ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Συζητήσεις για τα «χρηματοδοτικά κενά»

Στα 10,5 δισ. ευρώ το «κενό» για τη διετία 2014-2015, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα

Η κατάσταση και οι εξελίξεις στα κράτη μέλη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται σε φάση χρηματοδοτικής στήριξης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, καθώς και η ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών βρέθηκαν στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στο Λουξεμβούργο. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη παραπέμπουν όλα τα εξεταζόμενα μέτρα και οι επιμέρους εκδοχές, που αφορούν στον τρόπο κάλυψης των «χρηματοδοτικών κενών» (δηλ. για την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων που λήγουν και οι οποίες δεν καλύπτονται από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ), είτε με τη μορφή νέου «κουρέματος» πάνω στο ελληνικό κρατικό χρέος είτε με τη μορφή «διευκόλυνσης».

Το «Δεκέμβρη ή το Γενάρη θα γίνει η συζήτηση για την κάλυψη του "χρηματοδοτικού κενού" στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γ. Ασμουσεν, προσδιόρισε το «κενό» για το 2014 στα 5 με 6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι «το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για την περίοδο Ιούλης 2014 - τέλη 2015 ανέρχεται κοντά στα 10,5 δισ. ευρώ».

Η «επιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012, ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» είναι η θέση, που για λογαριασμό της συγκυβέρνησης, προβάλλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι «διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό κενό θα διεξαχθούν Νοέμβριο με Δεκέμβριο, ενώ η συζήτηση για τα μέτρα μείωσης του χρέους θα ανοίξει μετά τον Απρίλιο του 2014».

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για νέο «κούρεμα» του χρέους, αυτή τη φορά από τον «επίσημο τομέα», δηλαδή από τα κράτη και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, στις οποίες κατά κύριο λόγο έχουν περιέλθει τα μακροπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση διαμορφώνεται το πλαίσιο για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων της επόμενης περιόδου. Η Κομισιόν, σε πρόσφατο «κείμενο εργασίας», έχει προτείνει τη λύση των μαζικών ανατιμήσεων πάνω στους φόρους κατανάλωσης. Το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη των αντιλαϊκών μέτρων στα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έριξε στο τραπέζι και τη λύση της «έκτακτης εισφοράς» (ύψους 10%) στις «καθαρές τραπεζικές καταθέσεις» σε κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς χρηματοδοτικής στήριξης.

Με ή χωρίς μνημόνια, αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα δρομολογούνται και για τα άλλα κράτη της ΕΕ. «Οι προϋποθέσεις για την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο θα συμφωνηθούν αργότερα, όχι αυτόν το μήνα - πιθανόν τον Νοέμβριο», δήλωσε, προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Ε. Κένι είχε δηλώσει ότι η χώρα του πρόκειται να επανέλθει πλήρως στις αγορές δανεισμού από την 15η Δεκέμβρη, σημειώνοντας ότι «δε θα σημάνει ότι τα οικονομικά μας προβλήματα έχουν τελειώσει... αλλά επιτέλους, η εποχή του μνημονίου θα έχει παρέλθει».

Τέλος, η Πορτογαλία, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξετάζει τη λύση της ανταλλαγής χρέους μέσα στο 2013, ώστε να εκμεταλλευτεί τη «βελτίωση της ζήτησης των επενδυτών» και να αρχίσει να καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2014.

Χοντροκομμένη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ από τον «Ελεύθερο Τύπο»

Επιστολή του Γ. Γκιόκα, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη σελίδα 7 του χτεσινού «Ελεύθερου Τύπου» δημοσιεύεται ένα χοντροκομμένο ψέμα σε βάρος του ΚΚΕ. Με άρθρο του ο Δ. Ρίζος εγκαλεί όσους ρίχνουν το ανάθεμα στη Χρυσή Αυγή αλλά σε «ανάλογες περιπτώσεις (...) όπως όταν συνελήφθησαν οι δολοφόνοι της "17 Νοέμβρη" έσπευσαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισής της και από το ΚΚΕ, ακόμα και από το ακραίο τότε ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, αναμηρυκάζοντας την ίδια ψευτιά ο Δ. Ρίζος γράφει και τον επίλογο του άρθρου του.

Ο Γ. Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε στον «Ελεύθερο Τύπο» την ακόλουθη επιστολή:

«Κύριε διευθυντά,

Σε σχόλιο της εφημερίδας σας της 14ης Οκτώβρη αναφέρεται, ότι στη δίκη των μελών της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" έσπευσαν μάρτυρες υπεράσπισης και από το ΚΚΕ. Πρόκειται για χοντροκομμένο ψέμα που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή μέχρι και τις συλλήψεις των μελών της συγκεκριμένης οργάνωσης, σταθερά υποστήριζε, ότι μηχανισμοί τύπου "17 Νοέμβρη", είτε κατασκευάζονται είτε αξιοποιούνται στην πορεία από ξένες και ντόπιες μυστικές υπηρεσίες. Τόνιζε ότι τέτοιες εγκληματικές οργανώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πάλη του λαού για τα δικαιώματά του. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και, κυρίως, για να συκοφαντείται το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να επιβάλλονται πρόσθετα αυταρχικά τρομοκρατικά μέτρα κατά του λαού.

Μια απλή αναζήτηση στις επίσημες ανακοινώσεις του Κόμματος θα προφύλασσε το συγγραφέα του συγκεκριμένου σχολίου από μια τέτοια διαστρέβλωση της αλήθειας και των θέσεων του ΚΚΕ.

Γι' αυτούς τους λόγους παρακαλούμε η εφημερίδα να δημοσιεύσει την παρούσα επιστολή και να αποκαταστήσει την αλήθεια».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοροϊδεύουν το λαό παλιοί και όψιμοι «εξορκιστές» των μνημονίων

Σε σχόλιό του, για τις οικονομικές εξελίξεις το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τόσο η ελάφρυνση του χρέους που υπόσχεται η κυβέρνηση, όσο και το "κούρεμα" που διεκδικεί η αξιωματική αντιπολίτευση, συντασσόμενη ουσιαστικά με το ΔΝΤ, όχι μόνο δεν οδηγούν στο τέλος της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά προϋποθέτουν την υλοποίηση νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και μνημονίων, χωρίς ημερομηνία λήξης.

Οι παλιοί και οι όψιμοι "εξορκιστές" της τρόικας και των μνημονίων κοροϊδεύουν το λαό και τον οδηγούν σε νέες παγίδες και περιπέτειες, αφού αποδέχονται την Ευρωπαϊκή Ενωση και την καπιταλιστική οικονομία, την ανάγκη των μονοπωλίων να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγεί ο λαός οριστικά από τα αντιλαϊκά μέτρα, την εξαθλίωση και τα μνημόνια διαρκείας είναι να βαδίσει σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης χωρίς τα δεσμά του χρέους, της ΕΕ και των μονοπωλίων».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Διατηρείται ακέραιη η φοροληστεία

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα, με τη χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, το γεγονός ότι ακόμα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά θα μείνουν φέτος στην παγωνιά.

Επιστροφή φόρου μόλις στα 35 λεπτά το λίτρο και μόνο για το επιδοτούμενο κομμάτι της κατανάλωσης, μοιράζει η συγκυβέρνηση με τη μορφή «επιδόματος» για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παρά τα όσα διαρρέονταν τις προηγούμενες μέρες, σταθερά στο ύψος της περσινής φοροληστείας παραμένει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, οπότε η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται περίπου στα 1,3 ευρώ το λίτρο (σχεδόν 1 ευρώ/λίτρο με το επίδομα).

Σταθερές παραμένουν και οι επιδοτούμενες ποσότητες, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.

Με αυτά τα δεδομένα κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα δεν έχει ούτε η «προκαταβολή» για το 25% της επιδότησης που προβλέπεται για φέτος, ούτε η εμφανιζόμενη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων (τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται στα 30.000 ευρώ, για έγγαμους χωρίς παιδιά στα 40.000 ευρώ και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια διαμορφώνονται για τους άγαμους στα 200.000 ευρώ και για τους έγγαμους στα 300.000 ευρώ).

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ