ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αυριανές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, τα συλλαλητήρια στις 22/10 και την απεργία στις 12/11.
  • Η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, αφετηρία για νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών.
  • Οι εργαζόμενοι οργανώνονται και αντιδρούν στην επιθετικότητα της εργοδοσίας σε ΒΙΣ και «Τρίκκη».
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο να σημάνει παντού ξεσηκωμός!

Η δημοσιοποίηση σήμερα του πορίσματος για το Ασφαλιστικό συνιστά έναν επιπλέον λόγο για να μην πέφτει καρφίτσα αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για ζητήματα της Ασφάλισης
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για ζητήματα της Ασφάλισης
Η παράδοση σήμερα στον υπουργό Εργασίας και η δημοσιοποίηση του πορίσματος της «Επιτροπής σοφών», που συγκρότησε η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» τις προαποφασισμένες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση συνιστούν έναν ακόμα λόγο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να διαδηλώσουν μαζικά αύριο, Παρασκευή, στα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ σε Αθήνα (6.30 μ.μ., Ομόνοια), Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις.

Την ώρα της διαδήλωσης στην Αθήνα, θα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» του μνημονίου, ενώ η δημοσιοποίηση του πορίσματος έρχεται να εγκαινιάσει τον αμέσως επόμενο γύρο της επίθεσης στο Ασφαλιστικό.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση μέλους της 12μελούς επιτροπής που συμμετείχε στη σύνταξη του πορίσματος ότι «όποιο σύστημα και αν επιλεγεί, οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα έχουν το σημερινό ύψος», που σημαίνει ότι επίκεινται νέες δραστικές περικοπές.

Αλλά δεν είναι μόνο το ύψος των συντάξεων που θα χτυπήσει η κυβέρνηση με τη «νέα αρχιτεκτονική του συστήματος», την οποία έχει προαναγγείλει ο Γ. Κατρούγκαλος. Στην πράξη, με το νέο νομοθέτημα που είναι επί θύραις και προωθείται για ψήφιση μέσα στο Νοέμβρη, θα σαρωθεί ό,τι απέμεινε από τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Τα θεμέλια του «νέου μοντέλου»

Σημειώνουμε ότι με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφτιαξε ήδη τα θεμέλια του νέου αντιασφαλιστικού «οικοδομήματος», το οποίο ολοκληρώνει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις και νόμους των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ετσι, αφού προχώρησε στις μειώσεις συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας σε μια σειρά από ομάδες ασφαλισμένων, αφού κατακρεούργησε τις κατώτερες συντάξεις και συνυπέγραψε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, συνεχίζει με την κατασκευή του «νέου μοντέλου», οι βασικοί άξονες του οποίου προβλέπουν:

  • Νέα μείωση όλων των συντάξεων, με στενότερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
  • Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σε εξάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα, αντί των κλιμακίων.
  • Κατάργηση μέχρι τέλος Οκτώβρη όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών, για να αντισταθμιστεί η απώλεια των «κοινωνικών πόρων».
  • Ενοποίηση όλων των Ταμείων και αντίστοιχα όλων των παροχών προς τα κάτω.
  • Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Περιορισμό σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ και μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση την επόμενη βδομάδα αναμένεται στο υπουργικό συμβούλιο να δώσει το πράσινο φως για το «νέο μοντέλο», για το οποίο θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά και το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής.

Οι βασικοί άξονες του πορίσματος

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές και πληροφορίες από την 12μελή «Επιτροπή των σοφών» για το πόρισμα που συνέταξε, πλέον πηγαίνουμε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που χάνει και τα ελάχιστα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Ασφάλισης που είχαν απομείνει. Ειδικότερα:

  • Δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για την κύρια σύνταξη! Η ανυπαρξία καθορισμού του ύψους της σύνταξης, μάλιστα, δεν αφορά μόνο το τμήμα που βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου, αλλά και τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ! Και αυτό επειδή το επικρατέστερο σενάριο θέλει να διασυνδέσει την απόδοση της βασικής σύνταξης είτε με εισοδηματικά κριτήρια, είτε με το ύψος που θα έχει το τμήμα της αναλογικής σύνταξης.
  • Η ίδια η αναλογική σύνταξη, η οποία βασίζεται στις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου καθ' όλον τον εργασιακό του βίο, κι αυτή δεν είναι συγκεκριμένη, αφού θα υπόκειται σε έναν «νοητό υπολογισμό», ενώ θα διασυνδέεται και με το προσδόκιμο ζωής της κάθε «φουρνιάς» ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτούνται. Ετσι, όσο μεγαλύτερο είναι το προσδόκιμο ζωής, τόσο θα μικραίνει ο συντελεστής υπολογισμού των συντάξεων, διαμορφώνοντας έμμεσα έναν μηχανισμό παράτασης του εργασιακού βίου.
  • Οσον αφορά τη δομή των Ταμείων προκρίνονται δύο εκδοχές: Είτε η δημιουργία ενός ενιαίου υπερταμείου, όπως της επικουρικής, είτε τρία Ταμεία, μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.
  • Αδηλη παραμένει η μορφή της επικουρικής σύνταξης αν τελικά θα έχει απομείνει κάτι απ' αυτή με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σε βάρος της, όπως βέβαια και στα εφάπαξ, που φαίνεται και τα δύο να απορροφώνται από τη νέα δομή.
  • Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα και το ύψος των εισφορών στο νέο σύστημα, χωρίς όμως να αμφισβητούνται οι τρεις βασικοί παράμετροι που είναι: Η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, η μείωση της συμμετοχής των εργοδοτών στην περίπτωση των μισθωτών και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Εκτός από τις μελλοντικές συντάξεις, σε κίνδυνο βρίσκονται και αυτές που αποδίδονται σήμερα, καθώς το επικρατέστερο σενάριο προτείνει την επανεξέτασή τους σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που θα διαμορφωθούν.
Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για αύριο, Παρασκευή, έχουν ήδη αποφασιστεί και στις παρακάτω πόλεις:

Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Αρτα, 7.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 6.30 μ.μ, Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία)

Ζάκυνθος, 8.30 μ.μ., Περιφέρεια

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λέσβος, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία)

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 6.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς (πικετοφορία)

Λιβαδειά (σήμερα Πέμπτη), 7 μ.μ., κεντρική πλατεία (πικετοφορία)

Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης (πικετοφορία)

Σέρρες, 8 μ.μ., ΚΕΔΗΣ (πικετοφορία)

Στο υπουργείο Εργασίας σήμερα η ΟΓΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) διοργανώνει η ΟΓΕ σήμερα, στις 9 π.μ., με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού, Γ. Κατρούγκαλου, για το Ασφαλιστικό. Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ αναφέρει: «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι "η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς ανδρών και γυναικών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι βήμα για την ισότητα" (...) Στο στόχαστρο έχουν βάλει όποια ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Να επιστρέψουμε τα διλήμματα και τους εκβιασμούς ως απαράδεκτα!».

Οι προσυγκεντρώσεις

Για το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 6 μ.μ.:

  • Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη (Χαυτεία): Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α΄ Αθήνας και του Γαλατσίου, των Μεσογείων και των Ανατολικών Συνοικιών.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, το Νότιο Τομέα της Αττικής και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Βόρειου Τομέα Αττικής, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από το Θριάσιο.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου δρομολογεί πούλμαν για την κινητοποίηση στην Ομόνοια, το οποίο θα αναχωρήσει στις 5 μ.μ. από το Αγαλμα Μεταλλωρύχου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ