ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Οχτώβρη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μάχες για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»

Νέα επιχείρηση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός

Τουρκικά άρματα μάχης στη μεθόριο με τη Συρία

Copyright 2017 The Associated

Τουρκικά άρματα μάχης στη μεθόριο με τη Συρία
Σε νέα καμπή περνούν οι εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας, με αφορμή τις προσπάθειες των τριών εγγυητριών δυνάμεων της εκεχειρίας, (Ρωσία, Τουρκία και Ιράν) για τη θέσπιση των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Οι ζώνες αυτές υποτίθεται πως περιορίζονται στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στην Ανατολική Γούτα, στην κεντρική επαρχία Χομς και θύλακες της νότιας Συρίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα να αυξηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να ξεκινήσει τη Δευτέρα νέα στρατιωτική επέμβαση στο συριακό έδαφος με επίκεντρο τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, προκάλεσε αίσθηση καθώς η όποια έκβασή της αναμένεται να επηρεάσει και τις άλλες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Η έκβαση των τουρκικών επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ είναι σημαντική, γιατί έχει ως απώτερο στόχο όχι την εκτόπιση των (παλιών γνώριμων της Αγκυρας) τζιχαντιστών του «Ταχρίρ αλ Σαμ» (πρώην «Μετώπου Νούσρα» της «Αλ Κάιντα»), αλλά την αποτροπή αυτόνομου κουρδικού θύλακα στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα Τούρκοι κομάντος δεν ξεκίνησαν μόνο αναγνωριστικές επιχειρήσεις στην επαρχία Ιντλίμπ για να καθορίσουν 14 διαφορετικά σημεία «εποπτείας», όπου θα αναπτυχθούν περίπου 500 παρατηρητές από την Τουρκία, το Ιράν και τη Ρωσία. Εστειλαν και μη επανδρωμένα, κατασκοπευτικά αεροσκάφη στην παρακείμενη περιοχή Αφρίν, που ελέγχεται κυρίως από τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG, που η Αγκυρα τις αντιμετωπίζει σαν «παρακλάδι» του ΡΚΚ και «τρομοκρατικές». Οι Τούρκοι δεν δικαιολόγησαν την ενέργειά τους, ούτε και την αποσιώπησαν. Την προβάλλουν είτε για να μετρήσουν αντιδράσεις, είτε ως «προειδοποίηση»...

Συριακές αντιδράσεις και ενδοσυμμαχικές τριβές

Είναι επίσης σαφές πως η τουρκική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, που είναι η δεύτερη σε συριακό στρατιωτικό έδαφος μετά την ολοκλήρωση της «Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη» τον Αύγουστο, πραγματοποιείται δίχως τη συναίνεση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Αυτό επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη, στη συνάντηση που είχαν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας οι υπουργοί Εξωτερικών Συρίας Ουαλίντ Μοάλεμ και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Μοάλεμ τόνισε ότι για τη Δαμασκό η τουρκική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ είναι παράνομη και ότι όποιο μέτρο πάρουν (οι Τούρκοι) «δίχως συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση, θα θεωρηθεί πράξη επίθεσης και δεν θα την αναγνωρίσουμε ως νόμιμη...».

Η συριακή κυβέρνηση φαίνεται, επί του παρόντος, πως αποδέχεται απρόθυμα τη δημιουργία των «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» και την ανάπτυξη στρατευμάτων στο συριακό έδαφος από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της συριακής «εκεχειρίας». Μένει να αποδειχθεί στο μέλλον πόσο καιρό θα υπομείνει τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», όπως επίσης εάν και πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι ζώνες, καθώς δεν λείπουν οι τριβές μεταξύ εταίρων, όπως είναι π.χ. η Ρωσία και η Τουρκία. Οι τριβές αυτές στη λυκοσυμμαχία Τουρκίας - Ρωσίας φάνηκαν στις αρχές τρέχοντος μηνός και στην περίπτωση της επαρχίας Ιντλίμπ. Στις 3/10 ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η Αγκυρα συνεργάζεται με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για τη δημιουργία «μίας νέας ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στο (σ.σ. κουρδικό) Αφρίν. Την ίδια μέρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι έκαναν αεροπορικές επιδρομές στο Ιντλίμπ, σκοτώνοντας «αμάχους και δυνάμεις της αντιπολίτευσης», εννοώντας μεταξύ άλλων και μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που υποστηρίζονται, εκπαιδεύονται και ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτές οι επιδρομές «θα μπορούσαν να βλάψουν την αξιοπιστία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Αστάνα»...

Η πρόσφατη συμμαχία Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν θα μπορούσε να μετεξελιχθεί, να διακοπεί ή και να τερματιστεί εφόσον οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες κλιμακωθούν περαιτέρω και οι διαφορές γίνουν μεγαλύτερες από τα κοινά συμφέροντα. Αυτό είναι καθαρό και στην περίπτωση της λυκοσυμμαχίας ΗΠΑ - Τουρκίας, όπου η αλλοτινή «στενή συμμαχία» έχει περάσει σήμερα στο στάδιο της επικίνδυνης όξυνσης αντιπαραθέσεων με επιπτώσεις και για τον πόλεμο στη Συρία.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα των «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» διαδραματίζονται την ίδια ώρα στο πλαίσιο μίας «βασικής συνεννόησης» μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας, όπως διαφάνηκε από τις τηλεφωνικές επαφές που είχαν πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών τους, Ρεξ Τίλερσον και Σεργκέι Λαβρόφ. Οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνεται, προς το παρόν, να μην ταράζονται από μεγάλες διαφορές. Θα δοκιμαστούν ωστόσο στην επόμενη φάση των διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 και 31 Οκτώβρη, όπου οι ΗΠΑ συμμετέχουν ως παρατηρητής.

Σχετικά δε με τις ενδοσυριακές διαβουλεύσεις στη Γενεύη, που αφορούν περισσότερο τη συνέχιση της διαδικασίας «πολιτικής μετάβασης», αυτές φαίνεται πως για την ώρα αναβάλλονται. Οι ενδοσυριακές συνομιλίες της Γενεύης υποτίθεται πως θα πραγματοποιούνταν στα μέσα Οκτώβρη. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, που έχει αναλάβει το ρόλο του κεντρικού διοργανωτή, δεν έχει καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Πιθανώς και αυτός να αναμένει στην πράξη τα αποτελέσματα από τις απόπειρες για τη δημιουργία των «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Παράλληλα, βεβαίως, στο παρασκήνιο θα δουλεύουν εντατικά τα μονοπώλια Δύσης και Ανατολής εποφθαλμιώντας τις μεγάλες μπίζνες που θα γεννήσει αργά ή γρήγορα η ανοικοδόμηση της Συρίας.


Δ. ΟΡΦ.


ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» επιχειρεί ο Τραμπ

Δεν επιβεβαίωσε την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προτείνοντας νέες κυρώσεις σε βάρος των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης»

«Νέα στρατηγική» για το Ιράν ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τη μεριά της Τεχεράνης, ώστε να χρησιμοποιήσει αυτό το πρόσχημα σαν ισχυρό μοχλό διαπραγμάτευσης, με απώτερο στόχο την επαναδιαπραγμάτευσή της προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων που θεωρεί ότι ζημιώθηκαν από τη συμφωνία του 2015.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η διεθνής συμφωνία (που είχε υπογραφεί από τις ΗΠΑ, τις άλλες τέσσερις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Γερμανία) θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει «ποτέ πυρηνικά όπλα» και όχι προσωρινά. Με τον «τσαμπουκά» της πρώτης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, επέκρινε το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα ισχυριζόμενος ότι απειλεί «τις αμερικανικές δυνάμεις» που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει το «δικτατορικό ιρανικό καθεστώς» ότι έσπειρε «θάνατο, καταστροφές και χάος» όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, «αλλά και παγκοσμίως», κάνοντας αδρά μια «βολική» ιστορική αναδρομή. Ξεκίνησε από την πολιορκία της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979, συνέχισε αποδίδοντας στην Τεχεράνη την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90 και έφτασε έως σήμερα, κατηγορώντας την ιρανική κυβέρνηση για την υποστήριξη του Σύρου Προέδρου Ασαντ.

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, που συνυπέγραψε τη συμφωνία επειδή, όπως είπε, κατέβαλε πάνω από ένα δισ. δολάρια στο Ιράν λίγο μετά την υπογραφή της. Εκτίμησε πως ήταν άστοχο να καταβάλουν οι ΗΠΑ αυτά τα χρήματα «στην αρχή αντί στο τέλος της συμφωνίας, και αφού θα είχαν βεβαιωθεί πως τηρείται στο ακέραιο».

Με αυτά τα προσχήματα ο Πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε το Κογκρέσο σε 60 μέρες να επανεξετάσει τρόπους για την «επίλυση αυτών των προβλημάτων» και τη συμφωνία. Ζήτησε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος των επίλεκτων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, των «Φρουρών της Επανάστασης», και καμώθηκε πως νοιάζεται για το καλό του ιρανικού λαού, λέγοντας πως έχει πληρώσει «βαρύ τίμημα για τις αποφάσεις των ηγετών του».

Τέλος, υποστήριξε ότι θα προχωρήσει σε αυτά τα βήματα «σε συνεργασία με τους εταίρους» των ΗΠΑ. Ωστόσο, νωρίτερα όλες οι άλλες χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ) είχαν επιβεβαιώσει την εφαρμογή της από το Ιράν, δείχνοντας πως δεν συμφωνούν, τουλάχιστον τώρα, με την τακτική πιέσεων και ελιγμών που εφαρμόζει ο Τραμπ. Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως η συμφωνία δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» επειδή ο Πρόεδρος Τραμπ «εγείρει και πάλι ζητήματα που διευθετήθηκαν όταν υπογράφτηκε η συμφωνία». Αντίθετα, επικρότησαν την απόφαση Τραμπ το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία...

Οπως διαφαίνεται, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα οξυνθούν κι άλλο το επόμενο διάστημα.


Δ. Ο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ