ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
Η ειδική φροντίδα φορτώνεται στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Στην τύχη τους εγκαταλείπονται οι κοινοτικές μονάδες που, ήδη, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού

Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας που απαιτεί κάθε ηλικία «σκοντάφτουν» στην «εξυγίανση» που αναζητούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας που απαιτεί κάθε ηλικία «σκοντάφτουν» στην «εξυγίανση» που αναζητούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Στα παιδιατρικά νοσοκομεία και στους παιδιάτρους φορτώνει η κυβέρνηση τη γύμνια σε ειδικές υπηρεσίες για την εφηβική ηλικία με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και μετά από υπόδειξη του Κεντρικού Συμβουλίου της Υγείας (ΚΕΣΥ).

Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να στελεχώσει τις ελάχιστες κοινοτικές δομές που στην κυριολεξία φυτοζωούν λόγω των ελλείψεων προσωπικού και να αναπτύξει τις απαραίτητες με βάση τις πληθυσμιακές ανάκες κάθε περιοχής, έρχεται στα πλαίσια της εξοικονόμησης πόρων να φορτώσει με ένα δυσβάσταχτο βάρος τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Μάλιστα με ανορθόδοξο επιστημονικά τρόπο αναθέτει στους παιδιάτρους - μετά από «κατάλληλη εκπαίδευση» - να ασχοληθούν με θέματα εκτός του επιστημονικού τους πεδίου. Αντίθετα θα έπρεπε οι παιδίατροι εκείνοι που θέλουν να έχουν πρόσθετη εξειδίκευση σε ζητήματα εφήβων να μπορούν να ενταχθούν σε τέτιες μονάδες και όχι να συμβαίνει το αντίστροφο.

Μέχρι τώρα, τυπικά, στα παιδιατρικά νοσοκομεία προσέρχονται παιδιά ηλικίας μέχρι 14 χρονών. Και λέμε τυπικά, γιατί σχεδόν ποτέ δεν τηρήθηκε ο κανόνας αυτός. Οπως π.χ. στη μονάδα μεταγγίσεων αίματος του «Αγία Σοφία», όπου - λόγω των εκρηκτικών αναγκών - προσέρχονται πλήρως ηλικιωμένοι που ξεκίνησαν εκεί τις μεταγγίσεις από παιδιά. Μετά από απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι «οι έφηβοι έως 16 ετών έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επιλέξουν τον Παιδίατρο ως θεράποντα ιατρό και τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία για την νοσηλεία τους». Οπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Υγείας η επιλογή αυτή έγινε γιατί «στη χώρα μας οι ειδικές υπηρεσίες για πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της εφηβικής ηλικίας είναι περιορισμένες».

«Η εφηβική περίοδος, προσθέτει ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες, γι' αυτό συχνά οι λειτουργοί υγείας αισθάνονται άβολα και ανεπαρκείς για να τους αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να τους παραπέμπουν ή να ασχολούνται επιφανειακά μαζί τους. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση παροχής υπηρεσιών Υγείας σε αυτή την ηλικία», πρόσθεσε...

Μ' άλλα λόγια το υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία είναι άθλιες για τα παιδιά και με αυτό για άλλοθι φορτώνει τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Ταυτόχρονα εγκαταλείπει στην τύχη τους τις εξωνοσοκομειακές μονάδες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα του γενικού πληθυσμού, μεταξύ του οποίου είναι και οι έφηβοι. Για παράδειγμα το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου που είναι διασυνδεμένο με τον «Ευαγγελισμό», στην κυριολεξία έχει γονατίσει λόγω έλλειψης προσωπικού παρότι κάθε χρόνο παρακολουθεί περισσότερα απο 2.000 άτομα μεταξύ των οποίων και παιδιά μέχρι την εφηβεία τους. Την ίδια εγκατάλειψη αντιμετωπίζουν το Τμήμα Εφήβων και το Κοινοτικό Κέντρο που λειτουργούν στα πλαίσια του Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σοβαροί κίνδυνοι απ' τις ελλείψεις υλικών

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων υλικών. Ελλείψεις, όπως σε αντιδραστήρια, νάρθηκες, επιδεσμικό υλικό, χειρουργικά ράμματα, ακτινολογικά φιλμ, ακόμα και χαρτοπετσέτες, που έχουν γίνει δυσεύρετα και έρχονται να προστεθούν στις πολλές άλλες που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες δεν επιτρέπουν και την πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της έλλειψης τεχνολόγου - ακτινολόγου στο νοσοκομείο, όπου είναι εγκατεστημένοι 2 αξονικοί τομογράφοι, δεν υπάρχει διαθέσιμος κανένας στις 20 από τις τριάντα μέρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ακόμα και οι επείγουσες αξονικές τομογραφίας.

Επίσης, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού παραμένουν απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες εφημερίες από τον περασμένο Μάη.

Οι ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό έχουν όπως είναι φυσικό, επιπτώσεις στους ασθενείς. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Κόσμος», που αναφέρεται σε «ανεξήγητο» θάνατο 20χρονης, που είχε εισαχθεί στην Ορθοπεδική Κλινική για εγχείρηση ισχίου, επειδή, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν υπήρχε προσωπικό στο Ακτινολογικό Τμήμα για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι «όλα έγιναν όπως προβλέπεται», αλλά παραδέχεται πως διατάχθηκε ΕΔΕ και ενημερώθηκαν σχετικά οι εισαγγελικές αρχές. Η ιατροδικαστής εκτιμά ότι ο θάνατος οφείλεται πιθανόν σε «πνευμονική εμβολή».

Ο διευθυντής Κ. Μαλίζος και οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής σε δήλωσή τους σημειώνουν ότι «λόγω της βαρύτητας των συμπτωμάτων και της ταχύτητας με την οποία εκδηλώθηκαν, δεν υπήρξε, δυστυχώς, χρόνος να δρομολογηθούν απεικονιστικές εξετάσεις. Η εφημερίδα επισημαίνει, ακόμα, ότι οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό δεν πληρώνονται για τις εφημερίες και τις υπερωρίες και προσθέτει πως πολλά κρίσιμα περιστατικά οδηγούνται για ακτινολογικές εξετάσεις εκτός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, επειδή δεν υπάρχουν χειριστές.

Απαραίτητη η πρόληψη

Σε 500.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι στην Ελλάδα που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) , μια επικίνδυνη πάθηση του αναπνευστικού, που για πολλά χρόνια αναπτύσσεται σιωπηρά και ευθύνεται κατά κύριο λόγο στο κάπνισμα. Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, για κάθε έναν ασθενή που διαγιγνώσκεται με τη νόσο, υπάρχει ένας ακόμα που παραμένει αδιάγνωστος, αφού κατά τα πρώτα 10 - 15 χρόνια οι ενοχλήσεις είναι ήπιες και οι ασθενείς δεν αναζητούν θεραπεία έγκαιρα. Οι ειδικοί επισήμαναν το σημαντικό ρόλο που παίζει η έγκαιρη διάγνωση, αφού οι βλάβες που προκαλεί η ΧΑΠ είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Συνέστησαν σε όλους τους καπνιστές άνω των 40 να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ) και κυρίως αν έχουν βήχα ή φλέγματα ή δυσκολία στην αναπνοή όταν ανεβαίνει σκάλες ή ανηφόρα ή όταν σηκώνει βάρη (π.χ. ψώνια).

Οι «φιλάνθρωποι» και ο στόχος τους

Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση και τα κόμματα που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως τίποτα δε θα μείνει όρθιο από τα «δημόσια» νοσοκομεία, τα οποία θέλουν πελάτες (και πλέον και παραμάγαζα) των πολυεθνικών. Από την άλλη, «φιλάνθρωποι» άμεσα συνδεδεμένοι με επιχειρηματικούς ομίλους που αγωνιούν να επιδείξουν «κοινωνικό προφίλ» για να κρύψουν πόσο πλούτο ληστεύουν από τον εργαζόμενο λαό.

Αυτοί οι δύο συναντήθηκαν χτες, στα εγκαίνια της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που έγινε με δωρεά του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο η «Ελπίδα».

Το νέο νοσοκομείο, που ονομάστηκε «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα», έχει 138 κλίνες και εντάσσεται διοικητικά και λειτουργικά στο «Αγία Σοφία». Η πρόεδρος της «Ελπίδας» Μ. Βαρδινογιάννη τόνισε πως ο σύλλογος θα συνεχίσει να είναι παρών στο νοσοκομείο, καθώς θα αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών, αλλά και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στο Χάρβαρντ και σε άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εξήρε το έργο της Μ. Βαρδινογιάννη. «Η ελληνική πολιτεία συνεισέφερε το χώρο και από κει και πέρα όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες ήταν δικές σας και όλο το κόστος ήταν δικό σας», είπε ο Α. Λοβέρδος και ζήτησε απ' την Μ. Βαρδινογιάννη «να είναι ενεργός η παρουσία σας και κατά τη διάρκεια του δύσκολου έργου της διοικήσεως».

Το κράτος ποτέ δε δημιούργησε τις απαραίτητες δομές για τα παιδικά ογκολογικά περιστατικά, με αποτέλεσμα παιδιά και έφηβοι κάθε ηλικίας και οι οικογένειές τους να βιώνουν εφιαλτικές καταστάσεις. Σ' αυτές τις συνειδητές ελλείψεις «πατά» η ανάπτυξη της επιχειρηματικής και «φιλανθρωπικής» δραστηριότητας. Ομως, οι ελλείψεις δεν μπορεί να καλύπτονται από δωρεές. Η φροντίδα και περίθαλψη των παιδιών που πάσχουν - και μάλιστα αυτών που έχουν βαριές ασθένειες - για να είναι ολοκληρωμένη και διασφαλισμένη για όλους, πρέπει να είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους. Να υπάρχει ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Οι δωρεές των «φιλανθρώπων» εθίζουν το λαό στη λογική του φτωχοκομείου και των αγαθοεργιών και επιχειρούν την εξιλέωση μεγαλοεπιχειρηματιών που από τη μία εμφανίζονται να «πονάνε» για την υγεία του λαού και από την άλλη ξεζουμίζουν και εκμεταλλεύονται χιλιάδες εργαζόμενους. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη εν προκειμένω είναι ένας τεράστιος καπιταλιστικός όμιλος που διαθέτει καράβια, διυλιστήρια κλπ. επιχειρήσεις που γιγαντώθηκαν απ' την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων, που έχασαν ακόμα και την αρτιμέλειά τους στους χώρους δουλειάς. Αλλωστε, τέτοιες δωρεές δεν είναι εξ ορισμού ανιδιοτελείς, αφού συνοδεύονται και από μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους δωρητές...

Οπως αναδεικνύεται και απ' την περίπτωση της Ογκολογικής Μονάδας, η εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Συλλόγων ενισχύει και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Για παράδειγμα, στην Ογκολογική Μονάδα, η «Ελπίδα» θα αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη, την εκπαίδευση των γιατρών, αλλά και κομμάτι της διοίκησης, όπως δείχνουν οι σχετικές προτροπές του υπουργού Υγείας. Και βέβαια - δυστυχώς - ακόμα και αυτή η άρτια εξοπλισμένη μονάδα θα λειτουργήσει στα πλαίσια του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας και της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, που προωθεί με ζέση και η σημερινή κυβέρνηση.


Ν. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ