ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπολειτουργούν τα ΤΕΙ και η κυβέρνηση ζητά τα ρέστα!

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε πανελλαδική ημέρα δράσης σε όλα τα ΤΕΙ και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη

Από φετινές κινητοποιήσεις των απλήρωτων εκτάκτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ

MotionTeam

Από φετινές κινητοποιήσεις των απλήρωτων εκτάκτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ
Τα ΤΕΙ της χώρας στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν και στη χειρότερη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά τις απανωτές μειώσεις προϋπολογισμών (φτάνουν ως και 60%) και τις μειώσεις πιστώσεων για έκτακτους καθηγητές (που κάλυπταν την πλειοψηφία των μαθημάτων και ειδικά τα εργαστήρια), σε συνδυασμό με την υποβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή, σε πολλές περιπτώσεις, πλέον, οι σπουδαστές βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση! Παράλληλα, πολλοί έκτακτοι καθηγητές είναι απλήρωτοι.

Πρακτικά, πλέον, οι σπουδαστές στοιβάζονται στις αίθουσες και τα εργαστήρια, είτε μπαίνουν σε λίστες αναμονής για το επόμενο εξάμηνο ή την επόμενη χρονιά, δηλαδή αναγκάζονται να καθυστερούν τις σπουδές τους. Σα να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχει και το κόστος σπουδών για αναλώσιμα (σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 150 ευρώ), σημειώσεις, μεταφορές και σίτιση και στέγαση.

Απέναντι σ' αυτά, χτες η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, υποστήριξε: «Η απάντηση είναι να δούμε το κάθε Ιδρυμα τι έχει κάνει από μόνο του προς όφελος των φοιτητών για να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει η χώρα» και πρόσθεσε πως «η απώλεια έστω και μίας ώρας μαθήματος, όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά είναι μία εχθρική πράξη απέναντι στη νέα γενιά».

Πανελλαδική ημέρα δράσης

Για όλα αυτά το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνει κάλεσμα αγώνα στους σπουδαστές των ΤΕΙ και διοργανώνει πανελλαδική μέρα δράσης και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι, τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη. Επίσης, καλεί τους σπουδαστές σε αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλες τις σχολές και τα τμήματα και φυσικά σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, στις 19 και 20 Οκτώβρη.

Στο κάλεσμά της προς τους σπουδαστές η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών αναφέρει ενδεικτικά στοιχεία για τα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου: «Στο ΤΕΙ Πειραιά, ενώ χρειάζονται πάνω από 6.000 ώρες, πέρυσι κουτσουρεύτηκαν σε 3.926 και φέτος δίνεται η χαριστική βολή με 1.120 ώρες, που αντιστοιχούν σε 70 εκτάκτους με πλήρες ωράριο. Την ίδια ώρα, οι έκτακτοι παραμένουν απλήρωτοι από το Φλεβάρη! Για το ΤΕΙ Αθήνας από τους 498 εκτάκτους πέρυσι, για φέτος προβλέπονται μόνο 220! Για την ΑΣΠΑΙΤΕ μόλις 35»! Οπως αναφέρει, το ίδιο ισχύει σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Να υπάρχουν σε όλα τα εργαστήρια λίστες αναμονής έως και 100 άτομα.
  • Στα εργαστήρια και στις θεωρίες οι σπουδαστές να είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. 50 σπουδαστές σε εργαστήριο των 20 θέσεων.
  • Να μη γίνονται θεωρίες.

Η κατάσταση και στα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας δε διαφέρει. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δίνονται μόλις 183 πιστώσεις για εκτάκτους, τη στιγμή που ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων χρόνων. Μιλάμε για ένα ΤΕΙ με 24 τμήματα, όπου εισήχθησαν φέτος 3.230 σπουδαστές και υπάρχουν λίγοι παραπάνω από 250 μόνιμοι, που μειώνονται, αφού πολλοί φεύγουν στη σύνταξη. Αποτέλεσμα είναι τα εργαστήρια να γίνονται με 25, 35, 45 ή και 80 άτομα, ενώ αυξήθηκε τραγικά ο μέσος χρόνος για την απόκτηση του πτυχίου. Επιπλέον, η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου καλεί σε μείωση του αριθμού των μαθημάτων για την απόκτηση πτυχίου, παρεμβαίνοντας έτσι στο πρόγραμμα σπουδών και τη συνδιδασκαλία μαθημάτων σε επίπεδο Σχολής. Στο ΤΕΙ Καβάλας η μείωση χρηματοδότησης για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς κυμαίνεται σε 55%-75%, δηλαδή τρεις στους τέσσερις δε θα προσληφθούν! Για τα προβλήματα σε δυο αυτά ιδρύματα κατέθεσαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θοδωρής Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.

Στο ΤΕΙ Χαλκίδας οι έκτακτοι καθηγητές έφταναν στο 64% του εκπαιδευτικού προσωπικού και στο ΤΕΙ Λαμίας στο 57%. Αυτήν την περίοδο η κατάσταση είναι πέρα από δραματική. Οι περικοπές στην πρόσληψη εκτάκτων ξεπερνούν το 60% κατά ΤΕΙ, κάτι που σημαίνει πλήρη αδυναμία στην οργάνωση των εργαστηρίων και γενικότερα υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για αυτά τα ιδρύματα επίσης έχει κατατεθεί Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή από τους βουλευτές Γιώργο Μαρίνο, Γιάννη Γκιόκα και Γιώργο Μαυρίκο, ενώ κινητοποίηση προγραμματίζουν τη Δευτέρα οι σπουδαστές της Επιτροπής Αγώνα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Λαμίας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο ΤΕΙ Πάτρας, όπου δεκάδες σπουδαστές μένουν εκτός εργαστηρίων, μπαίνουν σε λίστες αναμονής, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα εξάμηνα και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι κλινικές για όλους. Για αυτά τα προβλήματα οι δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν καθημερινές κινητοποιήσεις όλη τη βδομάδα που μας πέρασε.

Αντίστοιχα κινητοποίηση έκαναν, προχτές, οι σπουδαστές που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ, στο ΤΕΙ Ηπείρου, όπου έχουν παραμείνει μόλις 75 καθηγητές από 186 που ήταν πέρσι!


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ομολογίες αστών...

Οταν ξεκίνησαν οι δήθεν εξεγέρσεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», οι αστοί και κάθε είδους οπορτουνιστές τις στήριζαν, τις πρόβαλλαν ως λαϊκές εξεγέρσεις, ως το πραγματικό κίνημα, αντιπαραθέτοντάς τες στο οργανωμένο εργατικό, στο κομμουνιστικό κίνημα. Το ΚΚΕ τις χαρακτήριζε ως κινητοποιήσεις για εκσυγχρονισμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με βάση το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Μεγάλη Μέση Ανατολή».

Να θυμίσουμε π.χ. ότι «ήρωας» της πλατείας Ταχρίρ ήταν ο επικεφαλής της πολυεθνικής «Google» σε όλη τη Βόρεια Αφρική. Βεβαίως, εκεί που οι ίδιοι οι αστοί ομολόγησαν ότι οργάνωσαν «εξέγερση» ήταν η Λιβύη, αποκαλύπτοντας ότι ο στρατηγός των αντικαθεστωτικών, Χαλίφα Χάφτερ, είναι «πράκτορας της CIA» και άνθρωπος των Αμερικανών. Ο Μαχμούντ Μπεν Τζουμάα, ανώτατος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας του Καντάφι, εξέδιδε διαταγές για τη σύλληψη ή την παρακολούθηση των αντικαθεστωτικών, αλλά ο ίδιος τους συναντούσε κρυφά για να τους προστατέψει από το καθεστώς Καντάφι. Πράκτορες βετεράνοι ιμπεριαλιστικών κρατών ανέλαβαν να πείσουν στελέχη του καθεστώτος Καντάφι να το εγκαταλείψουν. Αυτοί εκπαίδευαν το στρατό των αντικαθεστωτικών. Ενώ αρκετοί Βρετανοί SAS δρούσαν υπέρ των αντικαθεστωτικών. Ολα τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν από τον αστικό Τύπο.

***

Οταν ξεκίνησε το λεγόμενο «κίνημα των αγανακτισμένων» σε Ισπανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Βέλγιο κλπ, αστοί και οπορτουνιστές το παραλλήλιζαν με την «Αραβική Ανοιξη», πάλι σε αντιπαράθεση με το οργανωμένο εργατικό, το κομμουνιστικό κίνημα, προβάλλοντάς το ως κίνημα ακηδεμόνευτο από κόμματα, χωρίς ηγεσία, επομένως ένα «γνήσιο» λαϊκό κίνημα... Τότε εκτιμούσαμε ότι υπάρχουν διάφορες δυνάμεις πίσω απ' αυτά τα κινήματα, διάφορα λόμπι, αστικές δυνάμεις, που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και τα «μπλογκς», που τάχα οργάνωναν τέτοια κινήματα. Ασε που αυτή η υπόθεση με τα «μπλογκς» και το ίντερνετ έγιναν φετίχ των λεγόμενων «εξεγέρσεων» τόσο στην «Αραβική Ανοιξη» όσο και στο «κίνημα των αγανακτισμένων». Λες και χωρίς άλλη οργάνωση, άλλους μηχανισμούς, που κρύβονται πίσω τους, μπορούν να κινητοποιηθούν μάζες. Τώρα ξαναφουντώνουν το «κίνημα των αγανακτισμένων», με αφορμή τη δράση τους στις ΗΠΑ, αλλά του δίνουν άλλη ονομασία, όπως «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» ή ανάλογες ονομασίες σε άλλες χώρες με βάση τις δράσεις ενάντια σε τράπεζες κλπ. Οι αστοί και πάλι ομολογούν. Τι ακριβώς; Οτι όχι μόνο δε φοβούνται τέτοια κινήματα, αλλά ενίοτε τα οργανώνουν κιόλας, πατώντας βεβαίως πάνω σε πραγματικά προβλήματα, όπως η εξαθλίωση της ζωής εργαζομένων, άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, λόγω κρίσης, που τους στέλνει μαζικά στην ανεργία, τους μειώνει δραστικά το εισόδημα εξανεμίζοντας μισθούς και συντάξεις, και φοροληστεύοντάς τους.

***

Να τι γράφουν «Τα Νέα», 14/10/2011:«Οι "Αγανακτισμένοι" στις ΗΠΑ ορκίζονται ότι δεν έχουν αρχηγό. Υπάρχει, όμως, κάποιος στον οποίο οφείλουν τόσο την ύπαρξή τους όσο και τη φήμη τους. Αυτός είναι ο Βλαντ Τάιχμπεργκ. Γιος ρώσων διαφωνούντων, 36 χρονών σήμερα, ο Βλαντ έζησε από κοντά την εξέγερση της Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη χάρη στην ισπανίδα σύζυγό του. Επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αποσκευές του κουβαλούσε την εμπειρία από τους ισπανούς "Αγανακτισμένους" και τον ιό που έσπειρε στη Νέα Υόρκη... Με σπουδές στα Μαθηματικά, ο Βλαντ ήταν κι αυτός χρηματιστής στη Γουόλ Στριτ πριν ριχτεί στη μάχη για μια "αληθινή" συμμετοχική δημοκρατία... Το ερώτημα ποιος χρηματοδοτεί το κίνημα που εξαπλώνεται στην Αμερική επανέρχεται και πάντα ένα όνομα εμφανίζεται: του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος πρόσφατα μπήκε για πρώτη φορά στον κατάλογο των 10 πιο πλούσιων Αμερικανών. Κάποιοι μιλούν για "μυστική ατζέντα του Σόρος που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το κίνημα ως δούρειο ίππο". Η σύνδεση του Σόρος με το "Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ" προκύπτει από το γεγονός ότι είναι χρηματοδότης της μη κερδοσκοπικής αντικαταναλωτικής και περιβαλλοντικής καναδικής οργάνωσης Adbusters, που ξεκίνησε την εκστρατεία για να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ ένα κύμα ανάλογο με εκείνα της Αραβικής Ανοιξης, μιλώντας για το Αμερικανικό Φθινόπωρο».

***

Στόχος όλων των παραπάνω η εκτόνωση της δυσαρέσκειας από τον καθολικό πόλεμο του κεφαλαίου στους εργαζόμενους, σε λύσεις που οδηγούν στην απογοήτευση, στη μοιρολατρεία, στην πλήρη ενσωμάτωση στο σύστημα και ακόμη χειρότερα, στην παρεμπόδιση της ριζοσπαστικοποίησης, της οργάνωσης στο εργατικό κίνημα και του αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του για την ανατροπή της.


Ι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ