδικήσει τον αναπροσανατολισμό των Σωμάτων Ασφάλειας αποκλειστικά στη δίωξη του εγκλήματος». Παράλληλα κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί το ισχύον αυταρχικό πλαίσιο, καθιερώνοντας τον ευρωτρομονόμο, στον οποίο για πρώτη φορά δίνεται ο ορισμός της τρομοκρατίας, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση, όταν «θίγει τις θεμελιώδεις, πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές μιας χώρας», αφού, όπως είπε, «έτσι δίνεται η δυνατότητα να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές ενέργειες οι συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων». Επίσης σημείωσε πως «δίνεται η δυνατότητα για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την καταπολέμηση δήθεν της τρομοκρατίας και για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Με τον ορισμό που δίνει ο ευρωτρομονόμος είναι φανερό ότι μπορεί να στρέφεται εναντίον των λαϊκών κινημάτων που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική άποψη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας ότι «οι σχεδιασμοί τους θα αποτύχουν. Το ΚΚΕ και το μαζικό λαϊκό κίνημα δε θα υποταχθούν στους σχεδιασμούς αυτούς», αναπτύσσοντας «νέους δημοκρατικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες».

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Επιβεβαίωσε την προώθηση αυταρχικών ρυθμίσεων

Αντ. Σκυλλάκος: Δε θα πειθαρχήσουμε σε διατάξεις, που θίγουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού

Σε ρόλο απολογητή της αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Τσερτικίδης άρχισε την ομιλία του επιβεβαιώνοντας τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον περιορισμό του δικαιώματος της διαδήλωσης. Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι είναι απαίτηση της κοινής γνώμης να περιοριστούν οι «μικρές» πορείες στα πεζοδρόμια ή σε ένα ρεύμα των δρόμων (αύριο - μεθαύριο θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο πάνω στα δέντρα, παρατήρησε ο Γ. Χουρμουζιάδης). Κατά τον υφυπουργό, τέτοιες πορείες αποτελούν κατάχρηση δικαιώματος, αφού θίγουν το δικαίωμα της μετακίνησης άλλων πολιτών και ο περιορισμός τους «δε θίγει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία».

Δίνοντας την εικόνα ανθρώπου που ζει σε άλλη χώρα είπε ότι όσοι βλέπουν φαινόμενα αυταρχισμού στη χώρα είναι «κυνηγοί μαγισσών» και πάσχουν από «σύνδρομο καταδίωξης»! Ο Π. Τσερτικίδης είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία περιφρουρεί τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν κύρια προτεραιότητά της.

Δείχνοντας την εχθρότητά του προς τις κινητοποιήσεις, είπε ότι δεν πρέπει να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων, αφού τέτοιες μορφές στρέφονται κατά της «ελληνικής οικονομίας». Περισσότερο ξεκάθαρος ήταν για τον απεργοσπαστικό ρόλο της Αστυνομίας, η οποία, κατά τον υφυπουργό, πρέπει να προστατεύει σε μια απεργία και το δικαίωμα αυτών που θέλουν να εργαστούν.

Στις συγκεκριμένες καταγγελίες των βουλευτών του ΚΚΕ, για την παρουσία ασφαλιτών στις κινητοποιήσεις είπε γενικά και αόριστα ότι αυτό γίνονται με τις «νόμιμες διαδικασίες», ενώ ανακοίνωσε ότι το 20% της δύναμης της ΕΛΑΣ ασκεί την υπηρεσία του με πολιτικά ρούχα.

Ο υφυπουργός ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι βιντεοσκοπούνται και φωτογραφίζονται οι διάφορες συγκεντρώσεις, ισχυριζόμενος όμως ότι αυτό γίνεται μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις «τέλεσης σοβαρών παρανομιών». Κατά τα άλλα, ο Π. Τσερτικίδης είπε ότι η Αστυνομία δεν ενδιαφέρεται για τα φρονήματα των διαδηλωτών και δεν παρακολουθεί κανέναν. Οσο δε για τα μέτρα που αφορούν στους Ολυμπιακούς είπε ότι δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τον περιορισμό των απεργιών τις μέρες των Αγώνων. Καταλήγοντας υπερασπίστηκε τις «αντιτρομοκρατικές συνεργασίες» με τους Αμερικανούς, λέγοντας ότι «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι μονόδρομος η διεθνής συνεργασία».

Ο αυταρχισμός δε θα περάσει

Δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε σε διατάξεις, που θίγουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, είτε αφορούν στις διαδηλώσεις, είτε στη διακίνηση των ιδεών με αφίσες και πανό, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υφυπουργού, για πλήρη άνθηση και κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είπε ότι ο αυταρχισμός είναι συνέπεια της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα. Οταν, είπε, ακολουθείται μια αντιλαϊκή πολιτική, είναι φυσικό να προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τους κυβερνώντες με αυταρχισμό και βία.

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει στρατευτεί στο «αντιτρομοκρατικό μέτωπο» των ΗΠΑ, δεχόμενη τις εντολές τους για τιμωρία όσων χρηματοδοτούν οργανώσεις που οι Αμερικανοί θεωρούν τρομοκρατικές. Αυτό είναι το πραγματικό «κυνήγι μαγισσών», είπε, αφού κινδυνεύουν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή όσοι βοηθούν οικονομικά οργανώσεις Παλαιστινίων, Κούρδων ή των ανταρτών της Κολομβίας.

Αναφερόμενος στις σχετικές με το θέμα εξελίξεις στην ΕΕ τόνισε ότι όλα τα βήματα που γίνονται χειροτερεύουν την κατάσταση στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάτι που φαίνεται και στο Ευρωσύνταγμα, αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς όπως η Συμφωνία Σέγκεν, το ευρωπαϊκό ένταλμα, η Ευρωπαϊκή Αστυνομία.

Ο αυταρχισμός, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, δεν είναι μόνο αστυνομικός, αλλά έχει πολλές πλευρές: Αυταρχισμός είναι ο αποκλεισμός της φωνής του ΚΚΕ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυταρχισμός είναι η κλοπή των εδρών των μικρότερων κομμάτων με τους καλπονοθευτικούς νόμους, αυταρχισμός είναι ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της «αξιολόγησης».

Για το «σεβασμό στους νόμους», που ζήτησε ο υφυπουργός είπε ότι οι άδικοι και αντιλαϊκοί νόμοι αλλάζουν με κινητοποιήσεις και τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπήρχε το σύνθημα «νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη» τότε θα ήμασταν ακόμα στην εποχή που δεν υπήρχαν ούτε συνδικαλισμός, ούτε κινητοποιήσεις.

Οι συμβολικές καταλήψεις, είπε, είναι μια νόμιμη μορφή πάλης και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ποινικοποίησή τους, ούτε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι απεργίες κρίνονται από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές.

Για τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες όσων είχαν εκτιμήσει ότι θα θιγούν βασικά δικαιώματα και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Οι απεργίες που δε θα επιτρέπονται είναι το πρόβλημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων»;

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ ζήτησε να καταργηθεί η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, να καταργηθεί η παρακολούθηση των πολιτών, να προστατευτεί το δικαίωμα στην απεργία και το συνδικαλισμό καθώς και στην ελευθερία διακίνησης των ιδεών. Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας και όχι η συνεχής αύξηση του αριθμού όσων υπηρετούν σε αυτά.

Στόχος το χτύπημα του λαϊκού κινήματος

Τις πλευρές που συνθέτουν τα ασφυκτικό αυταρχικό πλαίσιο που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση με στόχο το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, ανέδειξαν χτες με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης του Κόμματος.

Αστυνομικός για κάθε διαδηλωτή

Το ΚΚΕ απευθύνει «ένα μεγάλο "κατηγορώ" ενάντια στην αυταρχική πολίτικη της κυβέρνησης» τόνισε στην παρέμβαση του ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση των μηχανισμών εφαρμογής των αυταρχικών πολιτικών. Επισήμανε ιδιαίτερα ότι βασική πλευρά των κυβερνητικών αυταρχικών επιλόγων είναι ο «αντιλαϊκός προσανατολισμός στα σώματα ασφάλειας», αφού «οι ένοπλες δυνάμεις, μακριά από την κυρία αποστόλη, αναλαμβάνουν ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού», ενώ «η δράση των συνοριοφυλάκων μπήκε στα γέματα στον αυταρχισμό». «Φτάσατε στο σημείο για κάθε διαδηλωτή να τοποθετείται έναν αστυνομικό» σημείωσε ο Νίκος Γκατζής τονίζοντας ότι «χρησιμοποιούνται, πέρα από τα κλομπ, επικίνδυνα χημικά για την υγεία και για τη ζωή όσων τα υφίστανται». Επισήμανε δε ότι «μετατρέψατε ακόμα και τη δικαιοσύνη σε πόλο καταστολής με τις δίκες σκοπιμότητας».

Διώκονται γιατί αγωνίστηκαν

Στην έξαρση των αυταρχικών μέτρων εναντίον των αγροτών αναφέρθηκε ο βουλευτής Σταυρός Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι «ο αυταρχισμός αυτός είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής της κυβέρνησης», που «επιδιώκει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του λαού». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «χιλιάδες αγρότες τα τελευταία χρόνια σύρθηκαν ή σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται αρκετοί από αυτούς» μόνο και μόνο «γιατί αντιστάθηκαν στη λαίλαπα που θέλει να τους διώξει από τα χωράφια τους και να τους μετατρέψει σε κολίγους των σύγχρονων τσιφλικάδων». Αναφερόμενος σε άλλο παράδειγμα αυταρχισμού ο Στ. Σκοπελίτης σημείωσε ότι «πριν λίγες μέρες, κάθισαν στο εδώλιο 14 γονείς σχολείου στο Μανταμάδο γιατί διεκδίκησαν να έχουν και 2ο δάσκαλο τα παιδιά τους στο σχολείο». Επισήμανε επίσης ότι «αυτή η κατάσταση θα πάρει ακόμα χειρότερες προεκτάσεις πηγαίνοντας προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πρόσχημα της ασφάλειά τους» λέγοντας ότι «έχουμε εξασφαλίσει ήδη μια πρωτιά στην προσπάθεια τρομοκράτησης της ελληνικού λαού». Οσον άφορα τις προθέσεις για περιορισμό των διαδηλώσεων σημείωσε ότι «δεν αποκλείεται να φτάσουμε μέχρι την απαγόρευση».

Νόμιμοι καταδότες

Στο καθημερινό αυταρχικό πλαίσιο, που εγκλωβίζει τον Ελληνα πολίτη, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής Γιώργος Χουρμουζιάδης, κάνοντας λόγο για «αυταρχικές επιλογές με το επιχείρημα της προστασίας του Ελληνα πολίτη». Οπως είπε, «χαρακτηρίζονται ιδιώνυμες ποινικές πράξεις οι προσπάθειες των πολιτών», ενώ «ο αστυνομικός της γειτονίας τείνει να καταστεί νόμιμος καταδότης». Παράλληλα αναφέρθηκε σε «φακελώματα ηλεκτρονικά ή όχι» και «ηλεκτρονικές κάμερες που παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις του καθένα μας», ενώ κατηγορείται οποιοσδήποτε εκφράσει την αντίθεσή του φέροντας το παράδειγμα της «δίωξης του υποψήφιου δημάρχου Αγάπιου Σαχίνη». Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης τόνισε ότι παράνομες «θα χαρακτηρίζονται όλες οι κινήσεις διαμαρτυρίας, οι συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, ακόμα και οι δυνατοί αναστεναγμοί των ανέργων». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ασφάλεια του πολίτη δεν απειλείται μονό από ένα διάρρηκτη. Ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής όταν είναι άνεργος, όταν το κράτος δεν του διασφαλίζει περίθαλψη», προσθέτοντας ότι «η αστυνόμευση των πάντων δεν προστατεύει τον πολίτη από αυτή την ανασφάλεια», αφού «αυτή η ασφάλεια εξασφαλίζεται με φιλολαϊκούς πολίτες». Τέλος έκανε λόγο για «σύνδρομο της τρομοκρατίας που κατάφεραν να μεταφυτεύσουν οι ιμπεριαλιστές».

Εργασιακή τρομοκρατία

Ο αυταρχισμός στην εργασία αποτέλεσε το αντικείμενο της παρέμβασης του βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Τσιόγκα, ο οποίος επισήμανε ότι «στους χώρους εργασίας τα δημοκρατικά δικαιώματα γνωρίζουν τους μεγαλύτερους περιορισμούς», αφού «δικαιώματα που αφορούν τη συνδικαλιστική δράση, το ωράριο, τις συνθήκες εργασίας έχουν περιοριστεί» ακόμη και στο δημόσιο τομέα. «Ο φόβος της απόλυσης, οι δυσμενείς μεταθέσεις δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε σωματεία ή να δημιουργήσουν εκεί που δεν υπάρχουν» επισήμανε ο Δημήτρης Τσιόγκας επισημαίνοντας ότι «ακόμα και συνδικαλιστές απολύονται και πολλές φορές με δικαστικές αποφάσεις». Τόνισε επίσης ότι «το 30% των εργαζόμενων στη χώρα μας εργάζεται χωρίς συμβάσεις εργασίας και είναι ανασφάλιστοι», ενώ «η μερική απασχόληση διευρύνεται». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι «η συνενοχή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι συνενοχή στα καθημερινά εγκλήματα εναντίον των εργαζόμενων», μιλώντας παράλληλα για «δικαστικές παρεμβάσεις στα συνδικάτα» που αναπτύσσουν αγώνες ενώ «τα συνταγματικά δικαιώματα, όπως η απεργία, υπονομεύονται συστηματικά». Επίσης για την ποινικοποίηση των απεργιών υπενθύμισε ότι «από το 1974 μέχρι σήμερα οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν νόμιμες απεργίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού», ενώ υπάρχουν «πολλές καταγγελίες από συνδικάτα των οποίων παρακολουθούνται οι συνελεύσεις και οι συγκεντρώσεις».

Να τερματιστεί η κράτησή τους

Σε δήλωσή του, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση των εφτά κατηγορουμένων της Θεσσαλονίκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημείωσε:

«Η συνέχιση της προφυλάκισης των εφτά κατηγορουμένων της Θεσσαλονίκης και μάλιστα υπό συνθήκες κινδύνου για την υγεία τους, λόγω της απεργίας πείνας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη στόχευση της κυβέρνησης και τους χειρισμούς της ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πολύ περισσότερο όταν σε άλλες περιπτώσεις, για σοβαρά εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, δεν εφαρμόστηκε το μέτρο της προσωρινής κράτησης.

Απαιτούμε τον τερματισμό της κράτησής τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ