ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ
Να γίνουν εφαλτήριο για αποφασιστική συνέχεια

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες, καθώς τα συνδικάτα που υπογράφουν το κάλεσμα έφτασαν πλέον τα 465

Με τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που στηρίζουν την πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση της πάλης με αιχμή τις ΣΣΕ να έχουν πλέον φτάσει τις 465, χιλιάδες εργαζόμενοι ετοιμάζονται να διαδηλώσουν τη Δευτέρα στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας ανάκτηση των απωλειών, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, δουλειά, μισθούς και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα παραδώσουν στη Βουλή το δικό τους σχέδιο νόμου, για την αποκατάσταση των ΣΣΕ και την κατάργηση προηγούμενων αντεργατικών νόμων. Στη Θεσσαλονίκη, επίσης στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κάλεσμα στα πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τις εκατοντάδες αποφάσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων. «Οι διεκδικήσεις μας, οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν. Το αίτημα "κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ", η μάχη για αυξήσεις στους μισθούς, για διεκδικήσεις με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, η αναπλήρωση των απωλειών από τα συνεχή πλήγματα που έχουμε δεχθεί, πρέπει να παραμείνουν σε πρώτο πλάνο, να δυναμώσουν», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ, μέχρι την τελευταία ώρα συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 16/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καλεί σε σύσκεψη σήμερα, στις 7.30 μ.μ. (αίθουσα Παμμικρασιατικού). Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για τις ΣΣΕ, τη Δευτέρα 17/10 (7 μ.μ., κτίριο ΕΚ).

Επίσης, σε συνέλευση την Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60), καλεί η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΝΑΤ, τη Δευτέρα, στις 11 π.μ., οργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ και καλεί στο συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας. Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, τέλος, καλεί σε σύσκεψη με θέμα τις ΣΣΕ, τη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλεί και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Μηχανικών και Τεχνικών. Στο κάλεσμά της, σημειώνει ότι «ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό φέρνει νέες απώλειες για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Αν συνυπολογίσει κανείς ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, η απώλεια του εισοδήματος ξεπερνά το 60%. Αυτός είναι και ένας απ' τους βασικούς λόγους για την τεράστια αιμορραγία διαγραφών συναδέλφων απ' το ΤΕΕ, για το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν αυτασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ είναι ανασφάλιστοι και με την απειλή κατασχέσεων».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 5.30 μ.μ., στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες Τύπου - Χάρτου, Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Τροφίμων - Ποτών, κλαδικά συνδικάτα της Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία από τους αντίστοιχους κλάδους, Συνδικάτο Μετάλλου, Συνδικάτο Ενέργειας, Σωματείο Ελαιοσαπουνοποιών και Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Λογιστών, Συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών και εργαζομένων στις κατασκευές, Ενωση Λογιστών Αθήνας, Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, σωματεία «Lidl» και «Praktiker», Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπάλληλων Αθήνας, σωματεία καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά, κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων της Αθήνας, κλαδικό Συνδικάτο του Χρηματοπιστωτικού στην Αττική, ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακά σωματεία στις Τηλεπικοινωνίες, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΑΓΕΕΝ, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, σωματεία στη δημόσια Εκπαίδευση «Σωκράτης» και «Σεφέρης», Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση ο «Βύρωνας» και στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογοι Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επιχειρησιακά σωματεία των ΟΤΑ και σωματεία της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Πλατεία Ομονοίας: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σύλλογοι και ενώσεις ΕΒΕ, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Λαϊκές Επιτροπές της Δυτικής Αθήνας, του Θριασίου, των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, του Κεντρικού Τομέα Αθήνας και του Βόρειου Τομέα Αθήνας, Γυναικείοι Σύλλογοι της ΟΓΕ, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΣΕΑ συνταξιουχικών οργανώσεων και σωματεία συνταξιούχων.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά, της Ανατολικής Αθήνας και του Νότιου Τομέα της Αθήνας.
«Επί ποδός» οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ

Από την εξόρμηση στο κτίριο ΝΥΜΑ
Από την εξόρμηση στο κτίριο ΝΥΜΑ
Τις συνθήκες εντατικοποίησης και τη μόνιμη απειλή της απόλυσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς και την ανάγκη για υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους όσους δουλεύουν στον Ομιλο, αναδεικνύουν με μαζικές εξορμήσεις, παρεμβάσεις και συσκέψεις, οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) στον ΟΤΕ. Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης, η Σωματειακή Επιτροπή στο κτίριο ΝΥΜΑ έκανε το πρωί της Πέμπτης εξόρμηση στους εργαζόμενους, καλώντας τους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Δευτέρας και στη σύσκεψη που οργανώνει στις 22/10, στις 5 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Ανάλογη παρέμβαση θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 18/10 η Σωματειακή Επιτροπή στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ σε πλατεία Αμερικής και Γαλάτσι. Στο μεταξύ, έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις και από τις Σωματειακές Επιτροπές Διοικητικού Μεγάρου (20/10), Αγίου Στεφάνου (23/10), πλατείας Αμερικής - Γαλατσίου (23/10).

Ο δήμαρχος Αθήνας κατεβάζει τις αφίσες

Το κατέβασμα αφισών, που προπαγανδίζουν το συλλαλητήριο στις 17 Οκτώβρη, από το δήμαρχο Αθήνας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. «Καταγγέλλουμε - σημειώνει - για μια ακόμα φορά τη στάση του δημάρχου Αθήνας που παραμονές μεγάλης συγκέντρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, συνδικάτων, κυνηγά τη φωνή τους και τις διεκδικήσεις τους, καθώς κατεβαίνουν καθημερινά οι αφίσες ενημέρωσης. Με τη στάση του αυτή ουσιαστικά στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησής του, που έχει ρημάξει τα δικαιώματα, τη ζωή των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή στους δρόμους της πόλης υπάρχει ποικιλία από αφίσες και πανό για άλλες δραστηριότητες που μένουν άθικτες, διότι προφανώς το περιεχόμενό τους δεν ενοχλεί τη δημοτική αρχή. Το ΠΑΜΕ δηλώνει προς τη δημοτική Αρχή αλλά και κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα περάσουν. Καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τις γυναίκες να δώσουν απάντηση, να συμμετάσχουν μαζικά στα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ.»

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων, τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Τα συλλαλητήρια
  • Τη Δευτέρα, 17 Οκτώβρη:

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., δημαρχείο

Γιάννενα, 6.30 μ.μ., δημαρχείο

Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 7μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καστοριά, 6.30 μ.μ., πρώην Νομαρχία

Κεφαλονιά, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Κοζάνη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 6.30 μ.μ., Περιβολάκια

Κως, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία)

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 7 μ.μ., πλ. Πάρκου

Λευκάδα, 6.30 μ.μ., Αη Μηνάς

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Ξάνθη, 6.30 μ,μ., πλατεία Ελευθερίας

Πάτρα, 6.30 μ.μ, πλατεία Γεωργίου

Πτολεμαΐδα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 7.30 μ.μ., πλατεία τεσσάρων Μαρτύρων

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

  • Την Τρίτη, 18 Οκτώβρη

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., Συντριβάνι - Πλατάνι

Νάουσα, 6.30 μ.μ., πλατεία Νάουσας

Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειος

Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ