ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΘΕΑ
Μεγάλη συναυλία αύριο στην πλατεία Συντάγματος

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην ΠΝΠ διατράνωσαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ κατά τη διάρκεια της ΓΣ

MotionTeam

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, η οποία αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης του Κέντρου.

Στη Γενική Συνέλευση εκπροσωπούνται ισότιμα με δικαίωμα ψήφου τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων στη φάση της επανένταξης, οι Σύλλογοι Οικογένειας, η κοινωνία (επίτιμα μέλη ΔΣ) και οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ.

Σύσσωμη η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση της θητείας του εκλεγμένου κατά τις 15/10/17 άμισθου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού.

Οι κινητοποιήσεις του ΚΕΘΕΑ συνεχίζονται με μεγάλη συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ αύριο, στην πλατεία Συντάγματος, στις 6.30 μ.μ.

Επιπλέον, αποφασίστηκε το ΔΣ να προσφύγει εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Η Γενική Συνέλευση δέσμευσε επίσης ομόφωνα όλα τα θεσμικά όργανα του ΚΕΘΕΑ να διαφυλάξουν το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού και τη δυνατότητά του να εκλέγει το Διοικητικό του Συμβούλιο από τη βάση.

Στο ίδιο πνεύμα ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό Επιτροπής Υποστήριξης του έργου και των αρχών του ΚΕΘΕΑ, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των μερών που συγκροτούν τη Γενική του Συνέλευση.

Κατάπτυστη ρατσιστική παρέμβαση της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης

Ανακοίνωση καταδίκης της από το Τομεακό Συμβούλιο Βόρειου Τομέα της ΚΝΕ

Με μία απαράδεκτη, ρατσιστική και άκρως επικίνδυνη επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης επιχειρεί να καλλιεργήσει ξενοφοβικά - φασιστικά αντανακλαστικά, στρέφοντας τη νεολαία της πόλης ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Με αφορμή τη συζήτηση περί μεταφοράς προσφύγων σε πτέρυγα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», που δεν χρησιμοποιείται, και καταφεύγοντας σε ένα ακροδεξιό - ξενοφοβικό παραλήρημα, η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης ισχυρίστηκε στην επιστολή της πως η ύπαρξη μεταναστών στην πόλη «θα προσελκύσει εγκληματίες που θα απειλούν τους ίδιους τους μετανάστες και εμάς στη συνέχεια», πως η πόλη «θα χρειαστεί την παράλληλη ύπαρξη μιας μονάδας του ΚΕΕΛΠΟ για την πρόληψη πανδημιών» και άλλα τέτοια φαιδρά.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες, δηλώνοντας ότι «είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση στη διαχείριση τόσο του Προσφυγικού όσο και του Μεταναστευτικού».

Με αφορμή την κατάπτυστη ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, το Τομεακό Συμβούλιο Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ακροδεξιούς Ορμπαν και Σαλβίνι και στηρίζει πιστά η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα απέραντο στρατόπεδο ψυχών, γεμάτο "Μόριες", καταδικάζοντας τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Η εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων, ανήλικων στην πλειοψηφία τους, στην πτέρυγα "Μπόμπολα" του Νοσοκομείου "Α. Φλέμινγκ" στα Μελίσσια, αποτελεί απόφαση διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με την κατασκευή και λειτουργία hot spots, τη μονιμοποίηση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, την καταστρατήγηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των προσφύγων, όπως η οικογενειακή επανένωση κ.ά. Μπορούν να αξιοποιηθούν άλλοι χώροι, καταλληλότεροι, για τη διαμονή τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό τους, μπλοκάροντας κάθε προσπάθεια καλλιέργειας ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιδράσεων.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στα παιδιά που μαζί με τις οικογένειές τους ξεριζώθηκαν από τις χώρες και τα σπίτια τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Εχουμε κοινές αγωνίες, πολλά κοινά προβλήματα.

Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο! Κυβερνήσεις, ΕΕ και ΝΑΤΟ ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας με τους πρόσφυγες και τις άθλιες συνθήκες παραμονής και διαμονής τους. Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια που βιώνουμε σήμερα εμείς και οι οικογένειές μας. Είναι οι ίδιοι με αυτούς που ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα συνολικά στα σχολεία και στην Εκπαίδευση.

Καλούμε τους νέους και τις νέες της περιοχής μας να σταθούν απέναντι στις φασιστικές κραυγές, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες και στους πρόσφυγες».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Απαιτεί μέτρα για το δρόμο - «καρμανιόλα» Πάτρας - Πύργου

Ανακοίνωση για την άθλια κατάσταση της ΝΕΟ Πατρών - Πύργου, όπου πριν από λίγες μέρες, σε ένα ακόμα τροχαίο δυστύχημα κοντά στα Βραχνέικα και στα φανάρια της ΒΙΠΕ, σκοτώθηκαν δυο νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι της περιοχής, εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Οι δύο εργαζόμενοι, με καταγωγή από την Πάτρα και το Αχαϊκό, είχαν σχολάσει από τη δουλειά τους στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών και επέστρεφαν στα σπίτια τους, όταν σε τροχαίο που ενεπλάκησαν, κόπηκε το νήμα της ζωής τους.

«Πριν λίγες μέρες θρηνήσαμε δύο ακόμη συναδέλφους μας, εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΕΛΠΑΚ. Αυτήν τη φορά οι συνάδελφοί μας δεν γύρισαν στις οικογένειές τους μετά από θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο - "καρμανιόλα" Πατρών - Πύργου», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο εργατών.

«Καταγγέλλουμε την καθυστέρηση με ευθύνη των κυβερνήσεων στη δημιουργία ενός σύγχρονου οδικού άξονα που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενοι μετακινούνται καθημερινά από και προς τη ΒΙΠΕ Πάτρας με αυτόν τον οδικό άξονα», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Το ότι δεν έχουν γίνει σήμερα τέτοια έργα, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά δεν αποτελούν έργα προτεραιότητας για τους επιχειρηματίες, δεν βγάζουν κέρδος. Καρφί δεν τους καίγεται για την ασφαλή και οικονομική μετακίνηση του λαού και των εργαζομένων της περιοχής.

Αυτή η απαράδεκτη εγκληματική πολιτική του κόστους - οφέλους, με την οποία σχεδιάζει τα έργα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η βασική αιτία ανύπαρκτων ή υποτυπωδών υποδομών που αφορούν τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Απαιτούμε άμεσα τη δημιουργία του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, ενός έργου χωρίς διόδια και ταυτόχρονα με σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν ανεχόμαστε άλλους νεκρούς συναδέλφους μας!».

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Η νέα διοίκηση παρέλαβε τη σκυτάλη

Το γεγονός ότι και η νέα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ είναι ταγμένη στη συνέχιση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων αναδεικνύει το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ, σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Οπως επισημαίνει, από τη μεριά της διοίκησης περιγράφηκε με σαφήνεια η κατεύθυνση της διατήρησης των εργολαβιών, της μείωσης των μισθών, της αξιοποίησης των μεταλλείων από ιδιώτες, το σπάσιμο της ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια για να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή της. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι ο διευθύνων σύμβουλος έφθασε στο σημείο να εξαρτά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων... από τα κέρδη της επιχείρησης, ενώ προέβαλε την αντίληψη ότι οι απεργίες δεν βοηθάνε.

Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», σχολιάζοντας τις δηλώσεις της διοίκησης, σημειώνει: «Οι πανηγυρισμοί της ΔΑΚΕ ότι άλλαξαν η κυβέρνηση και η διοίκηση και οι εργαζόμενοι θα βλέπαμε "άσπρη μέρα" έπεσαν στο κενό με το "καλημέρα"».

Και προσθέτει: «Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή. Η ΝΔ θα συνεχίσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ (...) Στόχος τους είναι να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ ως "λεία" σε επιχειρηματικούς ομίλους και να την κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν, αλλάζοντας ακόμη και τον παραγωγικό της χαρακτήρα. Αυτός ο στόχος προαπαιτεί την καταστρατήγηση κάθε εργατικού δικαιώματος, μισθών και θέσεων εργασίας».

Απέναντι σε αυτά τα αντεργατικά σχέδια, τονίζει, «άμεσα θα πρέπει να προκηρυχθεί Γενική Συνέλευση και να υπάρξει συντονισμός με τα άλλα σωματεία (...) Απαιτούμε εδώ και τώρα την ακύρωση των σχεδίων της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και την άμεση χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό της από τον κύριο μέτοχο, το κράτος. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την υπογραφή στη συμφωνημένη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Πυρκαγιά στο Πέραμα δίπλα στα καζάνια

Λαχτάρισαν και χτες οι κάτοικοι του Περάματος όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις παρυφές του όρους Αιγάλεω, δίπλα στον οικιστικό ιστό της πόλης και σε απόσταση αναπνοής από τα καζάνια πετρελαιοειδών. Η κατάσβεσή της διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πήραν μέρος 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε σε περιοχή χαμηλής βλάστησης, ήταν η δεύτερη μέσα σε 4 μήνες (24 Ιούλη) που ξεσπάει στην ίδια περιοχή ξεσηκώνοντας το λαό του Περάματος στο πόδι και προειδοποιώντας για τα χειρότερα.

Το νέο αυτό περιστατικό έθεσε ξανά στην ημερήσια διάταξη την επιτακτική ανάγκη για τη μετεγκατάσταση τώρα εκτός οικιστικού ιστού των δεξαμενών των εταιρειών πετρελαιοειδών, των «καζανιών του θανάτου». Δηλαδή, τα 140 καζάνια γεμάτα πετρελαιοειδή, που δημιουργούν μια βόμβα μεγατόνων στο κέντρο της πόλης, πάνω στον μοναδικό δρόμο διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος, πολύ κοντά σε σχολεία, στα οποία φοιτούν και εργάζονται πάνω από 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Η λειτουργία όλων των δεξαμενών, που δηλητηριάζουν την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της εργατούπολης του Περάματος, είχε σταματήσει με τους αγώνες των κατοίκων εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η πλήρης επαναλειτουργία τους είναι «έργο» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την αρωγή βέβαια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Τα «καζάνια του θανάτου» «ξαναζωντάνεψαν» από το συνολικό «αναπτυξιακό» σχέδιο των μονοπωλίων που εκμεταλλεύονται το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο προσυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εγγυάται την πλήρη εφαρμογή του η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ