ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της 30ής επετείου του Πολυτεχνείου διοργανώνουν μαζικοί φορείς σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα:

Στα Γιάννενα, η ΚΝΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στη Νομαρχία, ενώ η πορεία θα ξεκινήσει από τη Δομπόλη (Παλιό Πανεπιστήμιο), στις 6 μ.μ.

Στην Αρτα το Εργατικό Κέντρο με τα Σωματεία του, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, οι Σύλλογοι Καθηγητών, Δασκάλων και Νηπιαγωγών και ο Σύλλογος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Αρτας συνδιοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς, στις 6 μ.μ.

Στο Αγρίνιο το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου και η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων του ΠΑΜΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην Εθνική Τράπεζα.

Στην Πρέβεζα, το ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Ειρήνης καλούν σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. Θα συμμετέχουν, όμως, και στην πορεία που συνδιοργανώνει ο Δήμος με άλλους φορείς στις 10.30 π.μ. στο Φόρο.

Στην Κόρινθο η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε συγκέντρωση και πορεία, στις 5 μ.μ., στα Περιβολάκια.

Στη Χαλκίδα, η Επιτροπή Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν σε συγκέντρωση και πορεία, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., από το «Στρογγυλό» της παραλίας της πόλης.

Στη Λαμία, η Επιτροπή Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία στις 6 μ.μ., από την πλατεία Πάρκου.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Η Επιτροπή Ειρήνης, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Γυναικών Λουτρακίου - Περαχώρας, αύριο, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λουτρακίου (Κολοκοτρώνη 17).

-- Στα Τρίκαλα η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, την Δευτέρα 17/11, στις 5 μ.μ στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.


ΚΝΕ - ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για το τότε και το σήμερα

Τα 30 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα 35 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, η ανάγκη συνέχειας του αγώνα στην ίδια αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, με τα συνθήματα και τα οράματα του Νοέμβρη του 1973, είναι μερικά από τα στοιχεία των εκδηλώσεων που διοργανώνουν σήμερα και αύριο οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τιμώντας τον ηρωικό ξεσηκωμό. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις, βιντεοπροβολές ντοκουμέντων και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Σάββατο:

-- Στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα: «Η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού» και ομιλητή τον Τίμο Παπανικολάου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Στα Χανιά (η μαθητική Οργάνωση της ΚΝΕ), στις 7 μ.μ., στην καφετερία «Γωνιά των Αγγέλων» στο Παλιό Λιμάνι.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης (η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών), στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Στη Χαλκίδα (οι μαθητικές ΟΒ), στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Οργάνωσης (Σταμάτη 4 - Παίδων).

  • Αύριο, Κυριακή:

-- Η κεντρική εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στις 1.30 μ.μ., στο Πολυτεχνείο.

-- Στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης (η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ), στις 5.30 μ.μ., διοργανώνει πολιτικό μνημόσυνο στο μνημείο των εκτελεσμένων στην Ευαγγελίστρια και στις 6.30 μ.μ. εκδήλωση - συγκέντρωση στο Β' ΚΑΠΗ, με ομιλητή τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στη Χαλκίδα (οι εργατικές ΟΒ), στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Οργάνωσης.

-- Στη Λαμία, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Νεότητας.


Αμετακίνητα απέναντι στο Νοέμβρη η ΝΔ

Οι ανούσιες και γλυκανάλατες επετειακές τοποθετήσεις της ηγεσίας της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ξεδιάντροπη χρησιμοποίηση της επετείου του Πολυτεχνείου για δήθεν «αριστερά ανοίγματα», δεν μπορούν να αποκρύψουν την αλήθεια: Η ΝΔ δε συμφιλιώθηκε, ούτε θα μπορούσε άλλωστε, με το ανατρεπτικό μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73.

Στην 30χρονη διαδρομή άλλαξε διάφορες μάσκες και «μορφές προσέγγισης» του Πολυτεχνείου, αλλά η ουσία παρέμεινε μία: Το Πολυτεχνείο «δεν είναι δικό μας», ήταν μια υπόθεση του λαού που αντιστέκεται, καλύτερα, λοιπόν, να θαφτεί και να ξεχαστεί.

Μετά από μια περίοδο ανοιχτής αντιπαράθεσης και ρήξης με το νόημα της επετείου, η ηγεσία της ΝΔ αντιλήφθηκε ότι ήταν καλύτερο να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ στην επιχείρηση ευνουχισμού και «απονέκρωσης» του εξεγερτικού πνεύματος της 17ης Νοέμβρη. Το «φως που καίει» και πυρπολεί τις καρδιές της νεολαίας και του λαού, ήταν και συνεχίζει να είναι «απειλή» για το καθεστώς της αμερικανοδουλίας και της καταδυνάστευσης του ελληνικού λαού, που υπηρετεί με αξιοζήλευτη συνέπεια η ΝΔ.

Τις δύο πρώτες επετείους (1974-1975) η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, υπό τον ιδρυτή της, κράτησε μια «στάση αναμονής», αφού στους δρόμους κατέβαιναν εκατοντάδες χιλιάδες λαού για να τιμήσει τους νεκρούς του και να ανανεώσει τους όρκους συνέχισης του αγώνα. Στη συνέχεια όμως, υπερίσχυσαν οι ακατάλυτοι δεσμοί με τα «υπερατλαντικά αφεντικά» και η επίδειξη αφοσίωσης και υποτέλειας. Ετσι το 1976 απαγόρευσε την πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, παρατάσσοντας απέναντι στο λαϊκό ποτάμι τους ίδιους σχεδόν σιδηρόφρακτους μηχανισμούς καταστολής που είχε και η χούντα. Η «αποχουντοποίηση» ελάχιστα άγγιξε τις δυνάμεις ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ οι υπεύθυνοι της σφαγής του Νοέμβρη 1973 ουσιαστικά αθωώθηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι ουκ ολίγοι νοσταλγοί της χούντας βρήκαν άσυλο και πολιτική στέγη στη ΝΔ. Ταυτόχρονα, η τότε ηγεσία της ΝΔ ξεκίνησε και μια συστηματική προσπάθεια για τη βεβήλωση και τον εκφυλισμό του γιορτασμού του Πολυτεχνείου, σε μια σχολική γιορτούλα, με ένα δίωρο (από τα πριν ελεγχόμενων) ομιλιών στα σχολειά και μια «αργία» στα ΑΕΙ, απόρροια του γελοίου ισχυρισμού της ότι η εξέγερση ήταν μια στενά «φοιτητική εξέγερση». Δεν επέτρεψε ούτε στη φοιτητική παράταξή της, ΔΑΠ, να συμμετέχει στον γιορτασμό, στο όνομα της «μη κομματικοποίησης», προσφιλές προπαγανδιστικό σλόγκαν προκειμένου να συγκαλύψει τα πραγματικά της αισθήματα και θέσεις.

Αποκορύφωμα της ελάχιστα συγκαλυμμένης εχθρικής στάσης ήταν το ματοκύλισμα της ειρηνικής πορείας του 1980, με τη δολοφονία των Ιάκωβου Κουμή και Σταματίνας Κανελλοπούλου από τις δυνάμεις καταστολής στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα επέρριψε τις ευθύνες στους ίδιους τους διαδηλωτές! «Αναρχικά και εξτρεμιστικά στοιχεία προέβησαν σε καταστροφές και επιτέθηκαν απρόκλητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Περνώντας στην αντιπολίτευση το 1981, η ΝΔ παραχώρησε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την πρωτοκαθεδρία στη συστηματική επιχείρηση φθοράς και απαξίωσης του νοήματος του Νοέμβρη. Ανέλαβε όμως να δείχνει τον «σωστό δρόμο», όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εκμεταλλευόμενη το κλίμα που δημιουργούνταν από τα στημένα «επεισόδια» μεταξύ ΜΑΤ και «αναρχικών», σχεδόν σε κάθε γιορτασμό στις δεκαετίες του '80 και '90.

Ταυτόχρονα, πίσω από τη θέση «το Πολυτεχνείο ανήκει στο λαό και το έθνος», επιχειρούσε να κρύψει τη δική της «απουσία», αλλά και να βρει άλλοθι για τις θέσεις της περί «εθνικής ομοψυχίας και ενότητας», αλλά και της δήθεν «κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών». Το τελευταίο προωθεί με εντυπωσιοθηρικές εκδηλώσεις η τωρινή ηγεσία της ΝΔ, όπου ακούγονται τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξυλούρη, Λεοντή...

Το 1999, όμως, όταν ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου συνέπεσε με την επίσκεψη του αρχιδολοφόνου Κλίντον, η ηγεσία της ΝΔ άφησε στην άκρη τα προσχήματα και ζήτησε από την κυβέρνηση να «περιφρουρήσει την τάξη και την ησυχία» και να πάρει μέτρα για το πανεπιστημιακό άσυλο!

Αξιοθαύμαστη είναι η συνέπεια των ηγεσιών της ΝΔ, οι οποίες ποτέ δεν εκστόμισαν την παραμικρή αιχμή για τις ευθύνες των ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση της χούντας, ούτε για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τη «δικαίωσε», αλλά ποτέ ο ελληνικός λαός.


Π.Κ.


Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Ηρακλείου

Για προεκλογική επίσκεψη και επιχείρηση «κατευνασμού» της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλει, τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, με ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων νομού Ηρακλείου, με αφορμή επίσκεψή του στο νομό.

Αφού καταγγέλλει την αντιδραστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τονίζει πως οι γονείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε με κανέναν τρόπο στο προεκλογικό αλισβερίσι της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία καλεί σε Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, σήμερα Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία των Λιονταριών, τους γονείς, τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Τους καλεί να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι γονείς αγανακτισμένοι τονίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία κρατική ευθύνη καθώς εκτός των άλλων καλούμαστε να πληρώνουμε τα τροφεία των παιδιών μας στους παιδικούς σταθμούς. Για τη συντήρηση των σχολείων (πετρέλαιο θέρμανσης, καθαρίστριες, όργανα γυμναστικής, κουρτίνες, βαψίματα, κ.ά.) και φροντιστήρια. Να πληρώνουμε για ξένες γλώσσες, τη μουσική παιδεία, την άθληση των παιδιών μας, ενώ όλες αυτές οι δραστηριότητες έπρεπε να καλύπτονται από το ίδιο το σχολείο με κρατική ευθύνη».

Και συμπληρώνουν: Οι γονείς απορρίπτουν το σχολείο αυτό και αγωνίζονται για ένα σχολείο με τη ζωή για τη ζωή. «Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό σχολείο για όλους. Σχολείο με άλλες κοινωνικές αξίες που θα διαμορφώνει ελεύθερες προσωπικότητες με ολόπλευρη μόρφωση και ενιαία - γενική αντίληψη του κόσμου και της ύπαρξής τους...».

Τέλος, ζητούν την κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό, την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, την οριστική επίλυση των κτιριακών και υλικοτεχνικών προβλημάτων στο Ηράκλειο, κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ