ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
Αόρατοι

Τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν σχετική μείωση της ανεργίας τον περασμένο Αύγουστο, στο 13,9% από 16,9% τον ίδιο μήνα πέρυσι, «ανεμίζει» η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την «αποτελεσματικότητα» της πολιτικής της. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η τουριστική κίνηση, που απορροφά ενός μέρος των ανέργων, ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με φέτος. Αυτό εξηγεί έως ένα βαθμό τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας στην καρδιά της φετινής τουριστικής σεζόν. Πάει πολύ επομένως να πανηγυρίζει η κυβέρνηση, συγκρίνοντας δύο περιόδους που είναι εντελώς ανόμοιες μεταξύ τους. Σύμφωνα πάντως με την ΕΛΣΤΑΤ, το 13,9% της ανεργίας αντιστοιχεί σε 655.644 ανέργους. Το στοιχείο αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με την καταγραφή του ΟΑΕΔ, που τον ίδιο μήνα (Αύγουστος 2021) «μετρούσε» 996.733 άτομα, εκ των οποίων οι 977.325 αναζητούσαν εργασία. Στην καταγραφή του ΟΑΕΔ, οι αριθμοί αυτοί δεν προκύπτουν από κάποια δειγματοληπτική έρευνα, δεν είναι στατιστικά στοιχεία, αλλά πραγματικοί άνθρωποι με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Πού ...εξαφανίστηκαν επομένως περίπου 340.000 άνεργοι, τα ονόματα των οποίων καταγράφονται στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ; Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδόν 1 εκατ. άνεργοι που βρίσκονται σταθερά στις λίστες του ΟΑΕΔ, είναι «σήμα κατατεθέν» της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που για την καταπολέμηση τάχα της ανεργίας μπουκώνουν το κεφάλαιο με χρήμα και προνόμια, στο πλαίσιο των «ενεργητικών πολιτικών» για την απασχόληση. Το ίδιο κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, δίνοντας 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε νέα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, για τη στήριξη των ομίλων και όχι των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

Παράλληλα...

Με τη λογική των «ανταλλαγμάτων» στη Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη στη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, που αποτελεί στρατηγική του κεφαλαίου και ταυτόχρονα ξεπλένει τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, μέρος του οποίου είναι και η Συμφωνία που υπέγραψε χτες η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι η «αναβάθμιση» για παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο απέναντι στη Ρωσία είναι επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί «αν υπάρχουν στην Ελλάδα όπλα που σημαδεύουν κάπου αλλού, θα υπάρχουν και κάπου αλλού όπλα που σημαδεύουν την Ελλάδα», σύμφωνα με τη χτεσινή «Αυγή». Το ίδιο ισχύει και με την αναβάθμιση των άλλων βάσεων, οι οποίες, όπως ...ανακαλύπτει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενταγμένες στην αντιπαράθεση των Ευρωατλαντικών με τη Ρωσία και την Κίνα. Βέβαια, η συζήτηση για την επέκταση του «αμερικανικού αποτυπώματος» στην Ελλάδα ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επί των ημερών του η βάση της Σούδας γνώρισε μεγάλες «δόξες», το ίδιο και οι συνέργειες με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα περιέχονται στη νέα Συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ήταν «ψιλά γράμματα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν υπήρχε μια αμερικανική δήλωση καταδίκης των τουρκικών αμφισβητήσεων σε Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο και Κυπριακό και αν αυτή συμπληρωνόταν από συγκεκριμένα στρατιωτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

... σύμπαντα

Με άλλα λόγια, δεν είναι κακό που η Ελλάδα χώνεται βαθύτερα «στο στόμα του λύκου» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, αρκεί να υπάρξει ένα «νεύμα» συμπαράστασης από τις ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, που έχει τόση αξία, όση και οι προηγούμενες δηλώσεις των Αμερικανών ΥΠΕΞ, όταν υπέγραφαν την ανανέωση της ίδιας Συμφωνίας. Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τα Ελληνοτουρκικά και την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας ως δύο «παράλληλα σύμπαντα», όπου στο ένα μπορείς να καταγράφεις «επιτυχίες» για την αστική τάξη και να ζητάς ανταλλάγματα για το άλλο. `Η ότι μπορεί η κόντρα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Κίνα και τη Ρωσία να δυναμώνει, χωρίς να επηρεάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή. Αυτό που κρύβουν είναι ότι η εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια είναι αυτή που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ίδια ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δίνουν αέρα στα πανιά των τουρκικών αμφισβητήσεων, στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής, για την οποία «εργάζεται» και η ελληνική αστική τάξη, μαζί με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ουρές

Με την πανδημία να καλπάζει ξανά στη Βόρεια Ελλάδα, η έναρξη των μαθημάτων στη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη της χώρας, στο ΑΠΘ, χαρακτηρίστηκε από τις ατελείωτες ουρές των φοιτητών: Για να παρακολουθήσουν μαθήματα, για να παραδώσουν τα αναγκαία έγγραφα στις γραμματείες, για ένα πακέτο φαΐ από τη λέσχη. Ο συνωστισμός δεν τελειώνει εκεί, αλλά συνεχίζεται σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες, διαδρόμους και αμφιθέατρα. Η εικόνα αυτή, που αξιοποιείται ήδη από διάφορες πλευρές για να επανέλθει το σχέδιο της τηλεκπαίδευσης, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας «προχειρότητας» ή «λάθος διαχείρισης». Είναι συνέπεια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας. Αυτό επιβεβαιώνουν τα 500 τουλάχιστον κενά σε διδακτικό προσωπικό που υπάρχουν στο ΑΠΘ. Αυτό αποτυπώνουν οι γερασμένες και ανεπαρκείς υποδομές. Αυτό δείχνει όμως και η άρνηση της κυβέρνησης όλους τους προηγούμενους μήνες να πάρει ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων, όπως αυτά που πρόβαλλαν με τους μαζικούς αγώνες τους οι φοιτητές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1608 Γεννιέται ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1837 Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

1844 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε.

1878 Υπογράφεται η Σύμβαση (Χάρτα) της Χαλέπας, μεταξύ της οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών, με την οποία η Κρήτη αποκτούσε ουσιαστικά καθεστώς αυτονομίας.

1902 Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Ερντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.

1917 Στην πόλη Βενσέν της Γαλλίας εκτελείται η Μαργαρίτα Ζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών.

1927 Οι Σοβιετικοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ίδρυση της Εταιρείας Επιστημόνων και Τεχνικών με σκοπό τη συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

1944 Αναθαρρημένες από την παρουσία των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι «εθνικές» αστικές οργανώσεις πραγματοποιούν αντικομμουνιστική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

1946 Αυτοκτονεί στο κελί του λίγο πριν την προκαθορισμένη εκτέλεσή του ο Χέρμαν Γκέρινγκ, κορυφαίο στέλεχος των ναζί, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Χίτλερ.

1946 Διλοχία του κυβερνητικού στρατού που μετείχε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κατερίνης, εξεγείρεται κατά των αξιωματικών και περνά με τον Δημοκρατικό Στρατό.

1948 Με ορμητική επίθεση τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού στον Γράμμο διαλύουν λόχο του 620 κυβερνητικού Τάγματος και καταλαμβάνουν το ύψωμα 1906. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα χωριά Μονόπυλο, Σλήμντιτσα, Γράμμοστα, Μυροβλήτη και Πευκόφυτο στον Γράμμο.

1958 Ξεκινά τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (15-18/10/1958). Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση της ενδοαστικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της ΓΣΕΕ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Φ. Μακρή και του Δ. Θεοδώρου. Η διαπάλη αυτή αντικατόπτριζε και συνδεόταν σε ένα βαθμό με τις αντίστοιχες συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα την ίδια περίοδο στις γραμμές της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ), μεταξύ των προσκείμενων στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της βρετανικής Πρεσβείας, η επιδιωκόμενη αντικατάσταση του Φ. Μακρή ως ΓΓ της ΓΣΕΕ είχε να κάνει και με το γεγονός ότι «έπαψε να είναι ικανοποιητικός ως αντικομμουνιστικός παράγοντας από πλευράς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA)...». Τελικά η ομάδα Θεοδώρου διασπάστηκε από τη ΓΣΕΕ συγκροτώντας χωριστή συνδικαλιστική κίνηση.

1964 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Κολ Πόρτερ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ