ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΑΕ»
Ο αγώνας των εργαζομένων εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας

Το κλείσιμο της μονάδας χαρτοποιίας και η απόλυση όλου του προσωπικού συναντά ισχυρές αντιστάσεις

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε την Τρίτη στο Βόλο
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε την Τρίτη στο Βόλο
Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΒΙΣ (Βιομηχανία Συσκευασιών ΑΕ) στο Βόλο. Η επιχείρηση, που ανήκει στον όμιλο Φιλίππου, ανακοίνωσε στις 29 Σεπτέμβρη το κλείσιμο της μονάδας χαρτοποιίας και την απόλυση των 31 εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτή.

Κάνοντας χρήση του ορίου του 5% κάθε μήνα, η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες οκτώ απολύσεις. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με Γενική Συνέλευση και απόφαση για επαναλαμβανόμενες απεργίες, που συνεχίζονται παρά τους ελιγμούς που επιχείρησε στο μεταξύ η διοίκηση της επιχείρησης, για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στην απεργιακή μάχη συμμετέχουν και οι περίπου 130 εργαζόμενοι της μονάδας των χαρτοκιβωτίων, που συνεχίζει να λειτουργεί. «Ξέρουμε καλά ότι ο εργοδότης δε θα μείνει εκεί, δε θα σταματήσει στις απολύσεις. Αν κάνουμε πίσω τώρα, η επόμενη κίνησή του θα είναι οι μειώσεις των μισθών», σημειώνουν στον «Ριζοσπάστη».

Στοιχεία της αποφασιστικότητας με την οποία οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη, είναι η μαζική συμμετοχή τους στις Γενικές Συνελεύσεις, η παρουσία τους στο χώρο του εργοστασίου, όπου περιφρουρούν την απεργία τους, αλλά και η απόκρουση των ελιγμών που έχει επιχειρήσει η εργοδοσία, για να κάμψει την αντίστασή τους.

Για παράδειγμα, στην τριμερή συνάντηση που έγινε στις αρχές Οκτώβρη, προσπάθησε να αποσπάσει δέσμευση από τους εργαζόμενους πως θα σταματήσουν την απεργιακή κινητοποίηση, πως δε θα κάνουν νέα απεργία, προκειμένου να μην ολοκληρώσει τις απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους!

Βέβαια, κουβέντα δεν είπε για την επαναπρόσληψη των ήδη απολυμένων, ενώ είναι φανερό ότι ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια για να συνεχίσει τις απολύσεις. Επιπλέον, διαδίδει πως λόγω της απεργίας χάνει πελάτες και δουλειές, για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι όμως απαντούν με αποφασιστικότητα: «Χριστούγεννα θα κάνουμε εδώ»!

Κριτήριο το κέρδος των μετόχων

Ενημερώνοντας το «επενδυτικό κοινό», η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η εταιρεία αποφάσισε από 28/09/2015 να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της μονάδας χαρτοποιίας (Χ/Π) της εταιρείας στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή ζημιών από την ασύμφορη λειτουργία της μονάδας αυτής.

Το γεγονός αυτό δε θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της εταιρείας και αναμένεται ότι θα βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, διότι το παραγόμενο χαρτί από τη Χ/Π θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το οποίο είναι κατά πολύ φτηνότερο. Ετσι εξασφαλίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η βιωσιμότητα της βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρείας, αυτής των χαρτοκιβώτιων (Χ/Κ), η οποία αποτελούσε πάντα την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής μας».

Είναι φανερό ότι η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα, υπαγορεύτηκε από το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο σχεδόν κομπάζει ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των επενδυτών. Αθελά της, επιβεβαιώνει ότι στον καπιταλισμό, κριτήριο για ν' ανοίξει ή να κλείσει ένα εργοστάσιο, για την επέκταση ή τη συρρίκνωση της παραγωγής, δεν είναι βέβαια οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, αλλά το κέρδος του καπιταλιστή.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία όχι μόνο αρνείται να απορροφήσει τους εργαζόμενους της χαρτοποιίας στη μονάδα των χαρτοκιβωτίων, αλλά αφήνει να διαχέονται φήμες και υπονοούμενα πως η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό και μία μόνο βάρδια.

Η επίθεση της εργοδοσίας έχει βέβαια προϊστορία, καθώς στο τμήμα της χαρτοποιίας, από το Νοέμβρη του 2014, είχε επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία και διαθεσιμότητα. Επιπλέον, η πληρωμή των μισθών όλων των εργαζομένων καθυστερεί για διάστημα δύο μηνών. Η συμβιβαστική στάση που κράτησε τότε το σωματείο, όχι μόνο δεν επέτρεψε την κλιμάκωση από την πλευρά της εργοδοσίας, αλλά της έδωσε έδαφος να την οργανώσει καλύτερα.

Από την άλλη, είναι καθαρό ότι η επίθεση της εργοδοσίας δεν περιορίζεται στα όρια της ΒΙΣ. Μόνο στην περιοχή της Μαγνησίας, η ανεργία τσακίζει κόκαλα, φτάνοντας μέχρι και το 40%. Η απληρωσιά πάει σύννεφο, το ίδιο και οι περικοπές, με τελευταίο παράδειγμα τη «Χαλυβουργία» στο Βόλο, που προσπαθεί να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, έχοντας ήδη μειώσει τους μισθούς κατά 12% επί της επιχειρησιακής σύμβασης.

Η δύναμη της αλληλεγγύης

Αν υπάρχει κάτι που πολλαπλασιάζει τη δύναμη των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα, εκτός από την ενότητά τους, είναι η ταξική αλληλεγγύη που δέχονται απλόχερα από σωματεία και φορείς της περιοχής, κύρια με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και συνολικά του ταξικού κινήματος.

Μάλιστα, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΒΙΣ, καθώς και της «Χαλυβουργίας», με ομιλητές τον Λεωνίδα Σακκά, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και τον Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» και βουλευτή του ΚΚΕ.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκεται σταθερά και το ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το στίγμα της, καθώς στην τελευταία τριμερή συνάντηση προσπάθησε να διευκολύνει την εργοδοσία, προτείνοντας την επανάληψη της συνάντησης σε 10 μέρες, ώστε στο μεταξύ οι δύο πλευρές να βρουν «κοινά αποδεκτή λύση», την ώρα που η εταιρεία έχει προχωρήσει σε οκτώ απολύσεις και επιμένει στις υπόλοιπες...


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ «ΤΡΙΚΚΗ» ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Με Επιτροπή Αγώνα παραμέρισαν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Ο «Ριζοσπάστης» παρακολούθησε την εξέλιξη του αγώνα τους ενάντια στις ατομικές συμβάσεις

Τις τελευταίες δύο βδομάδες, εργαζόμενοι στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος Τρικάλων ΤΡΙΚΚΗ παλεύουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να καταργήσει τους όρους της παλιάς κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και να την αντικαταστήσει με ατομικές συμβάσεις, για να μειώσει ακόμα πιο πολύ τους μισθούς τους, σε ποσοστά που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 30%.

Δίνουν μάχη ενάντια στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, αλλά και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που εμφανίζει τις αποφάσεις της διοίκησης ως «αναγκαίες» και κάθε αντίδραση «μάταιη» και «καταδικασμένη». Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Αρμάγο, εργαζόμενο στο εργοστάσιο, οδηγό βυτίου συλλογής γάλακτος, για τις συνθήκες που επικρατούν και τις τελευταίες εξελίξεις.

Το εργοστάσιο ανήκει στην Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων, που με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ για τους συνεταιρισμούς, έχει μετατραπεί πλέον σε Ανώνυμη Εταιρεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη Ενωση είχε κάποτε 12.000 μέλη και σήμερα έχει 400 μετόχους!

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ενωσης και του εργοστασίου έχουν ήδη αξιοποιήσει τους υφιστάμενους αντεργατικούς νόμους, κάνοντας το 2012 «σοβαρές περικοπές στους μισθούς μας, με την κατάργηση όλων σχεδόν των επιδομάτων (γάμου, ανθυγιεινά κ.τ.λ.)» που φτάνουν το 20%, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργατών.

Σήμερα δουλεύουν στο εργοστάσιο περίπου 120 εργαζόμενοι, με μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό, ανάλογα με την εποχή. Εδώ και τρία χρόνια, η εργοδοσία καθυστερεί τους μισθούς για ένα και ενάμιση μήνα. Μόλις προχτές και ύστερα από την πίεση των εργαζομένων, τους κατέβαλε τους μισθούς του Αυγούστου. Συχνό είναι, επίσης, το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών (κυρίως στα τμήματα εμφιάλωσης και τυροκόμησης), των ρεπό που δε δίνονται κ.ά.

Οι ...«ταχυδρόμοι» της εργοδοσίας

Πριν ένα χρόνο, όταν έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο επιχειρησιακό σωματείο, η εργοδοσία έκανε ό,τι μπορούσε για να πάρει την πλειοψηφία - όπως κι έγινε - το ψηφοδέλτιο που θα στήριζε τους σχεδιασμούς της.

Σε ρόλο «ταχυδρόμου», η πλειοψηφία που αναδείχτηκε τότε στο σωματείο συγκάλεσε Γενική Συνέλευση, για να ανακοινώσει ότι η εργοδοσία θέλει να μειώσει τους μισθούς, αλλιώς θα γίνουν απολύσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών απέρριψε την πρόταση και η διοίκηση της εταιρείας επιχείρησε ν' αλλάξει το τροπάρι.

Θέλοντας να διαιρέσει τους εργαζόμενους, απηύθυνε στον καθένα διαφορετικές προτάσεις. Για παράδειγμα, σε εργαζόμενο με 22 χρόνια στην επιχείρηση και δύο παιδιά, πρότεινε να του μειώσει το μισθό από 1.110 στα 800 ευρώ καθαρά και σε άλλον εργαζόμενο με μόλις δύο χρόνια υπηρεσία, να του δώσει 750 ευρώ καθαρά... Παρά τις μεθοδεύσεις, όμως, στη δεύτερη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν και πάλι τις μειώσεις.

Σε αυτή τη συνέλευση, μάλιστα, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός κουβάλησε και δύο από τους διευθυντές του εργοστασίου, οι οποίοι απείλησαν τους εργαζόμενους ότι αν δε δεχθούν μειώσεις, θα γίνουν 30 απολύσεις. Στον αντίποδα, με τα χίλια ζόρια και ύστερα από πιέσεις, έγινε δυνατόν να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών και μέλος της διοίκησης του Εργατικό Κέντρο Τρικάλων!

Η δράση της Επιτροπής Αγώνα

Με τις πλάτες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, η εργοδοσία προσπάθησε και με άλλα μέσα να φοβίσει τους εργάτες και να τους αποσπάσει συμφωνία στις μειώσεις μισθών: Τους καλούσε έναν - έναν στο γραφείο και τους ζήταγε να διαβάσουν επιτόπου την ατομική σύμβαση, ώστε επί τόπου να αποφασίσουν αν θα την υπογράψουν ή όχι.

Κάπου εκεί το ποτήρι ξεχείλισε. Πρωτοπόροι εργάτες συγκάλεσαν ευρεία σύσκεψη με τους συναδέλφους τους που αντιδρούσαν στην υπογραφή ατομικής σύμβασης και συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, βάζοντας στο περιθώριο τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Εδώ και δύο βδομάδες, η Επιτροπή δραστηριοποιείται καθημερινά, με στόχο αρχικά να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα και να καλέσει πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, αντιπροσωπεία των Τομεακών Επιτροπών του ΚΚΕ στα Τρίκαλα συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Κάθε δύο μέρες η Επιτροπή ενημερώνει τους εργαζόμενους και συζητά μαζί τους για τα επόμενα βήματα. Η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική, όπως περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Αρμάγος: «Υπάρχουν εργαζόμενοι που λένε: "Πρώτη φορά συμμετέχουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Να μαζευόμαστε, να συζητάμε, να αποφασίζουμε"!».

Με τη δράση της Επιτροπής διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να εκφραστούν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να παρακαμφθεί η στάση συμβιβασμού ή ανοχής που έχει αναλάβει να προωθήσει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ηδη, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει ότι δε θα επιτρέψουν να γίνουν απολύσεις και αν συμβεί αυτό, είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, έχοντας στο πλευρό τους και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ