ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Απειλή πολέμου στη Μέση Ανατολή

Associated Press

Τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώθηκαν και πάλι απειλητικά πάνω από τη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση του Ισραήλ με την κάλυψη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεθόδευσε συστηματικά τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους με στόχο να ακυρώσει τη συμφωνία για την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους. Η παρουσία του ακροδεξιού Αριέλ Σαρόν στα ιερά για τους άραβες μνημεία της Ιερουσαλήμ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του παλαιστινιακού λαού, αλλά και του αραβικού πληθυσμού στο Ισραήλ. Στη συνέχεια, η ισραηλινή κυβέρνηση πέρασε σε ανοιχτή επίθεση κατά των παλαιστινίων, με πραγματικά πυρά, τεθωρακισμένα και μαχητικά ελικόπτερα. Πάνω από 70 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους (μεταξύ τους και μικρά παιδιά) και μόλις 3 Ισραηλινοί. Την Πέμπτη χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την εκτέλεση δυο στρατιωτών, το Ισραήλ προχώρησε σε εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση, η οποία συνιστούσε κήρυξη πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού.

Το επεισόδιο με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS COLE» στο λιμάνι του Αμμάν, την περασμένη Πέμπτη, με πέντε νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους, το οποίο οι Αμερικανοί απέδωσαν σε τρομοκρατική ενέργεια, προκαλεί πολλές σκέψεις και συνειρμούς. Η απειλή των αμερικανικών αρχών για πλήγμα κατά των «τρομοκρατών» μπορεί να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την έντονη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σελιδόραμα

Αρκετά στενές αποδεικνύονται οι σχέσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με τα μονοπώλια, οι οποίες φθάνουν στο σημείο να καταλήγουν απροκάλυπτα σε έμμισθη εξάρτησή τους, γεγονός που αποτελεί μια «θηλιά» γύρω από το λαιμό της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος που διαρκώς σφίγγει (σελίδα 5)

Εκείνοι που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία, που επέβαλαν το εμπάργκο και βεβαίως κατατεμάχισαν αυτή τη χώρα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, έσυραν το χορό των πανηγυρισμών για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, μαζί με τους εγχώριους υποστηρικτές τους, ΝΔ και ΣΥΝ, που ξεπέρασαν σε ανταγωνιστικές θριαμβολογίες ακόμη και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (σελίδα 6)

Κάλπικο είναι το 35ωρο με άρνηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και υπηρετεί σκοπιμότητες, καλλιεργεί αυταπάτες, στοχεύει στην εξαπάτηση των εργαζομένων (σελίδα 16)

Αιτία της ανεργίας είναι το ίδιο το σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κι αυτήν πρέπει να καταργήσουμε, από κοινού οι εργάτριες με τους εργάτες, αντιπαλεύοντας σήμερα όλους τους αδιέξοδους τρόπους που η κυβέρνηση προωθεί στο όνομα της αντιμετώπισής της, όπως ευέλικτες μορφές, μερική απασχόληση, επιδοτούμενα προγράμματα κλπ. (σελίδα 22)

Χειρότερη και από την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών, είναι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη που κινείται στον αστερισμό της λογικής «για κάθε δραχμή που αύξησης που δίνω στα εισοδήματα των εργαζομένων (με την εισοδηματική, τη φορολογική και τη γενικότερη οικονομική πολιτική) πρέπει να πάρω πίσω πίσω τουλάχιστον 3, 4 ή και 5 δραχμές». (σελίδα 26)

Καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση της οικονομίας προωθείται εντατικά τα τελευταία 10 χρόνια κυρίως μετά το 1989 που το καπιταλιστικό σύστημα κυριαρχεί και δρα χωρίς «αντίπαλο δέος» και ενισχύει σε παγκόσμια κλίμακα τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα μονοπώλια σαν την πιο τρομερή και επικίνδυνη δύναμη, που σαρώνει δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες των λαών σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης. (σελίδα 27)

Οι εφοπλιστές συνεχίζουν τις προκλήσεις

Σε νέα πρόκληση προς το λαϊκό αίσθημα προχώρησαν οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας. Την περασμένη Πέμπτη οι εκπρόσωποι 18 ακτοπλοΐκών εταιριών, επιχείρησαν έναν εκβιασμό. Με όπλο τις άδειες σκοπιμότητας που κατέχουν θέλουν να μετατρέψουν τα θύματά τους (επιβάτες και ναυτικούς) σε πολιορκητικό κριό.

Ανακοίνωσαν ότι στις 27 του Οκτώβρη ακινητοποιούν τα πλοία διαμαρτυρόμενοι γιατί δήθεν «διασύρονται». Με απύθμενο θράσος, σαν να μην έστειλαν αυτοί στο βυθό το σαπάκι «Σαμίνα», χαϊδεύουν, δήθεν, τα πληρώματα των πλοίων. Τους ναυτικούς, δηλαδή, που στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ακτοπλοΐα γεύτηκαν από πρώτο χέρι την ανοιχτή εφοπλιστική τρομοκρατία και τους αισχρούς εκβιασμούς. Υποκριτικότατα αναφέρουν σε πληρωμένη προς τον Τύπο ανακοίνωσή τους ότι θα ακινητοποιήσουν τα πλοία γιατί, δήθεν, βλάπτονται από τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν το ναυάγιο.

Την ίδια ώρα στελέχη τους άφηναν να διαρρεύσει πως αυτό που αξιώνουν με τον ανοιχτό εκβιασμό είναι η μη μείωση του ορίου ηλικίας των πλοίων και η παράταση του καμποτάζ μέχρι το 2004. Ταυτόχρονα, όμως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως την ερχόμενη βδομάδα, μέσα από συνεδρίαση του ΓΕΑΣ (το όργανο που δίνει τις άδειες σκοπιμότητας) θα εγκριθούν οι άδειες που έχει ζητήσει ο εφοπλιστής Παναγόπουλος, ο οποίος και δεν υπογράφει την ανακοίνωση των άλλων 18 εταιριών. Οι εξελίξεις που πυροδοτούνται με την έξαρση αυτού του ανταγωνισμού αναμένονται ιδιαίτερα άγριες, με μεγάλο θύμα και πάλι το σύνολο του νησιώτικου πληθυσμού της χώρας αλλά και τους ναυτεργάτες.

Μήνυμα για κλιμάκωση των αγώνων

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πανελλαδική απεργία της περασμένης Τρίτης. Με τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία - πρόκειται για τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας - με τη μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις, με την ενεργητική συστράτευση κάτω από τα πανό των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Το μήνυμα είναι η αναγκαιότητα για άμεση κλιμάκωση του αγώνα με προοπτική. Ο στόχος της απεργίας παραμένει ξεκάθαρος: Να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα και να σταματήσει αμέσως κάθε κοινωνικός διάλογος. Κάθε χώρος δουλιάς, κάθε γειτονιά, να γίνουν μετερίζια του αγώνα. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν είναι ανίκητα. Σημαντικό βάρος σ' αυτόν τον αγώνα θα σηκώσουν οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις. Επόμενος μεγάλος σταθμός τους, το πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 21 του Οκτώβρη.

Στο μήνυμά της για την απεργία και τη συνέχιση του αγώνα, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει: «Η επιτυχία της 24ωρης Πανελλαδικής, Πανεργατικής Απεργίας που ξεπέρασε τις προβλέψεις και των πιο αισιόδοξων, αλλά και η μαχητικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων, βάζει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σε νέες απαιτήσεις και ευθύνες για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα της εργατικής τάξης για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ