ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την πάλη ενάντια στο φασισμό

Εκδηλώσεις - συζητήσεις με τίτλο «Οι ναζί στη φυλακή! Η πάλη ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά συνεχίζεται!» πραγματοποιούν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτώβρη οι Τομεακές Οργανώσεις Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν τον τόνο της συνέχειας στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που πήραν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ μπροστά στην ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας την ανάγκη για συνέχιση και ενίσχυση του αγώνα ενάντια στο φασισμό μέχρι την τελική του ήττα, την ήττα του συστήματος που τον γεννά και τον θρέφει, του καπιταλισμού.

Συγκεκριμένα, εκδήλωση - σύσκεψη με το παραπάνω θέμα διοργανώνουν το Σάββατο 17 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Αίθριο του Πολυτεχνείου, οι ΤΟ Πολυτεχνείου, Σχολής Θετικών Επιστημών, Υγείας και ΔΙΠΑΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αντίστοιχη εκδήλωση - συζήτηση οργανώνουν για την Κυριακή 18 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στο Αίθριο του Πολυτεχνείου, οι ΤΟ Φιλοσοφικής, ΝΟΠΕ και ΠΑΜΑΚ. Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του Γραφείου της ΟΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

To YouTube λογοκρίνει το τραγούδι «Του Αδόλφου τα εγγόνια»!!!

Ολο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι ο κόσμος του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ολόπλευρα ελεγχόμενος από τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που κυριαρχούν σε αυτόν και καθορίζουν το περιεχόμενό του. Πυκνώνουν τα παραδείγματα για το ότι ο «ανοιχτός», «πλουραλιστικός κόσμος» του διαδικτύου είναι ένας μεγάλος μύθος. Οι αυταπάτες όσων πιστεύουν ότι η ενημέρωση, η πληροφόρηση είναι ή μπορούν να γίνουν «ελεύθερα» μέσα στο διαδίκτυο γκρεμίζονται. Λόγος γίνεται για ένα ακόμα περιστατικό λογοκρισίας του YouTube. Μετά την παρεμπόδιση των διαφημίσεων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ από την Google, το χαρακτηρισμό spam για αναρτήσεις στο Facebook με περιεχόμενο ενάντια στη Χρυσή Αυγή, τη λογοκρισία από το YouTube του τραγουδιού των «Κοινών Θνητών» «Του κόσμου οι λαοί» και άλλα παρόμοια περιστατικά, τώρα στο στόχαστρο μπήκε το τραγούδι των «Υπεραστικών» «Του Αδόλφου τα εγγόνια».

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το συγκρότημα «Υπεραστικοί», την περασμένη Δευτέρα, 12 Οκτώβρη, ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη λεγόμενη «ομάδα του YouTube» ότι το βίντεο του συγκροτήματος «Του Αδόλφου τα εγγόνια», αναρτημένο στο YouTube από το 2013, με 527.500 θεάσεις, ενδέχεται να περιέχει «βίαιο ή αποτρόπαιο περιεχόμενο που επιδιώκει κυρίως να σοκάρει, να προκαλέσει ή να προσβάλει».

Για τον λόγο αυτό η εταιρεία επέβαλε ηλικιακό φραγμό στη θέασή του, για να μην το βλέπουν ανήλικοι και το έκρυψε από τη μηχανή αναζήτησης. Το... προσβλητικό τραγούδι που ενόχλησε τις «ευαισθησίες» του YouTube είναι αφιερωμένο στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και υμνεί την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού στο τσάκισμα του φασισμού.

Το βίντεο περιέχει ντοκουμέντα των ημερών του 1945 που μπλέκονται με το «σήμερα» και τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι μια τέτοια ενέργεια λαμβάνει χώρα ακριβώς την περίοδο που κυριαρχεί στην επικαιρότητα η καταδίκη της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Το ερώτημα που αυθόρμητα τίθεται είναι αν η παρέμβαση αυτή γίνεται στο πλαίσιο μιας λογικής που λέει ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί και το άλλο άκρο», που αναπαράγουν συστηματικά διάφορα αστικά παπαγαλάκια και κοράκια το τελευταίο διάστημα...

Σχετικά με το νέο περιστατικό σε ανακοίνωσή του το συγκρότημα «Υπεραστικοί» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Επειδή τέτοιους αποκλεισμούς το YouTube τούς κάνει γενικώς κατόπιν... εγκλήσεως, δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε ότι, στο κλίμα των ημερών και μετά την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, πικραμένοι νεοναζί - φασίστες, αλλά και θιασώτες της θεωρίας "των δύο άκρων", παραχαράκτες της Ιστορίας και κήνσορες των ίσων αποστάσεων και της καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται, υποστηρικτές του αστισμού, μπήκαν στον κόπο να κάνουν μαζικές αναφορές, για να λογοκριθεί και να κατέβει το "προσβλητικό" βίντεο. Ποιους άλλους θα μπορούσε να "προσβάλει" ένα βίντεο και τραγούδι για την Αντιφασιστική Νίκη και την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού σε αυτή; Ποιους άλλους θα μπορούσε να προσβάλει ένα βίντεο και τραγούδι για την ανάγκη καταπολέμησης του φασισμού ως αυτού που πραγματικά είναι, ως "του πιο απροκάλυπτου, θρασύς, συντριπτικού και δολερού καπιταλισμού"; Ποιοι άλλοι θα λύσσαγαν από την καθοριστική παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος για την αντιμετώπιση και καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής; Ποιοι άλλοι θα επιδίωκαν να μην έχουν πρόσβαση σε ένα τέτοιο βίντεο τα παιδιά που τούτες τις μέρες αγωνίζονται στους δρόμους και στις καταλήψεις;

(...) Εταιρείες όπως η Google, ιδιοκτήτρια του YouTube, διατηρούν μηχανισμούς ελέγχου του περιεχομένου στο διαδίκτυο, μηχανισμούς ετεροβαρείς υπέρ των αστικών, συντηρητικών, σεξιστικών, φασιστικών κ.λπ. απόψεων. Η λεγόμενη "ομάδα του YouTube", αφού σημειώνει ότι μετά την "επισήμανση του βίντεο για έλεγχο", το έλεγξε και κατέληξε ότι "δεν είναι κατάλληλο για όλους τους θεατές", επιβάλλοντας "περιορισμό ηλικίας", μας καλεί να την ενημερώσουμε αν πιστεύουμε ότι πρόκειται για "λάθος". Το αν είναι "λάθος" η λογοκρισία ενός αντιφασιστικού και αντικαπιταλιστικού τραγουδιού είναι ζήτημα ταξικής τοποθέτησης. Από τη σκοπιά του κόσμου της δουλειάς, στο πλευρό του οποίου παίρνουμε θέση ως σάρκα από τη σάρκα του, ασφαλώς και είναι "λάθος". Στοχευμένο "λάθος" για να πλήξει τις θέσεις του. Από τη σκοπιά του κόσμου του κεφαλαίου, μια τέτοια προσπάθεια λογοκρισίας - αντίστοιχη αυτής που υπέστη το βίντεο με το τραγούδι "Του κόσμου οι λαοί" του συγκροτήματος Κοινοί Θνητοί" - θα μπορούσε να γίνει επιβεβλημένη, ανάλογα με τη συγκυρία. Ολα τα τραγούδια που έχουμε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο, και αυτά που θα δημοσιεύσουμε στη συνέχεια, είναι υποψήφια να υποστούν τις συνέπειες που επιφέρουν τέτοια "λάθη". Αυταπάτες δεν είχαμε ούτε και έχουμε».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Το δικαστήριο δεν εξάντλησε τα ήδη σημαντικά μειωμένα πλαίσια των ποινών»

Eurokinissi

«Η απόφαση του δικαστηρίου για την επιβολή των ποινών στους κατηγορούμενους ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής είναι αναντίστοιχη με τη βαρύτητα των πράξεων για τις οποίες τους καταδίκασε».

Αυτό τονίζουν σε δήλωσή τους, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου για την επιβολή των ποινών, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Και στη δήλωση συνεχίζουν:

«Το δικαστήριο όχι μόνο δεν εξάντλησε τα ήδη σημαντικά μειωμένα πλαίσια ποινών που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά ιδιαίτερα στους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν είτε για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση είτε για τις δολοφονικές επιθέσεις της, όπως και για τις υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις της, το ύψος των ποινών είναι χαμηλότερο από το συνηθισμένο για τέτοια αδικήματα.

Ειδικά μάλιστα στην υπόθεση της δολοφονικής ενέδρας σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η οποία ανέδειξε εμφατικά τις ισχυρές διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με τους εργολάβους της Ζώνης, τους εφοπλιστές κ.ά., το δικαστήριο, παρά την επιβολή βασικών ποινών φυλάκισης, ύψους δύο ετών, για τα αδικήματα για τα οποία τους καταδίκασε, σε φανερή αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, επέβαλε τελικές συγχωνευτικές ποινές, κατώτερες ακόμη και από αυτές που εκείνη πρότεινε. Είναι το αρνητικό επιστέγασμα της εσφαλμένης μετατροπής του κατηγορητηρίου από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας - όπως αποδείχθηκε από την αποδεικτική διαδικασία ότι ήταν - στα πλημμελήματα της επικίνδυνης και απλής σωματικής βλάβης, η οποία οδηγεί σχεδόν με βεβαιότητα στην παραγραφή των σχετικών αδικημάτων και στην τελική ατιμωρησία των δραστών.

Είναι επιβεβλημένο και αναμένουμε από το δικαστήριο, με την απόφασή του, να οδηγήσει τους ναζιστές εγκληματίες στη φυλακή, όπως απαιτούν τα θύματα των αποτρόπαιων εγκληματικών τους πράξεων και το αίσθημα δικαίου του λαού μας.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται, η λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί».

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«Η Δίκη της Χρυσής Αυγής»

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της καινούργιας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Η Δίκη της Χρυσής Αυγής» θα πραγματοποιήσει η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Χυδαία επίθεση αθλητικογράφου

Μια χυδαία επίθεση σε βάρος της μητέρας του Παύλου Φύσσα εξαπέλυσε γνωστός αθλητικογράφος της Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δίκης σε εκπομπή τοπικού καναλιού. Μέσα σε παραλήρημα, αναρωτήθηκε «γιατί πανηγύριζε η μάνα του Π. Φύσσα», αφού με τον νόμο Παρασκευόπουλου οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες «θα κάτσουν μισό χρόνο φυλακή», απαντώντας ο ίδιος ότι «η μάνα πανηγύριζε γιατί παίρνει τα 800 χιλιάρικα». Συνεχίζοντας τον οχετό, χρησιμοποίησε φράσεις του τύπου «κομμουνιστές τελειώσατε», καταλήγοντας να αποθεώνει τους χρυσαυγίτες δολοφόνους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ