ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη για συντονισμό στο μέτωπο της Υγείας

Εγινε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Σωματείου στο «Θεαγένειο» και κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης

Σύσκεψη σωματείων και φορέων, με στόχο το συντονισμό της πάλης απέναντι στα προβλήματα που οξύνονται στον τομέα της Υγείας, για τη διεκδίκηση ενός σύγχρονου, αναβαθμισμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Αποφασίστηκε ως πρώτο βήμα να γίνει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 31 Οκτώβρη και στη συνέχεια να διοργανωθεί συγκέντρωση.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστές από τα νοσοκομεία «Γ. Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», «Ιπποκράτειο», Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ, «Αγιος Δημήτριος», εκπρόσωποι του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Βόρειας Ελλάδας που τις επόμενες μέρες ξαναμπαίνουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα απλήρωτα δεδουλευμένα, της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ιδιωτικής κλινικής «Λ. Σαραφιανός», του «Κυανού Σταυρού», της «Γενικής Κλινικής», του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, των Σωματείων Συνταξιούχων, της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, του ΣΕ COSMOTE Θεσσαλονίκης, της Ενωσης Λογιστών, της Α' και Γ' ΕΛΜΕ, του Συλλόγου ΕΤΕΠ ΠΑΜΑΚ.

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο αγώνας για την Υγεία χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, συνολικά του λαού. Εισηγητικά, η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο», αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και φάρμακα στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ΠΕΔΥ, στην εντατικοποίηση της εργασίας για τους υγειονομικούς και στους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Οπως είπε, «η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, στο χώρο της Υγείας έχει διαμορφώσει μια κρίσιμη κατάσταση, επικίνδυνη για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά όλο το λαό. Και οι δυνάμεις των υγειονομικών από μόνες τους δεν μπορούν. Απαιτείται η συμμαχία με αυτούς που βιώνουν τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας, εργάτες, φτωχομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νεολαία, γυναίκες, στη βάση ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Για να είναι όμως κοινωνικό αγαθό η Υγεία, πρέπει να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο και να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος. Η πρόσβαση να είναι δωρεάν για όλους και σε όλους τους τομείς (πρόληψη, εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακο, κ.λπ.), με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σύμφωνες με τις σύγχρονες ανάγκες. Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας θα υπάρχουν εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς».

Πλούσια συζήτηση

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των σωματείων των υγειονομικών αναφέρθηκαν στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, όπως στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», που έχει 50% κενές οργανικές θέσεις. Στο «Γ. Παπανικολάου», ανάλογα με την υπηρεσία, αυτό το ποσοστό κυμαίνεται από 30% έως 70%, στο ΑΧΕΠΑ οι κενές θέσεις είναι 433, στο «Παπαγεωργίου» πάνω από 400. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και στο «Ιπποκράτειο», όπου μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 150 εργαζόμενοι.

Υγειονομικοί και συνδικαλιστές άλλων κλάδων μίλησαν για τις επιπτώσεις αυτών των ελλείψεων, περιγράφοντας τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα (έως και 8 ώρες), τις πολύμηνες αναμονές στις λίστες χειρουργείων (έως και δυο χρόνια) και τακτικών εξωτερικών ιατρείων (έως 15 μήνες), περιπτώσεις νεφροπαθών που μένουν έξω από τα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν προσωπικό και μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Τόνισαν ότι αυτή η κατάσταση εξαναγκάζει τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας να έχουν φτάσει στο 4% του ΑΕΠ.

Τέλος, καταγγέλθηκε από πολλούς που πήραν το λόγο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να υλοποιεί κατά γράμμα τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ με τα νέα μέτρα που αποφασίζει, όπως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία τους ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων», δηλαδή νοσοκομεία που θα καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες από την πώληση υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς.


Κάλεσμα οργάνωσης στις αγρότισσες από την ΟΓΕ

Στις γυναίκες των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών απευθύνεται η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Αγρότισσας (15 Οκτώβρη), καλώντας τες να δώσουν οργανωμένα, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, τη μάχη για την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Η Παγκόσμια Μέρα της Αγρότισσας συνηθίζεται να "τιμάται" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με ωραία λόγια, με ψεύτικες υποσχέσεις και ενίοτε με γιορταστικές εκδηλώσεις. Η καθημερινότητα όμως της Ελληνίδας αγρότισσας είναι διαφορετική, είναι σκληρή και επιδεινώνει την ήδη υποβαθμισμένη κοινωνική της θέση. Η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που ξεκληρίζει την αγροτική οικογένεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, πλήττει διπλά και τριπλά την αγρότισσα.

Μέρα με τη μέρα βλέπει το εισόδημα της οικογένειας να συρρικνώνεται. Η υπερφορολόγηση, τα χαράτσια του ΕΛΓΑ, τα καλλιεργητικά έξοδα, η εκτίναξη του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ και τα κάθε λογής τέλη οδηγούν στην παραπέρα φτωχοποίησή της. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ανασφάλιστη. Παράλληλα, η σύνταξη μειώνεται, παρά τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Οι συνέπειες της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 ήδη είναι ορατές και θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Το κλείσιμο και η υπολειτουργία σχολείων στα χωριά και στις κωμοπόλεις, οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, η ανύπαρκτη κοινωνική μέριμνα, που φορτώνει αποκλειστικά στις δικές της πλάτες τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, την περιθωριοποιούν ακόμα περισσότερο. Οι δύσκολες συνθήκες δουλειάς στην ύπαιθρο (κτηνοτροφία, γεωργία), που ξεκινάνε από τις 4 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, δημιουργούν επιπλέον εμπόδια στην κοινωνική της ζωή, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση. Επιβαρύνουν ιδιαίτερα το γυναικείο οργανισμό».

«Να αντεπιτεθούμε με γνώμονα τα σύγχρονα δικαιώματά μας!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΟΓΕ, προτρέποντας τις γυναίκες του φτωχού αγροτικού νοικοκυριού να μετατρέψουν την Παγκόσμια Μέρα Αγρότισσας σε «απόφαση οργάνωσης στον Αγροτικό Σύλλογο, στο Σύλλογο ή στην Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ σε κάθε περιοχή και γειτονιά».


Ο

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ: Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, την Τρίτη 18 Οκτώβρη, που παραμένουν απλήρωτοι για περίπου τέσσερις μήνες. Στην κινητοποίηση το «παρών» θα δώσει, από τη δημοτική αρχή Πάτρας, που στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων από την ανάληψη των καθηκόντων της, ο αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Πελεκούδας. Η στήριξη των αγώνων των εργαζομένων, που βρίσκονται σε μόνιμη ομηρία και διαρκή ανασφάλεια, είναι έμπρακτη από τη δημοτική αρχή Πάτρας, η οποία πρόσφατα εισηγήθηκε και πήρε την ομόφωνη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι που ήδη απασχολούνται στα προγράμματα αυτά να περάσουν στις δομές του δήμου ως μόνιμο προσωπικό.

ΟΑΣΘ: Την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του ΔΣ των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρη Τσερμενίδη, με κλιμάκιο της φασιστικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταφορών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Με αυτό τον τρόπο, σημειώνουν οι ταξικές δυνάμεις, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ νομιμοποιεί την εγκληματική δράση των υπόδικων φασιστών - δολοφόνων της ΧΑ και τους δίνει χώρο για να χύσουν το ρατσιστικό, φασιστικό τους δηλητήριο. Η πλειοψηφία στη διοίκηση, προσθέτουν, από τη μια προσπαθεί να βάλει σειρά εμποδίων στη δράση του ταξικού κινήματος και από την άλλη ανοίγει τις πόρτες της στα μαντρόσκυλα των εφοπλιστών και βιομηχάνων, τους χρυσαυγίτες.

«MELLON»: Τις απολύσεις εργαζομένων από την επιχείρηση «Mellon» καταγγέλλει το κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού και στηρίζει τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων και του επιχειρησιακού σωματείου. Την Πέμπτη, μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την εταιρεία, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, που δήλωσε την προηγούμενη μέρα, σε συνάντηση που είχε με το σωματείο, την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απολύσεις. Συνεχίζοντας τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι συγκεντρώνουν υπογραφές, ενώ θα προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και νέα Γενική Συνέλευση τις επόμενες μέρες.

«ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»: Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», την Τρίτη 18/10, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων των «Κτιριακών Υποδομών» (Φαβιέρου 30, ισόγειο, Μεταξουργείο). Θέμα της συνέντευξης είναι οι τελευταίες εξελίξεις και η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ένταξη του συγκεκριμένου φορέα στο λεγόμενο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

ΕΛΓΑ: Την άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επιλύσει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη μη καταβολή των εξόδων μετακίνησης των υπαλλήλων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται στα χωριά για να κάνουν τις εκτιμήσεις ζημιών που έχουν υποστεί καλλιέργειες ή κοπάδια ζώων, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Το ΕΚ Λάρισας στηρίζει το δίκαιο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ και ζητά την άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org