ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
Λιμάνι - στόχος

«Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η διασφάλιση της αμερικάνικης παρουσίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με όλες τις γεωστρατηγικές προεκτάσεις που ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό έχει». Η επισήμανση αυτή του Ν. Δένδια «κουμπώνει» απόλυτα με τις συχνές επισκέψεις Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη και τις επενδύσεις του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της πόλης, που συμπεριλήφθηκε στη Στρατιωτική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, μαζί με τη βάση της Σούδας, τη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο. Οι «γεωστρατηγικές προεκτάσεις», στις οποίες αναφέρεται ο ΥΠΕΞ, δεν είναι άλλες από τη δυνατότητα που παρέχει η Αλεξανδρούπολη στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να ελέγχουν τα Στενά του Ελλήσποντου, επιτηρώντας και εμποδίζοντας αν χρειαστεί την είσοδο - έξοδο των Ρώσων από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων που περιβάλλει το λιμάνι, το καθιστούν στρατηγικό κόμβο για την ταχεία προώθηση στρατιωτικού προσωπικού, πολεμικού υλικού και εμπορευμάτων προς τον βορρά, με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας και τον περιορισμό της ισχύος της στα Βαλκάνια. Αλλά και κόμβο μεταφοράς του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, για την ενεργειακή της απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η Αλεξανδρούπολη, με τη συναίνεση της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, αποκτά κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία, που είναι λόγος επαρκής για να αισθάνεται ο λαός ανασφάλεια, καθώς μετατρέπεται σε στόχο και μαγνήτη μεγάλων κινδύνων, ιδιαίτερα σε περίπτωση όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή.

Κοροϊδία

Οι «δόσεις» που θα πάρουν οι συνταξιούχοι ως αναδρομικά, η «καλή πορεία» του προϋπολογισμού και το «κλείδωμα» του «κοινωνικού μερίσματος» για το 2019 κυριαρχούν στην κυβερνητική προπαγάνδα, που προσπαθεί να πείσει ότι η «νέα εποχή» φέρνει τάχα την «ανάπτυξη για όλους». Τι αξιοποιεί δηλαδή; Ολα εκείνα που αξιοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ότι η ανάπτυξη είναι «δίκαιη», και τότε η ΝΔ τον κατηγορούσε για «παροχολογία». Τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, που είναι δικά τους κλεμμένα λεφτά, η «υπεραπόδοση» του προϋπολογισμού, που είναι το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, και το «κοινωνικό μέρισμα», που είναι το χαρτζιλίκι στους εξαθλιωμένους, αφού πρώτα τους στράγγισαν οι κυβερνητικές πολιτικές, είναι η ξαναζεσταμένη σούπα της καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών. Ομως, την ίδια στιγμή που η ΝΔ φτιάχνει τέτοιο κλίμα, στη Βουλή συζητιέται το πολυνομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, με το οποίο η κυβέρνηση περνάει στην επόμενη «πίστα» τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις: Ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές, αδειοδοτήσεις εξπρές για τις μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων, συντριβή των ΣΣΕ, ωμή παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα, νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνει το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο. Είναι αυτά που δίνουν απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία γύρω από την «καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού» και την προσπάθεια να ταυτιστεί και να στηρίξει ο λαός τούς «αναπτυξιακούς» στόχους του κεφαλαίου.

Αρπαγες

Τα στατιστικά των τραπεζών δείχνουν αύξηση των πλειστηριασμών κατά 20% τους τελευταίους μήνες, οπότε «ωριμάζουν» ορισμένες από τις παρεμβάσεις της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, που «αδυνάτισαν» παραπέρα το υποτυπώδες προστατευτικό πλαίσιο για τη λαϊκή κατοικία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τέταρτο τρίμηνο του 2019 που ήδη «τρέχει», είναι προγραμματισμένοι 6.425 πλειστηριασμοί, ενώ μόνο τον Σεπτέμβρη δρομολογήθηκε η εκποίηση 3.195 ακινήτων, καταγράφοντας αύξηση κατά 18% σε σχέση με πέρυσι. Για τον Οκτώβρη είναι προγραμματισμένοι άλλοι 3.214 πλειστηριασμοί, προκειμένου στα τέλη του χρόνου να έχει πιαστεί ο στόχος για 25.000 - 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων, έναντι 22.447 το 2018. Οπως σημειώνεται μάλιστα, στα ακίνητα που πλειστηριάζονται δεν υπάρχει πλέον όριο, αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει μπει σε κάποιο καθεστώς προστασίας, ή αποβλήθηκε στην πορεία. Επομένως, οι επερχόμενοι πλειστηριασμοί περιλαμβάνουν και πολλά μικρά ή μεσαία διαμερίσματα. Πάντως, πέρα απ' όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, το σφίξιμο της θηλιάς γύρω από τη λαϊκή κατοικία έχει και εισπρακτικό χαρακτήρα, αφού όσοι έχουν λάβει το χαρτί της κατάσχεσης και αναζητήσουν στο «παρά 5» να ρυθμίσουν το δάνειο, υποχρεούνται από τις τράπεζες να καταβάλουν το 8% της οφειλής σε μετρητά προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό! Κάπως έτσι, κόμπο - κόμπο, τράπεζες, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι αφαιρούν και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την προστασία τάχα της λαϊκής κατοικίας, κάνοντας αναγκαίο να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και ο αγώνας μέσα από τα σωματεία και τους φορείς, για να μη βρεθεί καμιά εργατική - λαϊκή οικογένεια στο δρόμο, εξαιτίας χρεών στις τράπεζες.

Υπογραφή

Ρεσιτάλ υποκρισίας έδωσε και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη Υγείας και πρώην υπουργό Ανδ. Ξανθό να επισκέπτεται θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Αναφερόμενος μάλιστα στην κατάπτυστη ΠΝΠ της κυβέρνησης, την κατηγόρησε για «έλλειψη γνώσης και σεβασμού απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλλει χρόνια τώρα αυτή η κοινότητα ανθρώπων», καλώντας τη ΝΔ «να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση του εγκλήματος προς την "κοινότητα" του ΚΕΘΕΑ». Οσο όμως κι αν προσπαθεί ο πρώην υπουργός να θολώσει τα νερά, η ΝΔ παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής και σ' αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε πετσοκόψει τον προϋπολογισμό του Κέντρου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη νέων μονάδων και προγραμμάτων παρά τις επιτακτικές ανάγκες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, είχε επιβάλει ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και προγράμματα με ημερομηνία λήξης, υπονομεύοντας τη θεραπευτική διαδικασία, έφερε νόμο στη Βουλή (4139), τον οποίο ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, νομιμοποίησαν τους ιδιώτες να έχουν μαγαζάκια «πρόληψης και απεξάρτησης» έναντι αδράς αμοιβής και πολλά άλλα. Δίπλα στη σημερινή κυβέρνηση, επομένως, που πάει να βάλει ταφόπλακα στο σημερινό ΚΕΘΕΑ, το έγκλημα φέρει φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό πρέπει να του το «χρεώσουν» οι εργαζόμενοι του Κέντρου, οι χιλιάδες εξαρτημένοι και απεξαρτημένοι με τις οικογένειές τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1608 Γεννιέται ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1837 Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

1844 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε.

1878 Υπογράφεται η Σύμβαση (Χάρτα) της Χαλέπας, μεταξύ της οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών, με την οποία η Κρήτη αποκτούσε ουσιαστικά καθεστώς αυτονομίας.

1902 Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Ερντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.

1917 Στην πόλη Βενσέν της Γαλλίας εκτελείται η Μαργαρίτα Ζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών.

1927 Οι Σοβιετικοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ίδρυση της Εταιρείας Επιστημόνων και Τεχνικών, με σκοπό τη συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

1946 Αυτοκτονεί στο κελί του λίγο πριν από την προκαθορισμένη εκτέλεσή του ο Χέρμαν Γκέρινγκ, κορυφαίο στέλεχος των ναζί, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Χίτλερ.

1946 Διλοχία του κυβερνητικού στρατού που μετείχε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κατερίνης, εξεγείρεται κατά των αξιωματικών και περνά με τον Δημοκρατικό Στρατό.

1948 Με ορμητική επίθεση τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού στον Γράμμο διαλύουν λόχο του 620ού κυβερνητικού Τάγματος και καταλαμβάνουν το ύψωμα 1906. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα χωριά Μονόπυλο, Σλήμντιτσα, Γράμμοστα, Μυροβλήτη και Πευκόφυτο στον Γράμμο.

1958 Ξεκινά τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (15-18/10/1958). Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση της ενδοαστικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της ΓΣΕΕ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Φ. Μακρή και του Δ. Θεοδώρου. Η διαπάλη αυτή αντικατόπτριζε και συνδεόταν σε ένα βαθμό με τις αντίστοιχες συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα την ίδια περίοδο στις γραμμές της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ), μεταξύ των προσκείμενων στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της βρετανικής πρεσβείας, η επιδιωκόμενη αντικατάσταση του Φ. Μακρή ως γγ της ΓΣΕΕ είχε να κάνει και με το γεγονός ότι «έπαψε να είναι ικανοποιητικός ως αντικομμουνιστικός παράγοντας από πλευράς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA)...». Τελικά, η ομάδα Θεοδώρου αποσπάστηκε από τη ΓΣΕΕ, συγκροτώντας χωριστή συνδικαλιστική κίνηση.

1964 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Κολ Πόρτερ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org