ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τώρα ο λαός και τα παιδιά του να πιστέψουν στη δύναμη τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή τις καταγγελίες για παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά και υποσιτισμένα

Με αφορμή τις καταγγελίες για υποσιτισμό μαθητών που εντοπίζουν εκπαιδευτικοί και γονείς σε σχολεία, τις καταγγελίες για παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά, που φτάνουν να τρώνε ακόμα και από τα σκουπίδια, που αρρωσταίνουν και δεν έχουν χρήματα για γιατρό και θεραπεία, αλλά και την αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτές τις καταγγελίες, που μέσω του υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο για λαϊκισμό και διέψευσε τάχα ότι υπάρχουν περιπτώσεις υποσιτισμένων παιδιών...

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί/ Οι έμποροι φωνάζουν γι' αγορές/ Οι άνεργοι πεινούσαν/ Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται/ Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι/ Κηρύχνουν τη λιτότητα/ Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα/ Ζητάνε θυσίες.

Μπ. Μπρεχτ

Το υπουργείο Παιδείας μετά τις καταγγελίες εκπαιδευτικών για λιποθυμία μαθητή λόγω ασιτίας, με μια απαράδεκτη δήλωση προσπαθεί να συγκαλύψει την πολιτική της κυβέρνησης που είναι επικίνδυνη για τις λαϊκές οικογένειες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική της, ο στόχος τους για έναν εργαζόμενο ανά οικογένεια και αυτόν κακοπληρωμένο, είναι που δημιουργεί ανασφάλεια για τη ζωή και το μέλλον μας. Που βάζει "λουκέτα" και "τυλίγει με αλυσίδες" τα σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και καταδικάζει την εργατική νεολαία, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στη φτώχεια, την ανεργία, την αμάθεια. Ο υποσιτισμός μικρών παιδιών, που παραμένουν άρρωστα γιατί οι οικογένειές τους δεν έχουν χρήματα για γιατρό και θεραπεία είναι γεγονότα που πολλαπλασιάζονται.

Τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και η πολιτική που τα υπηρετεί, οδηγώντας το λαό και τα παιδιά του στη μαύρη δυστυχία των μισθών πείνας, της ανεργίας, της ζωής χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, είναι το σύστημα της βαρβαρότητας που λέγεται καπιταλισμός.

Για τη φτώχεια, την ανεργία, κανένας νέος δεν πρέπει να αισθάνεται ντροπή, να σκύβει το κεφάλι. Δεν μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει μόνος του, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που τα γεννά και τα αναπαράγει για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ντροπή για το νέο, για τον εργάτη, για το φτωχό είναι να δέχεται αυτή την κατάσταση, ντροπή είναι να μη ριχτεί στην οργανωμένη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο, συνοικία, σχολείο "για να πάρει και να σηκώσει" την πλουτοκρατία, την κυβέρνησή της και τα άλλα κόμματά της που θυσιάζουν το λαό για να σωθεί το κεφάλαιο και η ΕΕ.

Διάφορα στηρίγματα του σάπιου αυτού συστήματος ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα. Μοιράζουν ελεημοσύνες, για να ξεγελάσουν με ένα ξεροκόμματο την πείνα που θα γίνει πραγματικότητα για πολύ περισσότερους. Μοιράζουν λόγια αγάπης και στοργής για να ομορφύνουν τη βαρβαρότητα και άλλοι μιλάνε για ακραία φαινόμενα του συστήματος και μοιράζουν αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει ανθρώπινο. Ολοι μαζί θέλουν να πνίξουν την οργή και το ταξικό μίσος που χρειάζεται να θεριέψει και να γίνει συνειδητή οργανωμένη επιλογή για την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας.

Ο πόλεμος που εξελίσσεται κατά της ζωής και των δικαιωμάτων των νέων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, δεν αντιμετωπίζεται με ευχές και κατάρες.

Ως εδώ. Τώρα ο λαός και τα παιδιά του να πιστέψουν στη δύναμή τους, να ισχυροποιήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα βάλει τέλος στις θυσίες για την πλουτοκρατία. Να δυναμώσει η οργανωμένη λαϊκή αλληλεγγύη. Να διεκδικηθεί δωρεάν σίτιση με ευθύνη του υπουργείου στους μαθητές στα σχολεία και στα παιδιά στην Προσχολική Αγωγή. Δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Τώρα να φουντώσει ο αγώνας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, ο αγώνας για να ανατραπούν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Κατάργηση των μονοπωλίων. Εργατική - λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους».

Ιστορικός περίπατος για μαθητές Γυμνασίου

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη, αφιερωμένος στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

«Μελετάμε την Ιστορία μας, γινόμαστε πιο ικανοί στην πάλη για το σοσιαλισμό»! Με αυτό το σύνθημα, η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ παίρνει μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία και διοργανώνει ιστορικούς περιπάτους για μαθητές Γυμνασίων, ηλικίας 10 - 15 χρόνων.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, λοιπόν, το πρωί του Σαββάτου 22 Οκτώβρη, διοργανώνεται ο πρώτος ιστορικός περίπατος με θέμα «70 χρόνια ΕΑΜ». Περιλαμβάνει επίσκεψη στο υπόγειο κτίριο της Κοραή, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο, επίσκεψη στο σπίτι που ιδρύθηκε το ΕΑΜ και στο κτίριο που ήταν τα γραφεία του και συζήτηση συνολικά για την οικονομική κρίση και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο '40 - '44, την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση.

Η βιβλιογραφία που προτείνεται από την ΚΝΕ στους μαθητές, γι' αυτόν τον περίπατο, είναι: «Τα σταφύλια της οργής» - «Ο δρόμος με τις φάμπρικες» του Τζ. Στάινμπεκ, «Ιστορίες του κ. Κόινερ» του Μπ. Μπρεχτ, «Ο δρομάκος με την πιπεριά» του Δ. Ραβάνη - Ρεντή, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» - «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, «Οταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή, «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος» του Μ. Λουντέμη, «Επικαιρικά» του Γ. Ρίτσου.

  • Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ ή στα τηλέφωνα 6942693007, 6970979631.
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και η θέση του ΚΚΕ», σήμερα Σάββατο, στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βύρωνα (Χαμάρας και Αϊδινίου) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Ελευθερία Βενέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, αύριο Κυριακή, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΝΟ Εύβοιας της ΚΝΕ, διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Καπιταλιστική κρίση - διέξοδος λαϊκή», αύριο Κυριακή, στη Χαλκίδα, στην πλατεία εργατικών κατοικιών, στις 7 μ.μ.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Επόμενος σταθμός οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Τη συμμετοχή τους στην 48ωρη απεργία προγραμματίζουν τα τοπικά Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων σε όλη τη χώρα για να διαδηλώσουν μαζί με τους απεργούς εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική που στερεί το μισθό, το βιβλίο, κάθε δικαίωμα...

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) καλεί την Τετάρτη 19 Οκτώβρη στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11 π.μ. Οι μαθητές θα προσυγκεντρωθούν στις 10.30 στα Χαυτεία.

Την Πέμπτη 20 Οκτώβρη το ΣΑΣΑ συμμετέχει στην περικύκλωση της Βουλής. «Ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε να πληρώσουμε για την πλουτοκρατία και τη μόρφωσή μας» δηλώνει το ΣΑΣΑ καλώντας τους μαθητές της Αθήνας να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Πειραιά με αίτημα να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του Προέδρου της ΕΛΜΕ, Σάββα Σάββα, επειδή είχε υπερασπιστεί εκπαιδευτικό στο αίτημά της για μια άδεια. Ο Περιφερειακός Διευθυντής δήλωσε ότι θα παραπέμψει τη δίωξη στο ΑΠΙΣΔΕ, το οποίο θα αποφασίσει αν θα κλείσει την υπόθεση ή θα διεξαχθεί ΕΔΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ