ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με εισαγγελείς και ΜΑΤ εναντίον εργαζομένων στους δήμους

Απειλές με απολύσεις, μηνύσεις και κατασταλτικούς μηχανισμούς στη χωματερή της Φυλής. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με συντονισμένους εκβιασμούς και απειλές συνέχισε και χτες η κυβέρνηση προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους. Ετσι, το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος αποφάσισε την έκδοση υγειονομικής διάταξης βάσει του νόμου 2520 του 1940 απειλώντας με αυτόφωρο, φυλάκιση και χρηματικά πρόστιμα αν δεν γίνει άμεσα αποκομιδή απορριμμάτων και μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας αυτή την τακτική, προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζόμενους τη βάρβαρη πολιτική της με την εφεδρεία που φέρνει μαζικές απολύσεις και την εξαθλίωση μέσω του νέου μισθολογίου.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος σε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ σκορπούσε όλο το πρωί απειλές ότι αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των τομέων καθαριότητας των δήμων και σε κατάργηση οργανικών θέσεων.

Αργά το βράδυ, η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καθώς διέρρεε ότι προωθεί άμεσα την κατάργηση των τομέων καθαριότητας στους δήμους της Αττικής και Θεσσαλονίκης και την παραχώρησή τους σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εσωτερικών φέρεται να ενημέρωσε χτες σε διυπουργική σύσκεψη ότι το υπουργείο έχει έτοιμα τα ΠΔ, ώστε να καταστεί δυνατή - από νομικής απόψεως - η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους προαναφερόμενους δήμους. Η κυβέρνηση φαίνεται πως επέλεξε να καταργήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων με Προεδρικά Διατάγματα, ώστε η απόφασή της αυτή να μην μπορεί να προσβληθεί στα δικαστήρια δεδομένου ότι τα ΠΔ έχουν έγκριση συνταγματικότητας από το ΣτΕ. Αν ισχύσει αυτό σημαίνει ότι με την κατάργηση των υπηρεσιών απολύονται αυτόματα και όλοι οι εργαζόμενοι.

Χτες το βράδυ, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο του ΧΥΤΑ της Φυλής όπου αργά το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους διμοιρίες των ΜΑΤ παίρνοντας θέσεις μάχης με τη συνδρομή εισαγγελέων. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τις εργασίες τους, ενώ Δευτέρα και Τρίτη θα προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία.

Ανάθεση σε ιδιώτες και βιομηχανία μηνύσεων

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, σε εφαρμογή προχτεσινής απόφασης της πράσινης πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και της χτεσινής υγειονομικής διάταξης του υπουργείου, ανέθεσε σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες να ξεκινήσουν άμεσα την αποκομιδή των απορριμμάτων. Εν τω μεταξύ, ο περιφερειάρχης περιμένει σήμερα το πρωί από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ούτως ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει και με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στην καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων. Ο Γ. Σγουρός ζητούσε χτες το πρωί από τους επόπτες να καταθέσουν μηνύσεις κατά των δημάρχων, ενώ το απόγευμα διεύρυνε το πλαίσιο των δικαστικών διώξεων, ζητώντας οι μηνύσεις να είναι κατά παντός υπευθύνου. Στη μεθόδευση αυτή φαίνεται πως έχει αρωγό του και την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ενωσης Δημόσιας Υγείας. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ευάγγελος Πασβούρης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωταγωνιστεί σ' αυτή τη βιομηχανία μηνύσεων.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με το ΚΚΕ, σημείωσε: «Ο περιφερειάρχης εκπληρώνει αυτό που πολιτικά πιστεύει. Ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης. Οι όποιες κατά καιρούς κορόνες περί ευθυνών της κυβέρνησης αποτελούν φύλλο συκής. Στην πράξη επιλέγει να πάει κόντρα στους εργαζόμενους και το λαό και να εξυπηρετήσει τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και την πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων που ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια και τα πιρούνια τους για το θέμα των απορριμμάτων που θα αποτελέσει πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απειθαρχήσουν μαζικά. Το δίλημμα είναι αν θα δεχθούν την κόλαση που τους ετοιμάζουν ή αν θα σηκώσουν το ανάστημά τους - που πρέπει να το σηκώσουν - για να αντιπαλέψουν τη βάρβαρη πολιτική και να περάσουν στην αντεπίθεση».

Συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη

Στον τραμπουκισμό κυβέρνησης και δημάρχων, που σήμερα απειλούν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ο λαός πρέπει να απαντήσει συλλογικά, οργανωμένα, αποφασιστικά. Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν οι κομμουνιστές σύμβουλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης και τα στελέχη της γραμματείας του ΠΑΜΕ των ΟΤΑ, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέντευξη μίλησαν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και ο Φ. Μαραντζίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ ΟΤΑ και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο Φ. Μαραντζίδης κατήγγειλε την τρομοκρατία που εξαπολύει η κυβέρνηση με υπουργούς και δημάρχους και ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι θα αγωνίζονται όσο συνεχίζεται η αντεργατική πολιτική και τις μορφές του αγώνα θα τις αποφασίζουν οι ίδιοι. Ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε: «Οι απειλές για κλήσεις εισαγγελέων και ΜΑΤ για να χτυπήσουν την κινητοποίηση των εργαζομένων σήμερα στην καθαριότητα, αύριο αλλού, αυτός είναι ο πραγματικός τραμπουκισμός».

Το πολιτικό περιεχόμενο που πρέπει να αποκτήσει ο αγώνας των εργαζομένων παρουσίασε ο Θ. Κωνσταντινίδης: «Είμαστε μάρτυρες της κορύφωσης του πολέμου που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση με τους συνοδοιπόρους της ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, ενάντια στην ίδια τη ζωή του εργαζόμενου λαού. Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι μπορεί να μπει τέλος στις θυσίες που γίνονται για την κρίση, στις θυσίες που γίνονται ουσιαστικά για την κερδοφορία των επιχειρηματιών και της πλουτοκρατίας».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Υποκρίνεται όταν επικαλείται τη δημόσια υγεία

«Το πρόβλημα είναι - και το είχα επισημάνει από την πρώτη στιγμή - πρώτα από όλα θέμα δημόσιας υγείας. Αυτό πλέον είναι απαράδεκτο» δήλωνε την Τετάρτη (στο ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM») και όχι μόνο τότε, ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης, πιέζοντας να σταματήσει η κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ και να μαζέψουν τα σκουπίδια. Κι όμως, σε ένα όργιο υποκρισίας η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας (εν μέσω κατάληψης του ΧΥΤΑ Φυλής) μαζεύει απορρίμματα και τα αποθέτει ουσιαστικά ανεξέλεγκτα σε δημόσιο - δημοτικό χώρο αποδεικνύοντας ότι μόνο για τη δημόσια υγεία δε νοιάζεται, παρά για το πώς θα σπάσει την κινητοποίηση των εργαζομένων. Τους οποίους φακελώνει κιόλας σε «κατάλογο» σχετικά με το ποιοι αγωνίζονται και ποιοι όχι.

Κατά πληροφορίες που ήρθαν χθες στο «Ρ» και επιτόπιο φωτορεπορτάζ που τις επιβεβαίωσε, δίπλα στο ΧΥΤΑ Φυλής, στο εργοτάξιο Ζωφριάς του Δήμου Αθήνας (φιλοξενείται εκεί γκαράζ όπου σταθμεύουν απορριμματοφόρα κι άλλα οχήματα του Δήμου, συνεργείο των οχημάτων και αποθήκη ανταλλακτικών), αποθέτονταν απορρίμματα όχι μόνο κλεισμένα σε κοντέινερ (γνωστή πρακτική δημοτικών αρχών σε μέρες κινητοποιήσεων). Αλλά στο πίσω μέρος του εργοταξίου το προσεγγίσιμο εξωτερικά μόνο από χωματόδρομο, στοιβάζονταν ανεξέλεγκτα και οικιακά (οι συνηθισμένες σακούλες) καλυμμένα από πάνω και το πλάι με ρόδες, παλέτες και άλλα βαριά αντικείμενα. Σε χώρο όπου δεν τηρείται κανένας απολύτως κανόνας υγιεινής (στεγανοποίηση εδάφους κλπ).

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Εργαζόμενοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης συνέχισαν χτες τις καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών γκαράζ, του ΣΜΑ και του ΧΥΤΑ. Εκατοντάδες εργαζόμενοι των δήμων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαχητική πορεία που ξεκίνησε από τον Εύοσμο και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους κατευθύνθηκε στους Αμπελόκηπους, στην Πολίχνη, στη Σταυρούπολη, κατέληξε στην πλατεία Επταλόφου. Εργαζόμενοι από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο, ενίσχυσαν την κατάληψη και από εκεί πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, στη συνάντηση που είχε χτες με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, επανέλαβε την πρόθεσή του να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης για εφεδρεία και απολύσεις και υπερασπίστηκε την πολιτική παράδοσης της καθαριότητας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στη συνέχεια, με προκλητική δήλωσή του κατηγόρησε τους εργαζόμενους για εργασιακή ανηθικότητα, στηρίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Με τα απορριμματοφόρα οχήματα στην κεφαλή της πορείας οι εργαζόμενοι του νομού Ιωαννίνων έκαναν χτες την κινητοποίησή τους. Από το εργοτάξιο του Δήμου όπου παρέμεινε και χτες κλειστό, έφτασαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας που επέδωσαν και το σχετικό πλαίσιο των αιτημάτων τους. Στη Λάρισα, στις γενικές συνελεύσεις, που συγκάλεσαν οι Επιτροπές Αγώνα, στις οποίες οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά, αποφασίστηκε η συνέχιση των καταλήψεων σε δημοτικά κτίρια και χωματερή. Το ΕΚ Λάρισας σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων και τους απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην 48ωρη απεργία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ