ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Σκυταλοδρομία

Από «έγκριτους» σχολιαστές σε μεγάλα αστικά ΜΜΕ, ως την υπεράσπιση των ναζί εγκληματιών μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και ξανά πίσω στα ίδια αστικά ΜΜΕ, με επιχειρηματολογία καρμπόν, συνεχίζεται καθημερινά μια «σκυταλοδρομία» «ξεπλύματος» της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής και επίθεσης στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με αιχμή τον ισχυρισμό ότι οι ναζί... «δεν είχαν δίκαιη δίκη» και με μπόλικες δόσεις από την απαράδεκτη και ανιστόρητη θεωρία «των δύο άκρων». Ετσι και προχτές, μέσα από την πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ, κάπου ανάμεσα στην επίθεση στις μαθητικές κινητοποιήσεις και... στους εργαζόμενους που διαδήλωσαν την Πρωτομαγιά, έσκασε και το γνωστό φασιστοειδές Τζήμερος, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη και επαναλαμβάνοντας όσα είπε μια μέρα πριν στο δικαστήριο ο επίσης γνωστός χουντικός Κ. Πλεύρης, δικηγόρος του ναζιστή Λαγού. Βρίσκοντας φιλόξενη στέγη στο γνωστό «στέκι» των κάθε λογής αντικομμουνιστών, στον ΣΚΑΪ, επιτέθηκε και αυτός στη μεγαλειώδη λαϊκή διαδήλωση τη μέρα της ανακοίνωσης της απόφασης, κατήγγειλε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων για παράβαση νόμου περί... «ουδετερότητας απέναντι σε κόμματα», επειδή καταδίκασαν τη ναζιστική συμμορία και καλούσαν στη συγκέντρωση (!), έφτασε στο σημείο να πει ότι η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης έγινε... «με πέτσινο πέναλτι» και προέτρεξε να δώσει την ιδέα στους ναζί ότι μπορούν γι' αυτό να προσφύγουν μέχρι και στο Δικαστήριο της ΕΕ! Το όλο παραλήρημα δεν θα μπορούσε βέβαια να μην ολοκληρωθεί με την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό και το όνειρό του ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία και δράση του ΚΚΕ. Ο καταμερισμός του συγκεκριμένου φασιστοειδούς είναι γνωστός, ίσως μάλιστα να ελπίζει τώρα και σε κάποια αναβάθμιση. Ωστόσο, η συνολική αυτή σκυταλοδρομία επιβεβαιώνει τι βρίσκεται πραγματικά στο στόχαστρο των αστικών επιτελείων και την ανάγκη να δοθεί αποφασιστική απάντηση από τους εργαζόμενους και το λαό.

Απάντηση

«Ρέστα» έδωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, συνεχίζοντας τον προκλητικό και υποκριτικό εμπαιγμό μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, καθώς τάχθηκε υπέρ του «διαλόγου», με «δημοκρατικές μεθόδους». Σαν να μη συνέβη ποτέ η επίθεση των ΜΑΤ στους μαθητές έξω από την πύλη του υπουργείου Παιδείας την περασμένη Παρασκευή, σαν να μην έχει αμολήσει η κυβέρνηση τα παπαγαλάκια της για να συκοφαντούν και να βρίζουν τους μαθητές και τους πιο πρωτοπόρους στα σχολεία. Η υπουργός χαρακτήρισε μάλιστα «παιδαγωγικό» το μέτρο του αποκλεισμού από την τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που μετέχουν σε καταλήψεις. Στο διά ταύτα, όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να φορτώνει σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς την ευθύνη για την προστασία από τον κορονοϊό, με αστεία μάλιστα «επιχειρήματα», όπως ότι «και πέντε παιδιά να βάλεις σε μια τάξη, π.χ. της Α' Γυμνασίου, η φυσική τους τάση θα είναι να έρθουν κοντά μεταξύ τους». Επομένως, ποιος ο λόγος για μικρότερα τμήματα, περισσότερες αίθουσες, περισσότερους δασκάλους και καθαρίστριες; Με τέτοια προκλητικά επιχειρήματα, που η κυβέρνηση καλύπτει πίσω από τη γνώμη ή και τη σιωπή των «ειδικών», η κατάσταση στα σχολεία παραμένει έκρυθμη, παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού, με στατιστικά που δεν υπακούν σε καμιά λογική, αφού καμιά ιχνηλάτηση δεν γίνεται σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων, ούτε βέβαια και γενικευμένα τεστ. Ακόμα και οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων βάζουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας σε συνθήκες πανδημίας. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις και τα ψέματα δίνει απάντηση ο αγώνας των μαθητών, που συνεχίζεται με τα σημερινά μαθητικά συλλαλητήρια, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με τα δίκαια αιτήματά τους.

Δέκα προς ένα

Με «παχείς τίτλους» παρουσίασε ο Τύπος την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για την επιστροφή ενός μέρους από τα κλεμμένα αναδρομικά των συνταξιούχων, κρύβοντας ότι με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση θέλει να βάλει ταφόπλακα στις απαιτήσεις των συνταξιούχων για όλες διαχρονικά τις περικοπές και τις μειώσεις. Λίγο πιο δίπλα, όμως, στις «σομόν σελίδες», περιγράφοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, οι ίδιοι «αναλυτές» διαπίστωναν πως μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων που προβλέπονται για το 2021 είναι η φορολόγηση των αναδρομικών! Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι των επιστροφών θα πρέπει του χρόνου να πληρώσουν αναδρομικό φόρο και εισφορά αλληλεγγύης που μπορεί να φτάνουν και το 30% των όσων θα πάρουν φέτος! Αν σε αυτά προστεθούν η ακρίβεια και τα υπόλοιπα χαράτσια, μιλάμε για... τον ορισμό τού «ένα σου δίνουν, δέκα σου παίρνουν». Οι συνταξιούχοι δεν είναι βέβαια οι μόνοι, αφού την ίδια εικόνα του «φουσκωμένου λογαριασμού» για τα ελάχιστα ψίχουλα που πετάει σήμερα η κυβέρνηση, θα βρουν μπροστά τους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και πάει λέγοντας, σε αντίθεση με φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και τα προνόμια που περιγράφει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ώρα λοιπόν που η ΝΔ «ράβει το κουστουμάκι» και τσακώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν ο λαός θα πληρώσει το μπιλιετάκι μαζεμένο ή σε δόσεις, ο λαός έχει μια επιλογή: Να το γυρίσει στους αποστολείς πάραυτα.

Δεν κρατιούνται

Είπαν και ξανάπαν για το «αυγό του φιδιού», αποθέωσαν ξανά και ξανά τη «δημοκρατία που νίκησε», ύμνησαν τη Δικαιοσύνη που «αποφάσισε σωστά», έβγαλαν κι έναν δεκάρικο για το «ποτέ ξανά Χρυσή Αυγή» και ύστερα άρχισαν να κυνηγούν τον ναζιστή και κατάδικο Λαγό για μια δήλωση ακόμα και κάτω από το σπίτι του! Ο λόγος για την κρατική ΕΡΤ και ορισμένα άλλα κανάλια, που δεν άντεξαν στον πειρασμό και έδωσαν βήμα στον εγκληματία πρώην χρυσαυγίτη, τη μέρα που μαζί με τον ακροδεξιό και αντικομμουνιστή δικηγόρο Πλεύρη οργάνωνε το σόου του μέσα κι έξω από το Εφετείο. Τι κι αν είναι πλέον καταδικασμένος και με τη βούλα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης! Κι ας αφήσουν τις αστείες δικαιολογίες ότι αυτό επιβάλλουν η «δεοντολογία» και οι «ανάγκες της ενημέρωσης». Τα ίδια έλεγαν και τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη ή οι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, που χαριεντίζονταν με τους χρυσαυγίτες, δίνοντάς τους υπόσταση και άλλοθι, με τη δικαιολογία ότι αυτό επέβαλαν τα πρωτόκολλα και οι θεσμοί. Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί, ειδικά με το βεβαρημένο παρελθόν των αστικών ΜΜΕ στον εξωραϊσμό της Χρυσής Αυγής. Ο λαός όμως δεν πρέπει να το ανεχτεί. Η μαζική παρουσία του τις προηγούμενες μέρες έξω από το Εφετείο να «αναβαθμιστεί» σε διαρκή επιφυλακή απέναντι στο φασισμό, σε ασίγαστη πάλη ενάντια στο σάπιο σύστημα που τον θρέφει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1608 Γεννιέται ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1837 Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

1844 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε.

1878 Υπογράφεται η Σύμβαση (Χάρτα) της Χαλέπας, μεταξύ της οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών, με την οποία η Κρήτη αποκτούσε ουσιαστικά καθεστώς αυτονομίας.

1902 Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Ερντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.

1917 Στην πόλη Βενσέν της Γαλλίας εκτελείται η Μαργαρίτα Ζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών.

1927 Οι Σοβιετικοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ίδρυση της Εταιρείας Επιστημόνων και Τεχνικών με σκοπό τη συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

1944 Αναθαρρημένες από την παρουσία των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι «εθνικές» αστικές οργανώσεις πραγματοποιούν αντικομμουνιστική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

1946 Αυτοκτονεί στο κελί του λίγο πριν από την προκαθορισμένη εκτέλεσή του ο Χέρμαν Γκέρινγκ, κορυφαίο στέλεχος των ναζί, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Χίτλερ.

1946 Διλοχία του κυβερνητικού στρατού που μετείχε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κατερίνης εξεγείρεται κατά των αξιωματικών και περνά με τον Δημοκρατικό Στρατό.

1948 Με ορμητική επίθεση, τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού στον Γράμμο διαλύουν λόχο του 620 κυβερνητικού τάγματος και καταλαμβάνουν το ύψωμα 1906. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα χωριά Μονόπυλο, Σλήμντιτσα, Γράμμοστα, Μυροβλήτη και Πευκόφυτο στον Γράμμο.

1958 Ξεκινά τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (15-18/10/1958). Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση της ενδοαστικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της ΓΣΕΕ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Φ. Μακρή και του Δ. Θεοδώρου. Η διαπάλη αυτή αντικατόπτριζε και συνδεόταν σε ένα βαθμό με τις αντίστοιχες συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα την ίδια περίοδο στις γραμμές της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ), μεταξύ των προσκείμενων στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της βρετανικής πρεσβείας, η επιδιωκόμενη αντικατάσταση του Φ. Μακρή ως γγ της ΓΣΕΕ είχε να κάνει και με το γεγονός ότι «έπαψε να είναι ικανοποιητικός ως αντικομμουνιστικός παράγοντας από πλευράς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA)...». Τελικά η ομάδα Θεοδώρου διασπάστηκε από τη ΓΣΕΕ συγκροτώντας χωριστή συνδικαλιστική κίνηση.

1964 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Κολ Πόρτερ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ