ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνος κρίκος εμπλοκής της χώρας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

MotionTeam

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την τροποποίηση της «Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας» και τις δηλώσεις των ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια - Αντ. Μπλίνκεν:

«Η κατ' όνομα "αμυντική" - αλλά στην πραγματικότητα πολύ επιθετική - Συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ συνιστά έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε, η αναφορά του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην προσφορά της Ελλάδας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν προδιαγράφει πολλά και νέα "Αφγανιστάν" με την ενεργό ελληνική συμμετοχή.

Με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, που είναι 5ετής και στη συνέχεια παρατείνεται επ' αόριστον, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ' ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, προβλέποντας την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες. Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής "ΝΑΤΟ 2030" και της μετακίνησης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τα μάτια στραμμένα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτόν τον ρόλο υπηρετεί και η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης ως σημείου αναφοράς για τις επιχειρήσεις και ασκήσεις του αμερικανικού στρατού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τον Στρατηγικό Διάλογο και τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών που παίρνουν και στρατιωτικό - πολεμικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας.

Το επιχείρημα ότι μ' αυτόν τον τρόπο "θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας" είναι πέρα για πέρα ψεύτικο και παραπλανητικό. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα, παζαρεύουν με τη "σύμμαχο" Τουρκία για την απόσπασή της απ' τη ρωσική επιρροή, ενώ κύριο μέλημά τους είναι η διατήρηση της συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Από αυτήν την άποψη και η επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, περί στήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σεβασμού του διεθνές δικαίου είναι "στάχτη στα μάτια". Παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν απ' τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, όμως αυτό όχι μόνο δεν περιόρισε την επικίνδυνη κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο αλλά αντίθετα συνδέθηκε με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Αλλωστε, η Ιστορία είναι γεμάτη από συμφωνίες και δηλώσεις που "έμειναν στα χαρτιά", στο πλαίσιο της συνεχούς αναδιάταξης των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως και η αντίστοιχη με τη Γαλλία, υπηρετεί τελικά τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου και για χάρη των δικών του συμφερόντων οι ελληνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ρόλο "πρωτοπαλίκαρου" στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η ειδική αναφορά στις επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες που συνοδεύουν τη στρατιωτική συμφωνία.

Αποτελεί περισσότερο από ποτέ ανάγκη να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, για να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Και με μπόρα και με βροχή, έξω οι Αμερικανοί!»
  • Αναβλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών οι χτεσινές παραστάσεις διαμαρτυρίας αλλά το μήνυμα στάλθηκε
  • Η ΚΝΕ συνεχίζει την πολύμορφη δράση για την ακύρωση της Συμφωνίας για τις βάσεις

RIZOSPASTIS

«Και με μπόρα και με βροχή, έξω οι Αμερικανοί!».

Μπορεί οι προγραμματισμένες για χτες το απόγευμα παραστάσεις διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και στο αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη να αναβλήθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της άσχημης κατάστασης που διαμορφώθηκε με τους πλημμυρισμένους δρόμους, ωστόσο τα μέλη της ΚΝΕ εξασφάλισαν ότι το μήνυμα ενάντια στην επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις στάλθηκε.

Με αποφασιστικότητα, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, βρέθηκαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και με τα πανό και τα συνθήματά τους έστειλαν μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

«Συνεχίζουμε την πολύμορφη δράση μας στους χώρους που ζει, μορφώνεται και εργάζεται η νέα γενιά για την ακύρωση της Συμφωνίας, την απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ», σημειώνει στο σχετικό ενημερωτικό του σημείωμα το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης της Συμφωνίας

Πρόταση για ψήφισμα κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), προκειμένου το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση και να δηλώσει την κατηγορηματική του αντίθεση στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να μην την καταθέσει στη Βουλή.

Η πρόταση ψηφίσματος κατατέθηκε στον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, καθώς και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων σε αυτό. Οπως αναφέρει το κείμενο της πρότασης, η Συμφωνία αυξάνει τον αριθμό των βάσεων στην περιοχή σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα και βαθαίνει την εμπλοκή τη χώρας και στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στόχο που άλλωστε υπηρετεί και η πρόσφατη συμφωνία «αμυντικής συνδρομής» Ελλάδας - Γαλλίας, σηματοδοτώντας νέους, μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό.

«Με τη συγκεκριμένη συμφωνία», αναφέρεται επίσης, «η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στα βήματα αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει για λογαριασμό των ΗΠΑ μεγαλύτερες δεσμεύσεις με την εγκατάσταση νέων βάσεων και υποδομών (...) βάζοντας στο στόχαστρο τις στρατιωτικές, λιμενικές, ενεργειακές και άλλες υποδομές της περιοχής».

Μάλιστα, προσθέτει πως «η ανανέωση της Συμφωνίας δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ούτε με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, αντίθετα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους αντιποίνων από χώρες που η πολεμική προετοιμασία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή μας στρέφεται εναντίον τους.

Οι σχεδιασμοί τους για την περιοχή μας υπηρετούν συμφέροντα μεγάλων ξένων και ντόπιων οικονομικών ομίλων. Σε αυτούς παραδίδονται οι υποδομές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι οδικοί άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής μας. Τα περιβόητα "ανταποδοτικά οφέλη" που προπαγανδίζουν διάφοροι, για να εξασφαλίσουν τη στήριξη ή την ανοχή του λαού σε αυτούς τους σχεδιασμούς, είναι "χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς". Ο λαός της περιοχής έχει πρόσφατη αρνητική πείρα από τα περιβόητα "ανταποδοτικά" για να περάσει ο TAP».

ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Το πλησίασμα των ΝΑΤΟικών υποδομών θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά αντίμετρα»

Πριν καλά καλά πέσουν οι υπογραφές για τη νέα κατάπτυστη Συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για τις βάσεις, σε νέα προειδοποίηση ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο «στόχαστρο» των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας προχώρησε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Star».

Οπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, «το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα». Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «τάσσεται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς» και χαρακτήρισε την πολιτική που εφαρμόζει η Δύση «εσφαλμένη» και «κοντόφθαλμη», κάνοντας παράλληλα λόγο για «επιθετικές και μη φιλικές κινήσεις».

Οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ξετυλίγονται στην περιοχή δεν εγγυάται ασφάλεια, αλλά αντίθετα αυξάνει τους κινδύνους για τον λαό, μετατρέποντας περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη σε «μαγνήτη» των «στρατιωτικών αντίμετρων», δηλαδή σε στόχους για τους αντιπάλους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε... αρκετή εμπλοκή των ΗΠΑ λέει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Δε βρήκε «αρκετά» τα ανταλλάγματα ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας δρομολογήθηκαν επί ημερών του, μαζί με την καθιέρωση του «Στρατηγικού Διαλόγου».

Παρουσιάζοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοια ανταλλάγματα για τον λαό από την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και «ξεπλένοντας» ξετσίπωτα τις ΗΠΑ ως δήθεν «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με ανακοίνωσή του στέκεται στην πρόβλεψη για επ' αόριστον ανανέωση και σημειώνει ότι «ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας», προσθέτοντας ότι «δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»!

Παράλληλα προσθέτει πως «η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της "Ελλάδας - προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου", αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους...», επιχειρώντας να κρύψει έτσι το «κοινό δόγμα» που υπηρέτησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, τη στρατηγική της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης για μεγαλύτερο μερίδιο από τη «λεία», μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ